Témata
Reklama

Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V následujícím dvoudílném článku přinášíme pohled do minulosti i na současnost řemeslné výroby obráběcích strojů. 1. díl

Ondřej Svoboda

Jednatel a spolumajitel společnosti Misan. Vystudoval čtyřleté gymnázium. Z mimoškolních aktivit se věnoval prakticky denně sportu. Po ukončení doktorského studia na ČVUT a nástupu do zaměstnání si dálkovou formou doplnil vzdělání v elektrotechnice (výuční list) z důvodu získání oprávnění pracovat samostatně na zařízeních pod napětím (vyhláška 50). Jeho volba padla na Strojní fakultu ČVUT, specializaci „výrobní stroje a zařízení“. Po ukončení doktorského studia spojeného se zaměstnaneckým poměrem ve Výzkumném centru pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT na Fakultě strojní ČVUT v Praze pracoval po dobu jednoho roku ve výrobním závodě jednoho z japonských výrobců obráběcích strojů v Anglii. Poté přišel do rodinné firmy Misan, kterou jeho otec spoluzakládal. Věří, že směřování jeho firmy najde pozitivní odezvu v českém průmyslu, jehož budoucnost vidí právě v zaměření na složité a přesné výrobky vyráběné s nejvyšší produktivitou. 

Doc. Pavel Bach

Působí na výzkumném centru RCMT při ČVUT v Praze. Specializuje se na oblast kmitání a stabilitu obráběcího procesu.

Opracování pohyblivých i nepohyblivých spojení obráběcích (i jiných) strojů zaškrabáváním je klasická rukodílná metoda, používaná úspěšně „od nepaměti“, tedy od počátku výroby přesných obráběcích strojů. Je to však metoda pracná, manuálně namáhavá, a tudíž i nákladná. S nástupem valivých vedení někteří výrobci od zaškrabávání pohyblivých kontaktních ploch upustili nebo je omezili. V některých případech zaškrabávání nahradilo přesné broušení. V obráběcích strojích jsou však plochy, kde nelze zaškrabávání ničím nahradit pro jeho přesnost a schopnost vytvořit velmi kvalitní kontakt mezi dvěma obrobenými plochami. Je zaškrabávání zapomenuto, nebo má při výrobě přesných strojů stále své místo? Pokusme se v tomto příspěvku shromáždit argumenty pro i proti. Jako u mnoha podobných „sporů“ můžeme nejspíše očekávat, že někde je možné na zaškrabávání zapomenout a nahradit je produktivnější metodou, jinde zase najdeme skvělé příklady, kdy je ruční zaškrabávání jedinou cestou, jak efektivně docílit žádaného výsledku.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Sir Joseph Whitworth. (Zdroj: [2])

Jen z počtu nalezených příspěvků na stránkách Googlu lze soudit, že ruční zaškrabávání je metoda stále diskutovaná a vyhledávaná. Ale podívejme se do historie. A to až do roku 1840, kdy sir Joseph Whitworth (obr. 1) uskutečnil přednášku „On Plane Metallic Surfaces or True Planes“ (O rovinných kovových površích neboli Přesné plochy) před členy Britské společnosti v Glasgow [1]. Sir Whitworth v ní chtěl vyvrátit mylné domněnky o nevhodnosti technologie zaškrabávání a prohlásil, že tyto „nekoncepční fámy zpomalují pokrok ve zlepšování“. A pokračoval: „Zatímco broušení je všeobecně považováno za nezbytné k dokončení povrchu, tak ve skutečnosti je škodlivé.“ Jak vidno, už tehdy se vedly spory o to, zda lze lepší kvality obráběného povrchu docílit broušením, nebo zaškrabáváním.

Dnes musíme na toto poněkud ostře znějící odsouzení broušení nazírat z pohledu tehdejší úrovně technologie a brousicích strojů. Whitworth samozřejmě nepovažoval broušení za špatnou technologii, ale vyzdvihoval tehdejší novinku – ruční zaškrabávání –, protože s ní dosáhl vynikající kvality dokončovaného povrchu. Docílený výsledek demonstroval posluchačům na dvou zaškrabáváním spárovaných deskách a ukázal, jak vrchní deska lehce „plave“ na spodní. Viz též na videu [4].

Co je zaškrabávání?

Zaškrabávání je ruční dokončování ploch, které jsou vyhrubovány hoblováním, frézováním nebo vyvrtáváním. Broušení se jako hrubovací operace používá zřídka, protože obroušená plocha obsahuje zbytky brusiva a škrabák na ní špatně zabírá. Jako nástroje se používají škrabáky různých provedení. Příklady základních tvarů škrabáků vidíme na obr. 2. Předhrubovaná plocha se opracuje nejprve hrubovacím zaškrabáním, 15 až 20 mm dlouhými, dopřednými tahy škrabáku pod úhlem asi 30° až 40° (obr. 3), čímž se odstraní stopy po předchozím opracování. Při jemném, dokončovacím zaškrabávání se tahy nástroje zkrátí na 3 až 5 mm a odebírá se velmi tenká tříska asi 0,005 až 0,02 mm (obr. 4). Místa, kde se povrch takto opracovává, jsou předem označena tak, že se opracovávaná plocha přiloží k příměrné desce, hranolu nebo válci, na který je v tenké vrstvě nanesena tušírovací barva (berlínská modř nebo ultramarin rozpuštěný v minerálním oleji). Mírným pohybem součásti se dotyková místa na ploše obarví a posléze odeberou škrabákem. Plocha se tak postupně zarovnává a vytváří se na ní charakteristická kresba po škrabáku. Požaduje se 60% až 70% plošný kontakt mezi protikusy. Obvykle se vytváří 10 až 12 kontaktních bodů na čtverci 25 x 25 mm. V řadě aplikací však stačí 4 až 6 bodů. Jde-li o pohyblivá vedení, pak jsou důležité mělké kapsy mezi kontaktními body na povrchu vedení, ve kterých se při pohybu dílce drží mazací olej, aniž by ztratil povrchové napětí. Vznikne tak vlastně ploché ložisko, které zaručuje rovnoměrné klouzání pohybující se části stroje po protiploše. Protože povrch vedení není dokonale rovný, neprojeví se adhezní síly a dílce pohyblivého vedení se „neslepí“, na rozdíl od přesně nabroušených nebo i vyleštěných ploch. Naopak, lehce „plavou“ bez trhavých pohybů. Skvělý příklad můžeme vidět na videu [4]. Velkou péči je potřeba věnovat rovnoměrnému rozložení kontaktních bodů v celé ploše vedení, aby se zaručila dlouhodobá stabilita geometrie vedení i přesného vyrovnání nepohyblivých částí nosné soustavy stroje (kolmosti, souososti, rovnoběžnosti apod.).

Obr. 2 Druhy škrabáků. Plochý na rovné plochy, trojhranný na křivé a válcové plochy, lžícový na ložiska a dutiny. (Zdroj: P. Rožek, ZAI – Zaškrabávání, zabrušování a lapování)

Jakost zaškrabané plochy je stanovena normou ČSN 014455 v pěti třídách jakosti označených 1 až 5, přičemž první třída je nejpřesnější – viz tabulka 1. Plošky mají být rovnoměrně rozloženy na ploše 25 x 25 mm. V extrémních případech, např. na malých velmi přesných plochách, lze dosáhnout hustoty více než 40 plošek ve čtverci 25 x 25 mm. Drsnost obrobených ploch před zaškrabáváním smí být nejvýše Rzmax =18 μm. Velikost příměrného nářadí musí být úměrná velikosti opracovávané plochy. Dosahovaná drsnost po jemném zaškrabání je Ra = 0,2 až 0,8 μm. Zaškrabávat lze také kalené plochy do tvrdosti 50 až 55 HRc, je-li k dispozici nástroj s karbidovou výměnnou destičkou (obr. 5).

Obr. 3. Hrubovací zaškrabávání dlouhými tahy škrabáku. (Zdroj: K & J Scraping Training Video – You Tube)

Obr. 4. Dokončovací zaškrabávání označených kontaktních míst krátkými tahy škrabáku. (Zdroj: K & J Scraping Training Video – You Tube)

Jak si cení zaškrabávání současníci?

Sir Joseph Whitworth by měl radost, kdyby slyšel specialistu japonské firmy Okuma, z jehož doporučení vyjímáme: „Pouze ručním zaškrabáním, které je provedeno s nejvyšší pečlivostí a pozorností k detailu, můžete spárovat komponenty v té nejužší toleranci. Rozhodující komponenty obráběcího stroje je třeba slícovat s přesností desetiny mikronu. Místem, kde je potřeba nejvyšší přesnosti a preciznosti, jsou vodicí plochy pohyblivých elementů stroje. Jsou o to více rozhodující, čím blíže jsou k základům stroje. Pro dosažení nejužších tolerancí je nejlépe použít zaškrabávání vodicích ploch, což rozhoduje o konečné přesnosti stroje. Zaškrabáváním se dosáhne ideální rovinnosti a vytvoří se správné olejové kapsy. Dobrá jakost povrchu a ideální vzájemné dosednutí ploch jsou důležité i pro pevně spojené díly přenášející velká proměnlivá zatížení, a proto se také zaškrabávají. Ruční zaškrábání je jedním z klíčů přesnosti Okumy, a je také jedním z tajemství stojících za bezkonkurenčně dlouhou životností obráběcích center, brusek i soustružnických strojů. Dává to smysl, pokud si uvědomíte, jak stoupne celková úroveň kvality stroje, jsou-li jednotlivé díly provedeny ve vyšší úrovni kvality, než poskytuje broušení. Ruční zaškrabávání je tradičním, velmi starým postupem. Ale co je nejdůležitější, od určité kvalitativní úrovně je postupem nejefektivnějším.“

Obrázek 5. Zaškrabávání kalených povrchů. Nahoře: broušená plocha po prvním zaškrabání. Uprostřed: stejná plocha po třetím zaškrabání. Dole: plocha zaškrabaná na 40 plošek na 25 x 25 mm. (Zdroj: [5])

Tolik odborník na zaškrabávání z firmy Okuma. Uvedli jsme jen nejdůležitější části z obsáhlejšího textu, ale i tak je argumentů podporujících zaškrabávání dostatek [3]. Řada dalších odborníků potvrzuje, že zaškrabávání je nejlepší postup, jak dosáhnout úzkých tolerancí geometrie strojů konzistentně. Při pečlivém zaškrabávání si stroj udrží geometrickou přesnost po velmi dlouhou dobu, což se příznivě promítá do kusových cen obrobků vycházejících z těchto strojů. Je to dáno tím, že tlaky se v zaškrabaných plochách rozloží rovnoměrně a to minimalizuje jejich opotřebení.

O dalších pro a proti hovořících o způsobech úpravy vedení nejen v obráběcích strojích se dočtete ve druhém dílu článku Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?, kterou uveřejníme v následujícím vydání MM Průmyslového spektra 11/161102.

Misan

Ondřej Svoboda, Pavel Bach

o.svoboda@misan.cz

www.misan.cz

Literatura
[1] Whitworth J.: A Paper on Plane Metallic Surfaces or True Planes, Read at the Meeting of the British Associatin, at Glasgow. 1840.
[2] Hand Scraping for precision surface. Dostupné na: //www.circuitousroot.com/artifice/machine-shop/surface-finishing/hand-scraping/
[3] Robbie Williams: Hand Scraping. Info materiály firmy Okuma.
[4] Metal Scraping: Surface plate, will it hover? Dostupné na You Tube.
[5] Metal Scraping w1: Principles and Practice. Dostupné na www.metalscraping. com.

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 161057
Datum: 27. 09. 2016
Rubrika: Trendy / IMT 2016
Firmy
Související články
Inovovaná řada 5osých portálových center

Společnost Trimill, a. s., český výrobce CNC obráběcích center s výrobními halami ve Zlíně a Vsetíně, představila v tomto roce inovovanou řadu svých 5osých portálových center typu Trimill VU a Trimill VF.

Vývoj obráběcích kapalin pohledem tradičního českého výrobce

Používání procesních kapalin, ovšem ne v té podobě, jako je známe dnes, se začalo objevovat v počátcích 20. století ve Fordových závodech. Dnes používané obráběcí kapaliny mísitelné s vodou, které jsou uvedeny v portfoliu společnosti Paramo, se rodí v jejích vlastních laboratořích. Procházejí neustálým procesem vývoje tak, aby zůstaly nepostradatelným nástrojem pro dynamicky se rozvíjející efektivitu procesů obrábění.

Prezentace brousicích strojů na MSV 2016

Před blížícím se strojírenským veletrhem v Brně jsme požádali ředitele společnosti TAIMA Ing. Davida Kratochvíla, aby nás seznámil s exponáty, které bude jeho firma v letošním roce vystavovat, a také jsme si popovídali o uplynulých dvaceti pěti letech existence tohoto tradičního dodavatele brousicí techniky. Pan Kratochvíl nám ochotně poskytl následující informace:

Související články
Nová řada vertikálních obráběcích center

Mimořádný obráběcí výkon, vysoká tuhost a přesnost, účinné chlazení, třískové hospodářství, jakož i zlepšená bezpečnost strojů s integrovanými inteligentními funkcemi – to jsou jen některé z klíčových přínosů, které poskytuje nová řada PS vertikálních obráběcích center, kterou představila společnost Makino.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Propojení virtuálních modelů s reálnými řídicími systémy

Společnost Siemens se v zastoupení svých průmyslových divizí Digital Factory & Process Industries and Drives již po 58. představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně. Od 3. do 7. října shlédnou zákazníci unikátní portfolio Siemens digitálních řešení pro segment stavby obráběcích strojů pod hlavním mottem expozice "Budoucnost výroby je v digitalizaci. Máme pro vás řešení."

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Přesnost zvyšující produktivitu

Zakoupení obráběcího centra Pama umožnilo společnosti Tajmac-ZPS zvýšit nejen její celkovou produktivitu, ale také geometrickou přesnost při výrobě důležitých komponent pro její vícevřetenové automaty.

Prediktivní diagnostika přesnosti CNC strojů

Jak přesný je náš stroj? Můžeme jeho parametry nějak zlepšit? Je stále ještě ve stavu, který předpokládáme? Často je obráběcí stroj pro uživatele černou skříňkou, která v optimálním případě produkuje shodné výrobky. Nemusí to tak zůstat a stav strojů lze i cíleně zlepšovat.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

Ochranný kryt pro stroje všech výšek

Již několik let má firma P.E.I. ve své nabídce střešní kryt pro portálové frézky značky Wave Sky. Kryt se vyrábí ze speciální průsvitné tkaniny a brání úniku výparů, prachu a třísek z pracovního prostoru obráběcího stroje. V průběhu let byl původní návrh dále rozšiřován. Verzi s motorem usnadňující otvírání a zavírání střechy nad strojem následuje inovativní modulární konstrukce s integrovaným nízkonapěťovým motorem.

Stroje pro nejnáročnější obory

Na veletrh EMO 2019 v Hannoveru přichází letos společnost TOS Varnsdorf se strojem WHT 130 v konfiguraci vodorovná vyvrtávačka, vybavený robotickou výměnou nástrojů. Tento univerzální obráběcí stroj je druhou letošní novinkou ve výrobním programu společnosti.

Středicí svěrák s rychlovýměnným systémem čelistí

Nový středicí svěrák Garant Xtric s rychlovýměnným systémem čelistí zkracuje časy na přípravu při upínání polotovarů i hotových dílů.

Ve znamení produktivity i dlouhé životnosti

Firmy z různých průmyslových oblastí, mezi jinými výrobci velkých valivých ložisek, výrobci automobilů a jejich dodavatelé patří mezi zákazníky německého výrobce transferových obráběcích center a speciálních obráběcích strojů Elha-Maschinenbau Liemke KG.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit