Témata
Zdroj: Česká manažerská asociace

Manažer roku: budoucnost, inspirace, inovace

Již 30. ročník prestižní soutěže Manažer roku oslavila letos Česká manažerská asociace. Letošními vítězi jsou Lucie Urválková, zastupující Uniqa pojišťovnu, a Bronislav Převrátil, šéf firmy Chart Ferox. Jejich úspěchy a inspirativní přístupy se nejen blyští výjimečností, ale také nám ukazují cestu vpřed v oblasti managementu. Soutěž Manažer roku oslavuje nejen minulost, ale i budoucnost, inovace a inspirace pro manažery všech generací.

Reklama

Lucie Urválková, CFO společnosti Uniqa pojišťovna, která pečuje o tři miliony klientů v Česku a na Slovensku, byla letos v září oceněná v rámci celorepublikové soutěže a stala se Manažerkou roku 2022, a to nejen díky skvělým výsledkům firmy, ale také díky svému schopnému vedení, laskavosti a empatickému přístupu. Během fúze s AXA pojišťovnou v době pandemie Lucie ukázala, jak je schopna obstát i v nejtěžších chvílích. Je tak inspirací pro mnohé vrcholové manažerky i manažery.

Lucie Urválková a Bronislav Převrátil, absolutní vítězové soutěže Manažer roku 2022. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

Titul Manažer roku 2022 si odnesl Bronislav Převrátil, odvážný vizionář stojící v čele společnosti Chart Ferox, který dokázal přeměnit firmu na projektovou a služební společnost s vysokou přidanou hodnotou. Jeho prioritou jsou investice do zaměstnanců a rozvoj jejich talentů, což přispívá k jejich spokojenosti a úspěchu firmy. Bronislav Převrátil nastavil laťku managementu na vysokou úroveň.

Soutěž Manažer již po tři desetiletí vyhledává, hodnotí a oceňuje manažery a lídry, kteří dosahují mimořádných výsledků a také vytvářejí inspirativní pracovní prostředí pro své kolegy. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

Výsledky i inspirace pro ostatní

Soutěž Manažer roku pořádá Česká manažerská asociace již tři desetiletí. Po celou tu dobu vyhledává, hodnotí a oceňuje manažery a lídry, kteří nejenže dosahují mimořádných výsledků, ale také vytvářejí inspirativní pracovní prostředí pro své kolegy a tlačí na hranice výkonu. Jejich účast v této soutěži posiluje celý management v České republice.

Reklama
Reklama
Reklama

Během 30 let soutěže Manažer roku jsme se mohli setkat s výjimečnými osobnostmi, z nich se 67 stalo Manažerkou či Manažerem roku. A tito vítězové budou i nadále zářit. Náš cíl není jen odměnit ty nejlepší, ale také motivovat a povzbuzovat mladé manažery na jejich cestě, která je plná výzev. Soutěžící se vzájemně inspirují a stanovují vyšší standardy pro management v České republice,“ říká Ivo Gajdoš, viceprezident a výkonný ředitel České manažerská asociace.

Vítězové soutěže nesou pomyslné žezlo leadershipu a rozvoje, a jsou tak příkladem pro nás všechny, kteří chceme posouvat hranice vpřed. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

Další ročník na obzoru

Zkušená hodnotitelská komise vybírá vítěze s pečlivým uvážením, přičemž využívá japonskou metodu čtyř kvadrantů Hoshin Kanri a evropská kritéria EFQM. Klíčovými faktory hodnocení jsou minulost manažera, zlepšování a využívání lidských zdrojů, řízení rizik a strategie a vize do budoucna.

Klíčovými faktory hodnocení jsou minulost manažera, zlepšování a využívání lidských zdrojů, řízení rizik a strategie a vize do budoucna. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

Organizátoři soutěže Manažer roku jsou hrdí nejen na úctyhodnou historii úspěšných manažerů, ale také se neopomíjí zaměřovat na budoucnost, inspiraci, inovace a vzestup všech. Vítězové soutěže nesou pomyslné žezlo leadershipu a rozvoje, a jsou tak příkladem pro nás všechny, kteří chceme posouvat hranice vpřed.

Vítězové všech kategorií soutěže Manažer roku 2022

Vítěz kategorie Vizionář
Petr Vaněček, CEO společnosti Remoska

Vítěz kategorie Mladý manažerský talent
Michal Lichter, Regional Director CEE & Nordics, společnost Billigence

Vítěz kategorie Průmysl a navázané obory
Bronislav Převrátil, CEO společnosti Chart Ferox

Vítěz kategorie Nezisková sféra
Lucia Haraslínová, předsedkyně Klastru českých nábytkářů, družstva

Vítěz kategorie Manažer malého a středního podniku
Petr Paksi, spolumajitel a ředitel společnosti JAP Future

Vítěz kategorie Služby
Lenka Žlebková, generální ředitelka Kongresového centra Praha

Vítěz kategorie Zemědělství
Jaroslav Mikoláš, jednatel a spolumajitel společnosti Lupofyt

Vítěz kategorie Veřejná správa
Pavel Švagr, předseda Správy státních hmotných rezerv

Vítěz kategorie Manažer digitálního věku
Marcela Lonková, CEO This One

Vítěz kategorie Zahraniční manažer
Violeta Luca, CEO Microsoftu pro Česko a Slovensko

TOP 10 Manažer roku 2022 (abecedně)

Jiří Buchal
CEO RD Rýmařov

Michal Hornák
CEO WITTE Automotive Česko

Michal Lichter
Regional Director CEE & Nordics, společnost Billigence

Violeta Luca
CEO Microsoftu pro Česko a Slovensko

Jana Mastíková
hlavní architektka a partnerka firmy Loxia

Jaroslav Mikoláš
jednatel a spolumajitel společnosti Lupofyt

Bronislav Převrátil
CEO společnosti Chart Ferox

Pavel Švagr
předseda Správy státních hmotných rezerv

Lucie Urválková
CFO v Uniqa pojišťovně

Lenka Žlebková
generální ředitelka Kongresového centra Praha

Na setkání s vámi se organizátoři již nyní těší při slavnostním vyhlášení 31. ročníku soutěže, které se uskuteční 14. května 2024 v Praze.

Více informací sledujte internetových stránkách soutěže. 

Související články
Manažer roku uzavírá třetí dekádu

Přirozená autorita a schopnost vést tým lidí k dosažení společného cíle jsou předpokladem každého úspěšného manažera. Nároky na správný výkon této funkce neustále rostou, manažeři čelí stále novým výzvám a jejich osobnostní a profesní předpoklady ovlivňují, jak firma nové situace a okolnosti zvládne. Sdílení příkladů dobré praxe a ocenění nejlepších manažerů jsou podstatou soutěže Manažer roku.

Výjimečné talenty mají opět šanci

Přípravy dalšího ročníku soutěže Manažer roku jsou již v plném proudu. Cílem soutěže, jako již tradičně, je objevit na trhu jedinečné a inspirativní manažerské příběhy, které v polovině dubna projdou selekcí zkušené 10členné hodnotitelské komise, jež rozhodne o držitelích devíti titulů dle zařazení do kategorií za rok 2023. Mediálním partnerem této prestižní události je i letos MM Průmyslové spektrum.

Manažer roku: změny na obzoru

Prestižní soutěž Manažer roku oslavila v loňském roce již 30 let své existence. Od samotného jejího založení šlo o vynikající počin, neboť soutěž prostřednictvím příběhů elitních českých manažerů pomáhá rozvíjet kvality českého managementu jako celku i jednotlivých manažerů. Nicméně ani nejlepší počin nesmí ustrnout ve vývoji. Proto i Manažer roku stojí právě nyní na prahu změn, které by měly znamenat jeho posun o významný krok kupředu. O tom, co se chystá, jsme si povídali s Kateřinou Božkovou z České manažerské asociace, projektovou manažerkou soutěže.

Související články
Dvě firmy a dva finalisté

WHP Technik je dodavatelem měřicí techniky pro strojírenství. Na českém a slovenském trhu zastupuje renomované výrobce z celého světa. Oborem této společnosti je měření čehokoliv menšího než milimetr s přesností na mikrometr. Frentech Aerospace je střední ryze česká strojírenská firma, která je zaměřena na přesnou mechaniku. Primárně je orientována na export. Po vstupu České republiky do ESA zahájil Frentech Aerospace své aktivity ve vesmírném průmyslu, kam dodává především vesmírné mechanismy. Co mají tyto dvě firmy společného? Obě vznikly již v roce 1994 a jejich topmanažeři se stali finalisty soutěže Manažer roku 2022, kam byli doporučeni redakcí MM Průmyslového spektra. O soutěži a o tom, co znamená být skutečně dobrým manažerem, jsme si povídali s Josefem Slámou, obchodním ředitelem společnosti WHP Technik, a Pavlem Sobotkou, spolumajitelem a ředitelem společnosti Frentech Aerospace.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Mít silný příběh

V roce 1997 založila společnost Abydos, kterou až do dnešních dnů vede k úspěchům a růstu. Podíváte-li se na stránky této společnosti, uvidíte zde osm významných ocenění. Sedm z nich je pro firmu samotnou a to osmé – Manažer roku 2012 – pro její majitelku, paní Olgu Kupec. Právě ji jsme poprosili o rozhovor pro úvodní díl našeho seriálu o této prestižní soutěži.

Strojaři na hrad prostě patří!

Strojírenství je páteří průmyslu. Dokazuje to i skutečnost, že na podzim loňského roku si ve Španělském sále Pražského hradu významné strojařské firmy převzaly ocenění v rámci vyhlášení 26. ročníku Českých 100 nejlepších.

Svět zpoza volantu zatraceně rychlého náklaďáku

Sednout za volant, nastartovat, přidat plyn a ten držet na podlaze, pokud to jde. Šílená rychlost, mraky prachu za autem, to jsou atributy závodění, jak jej vidí spousta příznivců Rallye Dakar. V něm drží nepřehlédnutelnou roli klan Lopraisů. Ti starší si budou pamatovat na Karla Lopraise, Monsignora Dakar, který výrazně vstoupil do davu kamionů a dokázal pokořit i firemní flotily.

MM Podcast: Každé vítězství má svůj příběh

Olga Girstlová byla v 90. letech nepřehlédnutelnou součástí vznikajícího podnikatelského prostředí tehdejšího Československa. Společně se svým otcem a manželem založili v květnu 1990 společnost GiTy. Vsadili na komoditu s obrovským potenciálem technologického růstu. Po 15 letech manželé Girstlovi však dospěli k rozhodnutí společnost prodat a dále se věnovat jiným komoditám, jako například ekologickému stavitelství. 

Průkopníci využití umělé inteligence v počítačové bezpečnosti

S Miroslavem Trnkou se známe dlouhou dobu – od dob Invexu, kde jeho přednášky v rámci akcí o počítačových virech a ochraně proti nim patřily vždy k těm nejlepším na této akci. Jeho vždy velmi pečlivě připravené příspěvky vedly k zamyšlení o problematice ochrany uživatelů proti napadení počítačů.

Podpora rozvoje mladých technologicky orientovaných firem

Je všeobecně známo, že zejména v počátečních fázích podnikání či inovačního cyklu, kdy firma vyvíjí nový, nebo modifikuje již existující produkt pro zcela nové využití, vzniká celá řada otázek spojených s designem produktu, se strategií jeho komercializace, s definicí vhodných zahraničních trhů a se smysluplným byznys modelem. Jedná se o kritickou fázi rozvoje firem, protože jen malé části z nich se podaří touto fází projít bezi zásadních problémů.

Metody a techniky pro inovační projekty

V mnoha podnicích se snaží o inovace, avšak výtěžnost nápadů od zaměstnanců je nízká. Proč?

Ve svém životě bych nic neměnil

Tuto charakteristiku nám sdělil na závěr našeho rozhovoru Zdeněk Pelc, šéf GZ v Loděnicích, který je další osobností našeho seriálu podnikatelských příběhů. Byl dlouhá léta ředitelem Gramofonových závodů, po Sametové revoluci pak pokračoval jako ředitel společnosti GZ Media, které se roku 2007 stal většinovým vlastníkem.

Soutěž Manažer roku vyhlíží vítěze

Nejlepší manažeři, podnikatelé, lídři, účastníci 27. ročníku soutěže České manažerské asociace Manažer roku se sejdou 21. října v pražském Paláci Žofín. Předcházet mu bude panelová diskuze autorů knihy Návrat k prosperitě.

Předpoklady a bariéry inovační tvořivosti vývojářů

Při výběru vývojáře do firmy by měl jeho budoucí vedoucí zkoumat, zda má předpoklady pro tuto práci (uvedené v předchozím článku MM 6&7,8/200635) a potom, zda nemá nějaké bariéry tvořivosti. Má je kdekdo.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit