Témata
Reklama

Nejvyšší výkon v proporcionální technice

25. 06. 2014

Snadná ovladatelnost, přesné řízení a flexibilita použití – to jsou vlastnosti proporcionálního ventilu VPPX od firmy Festo. Díky připojení externích senzorů lze kontrolovat kompletně celý proces a kompenzovat tření, hysterezi nebo netěsnosti pomocí uzavřené regulační smyčky.

Řada ventilů VPPX firmy Festo, která vychází z osvědčeného proporcionálního ventilu VPPM, splňuje požadavky, kde standardní proporcionální ventily již narážely na hranice možností regulační techniky. Připojením externích senzorů lze účinně kompenzovat tření, hysterezi a netěsnosti, což u strojů a zařízení přináší vyšší přesnost a rychlost a tím i vyšší kvalitu a efektivitu procesů. Již při jednoduché regulací tlaku může zapojení externího senzoru do systému přinést významné úspory času.

Reklama
Reklama
Reklama

Široké možnosti využití

Proporcionální ventil VPPX lze použít jako regulátor hladiny tekutých nebo sypkých materiálů v plnicích zařízeních nebo v zásobních nádržích. Polohovací funkce proporcionálního ventilu je vhodná pro pneumatické osy u portálů nebo pro regulaci polohy u ventilů ve zpracovatelském průmyslu, jakož i pro použití ve vodním a kalovém hospodářství. Regulace síly a tlaku se používá pro regulaci přítlačné síly u leštění nebo svařování třením, regulaci hmotnosti, kontrolu napnutí pásu, kontrolu hrany pásu, regulaci lisovací síly u pneumatických lisů, při extruzi hadic k regulaci vnitřního tlaku, pro aktivní tlumení zátěže, k vyrovnání hladiny, pro zkoušky těsnosti nebo při výrobě vakua.

Proporcionální ventil VPPX

Ventil VPPX je možné použít rovněž pro jednoduché polohování v procesní automatizaci, pro regulaci otáček pneumatických motorů nebo v technologii povrchových úprav u turbínek pro nanášení nátěrových hmot. Regulace průtoku je vhodná pro použití v zařízeních, která vyžadují konstantní průtok vzduchu nezávisle na okolních podmínkách, například pro chlazení, ofukování nebo transport.

Inteligentní souhra

Kombinace volně parametrizovatelného PID regulátoru a externího senzorového vstupu umožňuje řídit i procesy, kde je třeba regulovat i jiné veličiny než výstupní tlak – například sílu, konstantní průtok a jednoduché polohování, kde ve směru nastavování působí nulové či velmi nepatrné síly. Unikátní je vstup pro externí senzory ve spojení se softwarem firmy Festo, s nímž lze ventil individuálně přizpůsobit příslušnému úkolu. Jednoduché ovládání s názornou grafickou podporou díky snížené náročnosti programování napomáhá k rychlému uvedení do provozu.

Díky připojení externích senzorů může být kontrolován celý proces.

Ventily VPPX lze prostřednictvím konfiguračního softwarového nástroje Festo Configuration Tools (FCT) přizpůsobit také komplexním aplikacím. Přitom lze volit regulační okruh (interní/externí), regulační chování (přímé/nepřímé) a způsob přenášení požadovaných a skutečných hodnot a signálů ze senzorů (proud/napětí). Dosud se musel uživatel při volbě zařízení předem rozhodnout, zda pro řídicí signály bude využíván proud nebo napětí. Od té doby, co je k dispozici zmíněná volba, může uživatel operativně rozhodnout, jakým způsobem se mají naměřené hodnoty na řízení přenášet.

Nastavení regulátoru

Plug-in FCT pro proporcionální ventil VPPX umožňuje nejlepší možné nastavení regulátoru pro příslušnou aplikaci a ve stávajícím systému. Tato výhoda vyplývá z funkce Trace v grafickém náhledu osciloskopu, která zviditelňuje požadovanou hodnotu, výstupní tlak a signál externího senzoru v reálném čase. Změny parametrů tak lze ihned přizpůsobit podle potřeby. Nastavené hodnoty se ukládají volitelně buď ve flash paměti VPPX nebo jako soubor v externím počítači. V případě potřeby je lze zkopírovat pro jiné ventily nebo odeslat e-mailem. Při očekávané větší roční potřebě je možné potřebné parametry nahrát do zařízení již ve výrobě.

-red-

Festo
vaclav_lacina@festo.com
www.festo.cz

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 140736
Datum: 25. 06. 2014
Rubrika: Monotematická příloha / Fluidní technika
Autor:
Firmy
Související články
Symbióza hydrauliky a pneumatiky

Když vám společnost Hytek, výrobce hydraulických systémů, pošle seznam svých referencí, dočtete se například: hydraulický agregát pro regulaci Kaplanovy turbíny Poechos v Peru, mazací agregát pro ložiska generátoru turbíny MVE Bugoye v Ugandě, mazací agregát pro ložiska generátoru pro Peltonovu turbínu Patikari v Indii, hydraulický agregát pro regulaci chladicí vody v jaderné elektrárně Temelín, hydraulické agregáty pro ovládání turbíny v Keni na řece Sondu Miriu. Jistě byste za výčtem tohoto typu hledali obrovský nadnárodní koncern, opak je však pravdou: jde o malou firmu šikovných lidí, sídlící v obci Lipůvka.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Související články
Nová technologie sušení stlačeného vzduchu

Technologie Adsorbent Media Tube (AMT), patentovaná společností IMI Norgren, využívá to nejlepší ze současných desikačních a membránových sušicích systémů a odstraňuje nedostatky spojené s jejich krátkým životním cyklem i náklady spojené s pravidelnou výměnou.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hvězdy v pneumatice

Úspěšnost výrobků lze vyjádřit počtem prodaných kusů. Je-li výrobek skutečně úspěšný, roste jeho využití v jakémsi uzavřeném kruhu – čím více zákazníků jej využije, tím je atraktivnější i pro ostatní, protože s počtem vyrobených kusů nejen klesá cena, ale i roste atraktivita.

Inovační projekt pro inertizaci potrubí

Při procesech údržby nebo testování vysokotlakého potrubí a produktovodů či při havarijních situacích je potřeba z potrubí vytlačit médium. V případě hořlavých látek se to provádí za pomoci inertní směsi plynů. Díky tomu při opravách, zejména pak při svařování, nehrozí riziko výbuchu či požáru.

Úspory ve všech směrech

Náš trh v oboru automatizace zaznamenává stále rychlý růst. Z hlediska vybavení, složitosti a komfortu se nejrychleji zvyšuje poptávka v extrémních oblastech – na jedné straně po sofistikovaných výrobcích s mnoha chytrými funkcemi, na straně druhé po nejlevnějších a nejjednodušších prvcích s funkcemi pouze základními.

Rychlospojky - s plochými čely, bezúkapové, nebo oboustranně uzavíratelné?

Bezúkapové provedení, Clean Break technologie, s plochými čely, oboustranně nebo jednostranně uzavíratelné – to jsou pouze některé z dostupných technologií a možností při výběru rychlospojek. V čem se liší? A jaké výhody pro uživatele jednotlivé technologie přinášejí?

Proporcionální regulační ventil

V potravinářském a automobilovém průmyslu, v lékařské a diagnostické technice, laboratorních prostředích, průmyslové automatizaci apod. se proporcionální regulační ventily velmi dobře uplatňují při regulaci tlaku, měření netěsností, testování a při využití další regulační a procesní techniky.

Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Hydraulické a pneumatické pohony ve strojírenství

Možná by se zdálo, že hydraulické a pneumatické pohony jsou v dnešní době trochu opomíjeny a jejich vývoj se zastavil, ale to ani zdaleka není pravda. Obě tyto skupiny pohonů mají svá pro a proti, ale nepochybné je, že v moderním strojírenství hrají důležitou roli.

Pneumatické mechanismy - nezbytná součást moderních strojů

Pneumatické mechanismy patří do kategorie mechanismů, které definujeme jako systém pro přenos a transformaci energie a informace pomocí nositele energie.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit