Témata
Zdroj: Siemens

Každým dnem jsme blíže okamžiku, kdy se z oblíbeného řídicího systému Sinumerik 840D sl stane výběhový produkt. Bodem zlomu bude první říjen letošního roku. A o rok později již bude možné tento systém koupit již jen jako náhradní díl! Nastal proto čas migrovat na novou generaci řídicího systému - Sinumerik One. Redakce MM Průmyslového spektra oslovila pana Jaroslava Pracanta, vedoucího výroby ve firmě První česká obráběcí (Pozn. red.: Jde o fiktivní osobu a fiktivní firmu), aby si na toto téma pohovořil s odborníkem na slovo vzatým, Adamem Koncerem, vedoucím oddělení řídicích systémů pro obráběcí stroje ze společnosti Siemens.

Reklama

J. Pracant: Více než pět let jsem byl zvyklý na práci s řídicím systémem Sinumerik 840D sl. Systém mi vyhovoval. A rozhodně jsem nebyl sám, když jsem se potkal s kolegy z jiných firem, v názoru na práci se Sinumerikem jsme se shodli. Proč tedy nyní Siemens přistoupil k vývoji nového systému, když původní Sinumerik byl dobrý a úspěšný?

A. Koncer: Mám radost že vám i kolegům z jiných firem práce se Sinumerikem vyhovuje. A mám pro vás hned dvě dobré zprávy. Tou první je, že došlo k nahrazení více než 10 let starého hardwaru výkonnějším. Sinumerik One nabízí vícejádrovou architekturu, dedikovaná jádra pro NCU, HMI, PLC a pohony. Je k dispozici vyšší výpočetní výkon určený pro obrábění. Potěší také rychlejší odezva HMI, plynulé animace a rychlejší upload partprogramů. A druhá dobrá zpráva je, že software Operate zůstal nezměněn. Představte si, že vedle sebe stojí dva stroje. První je osazen Sinumerikem 840D sl na SW4.95 a druhý Sinumerikem One na SW6.15. Umíte pracovat na obou, tyto SW verze si vzájemně odpovídají. Musím zmínit přirovnání, kdy vlastníte 10 let starý notebook a zánovní notebook. Na obou je aktuální verze Windows, umíte tedy pracovat s oběma počítači. Líp se vám ale bude pracovat s novým počítačem, který je výkonnější. Vývoj SW pro Sinumerik 840D sl byl však ukončen verzí SW4.95 a dále je vyvíjen jen SW pro Sinumerik One. V současnosti je pro řadu One k dispozici SW6.21, kde jsou i nové funkce. Výběhová verze 840D sl již dále vyvíjena není. Pokud se vrátíme k našemu srovnání notebooků, tak starý notebook přestává být výrobcem aktualizován. U Sinumeriku 840D sl je tomu obdobně a srovnání odpovídá.

Migrace je nezbytná, a prosím proto také vás, koncové uživatele Sinumeriku, poptávejte stroje s nejmodernějším řídicím systémem,“ říká Adam Koncer.
(Zdroj: Siemens)

J. Pracant: Co bude migrace na nový systém v praxi znamenat pro nás, uživatele obráběcích strojů se systémem Sinumerik? Co se změní pro obsluhu CNC, technology či pro přípravu výroby?

A. Koncer: Za obrovskou výhodu považuji to, že se na stroje osazené Sinumerikem One není potřeba znovu zaškolovat. Obsluha stroje plynule navazuje na své znalosti ze systému Sinumerik 840D sl. Také pohony a další elektrické komponenty stroje zůstaly kompatibilní. Co se týče ovládání, tak k dispozici je nová řada strojních ovládacích panelů a také Sinumerik handheld terminal HT 10 – sekundární 10palcový přenosný ovládácí panel „do ruky“. Tento panel slouží k ovládání stroje mimo operátorské pracoviště a práce je mnohem příjemnější než s jeho předchůdcem, HT 8.

Pro technology a přípravu výroby se ale změnilo mnohé. Sinumerik One je plně připraven k digitalizaci a vzniklo mnoho užitečných nástrojů. Pro výrobu je velmi užitečný PC program Run MyVirtual Machine s pohyblivým 3D modelem vašeho stroje, který nahradil svého předchůdce, program Sinutrain.

Sinumerik One je plně připraven k digitalizaci. (Zdroj: Siemens)

J. Pracant: Jak bude probíhat migrace z našeho původního Sinumeriku na nový? Kolik času zabere a za jak dlouho budeme opět moci normálně pracovat?

A. Koncer: Samozřejmě nepředpokládám, že budete vaše stávající strojní vybavení okamžitě předělávat na nový řídicí systém. Sinumerik 840D sl budete dále používat, tak jak jste zvyklí. Nové stroje však doporučuji pořizovat výhradně se Sinumerik One. V případě retrofitu starších strojů již naši zákazníci také volí Sinumerik One. Bavili jsme se o faktu, že došlo k navýšení výkonu. Další předpoklad hovořící pro nový systém je, že se ze Sinumeriku 840D sl od 1. října 2023 stává výběhový produkt. Od 1. října 2024 pak bude „solution line“ dodatelný pouze jako náhradní díl. Siemens garantuje dodávku náhradních dílů 10 let, investice do obráběcího stroje se ale velmi často plánují i na dobu delší. Považuji proto za riskantní pořizovat výběhový produkt, kdy po 10 letech jeho života můžu mít problém s nákupem náhradních dílů.

J. Pracant: Vedení naší firmy bude určitě zajímat cena nového systému a všeho, co s jeho zavedením souvisí.

A. Koncer: I přes výrazně lepší vlastnosti Sinumeriku ONE jsou aktuálně sestavy Sinumeriku 840D sl a Sinumeriku ONE cenově srovnatelné. Ve dne 1. října 2023 dojde ke zdražení Sinumeriku 840D sl o 15 %. Od 1. října 2024 poté dojde k dalšímu zdražení. Starý systém proto bude znevýhodněn cenou, nižším výkonem systému a pozastavením dalšího vývoje technologických funkcí a prostředí Operate.

Reklama
Reklama
Reklama

J. Pracant: Jaké výhody nám nový systém přinese? V čem je lepší než Sinumerik 840D sl?

A. Koncer: Testy v aplikačním centru v německém Erlangenu ukázaly že s novým systémem došlo ke zkrácení obráběcích časů. Pokud srovnáme nejvýkonnější NCU jednotky obou systémů, a to Sinumerik One NCU 1760 (s funkcí TopSpeed plus – zdokonalenou verzí TopSpeed – která zvyšuje axiální jerk a zároveň udržuje vysokou přesnost kontury, což vede k vyšším rychlostem a redukci obráběcích časů) a Sinumerik 840D sl NCU 730.3B / 317 (s funkcí TopSpeed), pak můžeme pozorovat, že u vysokorychlostního obrábění ve třech osách došlo ke zkrácení obráběcích časů o až 26 % („mercedes“ díl).

(Zdroj: Siemens)

Během dalšího testování při použití všech pěti os daného stroje došlo na testovaném dílu ke zrychlení výroby dokonce až o více než 30 %.

(Zdroj: Siemens)

J. Pracant: Všude neustále čteme o digitalizaci výroby. Jak k ní systém Sinumerik One přispěje? A co to naší firmě přinese? Nebude to náhodou jen taková hezká hračka pro naše vedení, aby mělo co ukazovat zákazníkům?

A. Koncer: V tomto ohledu je Sinumerik One revoluční! Vezmu to od začátku. Pro výrobce stroje je k dispozici PC program Create MyVirtual Machine. Výrobce tak může pracovat paralelně na výrobě stroje a na jeho uvedení do provozu v reálném a digitálním provedení. Výrobce stroje pro vás vytvoří digitální dvojče, a díky včasnému inženýringu na digitálním dvojčeti tak odhaluje případné nedostatky již v zárodku. Digitální dvojče je naprosto přesný obraz vašeho reálného stroje, který můžete zakoupit spolu se strojem skutečným. Digitální dvojče můžete spustit na svém PC v programu Run MyVirtual Machine. A teď si určitě říkáte… na co je to dobré? Před nákupem stroje můžete vyzkoušet upnutí svého obrobku a spustit NC program, který hodláte pro obrábění použít. Vyzkoušíte, zda je obrobení možné na jedno upnutí, nebo zda je obrobek nutno upnout vícekrát. Otestujete, zda při chodu programu nedojde ke kolizím, které bývají velmi nákladné. Potřebujete jen běžný počítač. Žádný speciální hardware! Hlavní výhoda je dále ta, že neblokujete svůj reálný stroj pro přípravu výroby, technology, školení obsluhy a řešení případných problémů. Reálný stroj tak může vyrábět a vydělávat vaší společnosti peníze. Ostatní záležitosti můžete řešit z kanceláře na digitálním dvojčeti svého opravdového stroje.

(Zdroj: Siemens)
(Zdroj: Siemens)

Toto řešení nabízíme také školám. Obvykle jde o nabídku několika virtuálních pracovišť, kde se se žáci (a ani učitelé) nemusí bát, že se někdo z žáků zraní nebo že dojde k poškození stroje. Až po osvojení si práce s řídicím systémem a obráběcím strojem v digitálním prostředí žáci nahrávají programy do stroje skutečného. Několik škol v České republice již takto funguje, a může tak fungovat také vaše firma.

Reklama

J. Pracant: Jak se zavedení tohoto systému dotkne přípravy výroby?

A. Koncer: Oblíbená trojice CAD/CAM/Postprocesor zůstává pro přípravu výroby nezměněna. Zároveň vaše programy používané na 840D sl je možno použít na Sinumeriku One. Výstup Postprocesoru, NC program, můžete před spuštěním na reálném stroji otestovat v prostředí Run MyVirtual Machine (někdo tomuto nástroji říká „Sinutrain 3D“) na digitálním dvojčeti. Pokud nepoužíváte CAD/CAM a programujete přímo na stroji, pak digitální dvojče opět pomůže.

Za obrovskou výhodu považuji, že se na stroje osazené Sinumerikem One není potřeba znovu zaškolovat. Obsluha stroje plynule navazuje na své znalosti ze systému Sinumerik 840D sl. (Zdroj: Siemens)

J. Pracant: Máte už nějaké reference od podobných firem, jako je ta naše? Moc by mě zajímalo, co na to vše říkali lidé z výroby, jako jsem já…

A. Koncer: Sinumerik One nasadilo celosvětově více než 500 největších zákazníků Siemensu v oblasti obráběcích strojů. Skvělá reference proběhla také v rámci České republiky. Vyzvedl bych výrobce CZ.Tech, který dodal hned několik strojů do výroby elektromotorů Siemens v Mohelnici a ve Frenštátu pod Radhoštěm. Je zde využíváno také digitálních dvojčat pro přípravu výroby. CZ.Tech dále používá Sinumerik ONE pro všechny další zákazníky jako standard a podařilo se mu dostat se Sinumerikem One na vyspělé západní trhy, např. do USA. Moc tímto děkuji za spolupráci! Dobrou zprávou je, že na Sinumerik One přechází také většina českých výrobců. Migrace je nezbytná, a prosím proto také vás, koncové uživatele Sinumeriku – poptávejte stroje s nejmodernějším řídicím systémem. Opravdu není na co čekat.

Související články
Když se výroba CNC strojů automatizuje

Grob-Werke je rodinná firma, která je předním producentem výrobních zařízení a CNC strojů pro automobilový průmysl - od univerzálních obráběcích strojů až po plně automatizované výrobní a montážní systémy.

Digitální výroba pro produktovou diverzitu

V německém dolnofranském lázeňském městě Bad Neustadt, nacházejícím se na severozápadním okraji Bavorska, se elektromotory pro průmyslové využití vyrábějí již přes 80 let. Zásluhou vlastního vývoje a mnohaletých zkušeností s rozvojem výroby je tento závod společnosti Siemens zároveň i důkazem toho, jak zásadně je digitalizace nápomocna v oblasti efektivity a produktivity v tzv. diskrétní výrobě.

Vše o CNC obrábění: Online a též v češtině

Odborné veřejnosti v oblasti obráběcích strojů je již delší dobu známo, že na internetu jsou k dispozici stránky, které obsahují obrovské množství informací, dokumentace, návodů, tipů a triků a dalších užitečných věcí, které pomáhají například při tvorbě programů, školení či optimalizaci výrobního procesu. Jejich název – CNC4you – naznačuje, že zde lze nalézt téměř cokoli, co souvisí s oblastí CNC obrábění.

Související články
Špičkové produkty pro dva veletrhy

Jako každý rok i letos jsou ve společnosti Siemens v plném proudu přípravy na dva prestižní strojírenské veletrhy – EMO Hannover a Mezinárodní strojírenský veletrh v Brně. Podívejme se nyní společně, na co se mohou návštěvníci obou těchto významných akcí těšit.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Podzimní pecky v oblasti digitalizace

Blíží se čas velkých podzimních veletrhů. Strojírenské firmy, a vlastně všichni, kdo mají se strojírenstvím něco společného, se na veletrhy chystají – ať už jako vystavovatelé, připravující to nejlepší ze své produkce, nebo jako návštěvníci, lační převratných novinek. K těm, kdo připravují skutečné „pecky“ v oboru, patří již tradičně společnost Siemens.

EMO zrcadlem pokroku a inovací

Při příležitosti prezentace veletrhu EMO 2017 Hannover před evropskou novinářskou obcí se uskutečnilo i pražské zastavení. Zastoupení Deutsche Messe pro ČR zorganizovalo tiskovou konferenci, které se vedle generálního ředitele EMO Hannover Christopha Millera účastnil i tiskový mluvčí hannoverského veletržního komplexu Hartwig von Sass spolu s ředitelem českého svazu SST Ing. Paclíkem a předsedou Společnosti pro obráběcí stroje doktorem Smolíkem.

Inovace: Změna úhlu pohledu

Určitě jste to zažili taky. Je večer, jasná obloha a vy vidíte, jak měsíc balancuje přesně na špičce věže kostela. Stačí ale malá změna úhlu pohledu a měsíc je jinde. Jaký je váš úhel pohledu na inovace ve strojírenství?

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Strojírenské fórum 2018: Inteligentní výroba

Další z již tradičních setkání odborníků (nejen) z oblasti výroby – podzimní Strojírenské fórum – se odehrálo 8. listopadu, tentokrát v prostorách Ústavu výrobních strojů a zařízení a RCMT FS ČVUT v Praze.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Digitalizujeme svět obrábění

Digitalizace v oblasti obráběcích strojů je poměrně nový fenomén. Svět digitalizace se stává svébytným ekosystémem a Siemens jako jediný má pro jeho vytvoření a fungování potřebnou škálu nástrojů – od simulačních programů pro plánování a virtuální zprovoznění strojů, výrobků i procesů přes řídicí systémy a další prvky průmyslové automatizace po monitoring a sběr dat, cloudová úložiště i manažerské nadřazené systémy. Jaké výhody digitalizace přináší, ukázal Siemens na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně mimo jiné také na prototypu multifunkčního obráběcího centra MCU450 společnosti Kovosvit MAS.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit