Témata
Reklama

Důraz kladený na hospodárnost výroby

Řešení firmy Sandvik Coromant jsou díky své přidané hodnotě schopna nabídnout větší přínos než konkurenční levnější nástrojové vybavení.

I když při nákupu nástrojového vybavení mohou některé cenové slevy upoutat, firma Sandvik Coromant, která je předním světovým dodavatelem obráběcích nástrojů a nástrojových systémů, je schopna stále prokazovat, jak její nabídka přidaných hodnot zaměřených na hospodárnost výrob, dokáže překonat nabízené snížení ceny tím, že v konečném součtu přináší větší výhody.

Reklama
Reklama
Reklama

Obr. 1 Grafické srovnání vývoje výrobních nákladů vs. cena součásti

Jako další příklad mohou posloužit změny provedené firmou Metaltech Precision Engineers, sídlící v Hailshamu v anglickém hrabství East Sussexu, která se s impozantním výsledkem rozhodla nahradit vyhledávání levných nabídek zavedením nových postupů strojního obrábění s odbornou pomocí firmy Sandvik Coromant.

Změna přístupu

Firma Metaltech Precision Engineers je specializovaným subdodavatelem v oblasti CNC obrábění. Převážnou část její práce tvoří soustružení prováděné v pracovních buňkách sloužících pro soustružení hřídelí až do průměru 200 mm a délky 1 000 mm. Nicméně s možností využít při aplikaci poháněného nástrojového vybavení oběžný průměr až 600 mm je firma Metaltech připravena pro výrobu celé řady soustružených součástí, včetně ložiskových kroužků o průměru 570 mm.

Obr. 2 Břitové destičky firmy Sandvik Coromant: GC4235

Firma Metaltech, která nebyla stoprocentně přesvědčena o výhodách přinášených nákupem levnějších obráběcích nástrojů, požádala společnost Sandvik Coromant o zavedení jejího programu se zaměřením na hospodárnost výroby při hrubovacích soustružnických operacích spojených s výrobou ložiskových kroužků. Soustružení ložiskových kroužků, vyráběných z nízkolegované oceli CMC 02.2, se provádí na CNC soustružnickém centru Gildemeister na jediné upnutí. Firma Metaltech každý měsíc vyrábí přibližně padesát takovýchto velkých ložiskových kroužků (600 ročně).

Negativní břitové destičky

Na základě analýzy stávajících operací doporučila firma Sandvik Coromant přechod k negativním břitovým destičkám T-Max P (CNMG120416-MR) s využitím houževnaté univerzální soustružnické třídy GC4235. Použitý povlak s nízkou úrovní pnutí a spolehlivost břitu třídy GC4235 dovoluje u většiny aplikací zvýšení hodnot řezných podmínek ve srovnání s ostatními třídami P35.

Obr. 3 Výrobní náklady: fixní vs. variabilní

Navzdory tomu, že jsou tyto břitové destičky poněkud dražší než destičky doposud používané firmou Metaltech, řešení navržené firmou Sandvik Coromant dokázalo více než bohatě vyvážit vyšší počáteční náklady množstvím jím přinášených výhod, např. zkrácením doby v řezu, značným prodloužením životnosti nástroje a zvýšením produktivity o více než pětatřicet procent.


Zkrácení času cyklu

Při výrobě ložiskových kroužků se při těžkém hrubovacím soustružení na průměru 570 mm, v délce 400 mm a s hloubkou řezu 4 mm podařilo zkrátit dobu v řezu z 8:08 min na 6:39 min na součást a dosáhnout tak roční úspory 24 hodin strojního času jen u této jediné operace. Navíc, pomocí jediné břitové destičky Sandvik Coromant bylo možné obrobit tři součásti, když dříve to byla pouze jedna. Po započtení všech druhů nákladů firma Metaltech dosáhla úspory £ 2,37 na součást. Při počtu 600 součástí za rok tak jen u této součásti činily úspory £ 1 422.

Obr. 4 Dough Murphy, Metaltech Precision Engineers

Tajemství, jak dosáhnout co nejnižších nákladů na součást, spočívá v dosažení co největšího objemu výroby při stejných fixních nákladech. Proto prvním krokem, který je třeba udělat, je rozbor nákladů. Při stanovení celkových výrobních nákladů na součást je třeba uvážit naprosto vše – od hodinových sazeb, nákladů na strojní zařízení, surovin, spotřebního materiálu až po režijní náklady, např. na výrobní prostory nebo údržbu.

Fixní náklady

V západních zemích je základním pravidlem, že obrovská část těchto nákladů ve výši 80 procent musí být fixní: jednatřicet procent je spojeno s přímými mzdovými náklady, sedmadvacet procent činí náklady na strojní zařízení a dalších dvaadvacet procent režijní náklady na zařízení. Pouze zbývajících dvacet procent nákladů lze považovat za variabilní náklady, zahrnující suroviny ve výši sedmnáct procent a spotřební materiál, jako například nástroje, ve výši pouhá tři procenta.

Obr. 5 Dough Murphy a Richard Page, Metaltech Precision Engineers

Tyto možná překvapivé skutečnosti znamenají, že dokonce ani dosažení třicetiprocentního snížení ceny ze strany dodavatele nástrojů neznamená víc než úsporu pouhého jednoho procenta celkových výrobních nákladů. A právě na základě této úvahy se jako daleko rentabilnější cesta ukazuje zvýšení produktivity.

Snížení nákladů

Pro názornost použijeme velice jednoduchý příklad. Pokud výrobce vynaloží £ 10 000 na výrobu 1 000 součástí, náklady na součást činí £ 10. S využitím výše uvedeného procentního dělení jsou pak náklady na mzdy £ 3,10, náklady na strojní zařízení jsou £ 2,70, náklady na provoz £ 2,20, náklady na materiál jsou £ 1,70 a pouze £ 0,30 jsou náklady na nástroje. Jestliže se výrobci podaří stlačit ceny nabízené dodavatelem nástrojů o 33 procent, náklady na nástroje klesnou na £ 0,20 a celkové náklady na součást se tak sníží na £ 9,90 – úspora je jedno procento.

Obr. 6 Richard Page, CNC programátor, Metaltech Precision Engineers

Naproti tomu, dosažení dvacetiprocentního zvýšení rychlosti úběru kovu má přímo úměrný vliv na zvýšení výkonu a tudíž i výrobní kapacitu. To znamená, že objem výroby se zvýší o dvacet procent. Z tohoto důvodu se významně snižují náklady na součást, protože dochází k efektivnímu snížení výše vyčíslených poměrných fixních nákladů na hodinovou sazbu, stroje a zařízení o dvacet procent. Pro tento příklad to znamená, že poměrná část na mzdové náklady bude nyní jen £ 2,48, náklady na strojní vybavení budou £ 2,16 a náklady na výrobní provoz budou £ 1,76. A ačkoli se náklady na nástroje mohou zvýšit v důsledku vyšších rychlostí úběru kovu nebo vyšších jednotkových cen, celkové náklady na součást klesnou díky zvýšení objemu výroby až o uspořených patnáct procent.

Pokud je na hospodárnost výroby kladen náležitý důraz, přínos pro ambiciózní výrobce, mezi něž patří i firma Metaltech, kteří jsou progresivní a připravení investovat do své budoucnosti, je skutečně značný.

Dana Benešová


Sandvik Coromant

www.sandvik.coromant.com/cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 111140
Datum: 22. 11. 2011
Rubrika: Výroba / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Související články
Proč používat strategii trochoidního frézování?

Strategie trochoidního frézování byla na trh díky svým výhodám uvedena už před několika léty, ale přesto se často setkáváme se zákazníky, kteří používají výhradně tradiční metody obrábění. Důvodem nejsou nedostatečné možnosti strojového parku nebo absence kvalitního CAM systému pro programování. Důvodem je nejčastěji obecná neznalost této strategie frézování a konzervativní myšlení.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Rychlovýměnný upínací systém

Společnost v-tech v minulém roce představila modulární rychlovýměnný systém pro CNC obráběcí stroje. Slouží jako rozhraní mezi stolem CNC stroje a upínačem obrobku, který může být v podobě svěráku, univerzálního sklíčidla či přípravku.

Zero point - efektivní způsob upínání obrobků

Soustava stroj–nástroj–obrobek předurčuje, jak přesné a kvalitní bude obrobení polotovaru obrobku. K významným, ale bezesporu velmi podceňovaným prvkům tohoto procesu patří také upínání obrobku. O trendech v upínání obrobků pomocí technologických palet pojednává tento příspěvek.

Na cestě k nulové chybě upínání

I ta nejmenší cizí tělíska (prach, třísky apod.) mezi dutinou vřetena a stopkou nástroje mohou zapříčinit nepřesnost upnutí vrtáku nebo frézy, což má za následek výrobu zmetků nebo poškození nástroje a tím přerušení výroby. Toto mohou odstranit měřicí systémy se senzory.

Jak úspěšné soustružit tvrzené součástí

Soustružení tvrzených součástí (HPT) se v průběhu posledních 10 -15 let stalo respektovanou a cenově efektivní alternativou k broušení. Bylo prokázáno, že díky této metodě lze zkrátit dobu obrábění a snížit náklady o 70% i více. Ale vedle výhod souvisejících se zkrácením vlastního času cyklu, nabízí HPT i celou řadu dalších výhod. HPT je definováno jako soustružení ocelí s tvrdostí vyšší než 45 HRC (obvykle v rozmezí 55-68 HRC), přičemž jako typické příklady obráběných součástí lze zmínit brzdové kotouče, převodová kola, pastorky řízení, sedla ventilů, písty, vložky válců nebo tělesa spojek.

Bezdotykové orovnávání brousicích kotoučů

Exaktní orovnávání diamantových brousicích kotoučů musí zajistit jak vytvoření požadovaného tvaru, tak i optimální topografii povrchu. U mechanických technologií vznikají vždy síly mezi nástrojem a kotoučem. Bezkontaktní strategie nyní používá pro orovnávání kotoučů technologii elektroerozivního řezání drátovou elektrodou.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Věnujte pozornost vedlejším časům při obrábění

Firma Grumant se již 25 let zabývá prodejem nástrojů a strojů pro třískové obrábění. Zároveň je již známo to, že klade silný důraz na podporu svých zákazníků. 25 let zkušeností jejích techniků ukazuje, že řada zákazníků se soustředí hlavně na kontrolu a optimalizaci strojního času a přehlíží ztráty časů vedlejších. A právě zkrácení vedlejších časů je klíčem k razantnímu zvýšení produktivity, zisku a překvapivě i cesta jak odlehčit problému nedostatku kvalifikovaných obráběčů.

Budoucnost nástrojových materiálů bez kritických kovů

V současné době jsou nejrozšířenějšími nástrojovými materiály slinuté karbidy a nástrojové oceli. Slinuté karbidy, tedy cermety tvořené vysokým podílem karbidů, převážně karbidu wolframu, a dále TiC, TaC a NbC, a kobaltem jako pojivem jsou využívány především pro výrobu výměnných břitových destiček pro strojní obrábění, případně vrtáků do zdiva a betonu. Díky výborné otěruvzdornosti a velmi dobré lomové houževnatosti jsou v poslední době tyto materiály využívány pro různé aplikace, jako je obrábění ocelí, litin i neželezných kovů.

Nástroje pro přesné a výkonné obrábění

Společnost WNT v nedávné době uvedla na trh celou řadu novinek v oblasti technologie obrábění, které mají pro své uživatele řešení pro svoji univerzálnost v použití, stabilitu procesu obrábění, ekonomičnost provozu a v neposlední řadě procesní spolehlivost.

Nový utvařeč třísek

Neustále probíhající vývoj nové technologie povlakování, známé pod obchodním označením Dragonskin, pokračuje ve společnosti WNT vytvořením nové řady vyměnitelných břitových destiček pro soustružení s inovativní geometrií utvařeče třísky -XU. Zaměřením na tvarové a všeobecné soustružení řeší tento utvařeč mnoho problémů zejména v operacích, kde je vyžadováno dokonalé utváření třísky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit