Témata
Zdroj: Raveo

Nová centrála dodavatele pohonné techniky

Otrokovická společnost Raveo se při výstavbě nové centrály vydala cestou obnovy, nikoli bourání. Stávající zázemí již společnosti nevyhovovalo z hlediska expanze a na pozemcích, na kterých chtěla původně stavět, bylo obtížné získat stavební povolení. Proto bylo rozhodnuto jít cestou obnovy existujícího objektu, což se ukázalo jako udržitelnější a ekologicky šetrnější alternativa. Byla zakoupena starší ruina a s investicí 100 milionů korun, a to bez jediné dotace nebo pobídky, se podařilo z ní během tří let vybudovat funkční a designové prostředí.

Reklama
Spoluzakladatelé Aleš Zapletal a Radek Kaňovský provedli návštěvníky novou budovou a pohovořili o historii společnosti i jejích plánech do budoucna. (Foto: Gabriela Jedličková)

V průběhu přestavby se objevily i výzvy. Ekologická škoda po původním majiteli dosahovala mnoho milionů korun, neboť zanedbával prakticky veškerou údržbu a péči o nemovitost. Na rozloze 3 000 m2 nově sídlí centrála společnosti, administrativa, ale i sklady a výroba. Velkorysé prostory aktuálně využívá 32 lidí. Stavba je výjimečná především investicí do prostoru, kde pracují zaměstnanci, a to jak z pohledu komfortu, tak i ergonomie. Při výstavbě nebyla opomenuta ani energetická úspornost. Budova má dvojité zateplení betonového skeletu i střechy a je velmi šetrná z hlediska energií. Na střeše byla nově nainstalovaná fotovoltaika s výkonem 150 kW, která plně pokrývá potřeby areálu.

Reklama
Reklama
Reklama

Společnost patří, spolu s dalšími firmami pod hlavičkou holdingu Motion Group, jež se specializuje na pohybové technologie a automatizaci. Vyznačuje se tím, že neprodává pouze komponenty, ale nabízí zákazníkům komplexní řešení na míru, není pouze katalogovou firmou. Disponuje špičkovými komponenty, které skládá dohromady, provede všechny výpočty a vyrobí kompletní balíček na míru. Technické konzultace a výrobní know-how jsou klíčovými aspekty úspěchu. „Doptáváme se, jestli je pohyb rotační, nebo lineární, v jaké přesnosti, v jaké rychlosti, jaké jsou okolní podmínky, jakou technologii daná firmy používá, abychom to pak mohli naprogramovat. Náš obchodník není nosič katalogů, ale technický konzultant,“ přibližuje Aleš Zapletal, spoluzakladatel společnosti.

Nový areál je ukázkou spojení designu, funkčnosti a technologií. (Zdroj: Raveo)

Klíčovým prvkem filozofie obou zakladatelů je tradiční přístup bez dluhů a financování pomocí vlastních zdrojů. Tak postupovali také při hledání nových prostor pro svou centrálu, ve které by sídlil i sklad a výroba. Do nové haly v Otrokovicích zainvestovali necelých 100 milionů z vlastní kapsy. Bez půjčky či dotace. „Stávající zázemí nám vůbec nevyhovovalo z hlediska naší expanze a na pozemcích, kde jsme původně chtěli stavět, bylo obtížné získat stavební povolení. Novou halu jsme koupili jako ruinu a prakticky tři roky kompletně přestavovali bez jediné dotace nebo pobídky,“ popisuje Radek Kaňovský, CEO společnosti Raveo.

Související články
Ready made lineární osy s ozubeným řemenem

Pomocí lineární osy je realizován pohyb v přímém směru a jedná se tak o výborný výchozí konstrukční prvek pro stavbu strojů, automatizačních linek a polohovacích zařízení s potřebou přesného lineárního pohybu ve více osách (typicky například CNC stroje). V posledních letech došlo navíc k výraznému snížení cen a lineární osy se tak stávají dostupné i pro dosud zapovězené oblasti. V neposlední řadě je podstatnou výhodou u tzv. ready made produktů dodávka již smontovaného dílu připraveného k okamžitému použití v zákaznické aplikaci.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Související články
CIMT Peking, Část 1. Obecný pohled

V předvelikonočním týdnu se v Pekingu uskutečnil veletrh obráběcích strojů CIMT 2019. V asijském regionu se jedná o obdobu veletrhu EMO Hannover. A stejně jako EMO je velkou měrou národní výstava německé výrobní techniky, tak CIMT je převážně čínský. V tomto prvním vstupu se podíváme na letošní ročník trochu s odstupem, aniž bychom se zaměřili na konkrétní exponáty.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Doživotní přesnost servopohonů s dutou hřídelí

Požadavky, se kterými se obor pohonné techniky dlouhodobě setkává, jsou velmi různorodé. Kompaktnost a velký výkon se jako klíčové atributy staly standardem v mnoha aplikacích. Zástavbový prostor, který je k dispozici, je stále zmenšován, avšak požadavky na výkon zůstávají buď stejné, nebo se zvyšují. Stále rostoucí globální konkurence vyžaduje trvalou optimalizaci výkonu.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit