Témata
Reklama

Koučink na vysokých školách

Patří vysoce efektivní rozvojová metoda koučinku na vysoké školy? V jaké formě? Má se učit jako metoda, má se praktikovat koučinkový přístup při výuce nebo se pedagogové a členové akademického světa mají s využitím procesů a nástrojů koučinku rozvíjet? Je možné využít tento způsob i při hledání řešení vědeckých úkolů a pro řízení projektových výzkumných týmů? Odpověď je jednoduchá - ano!

Výuka koučinku jako metody

Seznámit studenty s metodou koučinku samostatným souborem přednášek a cvičení s sebou přináší mnoho výhod. V této oblasti se nabízí několik variant. Studenti se naučí myslet novým velmi efektivním způsobem, který jim přinese nejen uvědomění si sama sebe, ale přinese jim i nový rozměr v jejich hodnotovém systému. Díky novým pohledům na situace, jim tento přístup umožní lépe definovat své cíle a postupovat k jejich dosažení rychleji a snadněji. Mají šanci se stát úspěšnějšími a spokojenějšími. Najdou si své vlastní způsoby k učení, uvědomí si, co je pro ně důležité a nastaví si lépe svůj vlastní kariérový růst. Představitelé některých našich vysokých škol seznámení s koučinkem již do výuky zařazují.

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Milena Židlická, kouč certifikovaný EricksonCollege, člen Mezinárodní federace koučů

Integracekoučinkového přístupu do výuky

Jestliže pedagogové přistoupí na myšlenku, že dnešní mladí lidé ovlivnění počítačovými hrami a prudkým rozvojem technologií vůbec myslí trochu jiným způsobem než ostatní populace, pak bude pro ně velmi jednoduché přistoupit i na myšlenku, že je nutné způsob výuky tomuto jinému myšlení přizpůsobit. Dnešní mladí lidé jsou zvyklí se učit hrou doslova a do písmene. Jsou zvyklí vstupovat do dění, chtějí ho ovlivňovat, chtějí přispívat svými názory a chtějí být respektováni víc, než generace mladých lidí v minulosti. A k tomu se způsob výuky musí přizpůsobit. Koučovací přístup je právě ten optimální způsob, kterým lze výuku vést. Interaktivní, otevřený, vstřícný, nehodnotící, bezpečný, nemanipulující, podporující.

Koučink jako metoda osobního rozvoje

I vyučující na vysokých školách jsou jenom lidé a mají pocity jako my všichni ostatní. Něco je přestává bavit, o něčem si myslí, že neumí nebo že nevědí, v něčem jsou nejistí; potřebují něco vyřešit, někam se posunout, něčeho dosáhnout. Když koučink úspěšně podporuje lidi v podnikání nebo v životě, proč by nedokázal podporovat lidi ve školství či ve výzkumu. Naopak, v této oblasti by efektivita koučinku mohla být ještě více zřejmá než v jiných oblastech. Rychleji a snadněji si vědec přijde na správný přístup, vhodné řešení či nový pohled.

Rozvoj týmů a projektové řízení

Metoda koučinku má svoji samostatnou větev - týmový koučink. Co je to tým - skupina lidí, kteří mají společný cíl. Není jasnější příklad týmu než skupina vědců, kteří jdou za společnou vidinou. A nezáleží na tom, o jaký cíl se jedná. Tým, zvláště vědecký, je složen z velmi silných individualit - a to přináší problémy komunikační i věcné. Jak je sladit? Jak dát všem prostor a přitom se neodchylovat od hlavní cesty? Která z cest je ta správná? Oslovte externího kouče nebo doporučte vedoucímu týmu, aby přijal koučovací principy. Tým, jehož jste členem nebo který vedete, bude úspěšný.

Ing. Milena Židlická

kouč certifikovaný EricksonCollege

člen Mezinárodní federace koučů

externí lektor MÚVS při ČVUT v Praze

S disciplínou koučinku jste se na stránkách MM Průmyslového spekra setkávali již v minulosti. V letošním roce jsme opět profesionální koučerkou Ing. Milenu Židlickou požádali o přípravu seriálu, tentokráte se věnujícímu koučinku v oblasti školství. Dnes již existují skupiny koučů, kteří se věnují konkrétním školám v rámci definovaných projektů a pracují na integraci koučinkového přístupu do systému školy. Jaké zkušenosti máte v této  oblasti vy? Zašlete nám svůj názor. K tomu je vám k dispozici e-mail: koucink@mmspektrum.com. Děkujeme.

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 110632
Datum: 09. 06. 2011
Rubrika: Management / Lidské zdroje
Autor:
Firmy
Související články
Lidé: Nejen je získat, ale i udržet

(Ne)dostatek pracovníků. To je problém, který musí dnes a denně řešit majitelé a manažeři snad všech výrobních firem. Univerzální recept jistě neexistuje, ale inspiraci lze čerpat u lidí s hlubokými zkušenostmi na trhu s lidskými zdroji. Jedním z nich je Jacek Kowalak, ředitel personálně poradenské agentury Randstad.

Manažer je jen člověk, Část 10. Vzdělávání v soft skills

Měkké vzdělávání bývá v technických profesích často takovou popelkou. Technika a věda míří stále kupředu, a proto je právě v této oblasti množství různých školení, kurzů a výukových programů širší než v některých jiných oborech. A protože lidé z technických profesí mají přirozený zájem právě o techniku, bývá oblast měkkých dovedností často zanedbávána. Dá se ale říci, že jsou v technických profesích měkké dovednosti méně důležité?

Manažer je jen člověk, Část 9. Vzdělávat se chytře

Současná doba je dobou neustálého růstu a rozvoje. Rostou firmy, sdružení, projekty, plány, a občas rostou i lidé.

Související články
Manažer je jen člověk, Část 8. Leadership nebo management?

V dnešní době jsou pojmy management a leadership hojně skloňovány. Ve světě se hovoří o významných inspirativních leaderech, kteří určovali trendy ve svém oboru. Jsou napsány knihy o tom, jaké vlastnosti měli, jak se dívali na svět, jakými zkušenostmi museli projít, aby se dostali na vrchol.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Manažer je jen člověk, Část 7. Bez motivace není akce

Motivace je z dlouhodobého hlediska jedním z nejvíce diskutovaných témat. O motivaci mluvíme v kontextu svého vlastního fungování, v kontextu fungování s druhými lidmi, mluvíme o ní v práci, v rodině, u dětí i u dospělých. Proč tomu tak je?

Jak přilákat mladé a talentované

Mladí lidé jsou dnes často nabádáni k tomu, aby pečlivě studovali, při studiu získávali potřebnou praxi a zkrátka dělali vše pro to, aby do budoucna měli uplatnění na pracovním trhu. Tento přístup je pochopitelně správný, nicméně v současné době, kdy se nezaměstnanost u nás pochybuje na minimu, je spíše na firmách, aby mladé a talentované zaměstnance pro svůj byznys ulovily.

Manažer je jen člověk, Část 3. Očekávání manažera a od manažera

Každý z nás má nějaký vzor leadera. Někoho inspirativního, komu by se chtěl přiblížit. Každý z nás má dozajista také vzory odstrašující spojené se špatnými zkušenostmi, ze kterých plynulo zklamání, vztek nebo pocity křivdy a bolesti.

Manažer je jen člověk, Část 2. Základ pro skutečného leadera

Být manažerem je někdy opravdu náročné. Být dobrým manažerem, to už je výzva. A být z manažera leaderem, to už je úkol jen pro ty nejlepší.

Průmysl ČR očima analytika pracovního trhu_1.díl

Ani před několika lety, kdy na úřadech práce stály fronty uchazečů o volná místa, nebylo obsazování náročných technických pozic nijak jednoduché. Již od roku 2011 byla česká výroba se strojírenstvím v čele ve velmi dobré kondici, hlad po lidech rychle rostl. Dnes, kdy je kvalifikovaných lidí obecně velmi silný nedostatek, je nabírání nových zaměstnanců v průmyslu ještě mnohem obtížnější.

Kompozitní materiály z přírodních zdrojů

Veřejnost se stále více snaží být environmentálně odpovědnou. Ani napříč odvětvími průmyslu tomu není jinak. V oblasti kompozitních materiálů můžeme v posledních letech sledovat stále častější tendence využívat přírodní materiály jako náhradu konvenčních syntetických produktů. Roste poptávka po vláknech na rostlinné bázi (například vláknech ze lnu, konopí nebo sisalu) a tyto materiály získávají významný podíl na celkové produkci kompozitních výrobků.

Plzeňské setkání strojařů

Katedra technologie obrábění Fakulty strojní Západočeské univerzity v Plzni letos uspořádala již devátý ročník mezinárodní konference Strojírenská technologie Plzeň. V porovnání s minulým ročníkem zaznamenala podstatně větší návštěvnost – čítala téměř dvě stě účastníků a uskutečnilo se bezmála šedesát prezentací. Náš časopis na konferenci figuroval jako mediální partner akce.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Promluvy Štefana Kassaye: Sváteční gratulace ve znamení umělé inteligence

O průmyslových revolucích se toho již mnoho napsalo. Na toto téma jsme vyslechli na půdě Intercedu přednášku profesora Klause Mainzera, prezidenta Evropské akademie věd a umění, při příležitosti podepsání memoranda s vytyčením nosných bodů o šíření vědy a vzdělávání.

Role technické univerzity v udržitelné společnosti, Doc. Jiří Mašek, ČZU v Praze

Smyslem této série podcastů je představit současnou roli univerzity a hledat její skutečné postavení a poslání ve vztahu k vývoji konkurenceschopnosti tuzemské ekonomiky a společnosti jako takové. Hovoříme s rektory a děkany technických univerzit a fakult o jejich denní operativě, o realizaci dlouhodobé strategie, jejich pohledu na ukotvení vzdělávací instituce ve společnosti a dalších tématech. Tentokráte jsme o rozhovor požádali docenta Jiřího Maška, děkana Technické fakulty ČZU v Praze.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit