Témata
Reklama

Budujeme podnikový informační systém

01. 09. 2010

Funkční podnikový informační systém zahrnuje zpracování všech podnikových procesů. Podnikové procesy se podle typu člení na hlavní, podpůrné a řídicí.

Velmi často je představa o funkčním podnikovém informačním systému redukována na zpracování nejrůznějších ekonomických agend, které mají pomocí utříděných čísel na různých formulářích a tiskových sestavách zobrazovat stav ekonomiky podniku. Pokud se podnikový management rozhodne nasadit nový podnikový systém, pak se jeho úsilí napřímí směrem k výběru ERP systému, který ve většině případů pokryje téměř všechny jejich požadavky. ERP systém zajistí nástroje pro sběr dat, jejich zpracování a samozřejmě nepřeberné množství nejrůznějších tiskových a grafických výstupů, které systém generuje na základě zadaných kritérií. To vše by asi bylo v pořádku, pokud se budeme bavit o podniku, který co nakoupí, to prodá, a tyto jeho činnosti zajišťuje ne více než 50 zaměstnanců. Co ale v případech, kdy bude chtít nasadit informační systém podnik, který má vlastní výrobu, obrat nad 200 milionů korun a zaměstnává více než 150 zaměstnanců? Tam bude zapotřebí stanovit více kritérií pro výběr vhodného informačního systému a je předem jasné, že žádný ERP systém nevyhoví takovému rozsahu požadavků v rámci své standardní funkčnosti. Produkt Microsoft Dynamics AX, který se řadí do skupiny ERP systémů určených pro výrobní podniky, není rovněž schopen dostát všem kritériím výběru, ale přesto některé jeho charakteristické vlastnosti umožní vybudovat funkční informační systém pro velký výrobní podnik. Takto budovaný informační systém zajistí vysokou efektivitu podnikových procesů a přínosy po jeho nasazení nebudou jen na úseku administrativy, ale budou měřitelné v penězích především v dopadech na celkovou ekonomiku podniku. Musíme však připustit, že Microsoft Dynamics AX nebude jediný produkt, který bude informační systém tvořit.

Reklama
Reklama
Reklama
Synchronizovaná položka skladu v Microsoft Dynamics CRM

Podnikové procesy

Před stanovením kritérií, která by měl splňovat nový informační systém, je důležité pro podnik zpracovat přehled všech procesů, které se v rámci činnosti podniku vyskytují. Podnikové procesy se podle typu dělí na hlavní, podpůrné a řídicí. Je důležité procesy do těchto skupin správně zatřídit. Zatřídění se provede na základě kritérií popsaných v tabulce na obrázku. Tato specifikace procesů nám pak umožní stanovit přesná kritéria pro funkčnosti informačního systému a především definovat přesné výstupy z jednotlivých procesů.

Podstatné je stanovit každému procesu vlastníka, který jednak zodpovídá za přesnou specifikaci funkčnosti a výstupu, jednak je zodpovědný za to, že nový informační systém bude tato kritéria splňovat. Pokud je proces příliš složitý nebo rozsáhlý, je třeba specifikovat i klíčové aktivity u těchto procesů, a to nejlépe na jednotlivé uživatele systému nebo na skupiny uživatelů. Vyspecifikování těchto procesů ještě před vybudováním informačního systému pak zjednoduší i nasazení projektového řízení, pokud se k tomu podnik rozhodne.

Importovaný kusovník v návrháři v Microsoft Dynamics AX

Procesy, které ERP pokrývá

Vzhledem k tomu, že produkt Microsoft Dynamics AX patří k velmi výkonným ERP s velkým rozsahem standardních funkcí, je jisté, že bude schopen pokrýt až 70 % podnikových procesů, aniž by bylo zapotřebí řešit rozsáhlé uživatelské úpravy standardních funkcí. Například u řízení nákupu a řízení prodeje ze skupiny hlavních procesů bude zapotřebí upravit pouze obchodní dokumenty podle stávajících používaných dokumentů, aby podnik nebyl nucen se změnou informačního systému měnit i svou image vůči svým klientům. Vůbec žádnou změnu nebude třeba řešit u procesu hlavního plánování a procesu řízení výroby, které patří do skupiny podpůrných procesů.

Nepokryté procesy

Více nás však bude zajímat řešení zpracování těch procesů, které ERP svou standardní funkčností nepokrývá, nebo je pokrývá jen zčásti. Takovým typickým zástupcem těchto procesů je proces řízení vztahů se zákazníky. Produkt Microsoft Dynamics AX sice ve svém standardu modul CRM má, ale význam procesu řízení vztahu se zákazníky nabyl v současné době na takové důležitosti, že jeho řízení je vhodnější svěřit specializovanému produktu, který je předurčen pouze pro zajištění této oblasti. V zájmu zachování integrity dat z obou produktů je nutné, aby spolu produkty CRM a Microsoft Dynamics AX, nejlépe on-line, komunikovaly. Způsob komunikace musí být tak propracován, aby uživatel pracující s CRM produktem ani netušil, že využívá data, která mu poskytuje ERP, na které je on-line napojen. Pokud bude v podniku preferována jednotná platforma produktů - vhodná je platforma produktů společnosti Microsoft - pak lze s výhodou využít produktu Microsoft Dynamics CRM. Tato kombinace obou produktů z jedné platformy je ověřena u několika výrobních podniků.

Kritéria členění procesů podle typu

Nepokrytá část procesu výroby

Jestliže jsme produkt Microsoft Dynamics AX v úvodu označili jako ERP pro výrobní podniky, je vhodné zmínit i příklad důležitého procesu řízení výroby, a to především jeho přípravné fáze. Fáze vývoje nových výrobků, kdy vývojáři pracují s různými CAD systémy, případně OrCAD systémy v případě elektrotechnické výroby. Jestli je ERP systém schopen do potřebných detailů řídit proces zpracování výrobku, pak je zapotřebí do jeho datové základny přenést jak materiálovou strukturu výrobku, tak i technologický postup, jakým má být výrobek vyroben. V CAD systému nebo OrCAD systému lze z výkresu získat materiálovou rozpisku, kterou si ERP systém importuje jako kusovník pro vlastní výrobu. Tento proces je plně automatizován a vývojáři využívají jednotnou datovou základnu, která je součástí ERP systému.

Nehomogenní prostředí

Z příkladů v předchozích kapitolách je patrné, že produkt Microsoft Dynamics AX lze nasadit v informačních systémech, které jsou tvořeny ze softwarových produktů různých dodavatelů, které pracují s různou platformou ukládání dat a někdy jen s omezenou možností komunikace s ostatními produkty. V takovém prostředí je důležitým prvkem produkt, který v systému zastupuje roli datového integrátora. Vytváří jednotnou datovou základnu, do které jsou ukládány informace z celého informačního systému. Microsoft Dynamics AX je vybaven nástroji pro komunikaci s ostatními produkty, a to jak na platformě společnosti Microsoft, tak i na platformách jiných dodavatelů softwaru. Je vybaven komunikací s využitím webových služeb či služeb COM klienta, pomocí nichž je možné komunikovat nejen s moderními produkty, ale i se staršími, které je nutno udržovat pro specifické funkce doposud využívané podnikem. Mimoto je produkt Microsoft Dynamics AX vybaven moderním vývojovým prostředím nazývaným Morph X, jehož pomocí je schopen i samotný uživatel navrhnout a vytvořit aplikace, které jsou okamžitě schopné nahradit nejrůznější agendy. Druhý vývojový nástroj, X++, již vyžaduje znalost technik programování, ale o to je mocnější při tvorbě nových či při modifikaci stávajících funkcionalit celého systému.

Migrace na webový portál

To, co dotváří kompletnost podnikového informačního systému, je jednou z důležitých vlastností produktu Microsoft Dynamics AX zahrnutých již v jeho standardní funkčnosti, a to migrace všech výstupů na webový portál. Ve svém standardu má zabudovánu podporu pro nástroj Reporting services, pomocí něhož vystupuje se všemi ukazateli, grafy a sestavami na vlastní podnikový webový portál. Pro data k těmto výstupům používá nástrojů pro analýzu pod souhrnným označením Business inteligence. Přes tento podnikový portál je uživatel schopen nejen získávat data z informačního systému, ale zcela běžně je aktualizovat. Tato vlastnost je podstatnou pro uživatele, především z okruhu managementu, kteří jsou schopni čerpat aktuální informace ze systému pro své rozhodování, schvalovat požadavky, které k nim směřují prostřednictvím funkčního workflow, a to vše pouze prostřednictvím webového prohlížeče. Nově vybudovaný podnikový informační systém tak není důvodem k nutnosti učit se zvládat složitou obsluhu nejrůznějších programových nástrojů.

Václav Nikodým

100953

Infinity

//www.infinity.cz/

zparobkova@infinity.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 100953
Datum: 01. 09. 2010
Rubrika: Informační technologie / Digitální výroba
Autor:
Firmy
Související články
Vznik chytrého průmyslu

Digitalizace a mobilita mají v průmyslu stále větší význam. Počet zařízení připojených k internetu neustále vzrůstá a konektivita roste nejrychlejším tempem právě ve výrobě. V průběhu několika uplynulých let zaujala společnost SKF přední místo v tomto odvětví a téma Průmyslu 4.0 posouvá do oblasti „smartifikace průmyslu“.

Štíhlá a digitální

Štíhlé výrobní procesy představují revoluční způsob, který umožňuje mnoha předním podnikům identifikovat a eliminovat plýtvání ve výrobním řetězci s cílem zefektivnit procesy a zkrátit výrobní cykly.

Digitální transformací za lepšími výsledky

Český průmysl prožívá dobré časy a může se chlubit vzdělanými a kvalitními odborníky. Pro české firmy je to tedy ideální období, kdy investovat do digitalizace a automatizace. V mnoha případech půjde o budoucí klíčovou konkurenční výhodu.

Související články
Úspěch webových aplikací

Průmyslové organizace potřebují silnou digitální strategii, která bude splňovat online očekávání technicky erudovaných zákazníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
AI v podnikových procesech

Umělá inteligence nachází uplatnění nejen v komunikaci se zákazníky, ale také při vývoji autonomních aut, řízení elektrických sítí, údržbě strojů a zařízení či medicíně. Je to nástroj, který umí řadu úkonů dělat lépe a efektivněji než člověk. Zvyšuje tak produktivitu práce, ale také umožňuje dělat věci, které by jinak nebyly možné.

Prostředky pro realizaci inteligentní továrny

Typická továrna budoucnosti je důsledně propojena, organizována a optimalizuje se do převážné míry samočinně. Předpokladem k tomuto postupu je, aby stroje, nástroje a systémy poskytovaly potřebná data. A „heslo dne“ zní: Internet of Things (IoT – internet věcí).

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit