Témata
Reklama

Český mozek pro světové vozy

Rozhodnete-li se pořídit si nový vůz, pravděpodobně nebudete znát člověka, který rozhodl o konkrétním dílu, jež bude součástí automobilu. Pokud však tím vozem bude Škodovka, pak je velmi pravděpodobné, že mužem, který o mnohém ve vašem voze rozhodoval, je Ing. Radek Urbiš, PhD., MBA.

Tento frýdecko-místecký rodák je totiž v současné době zodpovědný za koordinaci modulů ve společnosti Škoda Auto. Výraz „moduly“ znamená v terminologii výroby automobilů díly, které jsou společné napříč celým koncernem. Těch je ve firmě v současnosti zhruba 380 a patří mezi ně třeba airbagy, bezpečnostní pásy, prosklené střešní systémy, rámy předních a zadních sedaček a mnohé další. Člověk na pozici koordinátora je členem managementu a jeho osobní zodpovědnost za vzhled i funkčnost vozů je obrovská.

Jaká byla cesta Radka Urbiše na tuto pozici? Jako někteří další úspěšní Češi začal studiem na Střední průmyslové škole strojnické, konkrétně v Kopřivnici. Jako obor zvolil strojírenství. Následovala univerzita, pochopitelně také technická – VUT v Brně. Tentokrát však dal před strojírenstvím přednost matematickému inženýrství v Ústavu matematiky. Další malý úkrok stranou představovalo doktorské studium. Absolvoval je také na VUT, ale v Ústavu mechaniky těles. Jako obor zvolil Aplikovanou mechaniku. Následovalo MBA na Nottingham Trent University ve spolupráci s Brno International Business School. Tentokrát pro změnu obor Senior executive programme.

Reklama
Reklama
Reklama
„V Německu je větší nabídka míst na částečný úvazek nebo ‚home office‘. Díky tomu se vrací většina maminek již po roce zpět do práce. Naopak v Čechách až po dvou, třech nebo čtyřech letech, a to už toho spoustu zapomněly a svět se mezitím posunul zase o kus dál. To je obrovské mrhání potenciálem motivovaných kolegyň, které nám chybí,“ říká Radek Urbiš.

Co vše se dá spočítat

Na otázku, proč se rozhodl právě pro studium VUT, a konkrétně matematického inženýrství, Radek Urbiš odpovídá:
Ve třetím ročníku mne zaujal předmět Konstrukce automobilu, který vyučoval Ing. Jiří Kopenec, CSc. Tohoto původně pedagoga VUT přetáhla do Kopřivnice Tatrovka a on, aby nevyšel z pedagogické činnosti, vedle své práce pro Tatru učil na průmyslovce. Spousty kluků dokázal nadchnout výkladem z praxe, a hlavně tím, co všechno se dá spočítat. Byla to spíše jen taková malá ‚exkurze‘, protože k tomu byla potřeba vysokoškolská matematika, kterou jsme v té době ještě neuměli. A tak jsem se rozhodl pokračovat ve studiu matematického inženýrství.“

Když se dnes zamýšlí nad tím, co nejvýznamnějšího mu studium VUT přineslo, říká s úsměvem: „Setkání se spoustou zajímavých lidí – nejen ve škole, na kolejích, ale i u piva.“

Lidé obecně představují v Urbišově kariéře velmi významný činitel. Každé období jeho života je spojeno s nějakou silnou osobností, uvědomuje si dnes. Jednou z nich je i prof. RNDr. Michal Kotoul, DrSc., který byl vedoucím jeho diplomové a disertační práce.

„Je to vědec, který je do slova a do písmene obklopen stohy knih a vědeckých článků v angličtině, ruštině i češtině, a to stejné očekával od nás,“ vzpomíná Radek Urbiš. „Hlavně díky němu jsem ukončil studium s červeným diplomem a v roce 1998 jsem obdržel cenu děkana za vynikající studijní výsledky, aktivní účast ve vědeckovýzkumné a odborné činnosti na VUT v Brně.“

Cenou děkana však ocenění nekončila. V roce 2001 obdržel Radek Urbiš cenu rektora vyhlášenou u příležitosti 100. výročí VUT v Brně za vynikající výsledky ve studiu doktorandského studijního programu. Ve stejném roce mu Česká společnost pro mechaniku a Jednota českých matematiků a fyziků udělila čestné uznání prof. Babušky za vynikající práci v oboru počítačových věd.

Zkušenosti z praxe i ze zahraničí

Pokud Radek Urbiš hovoří o českém vysokém školství, má možnost srovnávat, protože sám prošel jak studiem v Česku, tak i v zahraničí. Faktem je, že od doby, kdy sám studoval, se mnohé změnilo a dnes má české technické školství pověst jednoho z nejlepších v Evropě. Nicméně stále mu něco chybí. Podle Radka Urbiše je to zejména nejméně jeden semestr povinné praxe ve firmě a dále semestr v zahraničí.

Naštěstí si spousta šikovných studentů ještě během studia najde nějakou práci v oboru a také existuje spousta aktivních studentů, kteří vycestují,“ zamýšlí se Urbiš. „Sami pak velmi dobře ví, o čem mluvím a co jim to přineslo: naučili se cizí jazyk, osamostatnili se, získali jiný pohled na věc… To však není nic ve srovnání s Čínou. Díky politice jednoho dítěte je tam na studenta kladen extrémní tlak ze strany rodičů. Skoro každý má za cíl se po studiích dostat do zahraničí.“

Studiem a oceněními však profesní cesta Radka Urbiše teprve začala.

„Měl jsem výhodu, že jsem nebyl fixovaný na žádné město,“ vzpomíná. „A tak jsem před ukončením studia poslal životopis do několika firem v České republice. Všude o mě měli zájem, ale já jsem si uvědomil, že nemám vyřešenou základní vojenskou službu, tak jsem se rozhodl ‚emigrovat‘ do zahraničí a vyčkat tam až do zavedení profesionální armády.“

Oslovil tedy vědce z Cardiff University v Anglii, z Tulane University v Americe a dva z Technische Universität Darmstadt. Ve všech mu nabídli místo postdoktorálního vědce. V té době však ještě neuměl německy, a proto se rozhodl přijmout nabídku TU Darmstadt v Německu.

Skloubit práci a rodinu

Přeskočme nyní až do roku 2007. Tehdy Ing. Urbiš nastoupil do Škodovky. Zde byl nejprve zodpovědný za virtuální vývoj všech vozů z nejrůznějších hledisek, jako například tuhost, pevnost, únosnost, životnost, vibrace a akustika. Dále podélné i příčné nárazy a také ochrana chodců.

V koncernu Volkswagen však není zvykem nechávat odborníky pouze na jednom místě. Cílem je, aby získali co nejširší spektrum zkušeností, a tak v koncernu „rotují“, obvykle každé tři roky.

Na pět let jsem byl vyslán do oddělení bezpečnosti vozu ve Volkswagenu v Německu,“ vypráví Urbiš. „Zde jsem byl zodpovědný například za vývoj MQB37 SUV platformy pro Audi Q2, dále Seat Ateca, Škoda Karoq a VW T-Roc a VW Tharu. Vývoj posledních dvou jmenovaných aut jsem měl na starosti také já,“ říká.

Po pěti letech dostal nabídku na místo vedoucího oddělení bezpečnosti vozu značky VW a Škoda Auto v Shanghai Automotive Industry Corporation, ale rodina si nepřála odejít na tři roky do Číny. Další nabídka směřovala do Indie.

„Škoda Auto přebírá v rámci projektu INDIA 2.0 zodpovědnost za aktivity koncernu Volkswagen v Indii, a tak jsem dostal nabídku na tři roky na místo vedoucího oddělení konstrukce exteriéru a interiéru vozu značky Škoda Auto a VW v Pune, ale ani to doma neprošlo. Čas od času se takhle objeví nějaká větší výzva a je otázka, zda se ji podaří skloubit se soukromým životem,“ bilancuje Urbiš. „Nicméně v rámci Evropy to ze strany rodiny není problém. Například v Německu byli jako doma a milé bylo, že když jsem šel na třídní schůzku dcery do mateřské školky v Leiferde, tak ji chválili, že přestože jsme přistěhovalci, má nejlepší němčinu z celé školky, že mluví gramaticky správně, že má velkou slovní zásobu a cit pro jazyk. To je pro každého rodiče pocit k nezaplacení.“

Když dnes, po zkušenostech z Česka i ze zahraničí, praxi v průmyslu obou zemí srovnává, všímá si mimo jiné jedné důležité věci: „V Německu je větší nabídka míst na částečný úvazek nebo s možností ‚home office‘. Díky tomu se vrací většina maminek již po roce zpět do práce. Tedy pokud chtějí. Naopak v Čechách je to po dvou, třech nebo čtyřech letech, a to už toho spoustu zapomněly a svět se mezitím posunul zase o kus dál. To je obrovské mrhání potenciálem motivovaných kolegyň, které nám chybí.“

Na současné pozici ve Škodě Auto je Radek Urbiš necelý rok a je zde, jak už bylo řečeno, zodpovědný za koordinací modulů. Svou práci se pokouší přiblížit na příkladu vnitřního zrcátka:

Společně s oddělením marketingu a prodeje je potřeba rozhodnout, zda do nově vyvíjeného Superbu s náběhem v roce 2022 nasadíme vnitřní zrcátko z koncernového regálu, nebo zda je potřeba vyvinout nějaké nové. Třeba zrcátko s integrovanou kamerou, která monitoruje dění před vozidlem a v případě dopravní nehody poskytne nezpochybnitelný důkazní materiál pro policii a pojišťovny, nebo případně takové, které při příjezdu ke křižovatce změní své optické vlastnosti a stane se částečně průhledné, aby se zlepšil výhled na semafor. Anebo to, na němž se bude zobrazovat obraz z bočních kamer, které z důvodu lepší aerodynamiky budou postupně nahrazovat vnější zpětná zrcátka. Je tedy nutné se domluvit s ostatními koncernovými kolegy, zda by měli o takové nové vnitřní zrcátko zájem: to znamená postavit roadmapu s modely od každé koncernové značky, termín náběhů těchto nových modelů a počet kusů v jednotlivých letech, přičemž plánujeme na 10 let dopředu. Pak následuje vytvoření technického zadání pro vývojového dodavatele a další kroky k realizaci.“

Hana Janišová, foto: Zdenka Hradecká

radek.urbis@skoda-auto.cz

hana.janisova@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 181046
Datum: 25. 09. 2018
Rubrika: Servis / Technické školství
Autor:
Firmy
Související články
Český mozek pro německé inovace

Ing. Petr Grulich pracuje jako poradce a podporovatel vývojových týmů pro speciální technická témata ve společnosti Robert Bosch GmbH v německém Stuttgartu. Ačkoli to podle jeho jména nepoznáte, je Čech. Tento rodák z České Lípy je absolventem Ústavu mechaniky, biomechaniky a mechatroniky Fakulty strojní ČVUT. Je jedním z těch „našich“, díky nimž v zahraničí začínají chápat, že Česko není jen o pivu a hokeji.

Příklady táhnou aneb mladí budiž inspirací

Před dvěma lety jsme na stránkách MM Průmyslového spektra přinášeli rozhovory s úspěšnými absolventy technických škol, kteří našli uplatnění v zahraničí na zajímavých postech. Nyní se k této koncepci v rámci kampaně podpory technického vzdělávání vracíme a zaměříme se na tuzemské pozice.

Příklady táhnou: Umět řídit i motivovat

Ačkoli byla Ing. Andrea Urban - tehdy ještě Andrea Kovačiková ze Žiliny- již od střední školy orientována humanitním a ekonomickým směrem, vystudovala posléze v doktorandském programu obor Strojírenská technologie na ostravské VŠB-TUO. A také toto vzdělání ji katapultovalo do prestižních pozic ve špičkových technologických firmách, z nichž zatím poslední, od roku 2014, je Volvo stavební stroje v německém městě Hameln.

Související články
Příklady táhnou:
Maximum aerodynamiky pro nejrychlejší vozy

Petra Palizu již od mládí zajímaly automobily a záhy se rozhodl, že se v dospělosti bude podílet na jejich vývoji. V průběhu prvních ročníků studia Wichterlova gymnázia v Ostravě si ujasnil, že jeho profesní dráha povede přes strojírenský obor na univerzitě. Že se za několik let bude podílet na vývoji nejrychlejších automobilů na světě, by jej nejspíš v té době ještě nenapadlo…

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Příklady táhnou - Být součástí něčeho velkého

Začít po gymnáziu studovat na technické univerzitě, to chce velký kus cílevědomosti a odhodlání. Maturita na gymnáziu sice určitě není zadarmo, ale - jak říká Ing. Petr Jániš - třeba strojnické tabulky vidí student gymnázia leda tak z vlaku. I přes tento počáteční handicap se tento maturant z krnovského gymnázia v roce 1998 nejen na první pokus dostal na Fakultu strojní VŠB-TUO, ale také ji o pár let později úspěšně absolvoval, aby s titulem Ing. a se spoustou nabytých znalostí vyrazil dobývat svět.

Prognózovat vývoj ekonomiky by bylo jednodušší, kdyby šlo jen o ekonomiku, říká ekonom Miroslav Zámečník

Složitá geopolitická situace natolik ovlivňuje ekonomické světové dění, že s jistotou prognózovat vývoj české ekonomiky není jednoduché. Klasické spouštěče, které ohlašují krizi, nefungují. Kdo dnes v recesi uspěje, proč je ČR pořád pro zahraniční investory zajímavá a která firma se budoucnosti bát nemusí? To jsou témata, nad kterými redakce MM Průmyslového spektra diskutovala s hlavním analytikem České bankovní asociace Miroslavem Zámečníkem.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Studentská formule: Víc než zábava

Vysoká škola + praxe během studia = hladký vstup do zaměstnání. Tato rovnice rozhodně platí v případě studentů VUT v Brně, kteří při studiu žijí druhým životem: konstrukcí, vývojem, vylaďováním a managementem projektu formule Dragon 6. Jedná se o projekt celosvětového ohlasu, do nějž je pod jménem Formula Student (formulastudent.com) zapojeno 530 univerzitních týmů, a ten z Brna, jenž si říká TU Brno Racing, patří mezi elitu. Neváhali jsme, vydali se do areálu Fakulty strojního inženýrství VUT a dílnu Dragon 6 navštívili; průvodcem nám byl team leader Tomáš Kolečář, student 4. ročníku FSI VUT.

Nováček v soutěži se chystá na novou sezonu

V tomto vydání vám představíme další z řady studentských formulí. Tentokrát nahlédneme do ostravské dílny týmu VŠB – Technické univerzity Ostrava. Studenti Fakulty strojní se tam s vervou pustili do stavby nového monopostu studentské formule #2 pro závodění na rok 2016!

Dragon 5 - Revoluční změny v podání TU Brno Racing

V tabletovém vydání MM Průmyslového spektra jste si mohli přečíst o tom, jak se dělají studentské formule v Praze. V tomto článku se přesuneme do Brna a podrobněji vás seznámíme s týmem TU Brno Racing.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Ujíždí nám vlak digitalizace?

Rozhovor s Martinem Peňázem ze společnosti Autodesk, nám dává možnost nahlédnout na současnou digitální transformaci optikou, jejichž rámec a obzory se vytvářely dalece před tím, než nás doba covidová naučila přemýšlet a konat jinak a pružněji, než bylo standardem.

Vždy se snažíme konkurenci předběhnout

Špičkový výzkum a transfer high-tech technologií do medicínské, průmyslové a environmentální praxe s důrazem na mezinárodní spolupráci je hlavním cílem Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), vědecko-výzkumného pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Technická soutěž EBEC 2020

Již po dvanácté proběhne na VUT v Brně lokální kolo soutěže EBEC (European BEST Engineering Competition). Ta se pyšní statusem největší soutěže pro studenty technických vysokých škol v Evropě. Soutěží se na lokální, regionální a celoevropské úrovni. Letošní finále se uskuteční ve Varšavě.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit