Témata
Reklama

Jak na stlačený vzduch chytře, bezpečně a úsporně

15. 11. 2017

Ať se podíváme kamkoli, všude se mluví o úsporách energií, bezpečném a spolehlivém provozu a co nejvyšší produktivitě. Stlačený vzduch je cennou formou energie, to si jistě uvědomujeme všichni. Méně už ale bývá známo, že ztráty způsobené úniky běžně činí 30 až 70 %. Přitom převážná většina ztrát je způsobena chybami, nedostatky a závadami v rozvodné síti, tedy nikoliv v pohybující se části strojů a zařízení.

Z uvedené skutečnosti vyplývá, že spojovací technika, hadice, šroubení či rychlospojky jsou velmi důležitou součástí automatizační techniky a neměli bychom je podceňovat. Společnost Festo se úsporami energií dlouhodobě a komplexně zabývá a může v této oblasti nabídnout svou pomoc.

Reklama
Reklama
Reklama

Základem úspěchu je výběr správných hadic

Nejpoužívanějším materiálem pro výrobu hadic na stlačený vzduch je polyuretan (hadice PUN). K výběru je však i mnoho dalších materiálů. Obvykle se vyplatí vybírat podle prostředí, ve kterém bude rozvod umístěn. V internetovém katalogu firmy Festo najdete vyhledávač, který pomůže i ve složitějších případech. Kromě průměru a barvy můžete zvolit, zda jde o potravinářství (odolnost vlhkosti, čisticím prostředkům apod.), použití ve svařovně (nepropálí se odletujícími jiskrami), venkovní prostředí atd. Hledisek pro výběr je mnoho, to nejzajímavější je přímo chemická odolnost proti různým látkám – jedná se o dlouhý seznam technických látek od brzdové kapaliny a benzinu přes různá ředidla až po dlouhou řadu kyselin, louhů a chemikálií, které se v praxi ve výrobě mohou vyskytovat.

Polyuretanové hadice PUN-H-T jsou barevné a zároveň průhledné.

Odolné hadice, vhodné i pro potravinářství

Naši pozornost si jistě zaslouží tři druhy hadic:

  • PFAN – odolávají při plném tlaku teplotě až 160 °C a nelze je ničím naleptat nebo jinak narušit; je to nejodolnější materiál hadic Festo;
  • PTFE – teflonové hadice, které se odolností velmi blíží výše uvedeným PFAN (150 °C, odolnost proti mnoha různým médiím); samozřejmostí je, že oba typy mají certifikát pro potravinářství;
  • PUN-H-T – čerstvá novinka. Použitý polyuretan je odolný proti mikrobům a hydrolýze, dobře se ohýbá a neláme, ale především je barevný (možnost volby z osmi barev), a přesto průhledný. Tato vlastnost spolu s nízkou cenou činí z hadic PUN-H-T favorita na nejprodávanější typ. Zákazník tak má možnost nejen použít velmi kvalitní výrobek, ale navíc i kontrolovat kvalitu vzduchu v rozvodu, kdykoli půjde kolem, neboť pouhým pohledem odhalí přítomnost vody či nečistot. Hadice sama odolává hydrolýze a mikrobům a je certifikovaná pro potravinářství.
Závod Festo Production v České Lípě dodává hadice do celého světa.

Za zmínku stojí, že 90 % všech hadic Festo se vyrábí v České republice – závod Festo Production v České Lípě dodává do celého světa bezmála pět milionů metrů hadic měsíčně.

Šroubení a hadice patří k sobě

Sortiment spojovacího materiálu je tak rozsáhlý, že by si zasloužil vlastní dlouhý článek. Zjednodušeně lze konstatovat, že pro každý druh hadice je k dispozici odpovídající šroubení (včetně příslušné odolnosti zvolenému prostředí). Nejpoužívanějším způsobem spojení je dnes nástrčný spoj, který hadici zachytí a utěsní za její vnější průměr, a ještě nabídne snadné i rychlé odpojení. V katalogu Festo je základní řada označena zkratkou QS. V oboru spojovací techniky najdeme i čerstvou novinku, rychlospojky NPHS z polymeru nebo z kovu. Rychlospojky jsou bezpečnostní, lze je uvolnit jednou rukou ve dvou krocích – nejprve se odvětrá tlak z napájené hadice a teprve potom vnitřní mechanismus dovolí spoj rozdělit. U kovové verze je navíc možné opětovně připojit tlak, jde tedy o elegantní ventil 3/2, který lze používat ke spínání i odvětrání tlaku do stroje a případně ještě k rychlému odpojování. Oba druhy vynikají kvalitou a vysokým poměrem výkon/cena.

Základní typ nástrčného šroubení řady QS
Bezpečnostní rychlospojky NPHS se vyrábějí v provedení z polymeru i z kovu.

Hadice a spojovací technika jsou zdánlivou samozřejmostí, přitom mohou podstatně ovlivnit spolehlivost a produktivitu strojů a zařízení. Zaručená kvalita znamená těsné spoje a vhodný materiál dlouhodobou odolnost. Nové vlastnosti (například průhlednost) otevírají dokonce nečekané možnosti pro efektivní údržbu. Správně zvolené hadice a šroubení tak mohou v provozu ušetřit značné prostředky.

Festo

vaclav.lacina@festo.com

www.festo.cz

Reklama
Související články
Samozřejmě, opět komunikace!

Jedním z nejčastěji používaných výrazů dnešní doby je komunikace. Potřebujete vylepšit výsledky, zdokonalit spolupráci, optimalizovat procesy na firmě? Posilte komunikaci. Tentokrát se však zaměříme na komunikaci ve smyslu toku dat v průmyslové výrobě, a to zejména v její základní a nejnižší části – na úrovni jednotlivých komponentů ve strojích a zařízeních.

Komplexní přístup je klíčem k úspěchu

Úspory všeho druhu jsou důležité kdykoliv a kdekoliv. Šetřit se vyplatí tehdy, postupujeme-li komplexně, tedy se zahrnutím všech aspektů. Ten, kdo kupuje nejlevnější věci, obvykle prodělává při jejich využití. V oblasti automatizace to platí jednoznačně – ten, kdo ustrnul a nevnímá integraci digitální techniky do všech procesů kolem nás, nemůže v budoucnosti uspět.

Fenomén otáčení

Najít v přírodě cokoliv, co se mechanicky otáčí, je velmi obtížné. Otáčení však hraje roli v celé historii našeho průmyslu. Bez otáčení by nebyl vynalezen soustruh, bez soustruhu by nebyly vyrobeny písty, bez pístů by se nepodařilo spustit parní stroj, bez páry by nezačala éra techniky…

Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Pevné základy, tedy výrobky pro každého

Globální trh klade stále větší nároky na všechny výrobce. Vyrábět levně, rychle, ale současně kvalitně. Je možné takové protiklady vůbec skloubit? Je ještě nějaká další cesta, jak snížit výrobní náklady a ceny? Jednu z nejúčinnějších odpovědí na tuto otázku najdete v sortimentu nových pneumatických ventilů firmy Festo.

Moderní jednotky pro úpravu vzduchu

Účinná úprava vzduchu vytváří ideální provozní podmínky pro nepřetržitě pracující pneumatické pohony – válce a kyvné pohony – a zlepšuje produktivitu stroje.

Efektivní řešení i pro extrémní aplikace

Elektrické a pneumatické prvky společnosti Festo využívá více než 300 000 zákazníků na celém světě. Z širokého portfolia výrobků v následujícím článku představíme trojici komponent z oblasti pneumatických pohonů a automatizace..

Úsporná filtrace stlačeného vzduchu

Kdo potřebuje stlačený vzduch vyšší kvality, nevyhne se jeho odpovídající úpravě filtrací. Právě takové provozy mohou nyní využít nové energeticky úsporné filtry firmy Kaeser.

Technologie pro sušení a filtraci stlačeného vzduchu

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie, který je široce používán v celém průmyslu. Toto médium, označované také jako čtvrtá energie, používá v některém aspektu své činnosti přibližně 90 procent všech výrobců. Na rozdíl od jiných energií je však stlačený vzduch generován na místě a jeho kvalita a cena jsou tak odpovědností uživatele. e.

Olejové vývěvy pro chemické aplikace

Firma Ilmvac je výrobcem vývěv a vakuové techniky již od roku 1947. Její vývěvy pokrývají kompletní rozsah vakua od hrubého až po ultravysoké.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Proporcionální technika

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku, sekce České strojnické společnosti, pořádá odborný seminář na téma Proporcionální technika. Půjde o proporcionální techniku v oboru hydrauliky. Představeny budou proporcionální ventily a servoventily pro řízení tlaku a průtoku pracovní kapaliny v hydraulických obvodech, včetně ukázek jejich aplikace v hydraulických mechanismech.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit