Témata
Reklama

Na první pohled může titulek působit jako nepovedený reklamní slogan - jak asi elektroměr může šetřit? Již při bližším prozkoumání se však sdělení ukáže více než výstižné. První a nejzákladnější pravdou je, že "bez měření není kontroly".

Získání reálných hodnot ze života provozu vám umožní obhájit a realizovat změny pro dosažení lepší energetické efektivity. To je asi jasná věc a nikdo nepochybuje, že kompresor s přidřeným ložiskem má větší spotřebu, než pokud je vše, jak má být. Druhý aspekt, který inteligentní elektroměr zajistí, je měření maximální aktuální spotřeby. To jsou hodnoty související s hlavními jističi na vstupu, volbou sazby pro fakturaci a předpokládaným maximálním aktuálním odběrem.

Reklama
Reklama
Reklama

Snížení požadovaného příkonu na realitu

Právě s ohledem na cenovou politiku dodavatele elektrické energie, který může „pokutovat“ při překročení čtvrthodinového maxima, si mnoho firem nechává dostatečnou rezervu – a to někdy zbytečně velkou. Hodnoty požadovaného výkonu mají nastaveny nadhodnoceně a vyhazují prostředky pánubohu – dodavateli elektrické energie – do oken.

Průtokoměry mohou nejen hodnoty zobrazovat, ale zároveň je poskytovat nadřízenému systému.

Pro dosažení optimálního výsledku stačí měřit celkovou spotřebu – už to podá velmi zajímavá čísla, která lze následně zpracovávat. V žádném případě však nestačí obyčejný elektroměr, který neumí nic jiného než pasivně počítat akumulovanou spotřebu. Chytré měřicí přístroje dokážou daleko víc. Nejenže měří každou fázi zvlášť a tím vám poskytují informace o případném nevyvážení zatížení jednotlivých fází, ale zároveň umí naměřené hodnoty uchovávat. Frekvenci záznamu lze zvolit od 1 s, což v praxi asi nenajde praktické uplatnění, až po libovolný delší časový úsek. Pokud jsou závažné důvody nepořizovat si vlastní měřicí přístroje, lze si měření objednat jako službu a dodavatel energetického auditu vám zařízení po nezbytnou dobu měření zapůjčí.

Od SD karty po webserver

Měřit každou nabíječku mobilního telefonu by asi bylo nesmyslné, ale měřit na více místech než jen na vstupu je naopak více než rozumné. Určitě je vhodné měřit samostatně jednotlivé haly, ucelené výrobní linky či jednotlivé stroje, pokud jejich příkon je vyšší než vámi definovaná hodnota – např. 1 kW. Pokud je logika měřicích míst pečlivě připravena a koordinována s měřicími body např. stlačeného vzduchu či jiných médií, lze již získat systém pro velmi přesnou analýzu využitelnou např. pro prediktivní údržbu.

Bezdrátové propojení PLC (programovatelných automatů) Panasonic a Eco Power Meterů je již stejně běžné a bezpečné jako komunikace po kabeluNedílnou součástí sledování výroby je management energií – a tím se nemyslí pouze energie elektrická. Stejně jako u elektřiny dochází ke strmému růstu cen také u plynu, stlačeného vzduchu či vody. Každá pro nás důležitá energie se může měřit vhodnými senzory nejen na vstupu, ale optimálně zvolenými čidly mohou být osazeny i jednotlivé dílčí větve. Prostřednictvím Eco Power Meterů se může sledovat nejen spotřeba jednofázových či třífázových spotřebičů, ale zároveň je možné na jejich pulzní vstupy přivést signál z konkrétního čidla příslušné měřené energie. O tyto naměřené hodnoty se již postará bezpečný přenos dat. Jednotlivé měřicí body lze připojit k řídicímu systému přes RS485, prostřednictvím Ethernetu nebo bezdrátově. Hodnoty z nepřipojených měřicích míst se mohou přenášet prostřednictvím SD karty a společně pak data podrobit zpětné analýze, aby mohla být zahájena nezbytná a správná opatření pro zvýšení energetické účinnosti. Neustálé sledování a optimalizace jsou základním kamenem pro moderní a efektivní hospodaření s energií. Vhodně postavená topologie sítě do budoucna zajistí nejen on-line sledování průběhů, ale zároveň umožní data měnit či dokonce jednotlivé připojené body programovat.
250 m bezdrátového přenosu dokáže ušetřit vícenáklady s kabeláží.

Data se nikdy neztratí

Komunikačním srdcem je FP Web Server, který průběžně poskytuje data – sledovat se mohou na chytrých telefonech, tabletech či je lze poskytovat do SCADA systému běžícím např. na PC v kanceláři. Co se stane, když se počítač musí restartovat nebo se v horším případě odebere do „věčných lovišť“? Každý datový balíček má časové razítko, a tak při výpadku cílového systému nedojde k žádné ztrátě. Všechna nedoručená data uchovává webserver lokálně a při obnovení spojení data přenese a bezpečně zkontroluje.

Pro ovládání systému je rozumné využít moderní dotykové panely, které nejen dovolí příkaz zadat, ale zároveň poskytnou aktuální zpětnou vazbu (teplota, tlak, průtok), a to samozřejmě jako aktuální hodnotu či graf vývoje. Podoba číselného či grafického zobrazení je pouze na kreativitě autora.

Až sedm měřicích modulů lze připojit k hlavní jednotce Eco Power Meteru KW2G.

Pro případ, že se měření realizuje bez přímé komunikace přes webserver, může nastat vhodná situace pro využití funkce „Data logging“. Dotykový panel průběžně sleduje a ukládá nadefinovaná data z řídicí jednotky (PLC) a ukládá je na SD kartu do souboru (.csv). Pokud je třeba data ihned zpracovávat či používat pro nějakou on-line aplikaci, může se do systému zapojit Data Logger, který lze programovat a sofistikovaně definovat, jaké proměnné se budou sledovat a jakým způsobem se budou používat. K přístrojům lze připojit všechny PLC Panasonic nebo i jiných výrobců, ke kterým PEW nabízí softwarové ovladače.

Širokou paletu proudových transformátorů lze jednoduše „nacvaknout“ na vedení různých profilů.

Sběr a analýza dat

Jedním z mnoha dalších podpůrných nástrojů, které lze ve spojení se sběrem a analýzou dat použít, je FP Web Designer. Toto vývojové prostředí zajistí, že on-line poskytované hodnoty kontrolním systémem se zobrazí jako přehledná HTML stránka. Vzhledem k intuitivnímu ovládání vývojového prostředí se lze obejít bez jakéhokoliv programování. Parametrizováním komponent z tematických knihoven se dá připravit zajímavé webové prostředí, díky němuž bude možné výrobu přehledně sledovat kdekoliv na světě. Praxe ukazuje, že přínosem je nejen samotné nasazení měřicích přístrojů – Eco Power Meterů –, ale hlavně optimální komunikace a zpětná vazba jednotlivých systémů.

Luděk Barták
Foto: Panasonic

Panasonic Electric Works

Ludek.Bartak@eu.panasonic.com

www.panasonic-electric-works.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130337
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Trendy / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Od vzdělávání přes úspory až po virtuální realitu

Společnost Siemens se zúčastnila všech dosud konaných ročníků Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně a tradice pokračuje i v letošním roce, kdy hlavním tématem expozice je časová a energetická efektivita v rámci celého životního cyklu stroje - od jeho návrhu až k výrobě. Že je ochrana životního prostředí pro Siemens téma číslo jedna, podpoří i divácky atraktivní část expozice, ve které se představí nový model elektromobilu BMW i3, který je od jara letošního roku součástí vozového parku společnosti Siemens.

Soutěž pro středoškoláky

Jubilejní, již pátý ročník soutěže o Putovní pohár partnerských škol Siemens - Sinumerik Cup se letos konal v Mohelnici, v prostorech zdejší Střední školy technické a zemědělské a stejně jako před třemi lety, kdy tato škola byla hostitelem, i letos zdejší ředitel Jiří Ženožička se svým týmem organizaci pojal velmi profesionálně.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslové využití nejvýkonnějších laserů

Již několik desetiletí jsme svědky postupného nabývání významu a upevňování pozice laserů nejen v průmyslových provozech, ale i ve zdravotnictví, metrologii a mnoha dalších oblastech. Na stránkách tohoto vydání je uvedeno hned několik možností jejich využití, všechny jsou však velmi vzdálené možnostem laserů vyvíjených v centru HiLASE. V Dolních Břežanech u Prahy totiž vyvíjejí „superlasery“.

Termostabilní koncept obráběcích strojů - 1. část

Termostabilní koncept obráběcích strojů firmy Okuma je systém regulace či chcete-li potlačování dilatací stroje způsobených změnami teploty jeho struktury. I když změny teploty je možné omezit vhodnou konstrukcí stroje, nelze jim zcela zabránit. Stroj pracuje v určitém prostředí, které obecně nemá konstantní teplotu.

Měření energie je důležité ve všech oborech

Spotřeba a ve velké míře i kvalita energií je v poslední době stále více sledovanou veličinou. Měřicími systémy od přehledových měřičů spotřeby až po systémy, kde je měření, zobrazování, ukládání a grafické prezentování veličin integrováno do větších systémů lze získávat přehled o spotřebě kdykoli je to potřeba.

Monitorování energie

S rostoucími cenami energií a s tresty za nesplnění cílů Kjótského protokolu nelze ignorovat nutnost zlepšovat energetickou efektivitu. První krok k šetření energií představuje zjištění přesných informací o tom, kdy a kde ji spotřebováváme. Proto je klíčovým prvkem efektivního řešení vyspělé měření spotřeby energie. Systém APROL EnMon nabízí nepřetržité monitorování spotřeby energie v podobě samostatné jednotky nebo integrované součásti systému řízení procesů.

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

Konstruování obráběcích strojů s ohledem na úsporu energie

Při návrhu obráběcích strojů je cílem všech zúčastněných konstruktérů dosáhnout maximální tuhosti a přesnosti stroje, technologické rychlosti obrábění a co nejvyšší provozní spolehlivosti. To jsou vlastnosti, kvůli nimž si zákazník stroj kupuje, ať je z kterékoliv části světa. Většinu zákazníků pak následně zajímá energetická náročnost stroje. Zákazníci ve vyspělé části světa, jako jsou především evropská a severoamerická teritoria, pak určitě sledují i maximální bezpečnost stroje a ochranu životního prostředí při jeho provozu.

Výzkum převodových mechanismů s ozubenými koly, brzd a spojek

Výzkum převodových mechanismů, brzd a spojek je pro Ústav konstruování a částí strojů Fakulty strojní ČVUT v Praze tradiční disciplínou. Ústav disponuje výpočtářskou a experimentální kapacitou v tomto oboru. V aplikační sféře se ústav zaměřuje na transportní, zemědělskou a stavební techniku a stroje a zařízení pro těžbu a zpracování nerostných surovin.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit