Témata
Reklama

Jeden nástroj pro tři operace obrábění

Výrobce držáků tažných zařízení pro automobilový průmysl již nepotřebuje tři různé nástroje pro tři různé operace, ale stačí mu pouze jeden jediný. Je jím kombinovaný nástroj od firmy JBO, který zahlubuje a frézuje na jedno upnutí a přináší tak při výrobě držáků tažného zařízení podstatné časové i kvalitativní výhody.

Lisovaný profil z hliníku je dodáván s otvorem, který musel být přesně předvrtán, následně se srážela hrana pomocí nástroje se dvěma různými průměry, a nakonec se řezal závit pomocí závitníku. Ke kompletnímu obrobení se tedy používaly tři nástroje, což vyžadovalo i odpovídající časy na jejich výměnu. Pro optimalizaci této výroby se zákazník obrátil na firmu Johs. Boss GmbH & Co. (zkráceně JBO), kterou na českém a slovenském trhu zastupuje společnost SK Technik.

Reklama
Reklama
Reklama

Speciální nástroj v krátké dodací lhůtě

V průběhu tří týdnů firma JBO vyvinula, vyrobila a dodala kombinovaný nástroj, který byl konstruován a geometricky dimenzován tak, aby se všechny operace mohly uskutečnit efektivně bez výměny nástroje. Takovéto řešení šité přímo na míru patří k běžným činnostem zmíněného výrobce přesných nástrojů. Na přání zákazníka proto může reagovat velice rychle a flexibilně.

Pohled na nástroj a obrobek

Zákaznická podpora, kterou JBO poskytuje uvedenému subdodavateli automobilového průmyslu při obrábění hliníku, zahrnuje programování obráběcích center, jakož i zavádění nástrojů, a to od zkoušek až po sériovou výrobu. Kombinovaný nástroj byl nasazen v říjnu 2012 a úspěšně používán je až dosud.

Frézování závitů místo řezání

Rozdíl vůči předchozímu procesu je značný. Nyní se závit frézuje kruhovou interpolací. Při tomto druhu obrábění je průměr nástroje vždy menší než průměr závitu. Průběh operace zahrnuje zahloubení s výrobou dvou sražení, zpětný pohyb nástroje z otvoru pro uvolnění třísek, cirkulární frézování závitu se smyčkou při najetí a vyjetí nástroje.

Kombinovaný nástroj od firmy JBO

Časová úspora u jednoho dílu je 9 sekund. Na jedno upnutí se vyrobí dva kusy. Při týdenní výrobě 2 500 až 3 000 ks činí celková časová úspora přibližně 7,5 hodiny. Předpokládáme-li hodinové náklady 100 eur na stroj, je měsíčně ušetřeno cca 3 000 eur. Ušetřený čas navíc vytváří kapacitu pro další zakázky, případně umožnuje navýšení stávající výroby.

Náskok v kvalitě díky frézování

Při frézování závitů je dosahováno prvotřídního povrchu a současně i zlepšení přesnosti rozměrů závitu. Obzvláště u nákladných dílů, kde je požadována vysoká kvalita, se tak tento způsob využívá stále častěji. V kombinaci s procesní spolehlivostí je pak možné v mnoha případech ušetřit nejen náklady, ale i snížit rizika spojená s obráběním.

Při řezání závitů dochází často k problémům s odvodem třísek, které se hromadí uvnitř otvoru tak dlouho, až dojde ke zlomení závitníku. V takovém případě je obvykle jak nástroj, tak obrobek na odpis. Protože ale závitová fréza obíhá po otvoru, nemůže dojít k jejímu zadření. Dokonce i malé posunutí předvrtaného otvoru vůči požadovanému středu závitu nevede ke zlomení frézy. Dojde-li přesto k jejímu zlomení, je možné pokračovat v obrábění zpravidla s jiným nástrojem, což je aspekt, který u drahých a komplexních dílů představuje neocenitelnou výhodu. Mimo jiné při frézování závitu dochází k přerušovanému řezu a tím i k jednoduššímu odvodu třísky.

Delší životnost nástroje a možnosti přeostření

I po několikaměsíčním nasazení je tento nástroj stále v provozu. Díky vysoce kvalitnímu tvrdokovu použitému při výrobě je konec životnosti stále v nedohlednu. Při opotřebení může být korigován průměr cirkulárního pohybu přímo v programu obrábění. Pokud je požadována i kontrola kvality, může firma JBO dodat odpovídající závitový kalibr. Také je možné využít servis firmy JBO a nechat nástroje znovu přebrousit. Tím se investice do nástroje amortizuje v krátkém čase.

Vysoká hospodárnost

Je zřejmé, že díky úspoře času při obrábění je dosaženo lepšího vytížení a tím i vyšší produktivity. Jednoduché logistické pochody – méně skladování nástrojů, méně nákladů na správu – přinášejí další úspory, které ovšem závisejí na konkrétních podmínkách v každém podniku. Připočteme-li výhodné postavení na trhu dané vyšší kvalitou a nižšími výrobními náklady, dostáváme další užitek, který lze jen obtížně vyjádřit čísly.

Luděk Dvořák

SK Technik
dvorak@sktechnik.cz
www.sktechnik.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 130641
Datum: 04. 06. 2013
Rubrika: Trendy / Obrábění
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Související články
Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompaktní horizontální seřizovací přístroj pro Průmysl 4.0

Systémový dodavatel Kelch představil na veletrhu EMO v Hannoveru inovativní výsledky vývoje pro optimalizaci procesů, mezi nimi poprvé nově koncipovanou konstrukční řadu H3 z úspěšné série seřizovacích přístrojů Kenova set line.

Nové rozšíření řady WTX vrtáků

TK vrtáky typu WTX jsou již dlouhá léta stálicí na trhu. Pod produktovou značkou WNT nabízí Ceratizit Group prémiovou řadu vrtáků WTX z produktové kategorie Perfomance. Díky realizovaným inovacím se v nedávné době podařilo výrazně zvýšit výkonnost a životnost u řady vrtáků WTX Feed a WTX Speed. Do rodiny WTX vrtáků od ledna přibude další výjimečný a jedinečný nástroj, a to TK vrták se čtyřmi břity.

Československá stopa u nového rekordu

Nový rekord počtu návštěvníků jsme zaznamenali na letošním technologickém setkání WFL Millturn Technologies.

Pro větší efektivitu ve výrobě

Spolupráce mezi výrobcem obráběcích strojů Hurco a dodavateli automatizovaných nakládacích systémů má za následek vyšší produktivitu a větší výnosy. Automatizované nakládání umožňuje rozšíření kapacity v kusové a malosériové výrobě bez potřeby dalšího personálu pro obsluhu strojů. Nakládací roboty je možno také využít v bezobslužných směnách nebo o víkendech.

Novinka z varnsdorfské líhně

Přední evropský výrobce obráběcích strojů, TOS Varnsdorf, letos představil nečekanou novinku, která významně rozšiřuje nabídku výkonných obráběcích strojů z varnsdorfské líhně.

Automatický systém hlídání použitého adaptéru

Společnost Kelch, která se specializuje na periferie a služby pro výrobce a uživatele strojů pro třískové obrábění, představuje plně automatické monitorování modulů MoDeTec. Tento patentovaný systém zabraňuje výběru nesprávných adaptérů ve výrobě, čímž se předchází vysokým následným škodám v podobě poklesu kvality, poškození stroje a zastavení výroby.

Nová generace tangenciálních rohových fréz

Nové tangenciální rohové frézy se vyznačují inovativním trojúhelníkovým tvarem okraje břitové destičky, který poskytuje řezným hranám výjimečnou pevnost.

Vyvrtávání hlubokých otvorů

V současné době jsou kladeny stále vyšší nároky na nástroje pro obrábění. Čím dál více se obrábí těžkoobrobitelné a různé nestandardní materiály. K tomu jsou obrobky po konstrukční stránce čím dál složitějšími.

Efektivní identifikace nástrojů a přenos dat

Systémový dodavatel Kelch GmbH uvádí na trh řešení Kelch QR pro kompletní, procesně spolehlivou identifikaci nástrojů, která zároveň přenáší data nástrojů do obráběcího stroje. Kelch QR je koncipováno jako jednoduché ekonomické řešení, které umožňuje podnikům zavést bez velkých dodatečných nákladů standardy Smart Factory a Průmyslu 4.0. Následující text představuje běžné metody, jako jsou tištěné etikety, postprocesor a moderní systémy, například RFID čipy a systémy pro správu nástrojů, a porovnává je s Kelch QR jako s jednoduchou a ekonomickou alternativou.

Optimalizace soustružení korozivzdorných ocelí

Použití korozivzdorných ocelí pro inženýrské aplikace vždy do určité míry vedlo k technickému paradoxu. Zatímco konstruktéři jsou nadmíru spokojeni s tím, jaké pevnostní vlastnosti a korozní odolnost tyto běžně používané materiály nabízejí, výrobní inženýři už jsou asi méně okouzleni jejich typickým deformačním zpevňováním a všeobecně špatnou obrobitelností. Avšak průmyslovými odvětvími, jako jsou výroba čerpadel a ventilů, výroba zařízení pro ropný a plynárenský průmysl, automobilový a letecký průmysl, jsou součásti z korozivzdorných ocelí výslovně požadovány i nadále.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit