Témata
Reklama

Lehké průmyslové roboty

Nové světové standardy v oblasti lehkých, malých průmyslových robotů nastavuje firma Denso Robotics od letošního roku se zastoupením i na českém trhu. Poslední vývoj byl zaměřen na roboty pro zdravotnictví a farmacii s odolností proti H2O2 a UV záření. V této oblasti jde o zcela unikátní provedení robotického ramena.

Série robotů VS odolných vůči 35% H2O2 a UV je vhodná do pracovního prostředí, kde je kontakt s těmito agresivními vlivy nevyhnutelný a běžné roboty by byly negativně afektovány. Používaným materiálem je anodizovaný hliník s vnější ochrannou vrstvou. Aby bylo co nejvíce eliminováno riziko kontaminace hůře přístupných míst, je povrch robota hladký, lesklý, oblý a neobsahuje žádné šrouby, pod kterými se mohou koncentrovat bakterie. Spoje jsou zakrytovány za účelem zachování vlastnosti korozivzdornosti. Veškerá kabeláž sloužící pro připojení externího zařízení je vedena vnitřní částí robota, snižuje se riziko zamotání kabeláže či jejího poškození agresivními chemikáliemi. Nosnost této série činí 4 kg a pohybuje se v rozsahu robotické paže až 520 mm. Základními aplikacemi pro tuto sérii bude zejména manipulace s materiálem, přesný sběr a umístění komponent nebo balení.

Reklama
Reklama
Reklama

Portfolio robotů

Průmyslové roboty od firmy Denso jsou navrženy tak, aby mohly pracovat v téměř jakémkoliv prostředí včetně prašných, vlhkých, laboratorních, zdravotnických a sterilních pracovišť. Podle požadavků výrobního prostředí a charakteru aplikací splňují roboty například normy IP54/65/67, ISO 5/3.

Obr. 1: Série robotů VS odolných vůči 35% H2O2 a UV je vhodná do pracovního prostředí, kde je kontakt s těmito agresivními vlivy nevyhnutelný.

Široké portfolio, které se vyznačuje odstupňováním pro použitelné zatížení v rozmezí od 2 kg až do 20 kg a stupněm volnosti pohybu ve 4, 5 a 6 osách, vysokou rychlostí až 11 500 mm.s-1 a opakovatelnou přesností 0,01 mm, umožňuje použití robotů na místech, kde by člověk jen stěží konkuroval. Široké oblasti využití robotů Denso jsou ve všech běžných, dnes již standardních aplikacích, jako jsou manipulace součástí a přesné polohování dílů v montážní technice, strojírenství a elektrotechnice. Jako zajímavé a dosud běžně netypické aplikace uveďme alespoň následující tři příklady.

Obr. 2: Portfolio robotů se vyznačuje optimálním odstupňováním pro použitelné zatížení v rozmezí od 2 kg až do 20 kg a stupněm volnosti pohybu ve 4, 5 a 6 osách. Roboti Denso jsou kompaktní a vyznačují se vysokou rychlostí až 11 500 mm/s a opakovatelnou přesností 0,01 mm.

Kalibrace měřicí sondy

Denso robotics je partnerem společností, které vyžadují kvalitní produkt od lídra segmentu. Synonymem takového vztahu je spolupráce se společností Airbus. Pro svůj nízkorychlostní aerodynamický tunel, ve kterém probíhá analýza vlastností letadel při vzletu a při přistání, se používají měřicí sondy, které jsou kalibrovány pomocí robotů Denso. Základním požadavkem je vysoká variabilita kalibračního procesu při zachování vysoké přesnosti. Kalibrace se provádí umístěním sondy do prostoru se známou rychlostí a směrem proudění vzduchu. Pohyb v tomto prostoru je realizován řadou robotů s označením VM-60B1G-V. Hodnoty naměřené v tunelu jsou pak vyhodnocovány využitím hodnot získaných kalibrací. Klíčovými parametry jsou v tomto procesu flexibilita a jednoduchá integrace robotiky do existující softwarové filozofie.

Obr. 3: Aplikace robotů řady VS: přesné porcování rybího masa.

Porcování rybího masa

Potravinářský průmysl vyžaduje technologie, které dokonale vyhovují hygienickým normám. Mezi další partnery patří společnost Sintef, která používá roboty Denso pro účely přesného porcování rybího masa. Roboty řady VS vyhodnocují pomocí senzorů přítomnost kostí, kůže a krvavých stop, které dokážou velice přesně ořezat a odstranit. Dalšími klíčovými požadavky je stejná váha a vzhled filetu. Tyto parametry kontroluje a definuje právě robotika, tím vzrůstá efektivita procesu z důvodu použití jediného technologického celku.

Balení léků

K vyřešení velice rozmanitých požadavků na jediné zařízení pomohli společnosti Health Robotics roboty řady VP Denso. Široká škála léků z hlediska rozměrů, tvarové geometrie či hmotnosti a přesné umisťování na stanovené pozice, to je aplikace jako stvořená pro roboty Denso. Robotický systém funguje pod názvem Medicínský systém pro automatickou distribuci, který komunikuje s nemocniční databází receptů. Podle požadavků databáze receptů automaticky kompletuje balení léků určených konkrétnímu pacientovi.

Přívětivé ovládání

Roboty jsou ovládány pomocí mikrokontrolérů, ketré se vyznačují kompaktní velikostí umožňující snadnou a flexibilní integraci. Příkladem je řídicí jednotka RC8, která je nejmenší jednotkou tohoto druhu a umožňuje komfortní a uživatelsky přívětivé ovládání až osmi os.

Obr. 4: Robot řady VP podle požadavků databáze receptů automaticky kompletuje balení léků určených konkrétnímu pacientovi.

Výhodou je vysoká podpora průmyslových komunikačních standardů (například ProfiBus, EtherNet/IP a další) a široké škály příslušenství pro maximální variabilitu využití robotů. Unifikované softwarové vybavení snižuje dobu potřebnou k integraci minimalizací času na prvotní programování i na konečné precizní vyladění.
Mezi základní softwarové moduly patří zejména WINCAPS III, který slouží k programování pohybů robotů. Umožňuje i offline programování a plnohodnotnou simulaci. Software EMU dokáže simulovat i koordinovanou práci několika robotů najednou na výrobní lince.

Ing. Ladislav Kvapil

Fine Tec Systems

Ing. Ladislav Kvapil
kvapil@ok-servis.cz
www.fine-tec.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141049
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
Výroba ocelových modelů a forem

V oblasti výroby modelů pro slévárny mají dosud používané materiály vrstvené dřevo, umělá hmota a hliník stále větší konkurenci v oceli. Ocelové modely se vyznačují vynikající přesnosti a odolností proti otěru, avšak vyžadují použití odpovídajících robustních obráběcích strojů. Středně velký výrobce modelů v Sauerlandu je v této oblasti už řadu let aktivní jako průkopník. Zde je zpráva o zkušenostech po zakoupení pětiosého HSC obráběcího centra Röders RXU1200 DSH na podzim roku 2012.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Školní robot pro výuku automatizace

Vzdělávání žáků pro život v první polovině 21. století, v naší tzv. industriální civilizaci.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Kloubový robot uvnitř stroje

V oboru obráběcích strojů není potřeba japonskou společnost Okuma podrobně představovat. Je známá svým širokým sortimentem soustružnických, frézovacích a brousicích číslicově řízených obráběcích strojů. Nyní na trh přináší vlastní automatizační řešení v podobě robota Armroid.

V Brně se představí nová generace průmyslových robotů

Hlavním tématem letošního 61. mezinárodního strojírenského veletrhu je Digital Factory. Návštěvníci zde budou mít možnost se seznámit s posledními novinkami a trendy v oblasti průmyslových technologií. Pohled do budoucnosti inovací a automatizace jim představí expozice společnosti KUKA, která v Brně uvede novou generaci nejúspěšnějších robotů produktové řady KR Quantec-2 či vyhledávanou atrakci Robocoaster.

Dokonale přilnavý povrch v kontinuálním provozu

Polský výrobce brzdového obložení Lumag se obrátil na firmu Rösler s požadavkem na vytvoření povrchu, který zajistí optimální přilnavost pro navazující proces lepení. Výsledkem je komplexní řešení pro odmašťování a omílání nosičů brzdového obložení propojené s vysekávacím lisem.

Inovované poloautomatické ohýbací centrum

Již před třemi lety uvedla společnost Prima Power na trh nové poloautomatické servo-elektrické ohýbací centrum BCe Smart 2220. Tlak na výrobce strojů je jednoznačný - stroje dnes musejí být stále inteligentnější a produktivnější. Je kladen důraz na ergonomii a flexibilitu i jednoduché ovládání stroje. Aktivní bezpečnost a spolehlivost představují klíčové požadavky na řešení nových úkolů. Společnost Prima Power požadavkům trhu naslouchá a v letošním roce uvádí na trh inovovanou verzi celé řady panelbenderů, včetně právě BCe Smart 2200.

Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Plnění požadavků na čistotu ve výrobě

Firma Rosler vyvinula pro výrobce systémů škrticích a výfukových klapek kompletní systém automatizovaného obrábění. Tento systém pokrývá operace od převzetí obrobku po třískovém obrábění přes proces surf finishingu a jemného čištění, nanesení kódu datové matice až po zabalení dílů do KLT obalů a jejich přesun do stohovacích kontejnerů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit