Témata
Zdroj: Nürnberg Messe

Euroguss 2024 – zrcadlo průmyslu tlakového lití

Odvětví tlakového lití hledá a potřebuje dialog jako nikdy předtím. O tom, že Euroguss jako přední veletrh je k tomu ideální platformou, svědčí skutečnost, že na leden 2024 jsou haly s přibližně 600 vystavovateli již plně obsazeny. V Norimberku se scházejí všichni klíčoví hráči, od výrobců strojů až po výrobce tlakových odlitků a jejich dodavatele, aby diskutovali o vývoji v oboru, technologiích, ekonomice a politice a odpovídali na naléhavé otázky. Předprodej vstupenek byl právě zahájen. Christopher Boss, výkonný ředitel veletrhu Euroguss, přináší aktuální zprávy.

Reklama

MM: Pane Bossi, jaká je nálada kolem veletrhu Euroguss?

Ch. Boss: Navzdory současné situaci v oboru tlakového lití, což je klíčové slovo transformace v oblasti pohonných jednotek, je toto odvětví dynamické a inovativní. Hlavní téma „megacasting“ přináší revoluci v konstrukci karoserií v automobilovém průmyslu a přitahuje pozornost k tlakovému lití i mimo tradiční obor.

O těchto příležitostech, ale také o souvisejících výzvách je třeba naléhavě diskutovat nejen v uzavřených kruzích, ale napříč celým hodnotovým řetězcem odlévání lehkých kovů a především se zákazníky. Euroguss je pro takové diskuse ideálním místem. Odvětví už netrpělivě očekává termín v lednu 2024.

MM: Kdo bude na veletrhu Euroguss 2024 zastoupen?

Ch. Boss: Základem jsou tradičně slévárny tlakového lití a jejich dodavatelé v rámci celé periferie, ať už jde o výrobce strojů, forem nebo slitin, o zpracovatele odlitků, nebo o poskytovatele softwaru. Na veletrhu jsou zastoupeni všichni přední světoví výrobci. Všechny čtyři výstavní haly tohoto odborného veletrhu jsou již plně obsazeny. Více než 60 % z přibližně 600 vystavovatelů je zahraničních a pochází z 33 zemí, především z Evropy, zejména z Itálie, Turecka, Španělska, Rakouska a Švýcarska.

Christopher Boss, výkonný ředitel veletrhu Euroguss, přináší aktuální zprávy. (Zdroj: Nürnberg Messe)

Své technologie představí ve svých expozicích a své odborné znalosti ve SpeakersCorneru na Dni tlakového lití, a to v rámci různých komentovaných prohlídek nebo na společných plochách. Zastoupeni budou také mladí pracovníci a univerzity. Díky Studentskému dni 18. ledna a soutěži Euroguss Talent Award nabídneme ideální platformu pro seznámení s odvětvím, jehož rozmanitost a inovativní síla jsou často podceňovány.

MM: Jaký je váš osobní highlight?

Ch. Boss: Záludná otázka, například lze uvést úvodní keynote Sarny Röserové k přednáškám na téma „lídři zítřka“, „výzvy pro malé a střední podniky příští generace“ nebo předání ceny v Evropské soutěži v tlakovém lití. Zde bude možné vidět, jak rozmanité jsou oblasti použití tlakového lití a jak inovativně se toto odvětví vypořádává s požadavky a výzvami.

Reklama
Reklama
Reklama

Pro odvětví je také důležité setkání s osvědčeným odborníkem z oboru Matthiasem Fifkou, profesorem na Univerzitě Friedricha Alexandera, a dalšími špičkovými řečníky – hovořit se bude o udržitelnosti a oběhovém hospodářství. Na akci budou zastoupeni také politici. Je přece jasné, že toto odvětví v Evropě potřebuje podporu z politiky, aby si udrželo svou vedoucí roli globálního inovátora.

Souběžně s veletrhem se uskuteční Den tlakového lití, na kterém budou probíhat zajímavé přednášky z oblasti průmyslu a vědy a také přednášky o nových technologiích a o vývoji procesů a materiálů proslovené OEM výrobci. Dalším highlightem je cena Euroguss Talent Award, která oceňuje bakalářské a magisterské práce mladých talentů a dává jim speciální prostor.

MM: To zní jako rozsáhlý program. Jsou v něm nějaké novinky?

Ch. Boss: Získávání mladých talentů je stále obtížnější a my k němu chceme přispět. Poprvé jsme naplánovali na 18. ledna 2024 speciální Den studentů, na který výslovně zveme studenty nejen z oboru slévárenských technologií, ale také ze strojírenství a automobilového průmyslu. Naším cílem je poukázat na to, jak atraktivní, rozmanitý a moderní obor tlakového lití ve skutečnosti je.

Na základě naší spolupráce s pořadatelem veletrhu Euroguss máme možnost nabídnout našim čtenářům vstup na veletrh zdarma. Permanentní vstupenku získáte po zadání kódu EG24CZ zde.
V případě dotazů k veletrhu kontaktujte výhradní zastoupení pořadatele v ČR, tedy společnost PROveletrhy.

V rámci kariérního servisu nabízíme také inovativní matching-tool, nástroj, který umožňuje zaměstnancům a zaměstnavatelům setkávat se při digitálních rozhovorech u kávy, a to i mimo veletrh. Vedle naší digitální platformy Euroguss 365 to bude další celoroční nástroj, kterým se snažíme řešit výzvy, jimž toto odvětví čelí.

Návštěvníky veletrhu čeká také překvapení: dárek Euroguss, který se bude vyrábět přímo na veletrhu v Norimberku. Co přesně to bude, zůstává ještě tajemstvím.

MM: Která témata budou na veletrhu Euroguss 2024 v centru pozornosti?

Ch. Boss: Jak již bylo zmíněno, v současné době není možné vyhnout se „megacastingu“. A ani to nechceme. Tato oblast přitahuje pozornost médií nejen v rámci oboru, ale i mimo něj, zejména díky společnosti Tesla a jejímu chytrému marketingu. To je pro průmysl tlakového lití užitečné a dodává to tomuto odvětví nový impulz. Proto mohu vřele doporučit naše komentované prohlídky jako úvod do tématu pro všechny zájemce, kteří se s výrobním procesem tlakového lití ještě příliš nesetkali.

Veletrh Euroguss se koná od 16. do 18. ledna 2024 v Norimberku a prodej vstupenek už byl zahájen. (Zdroj: Nürnberg Messe)

Tlakové lití je však mnohem víc než „megacasting“. I to je třeba jasně komunikovat, například prostřednictvím formátů, jako je Evropská soutěž v tlakovém lití. Vystavovatelé mohou takovýchto formátů využít, aby ukázali, jak je Evropa inovativní. Musíme o tom více mluvit – a rychleji to dostat na trh. Potřebujeme opět trochu více „čínské rychlosti“, jinak nás země jako Čína ve střednědobém horizontu nechají technologicky a vývojově pozadu.

MM: Je toho hodně, o čem se dá mluvit. Jaké jsou možnosti navazování kontaktů na veletrhu?

Ch. Boss: Odvětví má z dialogu velký prospěch, což se naposledy projevilo na prvním říjnovém setkání Euroguss Executive Circle. Proto jsme my, a především naši vystavovatelé, naplánovali řadu večerních akcí a společenských událostí. Je cítit, že vystavovatelé se již těší, a je třeba dodat, že spolupráce je stále důležitější. Chceme ji podpořit a umožnit – a to všemi formáty přímo na místě.

Například náš nový návštěvnický salonek ukazuje, že návštěva veletrhu a efektivní práce se vzájemně nevylučují. Návštěvníkům, kteří mají virtuální schůzky, umožňujeme, aby se jich zúčastnili v klidné a uvolněné atmosféře. Poté se mohou opět plně soustředit na návštěvu veletrhu.

Celý tým veletrhu Euroguss vkládá do každé nabídky srdce i duši. Každá prohlídka, každá zvláštní plocha a každá přednáška jsou jedinečnou příležitostí k učení, růstu a navazování kontaktů. Těšíme se na to!

MM: Děkuji vám, pane Bossi, za zajímavé postřehy.

Vydání #12
Kód článku: 231217
Datum: 13. 12. 2023
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Související články
Euroguss – tři dny tlakového lití v Norimberku

Norimberský veletrh Euroguss je přední platformou pro výměnu názorů s lidmi podobně smýšlejícími o technologiích, o vývoji procesů a materiálů a o nových oblastech jejich použití. Celé odvětví se již těší na možnost bezpečně a osobně se setkat, protože Euroguss 2020 byl jednou z posledních příležitostí k osobnímu setkání před pandemií. Veletrh se letos uskuteční ve dnech 8.–10. června.

Oboroví vystavovatelé MSV v Brně

V minianketě k tématu vydání oslovujeme ve spolupráci s Veletrhy Brno zástupce klíčových oborových vystavovatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Na otázky odpovídají obchodní zástupce pro ČR a SR společnosti Maximator Hochdrucktechnik GmbH Ing. Lukáš Starý a Sales Engineer společnosti Renold Gears Jaroslav Edlinger, M.A.

Důraz na udržitelnost, digitalizaci a 3D tisk

Japonsko je zemí, kde se rodí nejmodernější technologie a kde se dbá na udržitelný způsob života. Je kolébkou průmyslu a domovem největších průmyslových firem. Každé dva roky mají návštěvníci z celého světa možnost nahlédnout prostřednictvím veletrhu Jimtof (Japan International Machine Tool Fair) pod pokličku nejnovějších inovací v oboru obráběcích strojů a jejich příslušenství. Díky pozvání Japonské asociace výrobců obráběcích strojů JMTBA jsme měli možnost zúčastnit se tohoto veletrhu osobně. V následující reportáži se vám pokusíme zprostředkovat alespoň pár nejzajímavějších témat, která zde zazněla.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Cíle a píle jsou tím, co mě žene stále kupředu

Martin Šula, majitel společnosti MSR Engines, založené roku 2004, vyrábí motorizovaná surfovací prkna JetSurf. Zajímavé na tomto projektu je, že úplně všechno vzniká v Brně – Střelice, kam se firma nastěhovala před dvěma lety. Tak se podařilo zvýšit plánovanou kapacitu na 1 500 výrobků ročně. Ale hned první rok zde vyrobili 1 200 surfovacích prken. Firma už ale přistavěla další objekty a hodlá se rozšiřovat i nadále.

Perspektivy čínského draka

Již několik let vám pravidelně v tomto čase přinášíme reportáže ze dvou klíčových strojírenských veletrhů celého asijského kontinentu, které jsou určitým barometrem srovnání postupného vývoje čínských výrobců obráběcích strojů a komponent, ale i pohledem na zvolené marketingové strategie nadnárodních společností při jejich penetraci na zdejší čínský trh – největší a nejprogresivněji rostoucí na světě. V lichých letech se v Pekingu v dubnu koná veletrh CIMT (China International Machine Tool Show), v sudých přibližně ve shodné době pak v Šanghaji veletrh CCMT (China CNC Machine Tool Fair). Aktuální postřehy z každého dne veletrhu jsme přinášeli prostřednictvím redakčního portálu mmspekturm.com a sociální sítě facebook, s tradičním komplexnějším pohledem na veletrh a čínský komoditní trh jako takový přicházíme nyní.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Obráběcí stroje pro produkční výrobu

Po sérii článků v minulém vydání se v posledním poohlédnutí po letošním hannoverském veletrhu EMO věnujeme důležité oblasti, a to jednoúčelovým strojům. I v letošním ročníku byla část expozic věnována této komoditě pro produkční výrobu a my se podíváme, co trh zákazníkům nabídl. Proč? Menším dílem proto, že se jim dlouhá léta autor (nejen) profesně věnuje, dílem podstatným proto, že jsou na nich „bytostně“ závislé veškeré obory nejen strojírenské či technické, ale i stavebnictví, telekomunikace, zdravotnictví a další.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

V říjnu do Milána

Po šesti letech se podnik nazvaný EMO opět vrací do italského Milána. Bezesporu to bude radostnější pohled do expozic, než tomu bylo právě v roce 2008, kdy vrcholila světová finanční krize, která si vybírala svoji daň především na průmyslové výrobě. I když obráběcí a tvářecí technologie letos svůj veletržní boom již zažily, a to v květnu na CIMT v Pekingu, určitě se vyplatí vypravit se do Milána i třeba proto, že v bezprostřední blízkosti výstaviště Fiera Milano se koná celosvětová výstava EXPO, pro niž je říjen posledním měsícem konání a jejíž zhlédnutí jistě stojí za to.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit