Témata
Reklama

Od dolů až k oblakům

Moderní technologie umožňuje konstruovat výrobky, jejichž všestrannost a odolnost jsou úžasné. I tak široce používané výrobky pro automatizaci, jako jsou pneumatické a elektrické pohony, často svými vlastnostmi překvapí.

Katalog firmy Festo, čítající téměř osm tisíc stran, obsahuje nepřeberné množství pohonů, ventilů a všeho, co s nimi souvisí. Podívejme se na sortiment z pohledu jeho použití v různých oblastech průmyslu.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Vysoce rychlé ventily s životností přesahující hodnotu 5 miliard spínacích cyklů
Obr. 2. Polypropylenová šroubení NPQP, jejichž hlavní výhodou je odolnost proti mnohým chemikáliím a kyselinám.
Obr. 3. Ventilové terminály CDVI jsou vhodné zejména pro potravinářský průmysl (snadné čištění, odolnost proti korozi atd.).

Zpracování dřeva, textilní průmysl

Pojďme na to „od podlahy". Při výrobě a zpracování dřeva či papíru najdou uplatnění nejen běžné varianty, ale také proporcionální technika (elektrické řízení tlaku/přítlaku), pancéřované hadice s ocelovým opletením, fluidní čidla („trysky" pracující pouze se vzduchem) apod.

Obr. 4. Uzavírací klapka v kombinaci se čtvrtotáčkovým pohonem DFPB je ideálním řešením v oblasti procesní automatizace.

Při výrobě bot či oblečení si nelze nevšimnout techniky rychlých ventilů, která se uplatňuje
na tkalcovských stavech či žakárských strojích. Příkladem může být nejnovější tryskový ventil MHJ (obr. 1), jehož rychlost (sepnutí o řád rychleji, než je v pneumatice obvyklé - za 1 ms) je stejně obdivuhodná jako jeho životnost, také mnohonásobně převyšující standard - více než 5 miliard cyklů! Najde ovšem uplatnění i při přesném dávkování lepidel či tuků.

Obr. 5. Manipulátor ve formě tripodu dokáže vysokou rychlostí a přesností přemisťovat výrobky do požadovaného místa.

Potravinářství a procesní technika

Potraviny - to je další rozsáhlý obor, v lidském životě nejdůležitější. Ve výrobě se uplatňuje technika odolná korozi, vysokým či nízkým teplotám a navíc neškodná i při případném přímém kontaktu s potravinami či nápoji. Používají se především výrobky se snadným čištěním (např. hladké pohony z nerezu CRDSNU), spojovací materiál z nerezu či průsvitného plastu (obr. 2), hadice odolávající teplotě 160 °C i všem běžným chemikáliím a ředidlům apod. Jednou z nejobsažnějších kapitol v katalogu firmy Festo jsou ventilové a elektrické terminály. I mezi nimi objevíme speciality pro potravinářství. Například terminál CDVI (obr. 3) je zkonstruován přesně podle pravidel „clean design" - žádná zákoutí či nerovnosti, tvary umožňující snadné čištění, těsnost vůči okolí -  důležitá místa dokonce s přetlakem na jejich ochranu. Vysoká odolnost působení čistidel a chemikálií umožňuje použít CDVI přímo v tzv. zóně oplachu (splash zone), samozřejmostí je možnost ovládání po průmyslové síti.

Obr. 6. Přibližovací čidlo SMAT určené pro stanovení přesné polohy pneumatického válce

Potravinám je velmi příbuzná procesní technika, chemický a farmaceutický průmysl - tady vše musí být často ještě vhodné do výbušného prostředí. Ukázkou mohou být klapky (obr. 4), šoupátka, kulové kohouty, hradítka, membránové ventily aj. Značně se mohou lišit použitá média, ale i velikost potrubí, která dosahují průměru až kolem dvou metrů.

Obalová technika

Nejen potraviny, ale i jiné výrobky se balí - rozsáhlým oborem je obalová technika, zahrnující často velmi rychlé děje. Jedním ze stěžejních oborů firmy Festo je manipulační a montážní technika, podpořená stavebnicí z katalogu. Lze sestavit značně různorodé manipulátory s elektrickými či pneumatickými pohony. Jedním z jejich reprezentantů může být tripod (obr. 5), který například dokáže rekordně rychle přemísťovat výrobky z neorganizované polohy na dopravníku do připraveného obalu, podle potřeby i pomocí rychlé kamery.

Automobilový průmysl

Výroba tlačítek, páček, světel, ale i brzd, tlumičů, kol a dalších komponentů se bez automatizace neobejde. Hodně často zde narazíme na čidla všeho druhu - optická, indukční, magnetická či fluidní. Pomocí magnetických čidel lze například velmi snadno spojitě snímat polohu pneumatických válců (obr.  6). Opticky lze měřit vzdálenost, porovnávat barvy, snímat malé předměty třeba i o rozměrech lidského vlasu.
Ve svařovně zase najdeme nejen speciální upínky, ale také velmi sofistikované soustavy ventilových terminálů s řízením pomocí rušení odolné komunikace po optických kabelech (např. terminály CPX) na straně jedné a na straně druhé zdánlivě jednoduché hadice, zato odolné propálení či magnetická čidla na válce odolávající rušení od svařovacího oblouku.
Při montáži se opět uplatní nejrůznější manipulace a zejména tzv. balancéry, které usnadňují ruční práci s těžkými předměty (nasazování dveří, vkládání přístrojové desky, baterie atd.). V lakovně se zase jedná často o výbušné prostředí a téměř vždy o čistotu, která zaručí jakost výsledného povrchu - vše musí být prosté látek, které nanášení laků brání.

Bionika inspiruje praxi

A jak je to s těmi oblaky v nadpisu? Výrobky firmy nejenže pomáhají při výrobě letadel, ale často jsou i létáním „inspirovány". Zdrojem inspirace je obor bionika, a tak mnoho nových nápadů z dílny Festo má svůj počátek v přírodě. Při stavbě létajícího modelu racka SmartBird (rozpětí téměř 2 m a hmotnost pod 0,5 kg ) se uplatnily principy, které posléze přecházejí do praxe - nízká hmotnost, sledování stavu (condition monitoring) atd. Modely ryb zase přispěly ke vzniku patentovaných chapadel s přizpůsobivým úchopem.

Jak je patrné z těchto příkladů, automatizace se dnes týká doslova všech oborů průmyslu. Mnoho nových trendů v této oblasti určuje firma Festo. Uživatelům je k dispozici tým techniků a specialistů, kteří pomohou pro konkrétní případ nejvýhodnější a nejmodernější techniku vybrat.

Ing. Zdeněk Haumer

Vaclav_Lacina@festo.com

Festo 

On-line verzi časopisu MM Průmyslové spektrum si můžete nově zakoupit v digitální trafice PUBLERO

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 110731
Datum: 28. 06. 2011
Rubrika: Trendy / Pneumatika
Autor:
Firmy
Související články
Bílá kniha - zónová bezpečnost

Výrobci jsou povinni předcházet pracovním úrazům prevencí bezpečnostních rizik. Dosažení požadované úrovně bezpečnosti může být náročné, jelikož může dojít ke zvýšení složitosti a snížení produktivity. Tato bílá kniha představuje unikátní řešení zónové bezpečnosti, která snižuje složitost konstrukce redundantních pneumatických bezpečnostních okruhů a zvyšuje produktivitu stroje. Jsou zde vysvětleny výhody tohoto konceptu oproti tradičním metodám pneumatických bezpečnostních okruhů, využívajících vypouštěcí ventily a zároveň jsou zmíněny jeho přínosy jak pro výrobce strojů a zařízení (OEM), tak pro koncové uživatele.

Přichází doba zmenšování

Stále menší jsou nejen naše mobilní telefony, počítače a všechna elektronika obecně. I výrobky pro automatizaci se viditelně zmenšují. Však také tato dvě témata spolu silně souvisejí. Výroba elektroniky je dnes tahounem automatizace. Technologie se odehrává na malém prostoru, velmi často ve formě tzv. stolních aplikací. Koncentrace do malých rozměrů se objevuje u v jiných oblastech - představte si moderní světlomet do automobilu. Jeho výroba vyžaduje značně komplikované přípravky a prostoru také není nazbyt.

Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Související články
V pohybu

Výrobci výrobních zařízení pro lehké kompozitní materiály jsou pod tlakem. Čím rychleji dostanou své stroje k zákazníkům a uvedou je do provozu, tím větší je jejich konkurenceschopnost. To ovšem vyžaduje přesné postupy pro efektivní a ekologicky příznivé využití surovin, čehož lze dosáhnout pomocí inovativních systémových komponent a kvalitního poradenství jak pro výrobce, tak pro zákazníky. Firma Technicon takto díky novému řešení od společnosti Festo zvyšuje svůj inovační náskok s velkoplošnými adhezivními systémy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Továrna budoucnosti otevřena v Německu

Technologický podnik, který otevřela společnost Festo v německém Scharnhausenu, je názornou ukázkou automatizace budoucnosti. Továrna, kde automatizační společnost vyrábí ventily, ventilové terminály a elektroniku, je charakterizována úspornými a energeticky efektivními procesy, výrobky nejvyšší kvality, výslovným zaměřením na zákazníka i udržitelnou a zelenou výrobou.

Nové komponenty pro stavbu strojů

Tým fluidní techniky divize Lin-Tech společnosti Hennlich i v letošním roce představí na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně řadu novinek.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Technologie 3D pletení v robotice

Kdokoliv, kdo si myslí, že pletení je staromódní, se hluboce mýlí. Stále více výrobků se vyrábí z různých materiálů pomocí technologie 3D pletení, a to v nejrůznějších průmyslových odvětvích.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Appky pronikly do světa pneumatiky

Ač se to na první pohled zdá těžko uvěřitelné, od letošního jara je možné pořídit k pneumatickému systému aplikace podobně jako pro mobilní telefon, pomocí těchto aplikací pneumatický systém řídit a prostřednictvím různých aplikací mu také přiřadit různé funkc

Digitalizací k efektivitě

Pokud bychom hledali nejvíce skloňované téma současné doby ve vztahu k průmyslu, jednoznačně se shodneme, že je to oblast kyberneticko-fyzických systémů zosobněných v německé iniciativě Industrie 4.0. Její autoři s tímto konceptem na hannoverský průmyslový veletrh přišli a od té doby uplynulo pět let, které se na této strategii podepsaly – probíhající revoluce se vztyčenou zástavou s vyobrazením digitalizace průmyslové výroby a s pokročilou automatizací a robotizací.

Hromadná výroba? To nestačí!

Všichni jsme svědky nesporně se zrychlujícího vývoje vědy, techniky, ale i světového obchodu. Globalizace trhu vede k poptávce po rychle pracujících výrobních linkách a strojích vykazujících výjimečné výkony. Současně se stále častěji objevuje požadavek uspokojit poptávku na malé série výrobků, které se od těch masových odlišují.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit