Témata
Reklama

Industry 4.0 v roce 2016

Pravděpodobně již u nás není technik, který by se za poslední rok nesetkal s pojmem Industry 4.0 či s „českým pojetím“ Průmysl 4.0, chcete-li. Tento pojem se zabydlel ve firemní i akademické kultuře a mnohé subjekty v této iniciativě vidí svoji příležitost a nutnost se do ní zapojit. Jsou však i druzí na odvrácené straně mince. V MM Průmyslovém spektru pravidelně dáváme prostor vyjádřit se oběma stranám jak odbornými příspěvky, tak formou ankety.

V tomto vydání na anketní otázky odpovídali senior country manager divize Drives společnosti Danfoss pro Českou republiku a Slovensko Ing. Tomáš Duba a ředitel divize Procesní automatizace a ředitel pro strategický rozvoj ABB Česká republika Ing. Vladimír Kysela.

MM: Jaký spatřujete význam iniciativy Industry 4.0 pro komoditu vaší výroby?

Ing. Duba: Význam spatřuji zejména ve všeobecném oživení celého českého strojírenství a ve zvýšení jeho konkurenceschopnosti oproti cenově agresivní asijské konkurenci. Toto oživení bude generovat zvýšení poptávky po prvcích průmyslové automatizace, kam patří i naše výrobky. V naší společnosti děláme maximum pro to, abychom se této inciativy stali aktivní součástí.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Tomáš Duba se celý svůj profesní život věnuje elektrickým pohonům a průmyslové automatizaci. Zastával manažerské pozice ve společnostech SEW-Eurodrive, FlexLink a Vacon. Po fúzování se společností Danfoss se v červnu 2015 stal country managerem nově vzniklé divize Danfoss Drives. Podílí se na zviditelnění skandinávských společností v ČR.

Ing. Kysela: Čtvrtá průmyslová revoluce s sebou nepochybně přinese rozsáhlou proměnu globálního průmyslu. Už nyní vidíme, jak podniky po celém světě, včetně našeho ABB, stále častěji využívají internetovou technologii v systémech průmyslové výroby. Lze tedy očekávat, že výrobní systémy budou zanedlouho schopné autonomní výměny informací, nezávislé činnosti i vzájemné kontroly. Zavádění komunikačních a internetových technologií do průmyslové výroby v sobě skrývá obrovský potenciál pro zvyšování produktivity a flexibility, poslední odhady hovoří o zhruba 30% nárůstu produktivity.

Ing. Vladimír Kysela pracuje ve firmě ABB již 15 let. Před nástupem do své současné pozice působil nejprve na pozici local service managera v divizi Procesní automatizace a později ve funkci ředitele divize Systémy pro energetiku. V současné době je prvním místopředsedou Elektrotechnické asociace ČR a také členem vědecké rady FEL ZČU v Plzni.

MM: Máte již zkušenosti se zaváděním technologií čtvrté průmyslové revoluce ve vaší firmě?

Ing. Duba: Na tuto otázku vám nedokážu odpovědět, protože nejsem za výrobu v naší společnosti zodpovědný. Vzhledem k životnosti jednotlivých výrobních linek si však umím představit, že k tomu brzo bude postupně docházet.

Ing. Kysela: Ano, v současné době máme mnoho technologií, které jsou na Průmysl 4.0 připraveny – příkladem může být YuMi, první robot na světě, který dokáže skutečně spolupracovat s lidmi. Má dvě ruce jako člověk, a dokonce i lidské pohyby. Tento robot je prvkem naší strategie internetu věcí, služeb a lidí, kteří společně vytvářejí automatizovanou budoucnost. Technologiím čtvrté průmyslové revoluce je přizpůsobena také naše továrna na výrobu jističů a spínačů ve finské Vaase. V továrně pracují operátoři společně s 24 roboty a celý proces od objednávky až po dodávku je automatizován. Technologiím Průmyslu 4.0 jsme také přizpůsobili rozváděč UniGear Digital nebo systémové nástroje podporující tvorbu topologie manažerského systému, jako je například šestá generace systému 800xA.

MM: Jak bude nutné vaše výrobky přizpůsobit potřebám úplného digitálního propojení celého výrobního procesu?

Ing. Duba: Nechtěl bych, aby to vyznělo příliš sebevědomě, ale naše produkty jsou již dávno připraveny pro napojení na komunikační sítě, které již dnes, a stejně tomu tak bylo v minulosti, umožňují vzdálenou zprávu a diagnostiku. Prostor pro zlepšení spíš vidím v nasazení společného komunikačního standardu, který by mohl v rámci iniciativy Industry 4.0 vzniknout a který by se zavázali implementovat a používat všichni výrobci.

Ing. Kysela: Naše produkty potřebná kritéria splňují.

MM: Jsou zákazníci, kam především směřujete vaše výrobky, dostatečně připraveni zavádět vysoce moderní výrobu reflektující aspekty Industry 4.0?

Ing. Duba: Pokud mám být upřímný a stručný, nejsou. A co víc, pravděpodobně ještě dlouho nebudou. Chybí mi napříč odbornou veřejností snaha myšlenku Industry 4.0 si osvojit a využít ve svůj konkurenční úspěch v praxi. A to mne opravdu mrzí, neboť před námi vidím velkou šanci, jak vrátit české strojírenství na evropské výsluní. Tato šance se navíc nemusí opakovat.
Ing. Kysela: Mnohé součásti čtvrté průmyslové revoluce ve skutečnosti žádnou novinkou nejsou. Například technologie cloudu, síťová zařízení, komunikační rozhraní a datové služby již běžně fungují na mnoha trzích a naši zákazníci je znají. Samozřejmě přechod do nové etapy se neodehraje ze dne na den, bude potřeba definovat určité principy a uzavřít se zákazníky a dodavateli dohody – např. se s nimi dohodnout na standardní syntaxi a sémantice, abychom mohli identifikovat, shromažďovat a ukládat data. V současné době tedy usilovně hledáme technicky proveditelné způsoby, jak našim zákazníkům přechod do nové etapy co nejvíce usnadnit. Není pochyb o tom, že pro zákazníky ABB se využitím technologií Průmyslu 4.0 otevírají nové příležitosti, které pomohou konsolidovat jejich konkurenční výhody na stávajících trzích a zároveň jim umožní vstup na další trhy.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Reklama
Související články
Industry 4.0 v roce 2016

Pravděpodobně již u nás není technik, který by se za poslední dobu nesetkal s pojmem Industry 4.0 či s "českým pojetím" Průmysl 4.0, chcete-li. Tento pojem se zabydlel ve firemní i akademické kultuře a mnohé subjekty v této iniciativě vidí svoji příležitost a nutnost se do ní zapojit. Jsou však i druzí na odvrácené straně mince. V MM Průmyslovém spektru pravidelně dáváme prostor vyjádřit se oběma stranám jak odbornými příspěvky, tak formou ankety.

Industry 4.0 v roce 2016

Jaký spatřujete význam iniciativy Industry 4.0 pro komoditu vaší výroby?

Industry 4.0 - realita, nebo fikce?

Co to prosím tě je, ta Industry 4.0? Slýchám často ve svém okolí. Co si pod tím máme představit? Odpovídám, že všechno, co považují za „cool“ a co má ve svém oboru integrační potenciál, je Industry 4.0. Seriózní vysvětlení však není otázkou jedné definice, odkazuji dotyčné na odborné workshopy, kterých na toto téma bylo ve druhé polovině roku u nás jako hub po dešti. Česko-německá obchodní a průmyslová komora společně se svými partnery z řad jejích členských firem a následně i resortní ministerstva a Technologická agentura ČR realizovaly a realizují celou řadu seminářů a konferencí a snaží se do této problematiky vnášet trochu jasno.

Související články
Industry 4.0 - realita nebo fikce?

Letošní strojírenský veletrh v Brně v návaznosti na německé akce doslova rezonoval Industry 4.0. (Veletrhy Brno jsou vlastněny Messe Düsseldorf.) Přestože jde o iniciativu vlády paní Merkelové již z roku 2011 a od letošního roku Česko-německá obchodní a průmyslová komora společně se svými partnery z řad jejích členských firem a následně i resortní ministerstva a Technologická agentura ČR realizovali a realizují celou řadu seminářů a konferencí, technická veřejnost tuzemských firem je tímto aktuálním „fenoménem“ zatím poněkud nedotčena, takže není tzv. na programu dne.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Co přinese rok 2024 v oblasti automatizace?

Řada otřesů v posledních několika letech předznamenala novou éru zvýšených geopolitických a ekonomických rizik. Výrobci jsou nuceni k tomu, aby do obchodních modelů začlenili odolnost a flexibilitu a aby přehodnotili globální dodavatelské řetězce a vztahy. Zároveň stoupá tlak na začlenění principů ESG do rozhodování o provozu (tato zkratka z anglických slov environment, social a governance označuje vliv firmy na životní prostředí, pracovní podmínky ve firmě a její vliv na společnost, celkové fungování firmy uvnitř i navenek a její transparentnost).

Made in Česko: Bezpečné bezdrátové spojení pro všechny

Prognózy, které se týkají internetu věcí (IoT) a průmyslového internetu věcí (IIoT), se mění stejně rychle jako možnosti této technologie samy. Už v roce 2008 bylo na světě víc připojených zařízení než lidí a odborníci ze Světového ekonomického fóra (WEF) tvrdí, že do roku 2025 bude 41,6 miliardy zařízení zachycovat data o tom, jak žijeme, pracujeme, pohybujeme se, jak fungují naše zařízení, stroje.

BIM otevírá dveře k robotizaci stavebnictví

Robot, který místo člověka postaví zeď, nanese omítky nebo třeba takový, co vyvrtá díry pro rozvody vody či elektřiny. To není sci-fi ani budoucnost vzdálená staletí. Je to realita, kterou máme (nebo můžeme mít) nadosah. Zásadní úlohu v nástupu robotů na stavby přitom hraje metoda BIM, přesněji digitální model stavby (DiMS). Právě ten totiž nese informace potřebné k řízení automatických nebo poloautomatických strojů, které mají lidem výrazně ulehčit práci.

Na cestě ke zrození stroje, část 5: Zakázka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Automatizace masové výroby vs. 3D tisk

Automatizace ve velkých společnostech je již dlouho běžnou praxí. V posledních letech se však setkáváme s poptávkou po automatizaci i v případech malosériové výroby a u dodavatelů s kusovou výrobou. Mnohdy jde o produkty s vysokou přidanou hodnotou, ať už to jsou výrobky pro automobilový průmysl, nebo pro maloodběratele.

Automatizace v malých a velkých firmách

Automatizace přináší velké výzvy a příležitosti, ale má i svá úskalí. Jedním z nich je otázka návratnosti investic. Velké a globální společnosti mají v tomto ohledu vždy velkou výhodu oproti malým, lokálním firmám. I menší firmy však mají šanci uspět.

Stroje v pohybu – Autonomní studentská formule

Prostřednictvím našich článků už jsme vám na stránkách časopisu představili mezinárodní soutěž Formula Student a také několik týmů z českých technických univerzit, jež se do ní každoročně zapojují s vlastnoručně postavenými závodními auty. Tentokrát bude řeč o novince – prvním českém samořiditelném monopostu, s nímž se tým eForce z ČVUT účastní této soutěže v nové kategorii Driverless.

Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Vzdělávání a rozvoj v provozech s automatizací

Moderní technologie s sebou přinášejí nejen vyšší stupeň automatizace, ale i velkou míru zodpovědnosti v oblasti obsluhy těchto technologií a obecně v oblasti spolupráce mezi lidskou obsluhou a strojem. I když jsou moderní technologie na vysoké automatizované úrovní a např. koboty se dnes vyrábějí s cílem až osmiletého bezúdržbového provozu, je velmi důležité mít na paměti, že i ta nejlepší technologie na světě stále vyžaduje lidský faktor. Další díl seriálu Fenomén automatizace pojednává o přístupu ke vzdělávání a rozvoji zaměstnanců.

Technologie stárnou stejně jako lidé

V minulém díle našeho seriálu Fenomén automatizace jsme uvedli, jak správně vybrat dodavatele automatizace. S úspěšným výběrem dodavatele přichází na řadu výzkum a vývoj technologie, která bude zajišťovat výrobu, montáž a všeobecně zisky. Takové technologie jsou poptávány s úmyslem sloužit celé roky, jen ve výjimečných případech se staví linky pro krátkodobé použití. Automatizace má pomoci s dlouhodobými plány na celé dekády, ovšem mnohdy s sebou nese velké náklady a trvá roky, než si na sebe začne vydělávat. A pak se často začne hlásit ke slovu potřebná modernizace či únava materiálu vyžadující investice a náklady jsou opět velkým strašákem. S výběrem dodavatele jde v ruku v ruce i výběr partnera na dlouhá léta.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit