Témata
Reklama

Bezporuchový provoz lisu díky čištění oleje

Z níže popsané situace vyplývá, že provozovatel stroje je dlouhodobě ve svízelné situaci. Vyměnil olej, ale výměna nepřinesla řešení. Vyměnil ventily, ale výměna nepřinesla také žádné řešení. Jak je to možné?

„U lisu máme problémy s proporcionálními hydraulickými ventily. Stroj je již mimo záruku, objednali jsme jeho opravu. Pracovník servisu nás informoval, že máme znečištěný olej, a musíme ho proto vyměnit. Výměnu jsme provedli a problémy s ventily se po cca 2 měsících provozu začaly opakovat. Problematické ventily jsme tedy opět vyměnili a odeslali do odborného servisu. Vrátily se nám s atestem, že vše je v pořádku, nebyla nalezena ani mechanická ani softwarová závada. Výměna 5 200 litrů oleje HM 46 byla finančně a časově náročná. Problémy s ventily se nepodařilo odstranit. Ztráty ve výrobě jsou vysoké, protože stroj pracuje v třísměnném provozu.“

Reklama
Reklama
Reklama

Znečištění oleje a jeho celková kondice

Vždy je vhodné soustředit se na problém stroje ve vazbě na dva základní ukazatele – znečištění oleje a jeho celkovou kondici. Tato vazba zapříčiní až 98 % všech negativních projevů stroje. Je to číslo velmi vysoké, ale je potvrzené výsledky mnohaletého podrobného sledování a analyzování strojních technologií. Tedy pouhá 2 % poruch zbývají na pneumatiku, elektroniku, únavu materiálu a ostatní příčiny. Jestliže olej oba tyto základní ukazatele splňuje, stroje pracují prakticky v bezporuchovém režimu, nemají typické problémy s hydraulikou nebo s mazáním stroje. Jestliže však znečištění či celková kondice nebo nejčastěji oba ukazatele nejsou vyhovující, stroj citlivě reaguje charakteristickými projevy, jakými jsou například chybová hlášení, přilepování, zasekávání, nedojíždění, zpomalené cyklování, zvýšená provozní teplota atd. To vše má zásadní vliv na kvalitu výroby, na náklady a na ziskovost.

Vlevo 0,45μm membrána a vzorek oleje před nasazením technologie Kleentek, vpravo je tentýž olej po vyčištění.

Jak znečištění a celkovou kondici oleje definovat?

Olej nemůžeme posuzovat vizuálně. Jestliže dáme různé oleje do zkumavek, oko není schopné zachytit jemné barevné rozdíly dané mechanickým a chemickým znečištěním, oleje se jeví být shodné. Membrána s velikostí pórů 0,45 mikrometru toho schopna je. Zachytí nejen mechanické nečistoty, ale i chemické znečištění – produkty stárnutí. A ty jsou hlavní příčinou postupné snižující se kondice oleje. Jak obsah produktů stárnutí narůstá, tím se kondice snižuje. Rychlá a jednoduchá metoda je například kolorimetrie (MPC), na kterou mohou navázat další instrumentální metody. Kolorometrie je schopná sdělit, zda je olej v patřičné kondici.

Obrázek dokumentuje stav oleje, který je typický pro výše uvedený příklad. Vlevo je membrána 0,45 mikrometru, přes niž prošel olej před nasazením Kleenteku, vpravo je tentýž olej po nasazení Kleenteku. Obrázek zároveň dokumentuje schopnost Kleenteku odstraňovat nejen mechanické nečistoty, ale také chemické znečištění – produkty stárnutí – a olej tak vrátit do původního, stroji plně vyhovujícího stavu.

Vyřešení problému

Stroj v uvedeném případě pozitivně reagoval na změnu stavu oleje. Problémy s proporcionálními hydraulickými ventily po několika dnech nasazení Kleenteku odezněly a nyní stroj pracuje již mnoho týdnů v bezporuchovém režimu. Olej má takovou kondici, jaká je pro daný stroj optimální. Ztráty ve výrobě se podařilo konečně minimalizovat.

Vladislav Chvalina

Kleentek
chvalinova@kleentek.cz
www.kleentek.eu

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 121067
Datum: 17. 10. 2012
Rubrika: Trendy / Průmyslové kapaliny
Autor:
Související články
Monitorování stavu hydraulického oleje

Na následujících stranách je ukázán příklad aplikace, jak lze prodloužit životnost oleje v hydraulickém zařízení. U sledovaného zařízení byl na začátku stanoven servisní interval a životnost hydraulického oleje na 2 000 hodin. U maximálně vytíženého stroje by to znamenalo tříměsíční interval výměny oleje.

Péče o oleje znamená také péči o stroje

S přístroji na elektrostatické čištění olejů (ELC) Kleentek se můžeme setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. Mají široké možnosti využití, protože jsou použitelné pro většinu typů průmyslových olejů. Na podrobnosti jsme se zeptali Ing. Milana Soukupa, obchodního ředitele společnosti Kleentek.

Preventivní údržba v oblasti olejů a maziv

Preventivní údržba nám říká: „Nečekejte na poruchu, udržujte stroje v perfektní kondici a poruše stroje se vyhnete.“ Zavedení systematické péče o oleje nám umožňuje předcházet problémům a udržovat stroje v bezporuchovém, a tím i nízkonákladovém provozu.

Související články
Vlastnosti moderních plastických maziv

Průmyslová odvětví neustále vyhledávají plastická maziva, jež nabízejí nejkvalitnější technické parametry mazání – lepší mechanickou stabilitu, zvýšenou odolnost vůči smyku a vodě, účinnější ochranu proti korozi a stálý výkon jak při vysokých, tak nízkých teplotách.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Výměna hydraulických olejů v praxi

Výměny hydraulických olejů představují odjakživa součást údržby hydraulických strojů. Ve většině případů je výměna spojena s předpisem nebo doporučením výrobce (dodavatele) stroje. Avšak pomáhají tyto výměny stroji? Udržují ho v bezporuchovém režimu?

Čistící síla pro hydraulické systémy

Majitelé podniků a provozovatelé strojů neustále hledají nové způsoby, jak zefektivnit produktivitu výroby a zvýšit svou konkurenceschopnost. Údržba hydraulických zařízení se však stále více potýká se znečištěním hydraulického systému kaly a usazeninami. Tyto usazeniny snižují efektivitu práce strojů, způsobují zbytečné prostoje a snižují celkovou produktivitu práce a navyšují celkové náklady.

Mycí stůl pro biologické čištění součástí

Pro ekologické čištění strojních dílů jsou nabízeny mycí stoly, které čistí na biologické bázi. V jakých případech jsou tyto stoly na mytí součástek vhodné? Co dokážou? A co nedokážou?

Nová koncepce dvoupotrubních centrálních mazacích systémů

Oproti jiným typům ztrátových centrálních mazacích systémů, dále jen CMS, mají dvoupotrubní mazací systémy zásadní přednost v tom, že dávkovače jsou plněny novým mazivem přetlakově. To je předpoklad pro spolehlivé mazání strojů a strojních zařízení.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Čisticí utěrky v systému vícenásobného použití

Vyčistit stroje, pracoviště a materiál použitý k čištění prostě zahodit? Tak jednoduché to v oblasti řemesel a průmyslu není. Kdo začne pracovat se znečišťujícími látkami, jako jsou motorový olej, tuhá maziva nebo nátěry, musí respektovat a dodržovat určité zákonné směrnice pro zacházení s materiálem použitým k čištění.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit