Témata
Zdroj: Česká manažerská asociace

Manažer roku: změny na obzoru

Prestižní soutěž Manažer roku oslavila v loňském roce již 30 let své existence. Od samotného jejího založení šlo o vynikající počin, neboť soutěž prostřednictvím příběhů elitních českých manažerů pomáhá rozvíjet kvality českého managementu jako celku i jednotlivých manažerů. Nicméně ani nejlepší počin nesmí ustrnout ve vývoji. Proto i Manažer roku stojí právě nyní na prahu změn, které by měly znamenat jeho posun o významný krok kupředu. O tom, co se chystá, jsme si povídali s Kateřinou Božkovou z České manažerské asociace, projektovou manažerkou soutěže.

Hana Janišová

Vystudovala Divadelní fakultu AMU. Většinu svého profesního života pracovala jako redaktorka v rozličných periodikách nebo na PR pozicích ve firmách různého zaměření, naposled z oblasti informačních technologií.
Osobně jí jsou blízká nejen témata týkající se techniky a technologií, ale například také z oblasti sociální nebo školství a další.
Pro MM Průmyslové spektrum pracuje od roku 2017. Její stěžejní mimopracovní aktivitou je ochrana zvířat.

Reklama

MM: Jaká byla vaše profesní cesta, která vedla až k organizování a propagování soutěže Manažer roku? Kdy jste začala?

K. Božková: Do České manažerské asociace jsem nastoupila jako projektová manažerka soutěže, nicméně na začátku se jednalo spíše o produkční činnost. O vedení od konceptu přes partnerství až po rozpočet se jedná až letos. I proto je to pro mě velká výzva, za kterou nesu osobní odpovědnost. Nicméně tato hozená rukavice mě velice motivuje. Dostalo se mi velké podpory od partnerů i účastníků uplynulých ročníků, které si velice vážím. Vzhledem k tomu, že i komunikaci a PR soutěže zajištuji já, nějak logicky na mě padla i role PR celé asociace. A zdá se, že v přidělených úkolech ještě nekončíme.

Mám ráda režim ‚pokud, tak úplně‘. Pokud máte štěstí na dobře fungující tým a spolehlivé kolegy, je to radost a nejlepším odpočinkem je dobře odvedená práce,“ říká Kateřina Božková. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

MM: Organizovat prestižní soutěž je jistě velice náročné na čas, vynaloženou energii i na komunikační dovednosti. Jak to vidíte?

K. Božková: Vyhlašovatelem soutěže je ČMA, která jakožto asociace ve své podstatě nese mnoho výhod i nevýhod. Jednou z nevýhod je konzervativní přístup k jakýmkoli změnám. Důvěru provést ty nejviditelnější z aktivit asociace jsem dostala, nicméně nebylo to zadarmo.

MM: A zvládáte k tak náročné práci i soukromý život? Například rodinu a nějaké koníčky?

K. Božková: Jak v životě, tak v práci jsem extrémista. V minulé práci jsem během vedení tehdejšího projektu navštívila přes tři desítky zemí. Odpovědnost za Manažera roku jsem opět přijala s pravomocemi nad rámec své pozice. Mám ráda režim „pokud, tak úplně“. Když máte štěstí na dobře fungující tým a spolehlivé kolegy, je to radost a nejlepším odpočinkem je dobře odvedená práce.

Tým loňského ročníku soutěže Manažer roku. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

MM: Soutěž Manažer roku se může pyšnit 30letou historií. Mohla byste zmínit, co na ní bylo v předchozích letech podle vás nejzajímavější a případně, jak se její podobě vyvíjela?

K. Božková: Důležité je uvědomit si, jaký je za celou historii soutěže rozdíl mezi dobou, z níž vzešel první a poslední vítěz soutěže. Zatímco dnes řešíme, jak pružně soutěžící pracují s AI, první vítěz neznal internet. Na druhou stranu, stále platí starý dobrý selský rozum, umění plánovat a všeobecná odpovědnost. Univerzální návod, jak uspět, asi neexistuje. Ale když se ohlédnu za vítězi jednotlivých ročníků i v jednotlivých soutěžních kategoriích, mohu-li poradit, vždy to byly osobnosti, které byly samy sebou, otevřené, inspirativní a autentické. Prostě lidé, se kterými chcete být v kontaktu, kterých si můžete vážit a které chcete následovat. Což já osobně považuji za definici lídra. Tedy právě onen ekvivalent manažera.

Reklama
Reklama
Reklama

MM: Dá se předpokládat že za 30 let organizace určitým způsobem ustrne, přestane se vyvíjet a měnit. Pokud vím, právě to máte za cíl změnit. Jak toho chcete dosáhnout? Navíc z pozice ženy v organizaci, která vždy byla do velké míry konzervativní, a navíc orientovaná na muže.

K. Božková: Naším pracovním přístupem v rámci těchto změn je maximalizace transparentnosti. Chceme, aby spolu soutěžili manažeři srovnatelně v relevantních kategoriích. Tím, že nehodnotíme osobnosti, ale jejich schopnosti a obrazně řečeno „nekoukáme účastníkům do kalhot“, sloučili jsme dosavadní ceny Manažer a Manažerka roku do jediné bez ohledu na pohlaví. Soutěží procházejí natolik silné a zajímavé ženy, že si zaslouží možnost srovnání v absolutním pořadí, po kterém ostatně tolik volaly.

MM: Předpokládám, že prosazení změn není procházka růžovou zahradou. Která úskalí musíte řešit a jak je řešíte?

K. Božková: Řeším je osobní odpovědností. „Zaklepu to na stůl“, ale mou výhodou je, že jsem zatím dotáhla vše, k čemu jsem se zavázala. Manažer roku byl vždy spíše reprezentační aktivitou, u níž bylo hospodaření samotného projektu sekundárním. Aktuální koncept si zakládá na transparentnosti, aktivní komunikaci a moderním looku, a při tom všem s vyrovnaným rozpočtem. A aby to nebylo jednoduché, tak ještě navíc ve zkráceném období, necelém půlroce. Když už někdy dělat změny, tak v takto netypickém ročníku. Každopádně jde především o uzdravení soutěže do budoucnosti, z výsledků budeme těžit až v dalších ročnících.

Finalisté 30. ročníku soutěže. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

MM: Ze kterých značek si chcete ke své práci vzít příklady a proč právě z nich?

K. Božková: Našla jsem si takovou paralelu ve značkách Prim, Kofola, Zetor, Botas apod. Jestli se jim podařilo udělat z „devadesátkových“ značek s historickým dědictvím takřka české lovebrandy, podaří se to i nám. Svou roli v tom hraje historické dědictví, ať už pozitivní, či negativní, zakořeněné vnímání značky, konzervativní struktury, neefektivní výroba, nutnost inovovat a zefektivňovat. A navíc, to vše musíme být schopni tlumočit veřejnosti.

MM: Slyšela jsem, že se bude vyhlašovat pouze jedna hlavní cena – Manažer roku. Jaké jsou důvody této změny? A neobáváte se, že ženy manažerky budou protestovat, že název ocenění je v mužském rodě?

K. Božková: Společností již delší dobu rezonují témata v duchu rovných pracovních podmínek mužů a žen. A přesto, když jsme v duchu teze, že muž a žena si mají být rovni, sloučili hlavní soutěžní kategorii do jediné napříč pohlavím, vyvolalo to reakci ne nepodobnou bodnutí do vosího hnízda. S trochou ironie mám dojem, že větší problém se sloučením nakonec měli paradoxně muži. Neumím si ale představit situaci, že bych měla stát za Asociací, která podporuje ženy v manažerských pozicích, snaží se pomoci vyrovnat pracovními podmínkami mužům, poukázat na srovnatelné schopnosti manažerek, měla by propagovat jednotný postup zaměstnavatelů vůči mužům a ženám, ale pak je nakonec v naší soutěži rozdělíme.

Předání pomyslného žezla Manažerky roku Dianou Rádl Rogerovou Lucii Urválkové. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

MM: Které další změny plánujete a proč?

K. Božková: V původní struktuře bylo možné, že se v jedné kategorii potkali CEO i HR manažer jen proto, že oba byli z oboru zemědělství. Věříme, že srovnávat by se měly stejné pozice navzájem v tom, co tyto pozice definuje. Rekategorizace tedy pracuje s typy pozic bez ohledu na obor, z něhož účastnící přicházejí. Dále zaniká zahraniční manažer. Neřešíme kde a do jakého těla se manažer narodil, hodnotíme jeho schopnosti, vlastnosti a přístup. Velký potenciál také vidíme v soutěžní kategorii Studentských esejí. Je naším zájmem umožnit mezigenerační výměnu zkušeností mezi mladými talenty a zkušenými manažery. Důraz rovněž klademe na kategorie Mladý manažerský talent do 35 let nebo Cena za udržitelnost, jelikož chceme nasvítit inspirativní přístupy manažerů v oblasti, která byla doposud zanedbávaná a se špatným veřejným obrazem. Nyní se však udržitelnost skloňuje napříč všemi manažerskými úrovněmi.

Tento motiv je ukázkou neotřelého přístupu k tradičním tématům. (Zdroj: Česká manažerská asociace)

MM: Kde vidíte soutěž Manažer roku za 10 let?

K. Božková: V diářích těch nejzajímavějších manažerů!! Pro manažery se jedná o příležitost na více frontách. Mají možnost si ověřit své schopnosti před hodnotitelskou komisí, potkat se s manažerskou elitou a vyměňovat si zkušenosti, zvýšit mediální dosah, a v neposlední řadě se dozvědět i něco o sobě. Průběh soutěže je tak komplexním procesem, že donutí soutěžícího se zastavit, udělat si čas a revidovat své silné a slabé stránky.

Související články
Dvě firmy a dva finalisté

WHP Technik je dodavatelem měřicí techniky pro strojírenství. Na českém a slovenském trhu zastupuje renomované výrobce z celého světa. Oborem této společnosti je měření čehokoliv menšího než milimetr s přesností na mikrometr. Frentech Aerospace je střední ryze česká strojírenská firma, která je zaměřena na přesnou mechaniku. Primárně je orientována na export. Po vstupu České republiky do ESA zahájil Frentech Aerospace své aktivity ve vesmírném průmyslu, kam dodává především vesmírné mechanismy. Co mají tyto dvě firmy společného? Obě vznikly již v roce 1994 a jejich topmanažeři se stali finalisty soutěže Manažer roku 2022, kam byli doporučeni redakcí MM Průmyslového spektra. O soutěži a o tom, co znamená být skutečně dobrým manažerem, jsme si povídali s Josefem Slámou, obchodním ředitelem společnosti WHP Technik, a Pavlem Sobotkou, spolumajitelem a ředitelem společnosti Frentech Aerospace.

Mít silný příběh

V roce 1997 založila společnost Abydos, kterou až do dnešních dnů vede k úspěchům a růstu. Podíváte-li se na stránky této společnosti, uvidíte zde osm významných ocenění. Sedm z nich je pro firmu samotnou a to osmé – Manažer roku 2012 – pro její majitelku, paní Olgu Kupec. Právě ji jsme poprosili o rozhovor pro úvodní díl našeho seriálu o této prestižní soutěži.

Manažer roku: budoucnost, inspirace, inovace

Již 30. ročník prestižní soutěže Manažer roku oslavila letos Česká manažerská asociace. Letošními vítězi jsou Lucie Urválková, zastupující Uniqa pojišťovnu, a Bronislav Převrátil, šéf firmy Chart Ferox. Jejich úspěchy a inspirativní přístupy se nejen blyští výjimečností, ale také nám ukazují cestu vpřed v oblasti managementu. Soutěž Manažer roku oslavuje nejen minulost, ale i budoucnost, inovace a inspirace pro manažery všech generací.

Související články
Manažer roku uzavírá třetí dekádu

Přirozená autorita a schopnost vést tým lidí k dosažení společného cíle jsou předpokladem každého úspěšného manažera. Nároky na správný výkon této funkce neustále rostou, manažeři čelí stále novým výzvám a jejich osobnostní a profesní předpoklady ovlivňují, jak firma nové situace a okolnosti zvládne. Sdílení příkladů dobré praxe a ocenění nejlepších manažerů jsou podstatou soutěže Manažer roku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Výjimečné talenty mají opět šanci

Přípravy dalšího ročníku soutěže Manažer roku jsou již v plném proudu. Cílem soutěže, jako již tradičně, je objevit na trhu jedinečné a inspirativní manažerské příběhy, které v polovině dubna projdou selekcí zkušené 10členné hodnotitelské komise, jež rozhodne o držitelích devíti titulů dle zařazení do kategorií za rok 2023. Mediálním partnerem této prestižní události je i letos MM Průmyslové spektrum.

Stavme na pozitivním a fungujícím

Česko patřilo ke konci roku 2023 k zemím, jejichž ekonomika stále nedosáhla předcovidové úrovně. Hospodářský růst bude podle většiny ekonomů i v tomto roce velmi pomalý. Situaci komplikují nepříliš optimistické faktory, jako je nestabilita veřejných financí, výroba postavená na subdodávkách, nedostatečná infrastruktura a další. Když k tomu připočteme vnější geopolitické okolnosti, není situace příliš příznivá. A o tom, jak toto vše ovlivňuje automobilový průmysl a jak se zbavit stigmatu subdodavatelské země, jsme hovořili s Petrem Knapem, odborníkem společnosti EY pro automobilový průmysl.

O stavu ekonomiky a roli vůdců

V povídání s Janem Urbanem, vysokoškolským pedagogem, podnikovým poradcem, publicistou a autorem řady knih a článků, se prolíná řada myšlenek nedávno zesnulého profesora Milana Zeleného, i když se osobně nikdy nepotkali. Několik top manažerů a emeritních CEO, kterým jsme tento rozhovor poskytli před zveřejněním, doporučilo slova Jana Urbana tesat do kamene. V intencích uvažování excelentních ekonomů Zeleného i Urbana lze říci, že dosud panuje rozpor, který nastiňuje tento rozhovor: trend zaměňování popisu akce za akci samotnou se spíše prohlubuje místo toho, aby v praxi ustupoval – v politice, podnikání i ve vzdělávání.

Je nutné stanovit diagnózu a následně zvolit léčbu

Bohdan Wojnar vždy razil zásadu, že je třeba si všechno řádně odpracovat a každý den zkusit udělat něco navíc. Nikdy se nebránil novým věcem, trpělivě se je učil a s potřebnou dávkou štěstí se pak dostával k zajímavým pracovním příležitostem. Během čtyřiceti profesních let ušel cestu od chemického inženýra, přes dlouhou kariérou ve Volkswagenu Slovakia ve financích a controllingu až po člena představenstva za oblast HR ve Škoda Auto. Toto je dle jeho slov výhodou velkého koncernu, kdy nemusíte zůstat na jednom místě, u jednoho oboru a v jedné zemi. Tyto zkušenosti mu poskytly velký profesní přehled, ze kterého vycházejí témata aktuálního otevíracího rozhovoru MM Průmyslového spektra.

Je něco shnilého ve státě dánském

Historička ekonomie Antonie Doležalová tvrdí, že to, co prožíváme, je příležitostí. Čas prý ukáže, jestli bude promarněná, nebo využitá. My Češi jsme byli obdivováni pro svůj podnikatelský zápal. Jak jsme pilní a pracovití. Jak jsme jednotní a soudržní. Jak umíme odhodit své osobní zájmy ve prospěch celku. Jak jsme kulturní a vzdělaní. Jaká je ale současná realita?

Krize jako cesta k žádoucí změně

Hlavním životním mottem Ing. Vlastislava Břízy, majitele a generálního ředitele společnosti Koh-i-noor, je tvrzení, že kdo je připraven, není zaskočen. Společný rozhovor probíhal v intencích této jeho celoživotní strategie.

Kvalitní subdodavatelé se nemusí bát o zakázky

Energetická krize a válka na Ukrajině zasáhla především evropskou ekonomiku. Hospodářské kormidlo se den ze dne otočilo a jednotlivé státy začaly posilovat svoji obranyschopnost. Průmysl je více soustředěn na oblast obranného a bezpečnostního charakteru, a subdodavatelé tak mají šanci svůj byznys diverzifikovat. Co se podařilo a co by mohlo být lepší, v tomto zajímavém segmentu podnikání, jsme diskutovali s prezidentem Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiřím Hynkem.

Musíme mít dovednosti orientačního běžce

S krizovým manažerem Petrem Karáskem, viceprezidentem České asociace interim managementu, jsme se sešli po pěti letech od posledního otevíracího rozhovoru pro náš časopis. Zajímalo nás, jakými turbulencemi z pohledu krizového manažera český průmysl za tu dobu prošel. Zda majitelé firem mění směr a portfolio svého podnikání. Zda se za pětileté období navýšil počet produktů s tuzemskou přidanou hodnotou, a jaké jsou aktuální podmínky pro podnikání v ČR.

Přínos vědců pro českou ekonomiku

Výzkumná a vědecká pracoviště jsou častými nositeli průlomových objevů a řešení. Jejich přínos pro konkurenceschopnost firem a národních ekonomik je neoddiskutovatelný. Jak si vede v této oblasti Akademie věd ČR, jak spolupracuje s průmyslovou sférou a kde vidí svou přidanou hodnotu? Na toto téma jsme diskutovali s předsedkyní AV ČR profesorkou Evou Zažímalovou.

Průmysl a jeho lidé: Nikdy nepolevující zodpovědnost

Jen málo firem dnes disponuje tolika lidmi a takových profesí, které potřebuje, a to včetně pozic vrcholových manažerů. Přitom bez fundovaných lidí se žádná firma neobejde. Jak je získat a jak udržet? O své názory se s námi podělila Lucie Teisler, CEO společnosti Anderson Willinger.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit