Témata
Reklama

Inovace senzorů na veletrhu Amper 2015

Na brněnském výstavišti proběhne ve dnech 24. až 27. března 2015 mezinárodni veletrh elektroniky Amper, na kterém představí novinky v sortimentu senzorů také společnost Micro-Epsilon.

Návštěvníci, kteří se přijdou na stánek společnosti Micro-Epsilon podívat, budou mít příležitost prohlédnout si a vyzkoušet nejnovější technologie snímačů. Budou zde probíhat prezentace bezdotykových snímačů vzdálenosti pracujících na bázi vířivých proudů, konfokálních senzorů, laserových snímačů profilu, vysoce přesných kapacitních senzorů, stejně jako senzorů pro měření a detekci barev a nejnovějších termokamer. Odborníci z Micro-Epsilonu jsou připraveni poskytovat poradenství a pomoc při výběru senzoru nebo konzultovat konkrétní požadavky pro jednotlivé aplikace po celou dobu konání veletrhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Řídící jednotky konfokálních systémů řady IFC2451 a IFS2471 pro vysoce přesná měření vzdálenosti nebo tloušťky transparentních materiálů.
Konfokální snímače řady IFS2405 nabízejí měření s rozlišením již od 10 nm.

Laserové profilové skenery

V letošním roce stojí za zmínku zejména scanCONTROL 2600/2900, který představuje největší inovaci v sortimentu laserových profilových 2D/3D skenerů. Senzory z této řady jsou kompaktnější a lehčí než jejich předchůdci, takže jsou vhodné pro široký rozsah měřicích úloh ve vysoce automatizovaných výrobních prostředích. Senzory jsou dostatečně malé pro montáž na robotická ramena nebo na zařízení a stroje v omezeném prostoru. Snímače nabízejí měření s rozlišením až 1 280 bodů na profil. Měřicí rozsahy jsou od 53 mm až do 390 mm s možností výběru různých rozhraní, včetně rozhraní Gigabit Ethernet a RS422. Možná je také volba digitálního vstupu nebo enkodéru.

Vysoké rozlišení a cenová dostupnost

Mezi další přednosti patří nejnovější inovace společnosti v termovizi ‒ thermoIMAGER TIM 640. Tato termokamera je schopna zaznamenat radiometrické video s rozlišením 640 x 480 pixelů. S kompaktními rozměry 45 x 56 x 90mm a hmotností pouhých 320 g (včetně objektivu) je TIM 640 ve srovnání s jinými velikostně podobnými termokamerami jediný model, který umožňuje zaznamenávání radiometrických snímků s frekvencí 32 Hz a s VGA rozlišením 640 x 480 pixelů.

Modulární kapacitní systém capaNCDT 6200 umožňuje synchronizované měření až čtyř kanálů.
Laserové profilové skenery řady scanCONTROL Blue Laser umožňují měření profilu na žhavých i transparentních materiálech.

Senzory pracující na bázi vířivých proudů

Na stánku budou také prezentovány bezdotykové senzory na bázi vířivých proudů řady eddyNCDT 3300. Miniaturní verze těchto senzorů jsou široce používány ve výzkumu a vývoji automobilového průmyslu k měření zdvihu ventilů, pohybu injekční jehly, sledování pohybů hlavy válců, mezery pro mazání, tloušťky olejové vrstvy, házení a axiální pohyb klikové hřídele. Snímače eddyNCDT 3300 mají mnoho dalších možností využití, jako je například monitorování vibrací pásu v ocelárnách, měření tloušťky fólie, kontrola hran nebo určování polohy.

Aktivní snímač, kontrolér a kabel, které jsou kompenzované pro teplotní výkyvy, nabízejí extrémní teplotní stabilitu 0,015 % na 1 °C. Snímače jsou k dispozici s rozsahy měření od 0,4 mm až do 80 mm. K dispozici jsou verze, které jsou odolné tlaku až do 2 000 barů a jejich provozní teploty jsou od‒-50 °C do 235 °C.

Nejmenší termokamera na světě s VGA rozlišením - thermoIMAGER TIM 640.

Synchronizace měření z více řídicích jednotek

Po zahájení prodeje měřicího kapacitního systému capaNCDT 6200 rozšířila firma Micro-Epsilon nabídku o demodulátor DL6230, který nabízí až 10krát vyšší rozlišení a je schopen synchronizovaného měření s dalšími kanály kontroléru. Systém capaNCDT tak dává možnost flexibilně kombinovat řídicí jednotky, demodulátory a kapacitní senzory.

Maximální přesnost měření

Návštěvníci veletrhu se mohou dále blíže seznámit s konfokálními snímači řady IFS 2405, které jsou určeny pro měřicí úkoly, jež vyžadují maximální přesnost. Řada IFS 2405 nabízí extrémně vysokou citlivost a rozlišení ve zlomcích mikrometru, což se využívá při kontrole tvaru a velikosti v průběhu nebo následných procesech výroby. Tyto senzory mohou být integrovány do lineárních XY stolů, obráběcích strojů nebo do systémů pro speciální kontrolu. Stejně jako měření vzdálenosti na reflexních nebo průhledných materiálech mohou konfokální systémy provádět jednostranné měření tloušťky transparentních vrstev.

Bc. Václav Zárybnický

MICRO-EPSILON Czech Republic

Vaclav.Zarybnicky@micro-epsilon.cz
www.micro-epsilon.cz

Reklama
Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Související články
Automatizace výroby a kontrola kvality

Stejně jako rostou požadavky na přesnější a efektivnější výrobní procesy, rostou velmi výrazně i požadavky na kvalitu produktu. Kvalita produktu je sledována již od prvopočátku, kdy je za každý vstupní komponent zodpovědný výrobce a dodavatel.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Optická čidla: nečekané změny!

Ve chvíli, kdy se zdá, že už se věci nedají nijak podstatně vylepšit, přichází obvykle výrazná změna. Stejně je tomu u optických čidel. Co by se na nich mohlo měnit? Jiná optika? Jiné vlnové délky? Nebo snad jen rozměry?

Revoluční linka pro měření kvality

Je to takový český "americký sen". Začínal jako soustružník, dnes Miroslav Dušek vlastní strojírenskou firmu s mnohamilionovým obratem. Láska k poctivému řemeslu se u něj potkává s vynalézavostí, která ho nyní dovedla k vývoji revoluční linky pro měření kvality.

Monitorování energie

S rostoucími cenami energií a s tresty za nesplnění cílů Kjótského protokolu nelze ignorovat nutnost zlepšovat energetickou efektivitu. První krok k šetření energií představuje zjištění přesných informací o tom, kdy a kde ji spotřebováváme. Proto je klíčovým prvkem efektivního řešení vyspělé měření spotřeby energie. Systém APROL EnMon nabízí nepřetržité monitorování spotřeby energie v podobě samostatné jednotky nebo integrované součásti systému řízení procesů.

České firmy zbrojí na MSV v Brně

Výrobní i dodavatelské společnosti předvedou na Mezinárodním strojírenském veletrhu svoje novinky. Letošní ročník nejvýznamnější průmyslové přehlídky ve střední Evropě se bude konat v pozitivní atmosféře – domácí ekonomice se po letech přešlapování opět daří.

Měřím, měříš, měříme…na obráběcím stroji

V moderních výrobních systémech složených z CNC obráběcích strojů je měření a kontrola nástrojů pro preventivní zajištění kvality nepostradatelná. Změřená data nástrojů nebo změřené hodnoty obrobků jsou potom použity k automatickému výpočtu kompenzačních hodnot v probíhajícím výrobním procesu. Pomocí automatické kompenzace rozměrů nástrojů nebo případnou výměnou nástrojů zůstávají výsledky obrábění stabilní.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit