Témata
Reklama

Automatické proměření, seřízení a tryskání

Společnost Rolls-Royce Deutschland vyvinula patentovaný proces pro shotpeening na opracování smontovaných blisků pohonných jednotek letadel. Společnosti Rolls-Royce Deutschland a Rösler koncipovaly pro tento účel tryskací zařízení, v němž probíhá na milimetry přesné proměření a seřízení trysek. Speciální měřicí software přitom zajišťuje maximální spolehlivost procesu.

Na rozdíl od obvyklých prvků kompresorů pohonných jednotek letadel, u nichž jsou lopatky a kola vyráběny a montovány odděleně, lopatky a kola u blisků (Blade Integrated Disks) jsou z jednoho kusu titanové nebo niklové slitiny. Tyto blisky, díky vyloučení montáže, přinášejí nejen úspory nákladů, ale zároveň umožňují značné snížení hmotnosti. Otryskávání těchto dílů však klade nové požadavky na technická zařízení. Společnost Rolls-Royce Deutschland vyvinula k tomuto účelu nový patentovaný shotpeeningový proces, při němž jsou sací a tlakové strany jednotlivých lopatek simultánně opracovávány speciálně tvarovanými tryskami. Vzdálenost trysky od lopatky přitom činí v extrémním případě pouze několik milimetrů. Tato skutečnost, jakož i vysoký počet lopatek, vyžadují mimořádně přesné pohyby trysek s maximálními odchylkami pouze několika desetin mm. To vedlo k vysokým nákladům na ruční proměření a seřízení trysek zejména v případech, kdy byly opracovávány součásti smontované z několika blisků.

Reklama
Reklama
Reklama

Přesnost díky zharmonizovanému měřicímu softwaru

Při výběru plně automatického tryskacího zařízení se prosadil koncept KU 40 společnosti Rösler. Rozhodující přitom bylo, že specialista na oblast tryskání nabídl řešení, u něhož je i měření a seřízení trysek prováděno v převážné míře automaticky. Pro toto řešení byl společně s podnikem automatizační techniky vyvinut odpovídající měřicí software a optimalizován řídicí software robotů pro tuto aplikaci.

Automatické proměření a seřízení významně zkracuje přípravný čas. Spolehlivost procesu zajišťuje speciální měřicí software.

Konstrukční prvky mají různý počet blisků s různým počtem rozdílně umístěných lopatek. Pracovník umístí prvek smontovaný z blisků do držáku obrobku, vyrovná jej a fixuje. Po upevnění měřicích nástrojů na oba roboty spustí pracovník proces. Aby bylo dosaženo absolutní přesnosti a zabráněno kolizím, proměří roboty kromě držáku nástrojů, smontovaného konstrukčního prvku a tryskacích trysek i samy sebe. K tomu jsou pod otočným stolem umístěna speciální čidla. Je-li přesně stanovena pozice konstrukčního dílu a lopatek v prostoru, odejme pracovník měřicí nástroje.

Jednotlivé lopatky jsou otryskávány podle individuálně programovaného sledu pohybů. U tohoto speciálního procesu závisí tryskací tlak na obrysu lopatek a individuálně se mu přizpůsobuje.

Kontrola parametrů

Nepřetržitá kontrola parametrů relevantních pro proces tryskání zaručuje společně s on-line měřením rychlosti tryskacího prostředku, že nebude překročena stanovená tolerance u Almenovy hodnoty. Pro každý konstrukční díl je mimo to automaticky vystaven protokol o opracování, v němž jsou dokumentovány parametry opracování. Otryskání vlastního tělesa blisku, které je často rovněž nutné, se provádí za stálého otáčení obrobku.

Tryskací komora s upínacím zařízením. V tryskací komoře jsou umístěny dva roboty. Pro proměřování a nastavování výchozích poloh jsou roboty osazeny měřicími nástroji.

Příprava tryskacího prostředku se provádí v souladu s leteckými předpisy a zařízení je vybaveno sítem se spirálovým třídičem. Plynulý přívod tryskacího prostředku je zajištěn dvojitým tlakovým kotlem.

Off-line programování nových tryskacích programů

V současné době jsou v řídicí jednotce zařízení uloženy dva tryskací programy. Průběh a parametry pro opracování dalších blisků lze pohodlně vytvořit v off-line programovacím okolí použitím 3D modelu zařízení. Vytvořený program je možné následně snadno nahrát do řídicí jednotky zařízení. Program a měřicí operace lze jednoduše zvolit na intuitivně ovládaném dotykovém panelu.

Vyšší hospodárnost a větší kapacita

Automatickým proměřením a seřízením lze u součástí tohoto druhu významně zkrátit přípravné časy. Tím současně dojde ke značnému zvýšení kapacity zařízení. Další výhodou systému automatického tryskání je to, že může být použito též pro opravované a repasované součásti.

Rösler Oberflächentechnik je celosvětově předním výrobcem na trhu omílacích a tryskacích zařízení, lakovacích a konzervačních systémů, jakož i provozních prostředků a technologie racionální úpravy povrchu (odstraňování otřepů, okují, odpískování, leštění, broušení) kovů a jiných materiálů.

Barbara Müller

Rösler Oberflächentechnik

MSV 2012, Pavilon E, stánek 020
b.mueller@rosler.com
www.rosler.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120919
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Trendy / MSV 2012
Autor:
Firmy
Související články
Ultra lehké komponenty vyráběné 3D tiskem

V posledních letech se do širšího povědomí dostávají aditivní technologie, neboli 3D tisk, kde je součást tvořena přidáváním materiálu nikoliv jeho odebíráním, jako je tomu u klasického obrábění. Jejich využití je zkoumáno napříč nejrůznějšími obory od strojírenství přes architekturu až po medicínu a módu. Pokud se omezíme na 3D tisk kovů, zjistíme, že aditivní technologie jsou brány jako prostředek pro výrobu tvarově složitých a občas konvenčními způsoby zcela nevyrobitelných dílů. Jsou brány jako jakási ideální výrobní technologie pro výrobu čehokoliv. V posledních letech se navíc stále více skloňuje spojení aditivní technologie a topologické optimalizace, což je způsob návrhu tvaru dílu na základě matematické optimalizace. Jak lze tušit, navržený tvar je značně složitý a často bývá označován jako organický. Takové díly jsou údajně vhodné pro 3D tisk, ale není tomu tak. Ve většině případů je realita daleko prozaičtější. Použití aditivní technologie je pouze jediná možnost, jak takový díl vyrobit.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Související články
Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Zvýšení odolnosti polymerních nátěrů pomocí nano/mikrogelů

Polymerní nátěrové hmoty aplikované na výrobcích plní různé funkce, nejčastěji estetickou a ochrannou. Moderní typy nátěrových hmot by měly tyto funkce kombinovat a rovněž i vyhovovat stále se zpřísňující chemické legislativě a požadavkům kladeným na ochranu životního prostředí a pracovních potřeb. Přirozeným důsledkem je neustálá potřeba vyvíjet a zavádět nové sofistikované formulace nátěrových hmot, a to jak v oblasti rozpouštědlových, tak i vodouředitelných nátěrových hmot.

Postprocesory a postupy v CAM pro produktivní a přesné obrábění

Víceosé obrábění tvarově složitých dílců se čím dál tím více řadí mezi běžné výrobní technologie. Stroje rozšířené o rotační osy nabízejí při takové technologii výroby výhody zejména z hlediska menších nároků na nutné přeupínání dílců během výroby a tudíž nižší riziko vzniku chyb a nepřesností. Tuto výhodu ještě více umocňují tzv. víceprofesní obráběcí stroje, které disponují více než pěti řízenými osami.

Využití povlaků pro zvýšení životnosti hoblovacích nožů

Nanostrukturované povlaky použité jako povrchová úprava hoblovacích nožů pro obrábění dřeva z rychlořezné oceli přinesly výrazné zvýšení životnosti nástroje a tím i zvýšení kvality povrchu obráběného dřeva.

Nástroje pro přesné a výkonné obrábění

Společnost WNT v nedávné době uvedla na trh celou řadu novinek v oblasti technologie obrábění, které mají pro své uživatele řešení pro svoji univerzálnost v použití, stabilitu procesu obrábění, ekonomičnost provozu a v neposlední řadě procesní spolehlivost.

Nový utvařeč třísek

Neustále probíhající vývoj nové technologie povlakování, známé pod obchodním označením Dragonskin, pokračuje ve společnosti WNT vytvořením nové řady vyměnitelných břitových destiček pro soustružení s inovativní geometrií utvařeče třísky -XU. Zaměřením na tvarové a všeobecné soustružení řeší tento utvařeč mnoho problémů zejména v operacích, kde je vyžadováno dokonalé utváření třísky.

Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Sputtering v oblasti moderního PVD povlakování

V současné době jsou vysoce výkonné povlaky vyráběny celou škálou metod. Proces magnetronového naprašování (sputtering) umožňuje kombinovat různé povlakovací materiály a přitom poskytuje optimální pružnost a tvrdost povlaku. Ukázal se tak velmi efektivním pro mnoho aplikací.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit