Témata
Reklama

Měření a vyrovnávání dílců na obráběcích centrech

Nová dotyková sonda TS 640 Heidenhain je vybavena infračerveným přenosem necitlivým vůči zastínění v zakrytovaném pracovním prostoru. Pomocí řídicího systému iTNC 530 Heidenhain a dotykové sondy lze provést elektronické vyrovnání dílců upnutých v obráběcím centru.

Dotyková sonda je na obráběcích centrech často zařazována do zásobníku nástrojů pro účely mezioperační kontroly dílce z NC programu. Variantně pak sonda operuje v ose vřetena Z nebo u provedení strojů se sklopnými či otočnými nástrojovými hlavami i v ose Y. V tomto případě ji lze využít pro měření až v pěti kolmých rovinách. V softwarovém vybavení řídicích systémů iTNC 530 Heidenhain i starších modelů jsou standardně k dispozici cykly pro práci s dotykovou sondou, a navíc je možno připravit pomocný měřicí program. Připomeneme-li známé technologie využití sondy TS upínané do vřetena, jedná se o vyrovnání dílce, určení nulového bodu obrobku a měření dílce včetně vytvoření protokolu.
Reklama
Reklama
Reklama

Elektronické vyrovnání dílce

Co je tedy nového? Upínací plocha stolu na obráběcích centrech je v řadě případů dostatečně prostorná pro upnutí více stejných dílců. Předpokládáme-li, že každý dílec bude upnut samostatně, pak je nutné provést i samostatná vyrovnání a jejich výsledky uložit do řídicího systému. Za tím účelem je v iTNC 530 k dispozici tabulka Preset, která nahrazuje dříve používané tabulky nulových bodů, obsahující řadu parametrů specifických obrobků. Jedním z nich je zápis úhlové polohy zjištěné dotykovou sondou po upnutí. Tento údaj je pak v iTNC 530 zohledněn jako transformace polohy specificky na pozadí při NC obrábění.
Co jsme získali? V případech rozměrnějších dílců, které nelze upínat a seřizovat na paletách, je možné využít nástrojově orientovaného obrábění, tj. každým jedním nástrojem po upnutí vykonat operace postupně na všech dílcích a tím uspořit čas výměny v násobcích počtu dílců.

Měření dílce

U strojů vybavených sklopnou nástrojovou hlavou nebo sklopným stolem lze provádět standardní měření i ve sklopené rovině. V případě, že je nutno kontrolovat známé body (definované v kartézském souřadném systému) na povrchu formy, lze připravit parametrický program pro zohlednění změny rádiusu kuličky dotykové sondy v bodě dotyku. Výsledkem měření je protokol v CNC řízení iTNC 530, který má připravený formát, nicméně je možno do něj zapisovat i vlastní komentáře k měření, jež jsou pak vytištěny v listu protokolu.

3D dotyková sonda s infrapřenosem

Jednou z novinek je 3D dotyková sonda TS 640 s infrapřenosem, která disponuje hned několika novými vlastnostmi. Signál pro odečítání polohy se ze sondy TS 640 přenáší do přijímače SE 640 infračerveným paprskem. Na obvodu dotykové sondy je umístěno 8 infračervených diod, jejichž zorná pole se překrývají a zajišťují pokrytí plných 360° obvodového vyzařování. Diody jsou chráněny proti poškození pláštěm z plastické hmoty, který odolává mechanickému poškození odletujících třísek a tepelné zátěži. Ze stejného materiálu je vyrobeno pouzdro přijímače SE 640 včetně průhledového okna. Přijímač umístění v pracovním prostoru splňuje podmínky pro obrábění s chlazením tlakovou kapalinou.
Pracovní dosah spolehlivého přenosu signálu je 7 m. Citlivé senzory přijímače pracují v zakrytovaném prostoru obráběcího centra s odrazy paprsků a zajišťují tak spolehlivý provoz i v zastíněném prostoru, tedy při měření za dílcem. Je-li obráběcí centrum vybaveno sklopnou nástrojovou hlavou pro práci v poloze vertikální a horizontální, je pokrytí signálem dostatečné i při aplikaci jednoho přijímače SE 640.
Na starších modelech dotykové sondy bylo nutno instalovat dva směrové přijímače nebo použít cenově nákladnou rádiovou sondu. Přijímač je vybaven signálními diodami pro sledování kvality signálu, resp. okamžitou provozní diagnostiku. Pomocí filtrů je omezeno rušení signálu. Na rozdíl od starších modelů dotykových sond je zde využito optické aktivace sondy hlídané vlastní logikou. Časový protokol sleduje aktivační časy a v případě, že sonda je uložena do zásobníku nástrojů a tedy nepracuje, přechází po cca jedné hodině do stavu hybernace. Další aktivace po upnutí vřetena proběhne automaticky při vizuálním kontaktu s přijímačem. Výsledkem je úspora energie akumulátorů sondy. V tomto režimu se předpokládá životnost akumulátorů až 300 provozních hodin sondy (nikoliv provozních hodin stroje).

Další přednosti sondy

Mechanické řešení tělesa sondy a uložení výkyvného dotyku (hrotu) zajišťuje opakovatelnost měření 1 µm v jednom směru. Významným vylepšením jsou trysky pro ofukování měřeného objektu stlačeným vzduchem. Vzhledem k tomu, že v automatickém režimu mezioperačního měření se nepředpokládá zásah obsluhy, zařazuje se ofukování standardně před vlastní měřením. Stlačený vzduch je přiveden osou nástrojového držáku. Sonda má stupeň krytí IP 67, který je vhodný pro stroje s tlakovým chlazením.
Nová sonda TS 640 přináší kvalitní a v porovnání s radiovými sondami cenově přijatelné řešení měření a vyrovnávání dílců na obráběcích centrech současné generace. Je kompatibilní s novou generací řídicích systémů iTNC 530.
Krátkodobé zkoušky na obráběcím centru MCFV 1260 u výrobce Tajmac-ZPS ve Zlíně potvrdily výše uvedené přednosti s výjimkou testu životnosti akumulátorů, které z časových důvodů nebyly vykonány.
Reklama
Související články
Cesta k perfektní formě

Jednoduše řečeno, každá forma je ve své podstatě negativní otisk převzatý z pozitivního modelu. Protože základním cílem formy je co nejvěrněji reprodukovat originál, musí ideální forma zachytit každý detail, což znamená jediné: musí být přesná. A to je prvotní zadání pro její výrobu - dokonale přesný a hladký povrch, který jediný je zárukou kvality finálního výrobku. Ruku v ruce s tímto požadavkem přicházejí další: rychlost, minimální náklady a žádné komplikace při výrobě. Splnit všechny tyto podmínky najednou není rozhodně jednoduchý úkol.

Spolupracujeme rádi s lidmi, které jejich práce baví

Spolupráce průmyslové sféry s technickými univerzitami ve výuce i ve výzkumu představuje vždy synergickou výhodu pro obě strany. Pro výrobní podniky je nejen cestou k přímému oslovení studentů, ale také jednou z možností, jak se věnovat výzkumu i společnému vývoji produktů.

Široká nabídka funkcí pro výrobu perfektních forem

Základním požadavkem na výrobu nástrojů a forem je vždy přesnost. Minimální odchylky tvaru, které jsou v podstatě neměřitelné a pouhým okem neviditelné, jsou dnes dále rozšířeny o požadavky na vyšší produktivitu a co nejnižší výrobní náklady. Splnit obě podmínky najednou není úplně jednoduchý úkol.

Související články
Nové cykly pro výrobu ozubení a interpolační soustružení

TNC řídicí systémy společnosti Heidenhain pokrývají celou škálu aplikací a jsou všestranné: disponují jak dílenským, tak i off-line programováním, a proto jsou ideální nejen pro malou dílnu, ale i pro automatizovanou výrobu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Simulace blížící se skutečnosti

Spuštění nového programu obrábění je vždy napínavým okamžikem. Simulace blížící se skutečnosti přitom pomůže uklidnit podrážděné nervy a vyhnout se mrzutým překvapením. Od tohoto okamžiku lze takový náhled obrábění, který má vysokou vypovídací schopnost, realizovat přímo v řízení TNC 640.

Dynamická účinnost

S funkcí „Dynamická účinnost“ Heidenhain využívá potenciál obráběcího stroje a nástroje tak, aby operace těžkého obrábění byly co nejefektivnější. Současně brání mechanickému přetěžování a předčasnému opotřebení stroje – zvyšuje tedy jeho životnost. „Dynamická účinnost“ pomáhá při všech procesech obrábění s velkými řeznými silami a velkým úběrem materiálu, jako jsou hrubovací operace nebo zpracování těžko obrobitelných materiálů.

Nový řídicí systém v české premiéře

Umístění expozice firmy Heidenhain na MSV 2022: pavilon P, stánek 55TNC7, nový řídicí systém společnosti Heidenhain, zažil světovou premiéru na veletrhu EMO 2021 v Miláně. Situace kolem pandemie pak ovšem bohužel částečně přibrzdila jeho další představení zákazníkům. A tak se na letošním strojírenském veletrhu v Brně konečně dočkají všichni, kteří se chtějí s řídicím systémem nové generace detailně seznámit a tzv. si na něj sáhnout. Pojďte a vstupte s námi do zcela nové úrovně! Přesně tak lze jednoduše a trefně vystihnout základní charakteristiku nového řízení společnosti Heidenhain. I když je TNC7 rozhodně hlavním motivem letošního MSV, představíme našim zákazníkům i celou řadu dalších zajímavých produktů a užitečných řešení. Důraz na výkon, svět digitalizace nebo například výroba produktů s negativní CO2 stopou, i toto jsou témata, která Heidenhain prezentuje.

Přesné obrábění s CNC a dotykovými sondami

Heidenhain je evropský výrobce známý technické veřejnosti především v oboru třískového CNC obrábění. Historická orientace na evropský trh vychází z letité tradice německých výrobců obráběcích strojů, kteří byli často i inspirací pro vývoj obráběcích strojů v České republice.

Funkce řídicího systému chrání nástroj i obrobek a zpřesňují obrábění

Řídicí systémy Heidenhain disponují mnoha funkcemi, které mohou zabránit škodám či dosahovat vyšších parametrů obrábění. V následujícím článku představíme, jak působí funkce Dynamic Efficiency AFC jako ochrana proti přetížení a jak může funkce Dynamic Precision CTC při interpolačním soustružení zrychlit a zpřesnit výrobu.

CNC řízení obráběcího stroje v informačním systému řízení výroby

Hospodárná výroba vyžaduje účinně fungující procesní řetězec. Jedině v takovém případě může hladce probíhat komunikace i výměna znalostí mezi všemi účastníky procesu. Rozhodující je přitom řídicí systém, protože leží v klíčové pozici procesního řetězce. Pro tuto úlohu je systém TNC 640 dobře vybaven.

Výkonové frézování

V předešlém čísle časopisu MM Průmyslové spektrum se čtenáři seznámili se základy funkcí pro dynamickou účinnost. Nyní si na příkladech ukážeme efektivitu využití funkcí řídicího systému Heidenhain, kdy jsou prakticky doloženy přednosti trochoidálního frézování ve spojení s adaptivním řízením posuvu, tedy základní funkce technologického paketu Dynamic Efficiency.

Řídicí systém budoucnosti

Premiérou nového řídicího systému TNC7 na výstavě EMO v Miláně otevírá společnost Heidenhain novou kapitolu dílensky orientované výroby. Řídicí systém TNC7 nastavuje nová měřítka pro toto odvětví. TNC7 podporuje koncové uživatele od prvního nápadu až k hotovému dílci, ať už jde o zakázkovou nebo sériovou výrobu, o komplexně obráběné dílce nebo ty nejjednodušší drážky. Nová platforma řídicího systému je orientována především na budoucí vývoj a výrobcům strojů umožní pohodlně přizpůsobit uživatelské rozhraní řídicího systému jejich specifickým požadavkům. S tím souvisí i otevřenost nového řídicího systému pro další dynamický vývoj funkcionality.

Dejme naší ekonomice nový pozitivní impuls

Německá firma Heidenhain patří mezi nejznámější výrobce řídicích systémů. Své zastoupení má v České republice od roku 1991 a v jeho čele stál téměř tři desítky let Ing. Jan Štědrý. V letošním roce jej na pozici jednatele společnosti Heidenhain vystřídal Ing. Vojtěch Marek.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit