Témata
Reklama

CzechTrade informuje: Turecko není konkurentem, ale možným partnerem

Seriál, který pro vás ve spolupráci s agenturou CzechTrade připravujeme má nosné téma v podobě exportně zaměřených informacích zacílených na průmyslovou výrobu. Tímto článkem tak navazujeme na předchozí studie o konkurenceschopnosti ČR v zahraničí a opět se věnujeme komoditě obráběcích a tvářecích strojů. Jako teritorium jsme zvolili Turecko a jeho vzájemné porovnání s Českou republikou.

Turecko stejně jako Česká republika si v roce 2009 prošlo krizí. Oproti nám se však Turecko dokázalo lépe otřepat. Nesvědčí o tom jenom údaje o importu a exportu v roce 2010, ale také fakt, že tato země s 10,2% růstem HDP v prvním pololetí roku 2011 předstihla i Čínu a zařadila se na první místo ve světovém žebříčku. Turecká ekonomika tak již kontinuálně roste sedm po sobě jdoucích čtvrtletí a zejména v roce 2011 je tažena silnou domácí poptávkou a domácími investicemi privátních firem. Nicméně rekordní růst je doprovázen setrvale negativním, ve III. čtvrtletí již alarmujícím vývojem běžného účtu platební bilance a financování deficitu (–54,2 mld. USD), který je současně doprovázen neuspokojivým vývojem tureckého zahraničního obchodu s historicky nejhorším výsledkem salda obchodní bilance (–71,4 mld. USD k 08/2011).

Reklama
Reklama
Reklama

Export strojírenství za 10 mld. USD

Podle statistických údajů z roku 2010 je Turecko 28. největším výrobcem obráběcích strojů na světě s produkcí 381 milionů USD. 72 % z tohoto objemu bylo vyvezeno do zahraničí. Výroba obráběcích strojů je nejvíce soustředěna do oblastí Bursi, Kocaeli, Istanbulu, Izumiru a oblasti Konya. Turecký export strojírenství jako takového přesáhl v roce 2010 hodnotu 10 miliard USD a je třetím nejvíce exportovaným odvětvím po automobilovém průmyslu a průmyslu oceli a železa. Největšími odběrateli tureckého strojírenství jsou Německo, Irák, Írán a Rusko. Strojírenství se podílí na tureckém exportu 7,4 %. Podobně jako Česká republika je pro Turecko nejdůležitějším partnerem Německo. Export tureckého strojírenství v letošním roce za prvních devět měsíců je dvakrát větší než za stejné období minulého roku a dosáhl takřka 750 milionů USD. Je třeba upozornit, že jde nejenom o obráběcí stroje, ale především o strojní vybavení pro stavebnictví a dobývání, potravinářské stroje, pumpy a kompresory.

Tab. Ekonomické hodnoty komodity obráběcích a tvářecích strojů Z údajů uvedených v tabulce je patrné, že až na položku 8462 – Stroje tvářecí k opracování kovů buchary apod. – je česko-turecká obchodní výměna pozitivní pro českou stranu. Turecké stroje se až na zmíněnou položku do ČR takřka nevyvážejí. Nejvíce vyváženými položkami na turecký trh z ČR je zboží zařazené do skupiny 8459 – Stroje obráběcí pro vrtání frézování řezání a 8458 – Soustruhy pro obrábění kovů.

Automotiv tahounem

Turecko je svým hospodářským vývojem pro české výrobce výzvou. Růst některých segmentů tureckého hospodářství, jakým je například automobilový průmysl, by neměl zůstat bez povšimnutí. Turecko v letošním roce převýší poprvé v produkci automobilového odvětví Českou republiku a zprávy o vstupu dalších automobilových výrobců či subdodavatelů jsou signálem ještě masivnějšího rozvoje tohoto odvětví, které se bez kvalitního strojního vybavení neobejde.
Na druhou stranu může být Turecko vhodným partnerem pro subdodávky a nahradit čínské dodavatele. Hlavními výhodami jsou kratší vzdálenost (a tím i flexibilnější dodávky), velký výběr tureckých výrobců a kvalitní zpracování.

Více o tureckém strojírenství se čtenáři mohou dozvědět ze studie tureckého strojírenství určené pro obchodní partnery CzechTrade, která je k dispozici firmám se zájmem obchodovat s Tureckem v istanbulské kanceláři u autora článku.

Ing. Michal Koščo
vedoucí kanceláře CzechTrade v Instanbulu

CzechTrade

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 111215
Datum: 19. 12. 2011
Rubrika: Servis / Exportní příležitosti
Autor:
Firmy
Související články
Desatero pro export - Marketingový průzkum poprvé

V dnešním díle našeho exportního seriálu se budeme věnovat marketingovému průzkumu. Ten je základním nástrojem pro posuzování jednotlivých vývozních teritorií a sestavování individuálních exportních plánů. Cílem je vytvořit profily potenciálních trhů, které zahrnou jejich charakteristiky, očekávání a preference. Na základě těchto profilů chceme sestavit klasifikaci atraktivity trhů podle předem určených kritérií. Dalšími cíli jsou analýza konkurence na vybraných trzích, identifikace hrozeb a příležitostí a určení právního rámce a systému autorského práva.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Na cestě ke zrození stroje, část 8. Logistika

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 6: Projekce

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje výrobu obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a jež po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Na cestě ke zrození stroje, část 4.
Prezentace nabídky

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

České obráběcí stroje stále splňují nejpřísnější parametry pro uplatnění

V červnu tohoto roku byl zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie Jan Rýdl ml. Mezi jeho priority patří návrat duálního vzdělávání do českého školství. Více chce také podpořit spolupráci firem s vysokými školami, prosazovat zájmy českých strojařů v zahraničí a ve státní správě. Rychlé tržní změny vnímá jako největší výzvu pro management všech firem.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Inteligentní výroba obráběcích strojů

Německo-japonská společnost DMG Mori pokračuje v postupném rozvoji svých výrobních závodů po celém světě. Vlastní výroba strojů je též příležitostí, jak prakticky ověřit vlastní řešení pro zajištění potřebné produktivity a přesnosti pomocí inteligentní výroby.

Nebojte se výzev!

Tuto větu mi na konec rozhovoru řekl Ing. Radomír Zbožínek, člen představenstva Tajmac-ZPS, který se stále podílí na dění v mateřské firmě. Slovo "mateřská" pro pana Zbožínka platí dvojnásob, do firmy totiž nastoupil 1. listopadu 1972, takže zde "kroutí" již svou 46. sezonu. Tak akorát na to, aby jeho slova mohla posloužit i dalším lidem.

Fórum výrobních průmyslníků

Máte ve své výrobě stroje integrovány do sítě, monitorujete jejich provoz? Pokud ano, jaká data z jejich provozu získáváte a jaký mají pro vás význam? V opačném případě, je pro vás otázka monitoringu výrobních zařízení (výrobního procesu) v blízkém horizontu důležitá? Co od něj očekáváte?

Stroje rostou se zákazníkem, říká pamětník českého obrábění Miroslav Otépka

Česká republika si v letošním roce připomíná 100 let od svého vzniku. Mezinárodnímu strojírenskému veletrhu v Brně je 60 let. Redakce MM Průmyslového spektra se rozhodla také zavzpomínat a k rozhovoru pozvala Miroslava Otépku, který stál u zrodu konstrukce a výroby českých obráběcích strojů. Miroslav Otépka se z profese dělníka vypracoval na respektovaného majitele jedné z největších českých strojírenských firem. Aktivita, optimismus a dobrá nálada ho neopouštějí ani ve věku, kdy se jiní věnují odpočinku. Možná je to jeho filozofií a jak sám říká: „Práce mi nikdy nic nevzala, vše, co jsem dělal, dělal jsem rád.“

TOSmeet & TOSday 2018

Zákaznický den ve firmě TOS Varnsdorf tradičně patří k vyvrcholení půlročního maratonu open houses, které pořádají téměř všechny výrobní a obchodní společnosti v komoditě obráběcích strojů pro své zákazníky a obchodní partnery. Zejména u výrobních firem je neopakovatelnou příležitostí zavítat do jejich provozů, zhlédnout zdejší technologické možnosti, být přímo od zdroje informovaný o žhavých novinkách a technologických řešeních, a v neposlední řadě pak potkat a pohovořit se známými lidmi.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Pavel Sobotka: Příležitost je nutné v pravý čas chytit za pačesy

Píšeme první kapitolu knihy příběhů, v níž chceme představit úspěšné české podnikatele, kteří něco dokázali a kteří se za svou práci rozhodně nemusejí stydět. I když v České republice má slovo „podnikatel“ spíše pejorativní význam – a zasloužili se o to tzv. „rychlí podnikatelé“, kteří ostrými lokty dokázali rychle zbohatnout na úkor ostatních –, tento seriál ukazuje druhou stranu mince. Nápad, záměr, tvrdá práce, stanovení filozofie firmy, vztah k lidem. Pro mnohé to nebylo jednoduché a my chceme představit právě ty, kteří svou usilovnou prací dokázali, že Česká republika má stále na to, aby se pohybovala na špičce nejen v technologiích, ale i v managementu. Nechť vám tento seriál slouží jako příklad toho, jak nelehká cesta na samotný vrchol v určitém oboru mnohdy vede.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit