Témata
Reklama

Optimalizace nástrojových toků při obrábění

03. 09. 2008

Ve společnosti TOS Varnsdorf byl implementován systém správy nástrojů, který je propojen s nadřazeným podnikovým informačním systémem. Cílem použitého softwarového řešení COSCOM je snížení počtu skladovaných nástrojů, snížení jejich spotřeby a minimalizace počtu nástrojových sestav.

Společnost TOS Varnsdorf, a. s., se specializuje na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Byla založena v roce 1903 jako strojírna Arno Plauert na výrobu soustruhů a dalších obráběcích strojů, pod názvem TOS Varnsdorf, n. p., vystupuje od roku 1950. V současnosti je plně vlastněna českým kapitálem, má přes 600 zaměstnanců a během loňského roku vyrobila 186 strojů. Více než polovina produkce míří na export. Společnost se v roce 2006 rozhodla zlepšit hospodaření s nástroji pro obrábění a využila k tomu řešení firmy COSCOM.

Reklama
Reklama
Reklama
Příprava nástroje začíná u technologa.

Koloběh nástrojů

V souvislosti s řešením COSCOM byl v TOS Varnsdorf zaveden nový systém distribuce nástrojů. Nové nástroje ze skladu jsou přijímány na výdejnu, odkud dále míří do tří seřizoven, kde je seřizovači podle pokynů systému sestavují pro plánované výrobní operace a distribuují na jednotlivé kapacitní jednotky, tj. obráběcí stroje. V praxi tedy seřizovač pro každou operaci a konkrétní stroj připraví vozík s potřebnými nástroji, který od něj obsluha stroje převezme a nástroje uloží do zásobníku stroje. Po provedení operace je opět na vozíku vrátí do seřizovny. Na první pohled vypadá vše jednoduše, ale uvážíme-li, že do systému je zapojeno 20 CNC strojů, přičemž každý pracuje s desítkami různých nástrojů a přitom je nasazen v zakázkové výrobě a obrábí širokou paletu obrobků, je zřejmé, že celý proces je organizačně velmi náročný. Před zavedením systému COSCOM měl každý stroj sv sadu nástrojů, kterých mohlo být 30, 50 i 80, a takto jednoduše byla zajištěna jejich dostupnost. Jestliže však například cena jedné frézy se pohybuje v průměru kolem 50 000 až 60 000 Kč, byly v nástrojích zbytečně uloženy obrovské peníze.

Cílem nového řešení je, aby nástrojů bylo jen tolik, kolik jich je pro výrobu nezbytně nutné, a přitom byly právě tam, kde jsou potřeba. K tomu, aby vše řádně fungovalo, musí jednak být v pořádku technologická databáze, tedy databáze používaných nástrojů a NC programů, jednak je potřebný vstup z podnikového informačního systému, jenž dodává informace o tom, které dílce, na kterém stroji, kolik kusů a v jakém pořadí se mají vyrábět. Po zadání dílce do výroby jsou vyhledány příslušné NC programy, a protože ke každému NC programu jsou přiřazeny určité nástroje, dozví se seřizovač prostřednictvím systému COSCOM, jaké nástroje má pro určený stroj a danou operaci připravit. Systém zajišťuje rezervaci nástroje pro plánované operace a informuje seřizovače, na které pozici regálu se nástroj nachází nebo zda je potřeba jej vyskladnit, sestavit, seřídit, zjistit korekce apod. Aby bylo možné podat takto detailní informaci, bylo nutné mimo jiné provést adresaci všech 4 266 skladových míst pro nástroje.

Všechna skladová místa nástrojů mají svou adresu.
Seřizovač podle údajů systému vybavuje vozík pro stroj zařazený v koloběhu nástrojů.
Nyní se již může obrábět.

Softwarové řešení

Toolmanagement od COSCOM se skládá z několika modulů. Základem je ToolDirector, který zahrnuje vlastní databázi a správu nástrojů, v níž jsou zaneseny jednotlivé komponenty, upínače, měřidla atd. včetně všech údajů, které technolog potřebuje při vytváření seřizovacího listu. Vytvořená databáze je potom využívána CAM systémy jako externí databáze nástrojů. Cílem je, aby nástrojových sestav bylo co nejméně a co nejvíce byly využívány standardní sestavy. Nezanedbatelnou výhodou je také jednotnost dat v celé firmě, kdy technolog určí, jak má nástroj vypadat a tato informace je k dispozici až po seřizovnu a obráběcí stroj, což eliminuje zanesení možných chyb ve výrobním procesu.

Nicméně ToolDirector neřeší, kdy se který dílec bude vyrábět ani kolik jich bude. To je úkolem modulu FactoryDirector, jehož prostřednictvím je realizováno propojení s nadřazeným ERP systémem. Od něj dostává informace, kdy, na jakém stroji a kolik dílů se bude vyrábět. Na základě zadání jsou přesně definovány potřebné operace, NC programy a použité nástroje, včetně příslušných korekcí. Z požadavku na výrobu je rovněž vygenerována informace o tom, jaké nástroje je potřeba zajistit od dodavatelů.

Hala montáže, kde vznikají nové „horizontky“.

Implementace

V září 2006 byla zahájena implementace modulu ToolDirector. Přitom hned od počátku COSCOM jako dodavatel systému postupoval v úzké součinnosti s odpovědnými pracovníky TOS Varnsdorf, a. s. Zásadním problémem například bylo, že zpočátku byla databáze prázdná a bylo třeba ji naplnit. Pracovníci technologie proto nejprve vyfotografovali všechny používané nástroje a vytvořili strom, do něhož pak byly zaskladňovány jednotlivé nástrojové komponenty. Dále bylo třeba doplnit všechna nástrojová data a jednotlivé díly nakreslit, neboť systém z náčrtů jednotlivých dílů skládá výkres celého nástroje. Asi polovinu výkresů bylo možné stáhnout z internetu, zbytek bylo nutné nakreslit ručně. ToolDirector využívá pro tyto účely několik nástrojů, které tuto časově náročnou práci usnadňují. Jedním z nich je např. WebFinder pro vyhledávání údajů výrobců nástrojů na internetu, pro vytváření nákresů nástrojů slouží ToolGrafik. Během necelých dvou let bylo takto do databáze uloženo 3 928 nástrojů. Mezitím byl implementován modul Factory Director a propojen s podnikovým informačním systémem. Dále došlo k implementaci skladu a paralelně s tím byla uvedena do provozu nová seřizovna, takže došlo i k fyzickému vzniku jednoho skladu.

Nakonec byl za běžného provozu do systému postupně připojován stroj po stroji, a to včetně začlenění do koloběhu nástrojů. To bylo možné až po precizním zpracování dat pro každý z nich. Zapojení strojů do systému probíhá za plného provozu výroby, což je organizačně poměrně náročné, protože data týkající se obsluhy lze implementovat jen ve volném čase příslušného stroje. Po dokončení implementace bude do systému zapojeno 20 CNC strojů (poslední dva jsou v současnosti připravovány), v systému koloběhu nástrojů je zařazeno 8strojů.

Z pohledu technologa

V okamžiku, kdy byla databáze naplněna, bylo možné začít jednotlivým postupům přiřazovat konkrétní nástroje. Tyto nástroje se skládají v ToolDirectoru z jednotlivých komponent, přičemž systém na základě zadaných parametrů provádí filtrování a nabízí pouze relevantní díly. Grafika přitom poskytuje možnost rychlé kontroly sestavovaného nástroje. Po jeho složení je automaticky sestaven kusovník nástroje a spočítáno vyložení. Systém následně každému nástroji přiřadí číselné označení a technolog hotový nástroj přiřadí konkrétnímu NC programu. Pro takto sestavený nástroj lze vytisknout nástrojový list.

Jelikož každému dílci jsou přiřazeny konkrétní složené nástroje, seřizovač přesně ví, jaký soubor nástrojů potřebuje nachystat pro výrobu. Sestavu nástroje si může rozkřiknout, a tím dostane kusovník jednotlivých dílů, z nichž je složena, dozví se normu, rozměr i to, kde které díly má, a neměl by tedy udělat chybu ani když toho o nástrojích nebude mnoho vědět. Podobně jako nástroje lze danému dílci přiřadit upínací přípravky, měřicí prostředky, dokumentaci apod. Ve finále tak mají všichni pracovníci dispozici komplexní informace, aniž by je někde museli shánět.

Přes systém COSCOM lze také posílat NC programy na stroj. Obsluha stroje může v programu udělat změnu, což systém ohlásí a změny v programu barevně označí. Technolog má možnost obě verze programu porovnat a změnu akceptovat či nikoliv.

Všechny obráběcí stroje jsou také napojeny na měřicí přístroj v seřizovně, odkud jsou po proměření každého nástroje jeho délkové a průměrové korekce přeneseny přímo do korekčních tabulek každého stroje. Soubor korekcí má stejný název jako NC program, pouze s odlišnou příponou, a je společně s NC programem distribuován na konkrétní stroj. Dosud musely být – a zčásti ještě jsou – korekce zadávány ručně přímo na stroji, avšak snahou je manuální zadávání korekcí eliminovat, neboť je jednak časově náročnější, ale především je zdrojem možných chyb.

Přínosy

Systém toolmanagementu od společnosti COSCOM nyní v TOS Varnsdorf, a. s., pokrývá asi 80 % výroby a jeho využití se dále zvyšuje. I když výroba meziročně dvojnásobně vzrostla, podařilo se udržet rozsah skladu a spotřebu nástrojů na přijatelné úrovni. Zavedení systému dále přineslo korektnost dat díky přesnému zmapování nástrojů a NC programů, s jednotným číslováním a jednoznačnou identifikací. Systém je náročný na preciznost a kvalitu dat, což zpočátku kladlo značné nároky na jejich pořízení, nyní již ale přináší jednoznačné výhody.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 80904
Datum: 03. 09. 2008
Rubrika: Trendy / IMT 2008
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Související články
Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit