Témata
Reklama

Nová lisovací linka v Mladé Boleslavi

Společnost Škoda Auto ve svém hlavním výrobním závodě v Mladé Boleslavi uvedla do provozu novou servomechanickou lisovací linku, která je jednou z nejmodernějších svého druhu ve střední Evropě a vůbec první v celém koncernu VW.

Novou lisovací linku s typovým označením PXL dodala společnost Schuler. Investice v hodnotě 66,3 milionu eur je v souladu se strategií trvale udržitelného rozvoje GreenFuture společnosti Škoda Auto, která se v oblasti výroby zaměřuje především na snížení spotřeby energie a vody, větší podíl recyklace a nižší emise CO2 a dalších plynů. Nová lisovací linka pracuje díky rekuperaci a akumulací energie až o 15 procent úsporněji a zároveň rychleji a přesněji než srovnatelné starší linky.

Reklama
Reklama
Reklama

Popis linky

Nová lisovací linka se oproti běžným linkám vyznačuje několika významnými inovacemi. Nejpodstatnější z nich je použití nezávislého servopohonu pro každý lisovací stupeň. Zatímco dříve celou linku poháněl jeden velký elektromotor, linka PXL využívá 14 podstatně efektivněji pracujících servomotorů, což navíc přináší mnohem vyšší flexibilitu v řízení jednotlivých procesů linky. Energie uvolněná při lisování velkých dílů je akumulována a výsledkem je zmíněná 15% energetická úspora.

Představení nové lisovací linky PXL v hale M12. Foto: autor
Jedna z lisovacích stanic obsluhovaná roboty. Foto: Škoda Auto
Výstup dílů z lisovací linky a kontrolní pracoviště. Foto: autor

Linka je určena pro výrobu dílů karoserie. V době naší návštěvy při oficiálním zahájení provozu to byly blatníky pro model Rapid. Vstupním polotovarem jsou přístřihy ze svitkového plechu. Cyklus lisování je v systému rozdělen do tří procesních kroků, při nichž je plech řízeně přimazáván v místech hlubokých tahů. Poté následují další operace jako střihání, lemování a děrování. Výlisky jsou přitom automaticky předávány roboty přímo z jedné stanice do druhé, nepoužívají se žádné mezistanice pro odkládání výlisků. Na konci linky jsou vyrobené díly ukládány na pás, kde jsou obsluhou kontrolovány, odebírány a ukládány do palet, na nichž jsou převáženy k následující výrobní operaci do sousední svařovny. Celá linka je kapotovaná a vybavená protihlukovou izolací, čehož výsledkem je vnější hlučnost pouhých 70 dB. Lisovací síla je 81 000 kN, počet zdvihů max. 17 za minutu, rozměr stolů 4 500 x 2 400 mm, zdvih beranu 1 525 mm.

Rekuperátory energie v suterénu haly M12. Foto: Škoda Auto
Výlisek levého blatníku modelu Rapid na výstupu z 2D tahového nástroje. Foto: autor

Výměna nářadí a údržba

Také výměna lisovacího nářadí, která se provádí obvykle 6x až 8x za den, probíhá plně automaticky. Manipulaci s formami, které váží až 60 tun, zajišťuje moderní automatizovaný jeřábový systém. Čas pro výměnu se tak zkrátil z původních 14 minut na pouhé 3 minuty. Jednodušší je nyní i údržba, protože nová servomechanická lisovací linka postrádá obvyklé komponenty, jako jsou setrvačník a modul spojka-brzda.

Obdobnými lisovací linkami budou v blízké době vybaveny také závody koncernu VW v Bratislavě a v Györu.

Pavel Marek, Mladá Boleslav

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130334
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Servis / Reportáž
Autor:
Firmy
Související články
Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Motorový surf z Moravy spustil tsunami

Česko nemá moře, a přece patří mezi velmoci surfování. Strůjci paradoxu jsou konstruktéři z Moravy, kteří se před čtrnácti lety zaměřili na vývoj surfu poháněného spalovacím motorem. Dnes je společnost JetSurf o „parník“ před konkurencí, se svými surfy pořádá světové poháry, mezi VIP uživatele prkna se řadí fotbalista Neymar, motozávodník Jakub Kornfeil, zpěvák Justin Timberlake nebo šampion F1 Lewis Hamilton. Navštívili jsme čerstvě otevřenou továrnu JetSurfu, know-how firmy nám poodhalil jeden z otců zakladatelů Zbyněk Bureš.

Související články
Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Moderní způsoby ochrany vysokopevných ocelí

V posledních letech je v automobilovém průmyslu kladen stále větší důraz na snižování hmotnosti vozu, potažmo spotřeby a z ní plynoucích emisí, za současného zvýšení bezpečnosti posádky. Jednou z možností, jak splnit tyto požadavky, je nahrazení starých materiálů používaných pro výrobu určitých komponentů za nové, pevnější. Díl z pevnějšího materiálu může být tenčí a potažmo i lehčí oproti dílu původnímu, ale současně je schopen vydržet stejné, nebo i větší namáhání.

Požadavky na lisy a nástroje při výrobě převodovek

Stoupající požadavky na redukci CO2 ve výfukových plynech automobilů vedly k jejich narůstající hybridizaci a elektrifikaci. Z těchto důvodů se výrazně zvyšují nároky na plechové díly nejenom v konstrukci karoserií osobních automobilů, ale také v jejich pohonech. Jsou to především požadavky na kvalitu a rozměrovou přesnost. Zvyšuje se komplexnost těchto dílů, a proto také nabývají na významu nároky na tvářecí stroje a nástroje.

Trendy ve výrobě plochých polotovarů tvářených za tepla

Využití plechových dílů tvářených za tepla patří dnes již běžně k produkci karoserií osobních automobilů a od jejich prvního nasazení nás dělí bezmála dvacet let. Tento trvalý trend souvisí s požadavkem na maximální zužitkování pohonných hmot a s tím spojené i redukce samotné hmotnosti karoserie. Dalším aspektem jsou limity snižující objemy škodlivých exhalací při spalování paliva, které nutí dlouhodobě producenty osobních i užitkových vozidel hledat alternativní konstrukční řešení. Emisní limity nastavené Evropskou unií, platné od roku 2020, stanovují průměrnou emisi všech modelů v nabídce na 95 g CO2.km-1. To odpovídá spotřebě 3,54 litru nafty či 4,06 litru benzinu na sto kilometrů.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Vždy se snažíme konkurenci předběhnout

Špičkový výzkum a transfer high-tech technologií do medicínské, průmyslové a environmentální praxe s důrazem na mezinárodní spolupráci je hlavním cílem Regionálního centra pokročilých technologií a materiálů (RCPTM), vědecko-výzkumného pracoviště Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Lehké konstrukce automobilů - Specifické povlaky hlubokotažných ocelí

Na konstrukční materiály používané při stavbě automobilové karoserie jsou kladeny mimořádné požadavky. Specifické podmínky musejí splnit zejména vnější povrchové díly karoserie, které jsou nositeli designu vozu a které tím i do značné míry rozhodují o prodejnosti a úspěšnosti daného modelu. Kromě základních mechanických podmínek musejí povrchové díly splnit perfektní lakovatelnost, mimořádnou korozní odolnost, ale také musejí mít schopnost bezproblémového zpracování – ať už lisováním, nebo rozmanitými technologiemi spojování, jako je laserové pájení a lepení.

Lehké konstrukce automobilů – využití hořčíku

Využití hořčíku a jeho slitin v automobilovém průmyslu má poměrně dlouhou tradici, sahající až do roku 1920, kdy byl tento materiál prvně použit v konstrukci sportovních vozů. O několik desetiletí později se objevil i v komerčních vozech, například u typu Volkswagen Beetle, kde jeho obsah činil téměř 20 kilogramů. Nicméně do popředí zájmu se tento specifický materiál dostává v posledních letech v souvislosti s nárůstem ekologických a legislativních požadavků na provoz vozidel.

Lehké konstrukce automobilů - použití lisů ve výrobě hybridních dílů

V předchozích článcích ze seriálu Lehké konstrukce automobilů o možném použití nových materiálů pro stavbu lehkých konstrukcí a jejich aplikacích na karoseriích osobních automobilů nebyly zpravidla detailně rozebrány možnosti výroby těchto specifických materiálů. Uvedeme je v tomto článku.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit