Témata
Reklama

Financování strojů a zařízení pro strojírenskou výrobu

Deutsche Leasing ČR poskytuje komplexní škálu služeb od poradenství přes zajištění investice a řízení průběhu administrativního zpracování až po umožnění výhodného pojištění předmětu leasingu.

Německé společnosti hrají významnou roli v hospodářství České republiky, a to jak prodejní organizace, tak investoři. Ve stále expandující světové ekonomice se při podnikání v zahraničí můžeme setkat s různými překážkami, jako jsou právní, daňové či účetní otázky, jazykové a kulturní rozdíly. Deutsche Leasing je spolehlivým partnerem, který pomůže tyto překážky překonat. O možnostech financování jsme si povídali s inženýrem Miroslavem Hřebenářem, vedoucím týmu Kovo.

MM: Na který trh se společnost Deutsche Leasing ČR nejvíce zaměřuje?

Ing. Hřebenář: Nosným pilířem DLČR je financování strojů a zařízení pro strojírenskou výrobu. Dále se specializujeme na financování tiskařských, stavebních, potravinářských a zemědělských strojů, strojů na výrobu plastů a manipulační techniky. Ve většině těchto oborů je DLČR dlouhodobě etablována a co se týče objemu nově profinancovaných předmětů, tak se v jednotlivých oborech řadí mezi přední leasingové společnosti na českém trhu. O tom svědčí i výsledky ČLFA za rok 2011, podle nichž je Deutsche Leasing ČR opětovně na 1. místě v leasingu strojů a zařízení s tržním podílem ve výši 17 %.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Miroslav Hřebenář, vedoucí týmu Kovo

MM: Jak úzkou formou spolupracuje společnost se svými klienty?

Ing. Hřebenář: DLČR se snaží udržovat velmi úzké vztahy s obchodními partnery. Obchodními partnery máme na mysli nejenom klienty, ale i dodavatele strojů. Jedná se totiž o tzv. spojené nádoby – díky úzké spolupráci s dodavateli získávají naši investiční poradci i technické znalosti o financovaných předmětech, což pak umožňuje rychleji reagovat na potřeby klientů a zvolit ten nejvhodnější produkt. Jednoduše řečeno, jsme schopni zákazníkům poskytnout finanční služby a produkty šité na míru.

MM: Je možné využít dotací při financování strojů?

Ing. Hřebenář: Samozřejmě. Dotace lze použít na financování investic a společnost Deutsche Leasing ČR je připravena i v tomto směru klientům nabídnout odpovídající finanční produkty. A nejen to. Díky zkušenostem v této oblasti jsme schopni klientům poskytnout i prvotní informační servis a v případě zájmu pak můžeme doporučit i organizaci, která by k získání dotace pomohla.

MM: Může společnost poskytovat služby i mimo EU?

Ing. Hřebenář: Deutsche Leasing, jakožto člen skupiny německých spořitelen Sparkassen, je jednou z největších a nejsilnějších finančních organizací na světě. V současné době působí ve 23 zemích světa a má více než 2 000 zaměstnanců. V EU je společnost zastoupena téměř ve všech státech. Aktivní zastoupení mimo EU má pak v Rusku, Číně, USA, Kanadě nebo Brazílii. V případě potřeb klientů je tak samozřejmě možné dojednat kontakt s kolegy z různých zemí světa, kteří se postarají o případné zahraniční investice našich klientů. V opačném případě, kdy klient chce koupit zařízení v zahraničí, DLČR je schopna jednat jménem klienta se zahraničními výrobci. Naši zaměstnanci totiž poskytují služby nejen v českém jazyce, ale také německém a anglickém, což je důležitý aspekt pro nadnárodní společnosti nebo takové společnosti, které chtějí svou investici pořídit v zahraničí. Pro takovéto případy pak máme veškerou potřebnou dokumentaci připravenou v německém i anglickém jazyce.

DLČR se specializuje na kovoobráběcí, tiskařské, stavební, zemědělské stroje, stroje pro potravinářský průmysl a manipulační techniku.

MM: Má společnost nějaké odborníky ze strojírenství?

Ing. Hřebenář: Jak již bylo zmíněno, DLČR se zaměřuje na financování v určitých segmentech na našem trhu, kde chce svým klientům nabízet služby šité na míru, a to se neobejde bez odborné znalosti. Z tohoto důvodu jsou naši investiční poradci odborníky nejen ve sféře finanční, ale i technické. Tyto technické zkušenosti získali během vysokoškolského odborného studia a dále pak díky úzkým a dlouholetým vztahům s dodavateli jednotlivých strojních zařízení.

MM: Jakému financování dávají u strojů klienti přednost?

Ing. Hřebenář: Pokud mluvíme o strojích a zařízeních, tak jednoznačně dominuje klasický leasing, který sice prošel za dobu svého „života“ určitými úpravami, ale stále je to nejoblíbenější a nejvíce používaný finanční produkt. Na druhé místo bych zařadil úvěr, který je vyžadován hlavně v oblasti dotací, a to z důvodu vlastnictví vůči financovanému předmětu, což je zpravidla i podmínkou dotace. Jako poslední finanční produkt bych jmenoval operativní leasing, který si našel klienty zejména v oblasti manipulační techniky, konkrétně u vysokozdvižných vozíků a v oblasti IT, kde klienti po ukončení splácení uvažují o vrácení předmětů zpět leasingové společnosti.

MM: Je něco, čím se odlišujete od ostatních společností poskytujících financování strojů?

Ing. Hřebenář: Hlavním rozdílem mezi námi a konkurencí je zaměření na určité obory, což nám opravdu umožňuje získávat nejenom odborné znalosti z daného oboru, ale i navazovat velmi úzké, řekl bych někdy až osobní vztahy s dodavateli a klienty. Toto samozřejmě ovlivňuje jak určení správného finančního produktu a např. také rychlost schvalovacího procesu, tak i následný servis pro klienty, který se týká různých úprav splácení, převodů leasingů, pojištění nebo řešení krizové situace, kdy se klient dostane do finančních problémů. Ve všech těchto případech přistupujeme ke klientovi individuálně.

Hana Zlámalová
www.deutsche-leasing.cz
Hana.Zlamalova@dlcr.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120936
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Trendy / MSV 2012
Autor:
Firmy
Související články
Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Související články
Blíží se druhý ročník veletrhu broušení

Od 14. do 17. května 2024 se koná druhý ročník veletrhu GrindingHub, který odborníkům z celého světa představí – poprvé v historii ve čtyřech výstavních halách – nejnovější technologická řešení v oblasti broušení. Tentokrát se ve Stuttgartu představí přes 460 vystavovatelů z 31 zemí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pořádná špona je dnes věda

S obráběním, vrtáním pomocí nástroje začali pravděpodobně jako první už staří Egypťané cca 4 000 let před naším letopočtem, přičemž využívali tětivu luku – základ smyčcového soustruhu. Potom přišel středověk, dále Leonardo da Vinci a návrh prvního soustruhu… Technologie třískového obrábění ale v porovnání s dnešní dynamikou vývoje postupovala jen pomalu.

VaVaI a průmysl: Aby know-how zůstalo ve firmě

Ryze česká společnost Lavat se sídlem v Chotuticích vyrábí a dodává přesné strojírenské součásti, vakuové zařízení a komponenty a také výrobky z oboru laboratorní techniky. A aby toho nebylo málo, intenzivně se věnuje vlastnímu výzkumu a vývoji, na který vynakládá více než 15 % z celkového obratu. Na zkušenosti s propojením vědy a výzkumu s oblastí průmyslu, tak aby bylo prospěšné oběma stranám, jsme se zeptali Ing. Tomáše Chaloupky, technického ředitele a vedoucího zdejšího výzkumně vývojového oddělení.

MM Podcast: Glosa - Jak se upekl dort (Národního plánu obnovy)

Národní plán obnovy ČR a jeho objem 191 mld. Dokážeme jej skutečně využít? Na Slovensku kolem premiéra Krečmara vzniká poradní tým odborníků, které do tohoto postu neuvedla politická loajalita, jak tomu bývá u nás, ale skutečné zkušenosti globálního charakteru např. s vlastním podnikáním a zaváděním inovací do praxe. Mají jasno, co budoucí průmysl pro nakopnutí země potřebuje. Žádný politický populismus, žádné zpátečnické názory. 

Fórum výrobních průmyslníků

Jak zásadně ovlivňuje vaši výrobu totální nedostatek materiálových vstupů a jak tomu čelíte? Jste nuceni kvůli tomu omezovat výrobu? Promítáte skokové navýšení cen surovin do výsledných cen vašich produktů a jak na to reagují odběratelé?

Fórum výrobních průmyslníků

Jaké zásadní problémy vám současná doba přináší do chodu firmy, jak se je snažíte řešit a s jakým výsledkem?

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Fórum výrobních průmyslníků

Vrátíme se po odeznění hygienických opatření v souvislosti s covid-19 do „normálního stavu“, jaký byl před krizí, nebo se firemní procesy a postupy trvale změní? Pokud ano, jaké změny očekáváte?

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Život podle profesora Kassaye

Profesor Štefan Kassay se řadí mezi klíčové osobnosti podnikatelského a vědeckého života, a to nikoliv pouze na Slovensku, ale i v okolních evropských zemích. Vyučil se jako soustružník a díky své neskonalé touze po poznání se vypracoval mezi evropskou elitu a nenašli byste zde jemu rovnému, který by dokázal v takové míře integrovat podnikatelské, ekonomické, vědecké, pedagogické a diplomatické znalosti, jako právě profesor Kassay. V oblasti vědy a vzdělávání vidí zásadní impuls pro rozvoj jednotlivce a společnosti a proto mj. založil svoji nadaci, která tyto kroky podporuje.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit