Témata
Reklama

O elektrotechnickém průmyslu, veletrzích a elektromobilitě

V souvislosti s hlavním tématem tohoto vydání MM Průmyslového spektra jsme požádali o rozhovor Ing. Jana Prokše, Ph.D., ředitele Českomoravské elektrotechnické asociace.

Českomoravská elektrotechnická asociace (ElA) byla založena v roce 1992 a navazuje na činnost někdejšího Spolku českých elektrotechniků a prvorepublikového Elektrotechnického svazu zrušeného v 50. letech. Sdružuje právnické i fyzické osoby především z elektronického a elektrotechnického průmyslu a příbuzných oborů. ElA je členem Svazu průmyslu a dopravy ČR.

MM: Pane řediteli, můžete stručně zhodnotit stav elektrotechnického průmyslu v ČR v porovnání se světem?

J. Prokš: Elektrotechnický průmysl v naší zemi patří k nejvýznamnějším „tahounům“ ekonomiky, jeho cca 17% podílem na zpracovatelském průmyslu se řadíme na přední příčky v Evropě, hned za tak „elektrotechnické“ ekonomiky, jako jsou například Finsko či Irsko. Našimi tradičními obory jsou silnoproudá elektrotechnika a automatizace.

MM: Jak konkrétně ElA podporuje rozvoj elektrotechnického průmyslu v ČR? Co v tomto směru připravuje pro letošní rok?

J. Prokš: Hlavním nástrojem je podpora členských společností při vyhledávání a vstupování do projektových výzev k aplikovanému výzkumu a vývoje, zajišťování konzultací a poradenství. Samozřejmě stejně jako v letech minulých i letos pokračujeme v organizaci mnoha seminářů a konferencí. Většinou jde o doprovodné programy při významných veletrzích (MSV, stavební veletrhy), zcela nově pak zařazujeme konferenci na téma průmyslové špionáže (při veletrhu IDET).

Reklama
Reklama
Reklama
Ing. Jan Prokš, Ph.D., ředitel ElA

MM: Jaký je váš názor na veletrhy z oblasti elektrotechniky a automatizace, které jsou v ČR pořádány? Se kterými z nich ElA spolupracuje a čím se podílí na jejich organizaci?

J. Prokš: Nosným veletrhem naší asociace je Mezinárodní strojírenský veletrh – na tomto místě se my, elektrikáři, potkáváme s našimi nejčastějšími zákazníky, strojaři. Naše asociace je iniciátorem projektu Automatizace, ke kterému se v roce 2012 přihlásilo několik stovek vystavovatelů. Nedílnou součástí projektu je i série několika konferencí, jimiž se podílíme na doprovodném programu veletrhu, zejména Vize v automatizaci a Energie pro budoucnost. I pro letošní rok je tématem MSV průmyslová automatizace. To je naše silná doména. Ostatní veletrhy (například Amper) jsou významné, ale chybí jim z našeho pohledu přidaná hodnota v podobě přesahu veletrhu. Postrádáme na něm silný mezinárodní prvek, a tedy možnost oslovit jiné zákazníky než z ČR – což je klíčové, neboť okolo 80 % naší elektrotechnické produkce je exportováno.

MM: Spolupracujete rovněž se zahraničními veletrhy? Pokud ano, se kterými? Můžete porovnat jejich úroveň s odpovídajícími oborovými tuzemskými veletrhy?

J. Prokš: Samozřejmě, spolupráce se zahraničními veletrhy je velmi významná, ať už se jedná o veletrhy subdodávek do energetiky v postsovětských zemích či obrovské veletrhy elektroniky na Tchaj-wanu či v Hongkongu. Z tohoto pohledu mě mrzí, že na výhodách, které dokážeme vyjednat pro naše členy na těchto cizích teritoriích, se nedokážeme domluvit třeba právě na zmíněném Amperu.

Elektromobily patří k atraktivním exponátům veletrhů u nás i v zahraničí.

Významné postavení ze zahraničních veletrhů zaujímá slovenský EloSys – zde nově, ale velmi intenzivně spolupracujeme na přípravě veletrhu nejen se samotným organizátorem, ale i s partnerskou slovenskou asociací. Pro naše členy máme připravenou nabídku účasti na tomto veletrhu za zvýhodněných cenových podmínek.

MM: Jedním z nepřehlédnutelných témat na současných veletrzích z oblasti elektrotechniky je elektromobilita. Jak toto téma oslovuje vaši členskou základnu? V čem vidíte hlavní přínos veletržních prezentací v této oblasti?

J. Prokš: Elektromobilitu si na první pohled řeší zejména samy automobilky, když se však podíváme pozorněji, zjistíme, že samotný elektromobil představuje ani ne třetinu této problematiky. Je zde ještě mnoho témat, která je třeba dořešit. Elektromobil je třeba rychle dobít, mít pro něj připravenou kapacitu elektrické sítě a během dobíjení neovlivňovat své okolí žádným druhem rušení. To jsou vše problémy, kterými se naše firmy zabývají.

Na veletrzích jsou podle mého názoru přínosné zejména konference a semináře, kde se diskutují různá možná řešení jednotlivých problémů či odhalují problémy zcela nové – něco jiného je, když máme v republice několik kusů elektromobilů, a něco jiného bude, až jich bude několik tisíc. Z našeho pohledu elektromobilita velmi souvisí s problematikou tzv. chytrých sítí, Smart Grids (SG). Jedná se o spojené nádoby a není možné elektromobilitu rozvíjet bez rozvoje SG.

MM: Chystáte se na Amper? Jak velká bude účast ze strany vašich členů? Můžete zmínit některá zajímavá technická řešení, která se zde chystají představit?

J. Prokš: Na Amperu svůj vlastní stánek mít nebudeme, zřídíme si kancelář u některého z našich členů – těch je přihlášených asi patnáct. Českou premiéru zde bude mít například švýcarský projekt „RoBoy“, tedy asistenční robot (RObotic BOY), krásná ukázka spojení robotiky, automatizace a umělé inteligence.

MM: Děkuji za rozhovor.

Pavel Marek
Foto: autor

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #3
Kód článku: 130327
Datum: 12. 03. 2013
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Inovace. Co to vlastně je?

Vděčné sexy téma, o kterém rádi všichni mluví, ale nikdo pořádně neví, jak je skutečně realizovat. Celá řada hvězdiček, jimž se podařilo inovovat sebevětší pitominu a s ní nějak uspět na našem malém hladovém lokálním trhu se cítí být vyvoleni rozdávat moudra. Zasvěcený člověk se pak nestačí divit.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Související články
Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Novinky ze světa 3D tisku

V uplynulém měsíci se v české kotlině seběhlo několik akcí, jejichž společným jmenovatelem byl průmyslový 3D tisk. Představeny byly nové produkční 3D tiskárny, profesionální tiskové materiály a zapomenout nesmíme ani na největší z těchto akcí, výstavu a konferenci 3dexpo.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

Evropa inovuje: Spojené království

Londýnská vláda může inspirovat tu naši v oblasti vědy a výzkumu, v oblasti spolupráce univerzit a podniků, jakož i v transferu akademických výsledků do průmyslových aplikací. V těchto oblastech za Spojeným královstvím v poměrovém hledisku zaostáváme. Pojďme společně nahlédnout pod pokličku inovací made in UK.

Umělé svaly, část 1. Historie a úvod do problematiky

Téma umělých svalů obecně spadá do oblasti pohonů strojů a zařízení. Jedná se o poměrně moderní typ pohonu. S jejich nasazením se v současné době počítá především u humanoidních nebo mobilních robotů, ale předpokládá se, že v budoucnu budou schopné nahradit konvenční pohony, které jsou v prvním kvartálu 21. století zastoupeny hlavně pohony se spalovacími motory nebo elektromotory.

Královské kabely

Skupina Lapp pravidelně pořádá odborné mezinárodní tiskové konference, jejichž cílem je představit nejen novinky v jejím výrobním programu, ale spolu s nimi i některý z jejích závodů, kde se tyto komponenty vyrábějí. Na letošek připadlo malé jubileum, neboť se takováto tisková konference konala popatnácté. Volba organizátorů tentokrát padla nejen na exkluzivní výrobky, ale i na exkluzivní prostředí.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit