Témata
Reklama

Podnikové informační systémy

10. 03. 2005

Ať už řídíte malou firmu, oddělení nebo velký podnik, potřebujete mít v pro své každodenní rozhodování aktuální a přesné informace. K tomu, aby jejich získávání nebylo zdlouhavým procesem s nejistým výsledkem, slouží podnikový informační systém.

Máte ve svém podniku informační systém? Získáváte jím potřebné podklady a nezbytný celkový přehled? Je tento IS schopný komunikovat s ostatními podnikovými aplikacemi a umožňuje snadno přenést výsledky a výstupy do jiných aplikací? Pokud jste na některou z otázek odpověděli ne, nezoufejte. Připravili jsme pro vás seriál, který vám může pomoci v rozhodování, jaký systém bude pro vaši firmu nejvhodnější a proč. Oslovili jsme čtyři nejvýznamnější společnosti na českém trhu a položili jim stejné otázky. Posouzení jejich systémů tak necháváme na vás, našich čtenářích.
Představitelů jednotlivých společností dodávajících na český trh informační systémy jsme se zeptali:
Otázka č. 1: Jak byste stručně charakterizoval společnost, ve které pracujete?
Otázka č. 2: Jaká je struktura vašich zákazníků a které cílové skupiny svými produkty nejvíce oslovujete?
Otázka č. 3: V ČR jsou strojírenské podniky různé velikosti. Jaké produkty z vaší nabídky jsou vhodné pro malé, střední a velké podniky a proč?
Reklama
Reklama
Reklama

Ing. Jaromír Holub

manažer značky LCS Noris,
LCS International, a. s.
Vystudoval obchodní fakultu VŠE v Praze. Před nástupem do společnosti LCS 6 let působil jako vedoucí marketingu ve firmě Medisoft International a marketingové zkušenosti rovněž získal během svého tříletého působení ve společnosti Techo. Ve společnosti LCS International pracuje na pozici manažera značky LCS Noris téměř 2 roky.
Ad 1) Společnost LCS je českým producentem podnikových aplikací (ERP). Zabývá se vývojem, implementací a podporou informačních a ekonomických systémů LCS SIS, LCS Helios IQ a LCS Noris, které jsou určeny firmám - od živnostníků až po nadnárodní koncerny. Firma byla založena v roce 1990 jako ryze česká společnost bez zahraničního kapitálu a v současnosti zaměstnává téměř 200 pracovníků, roční obrat překročil v roce 2003 210 mil. Kč. Velkou roli ve strategii firmy hraje partnerství s významnými subjekty na trhu informačních technologií. Všechny systémy LCS jsou podporovány rozsáhlou partnerskou sítí, což zkvalitňuje produkt i jeho servis a činí jej snadno dostupným na celém území České republiky.
Produkty obdržely řadu významných ocenění. Systém LCS Noris získal v soutěži Microsoft Industry Award 2004 prvenství v kategorii "Microsoft .NET Technology Award". Informační systém LCS Helios IQ zase zvítězil v kategorii "Podnikový informační systém roku 2004 pro středně velké podniky".
Samotná společnost LCS se pravidelně umísťuje v žebříčku FAST 50 vyhlašovaném společností Deloitte a patří mezi TOP 100 IT firem v České republice.
Ad 2) Díky širokému produktovému portfoliu jsme schopni oslovit všechny segmenty trhu. Živnostníkům a malým firmám je určen ekonomický systém LCS SIS, malé a středně velké firmy oslovujeme informačním systémem LCS Helios IQ, který je schopen nabídnout i specializovaná branžová řešení (např. pro výrobní firmy, stavebnictví a mnoho dalších). Velkým firmám a nadnárodním koncernům je pak určen ERP systém LCS Noris. Pro široký segment středně velkých rychle rostoucích firem je určen LCS Noris Now, který díky přednastavené databázi má dobu implementace kratší než 1 měsíc a velmi příznivé pořizovací náklady. Díky takto široké škále produktů jsme schopni nabídnout systém odpovídající potřebám i možnostem všech zákazníků.
Systémy LCS jsou odvětvově zaměřeny. Týká se to především systému LCS Noris, který disponuje řadou branžových řešení, vytvořených ve spolupráci s širokou partnerskou sítí, díky čemuž plně respektuje specifické potřeby části daného odvětví. Jmenujme například branži Výroba (s důrazem na strojírenství a elektrotechnickou výrobu), Autoservisy, Stavebnictví, Těžební a zpracovatelský průmysl, Doprava a spedice či branže Utility a Svoz odpadu. Nechybí ani oblasti Obchod či Nemocnice.
Ad 3) Pro středně velké a menší firmy je určen systém LCS Helios IQ. Oblast Výroba tohoto systému patří mezi nejprogresivnější nástroje plánování a řízení výroby a je určena jak pro opakovanou sériovou výrobu podle podrobné dokumentace, tak i prototypovou výrobu s hrubou dokumentací.
Menším firmám je pak určen cenově zvýhodněný balíček Výroba, obsahující komplexní systém pro řízení malé výrobní firmy včetně implementace systému a základního školení.
Pro středně velké a velké podniky je určen modul Řízení a plánování výroby na platformě Microsoft .NET informačního systému LCS Noris. Tento modul, postavený na nejmodernějších technologiích, respektuje specifika současné moderní výroby, která je značně ovlivňována tlakem trhu. Musí tedy umožňovat časté změny v sortimentu, operativně měnit vyráběná množství a dodací lhůty. Dále je nutné, aby systém plně podporoval obchodní proces organizace, tedy poskytoval přesné informace pro stanovení dodací ceny a lhůty.
Díky použité platformě Microsoft .NET umožňuje LCS Noris nejen vzdálený přístup k databázím v případech, kdy je výroba rozptýlena do několika lokalit, ale také přístup do systému prostřednictvím běžného MS Internet Explorer či Pocket PC.

Ing. Petr Hampejs

produktový manažer Microsoft Business Solutions - Navision,
Microsoft, s. r. o.
Vystudoval VŠE v Praze, obor podniková ekonomika a od roku 1999 pracoval ve společnosti Mius jako konzultant pro Microsoft Business Solutions - Navision a následně jako vedoucí konzultačního oddělení této společnosti. Do společnosti Microsoft nastoupil koncem roku 2004 na pozici produktového manažera pro řešení Microsoft Business Solutions - Navision a Microsoft CRM.
Ad 1) Česká pobočka společnosti Microsoft Corporation, která se zabývá výrobou a prodejem softwaru a hardwaru, zahájila činnost v roce 1992. Jejím prvním ředitelem byl Ivan Pilný. V současné době ji vede Jiří Devát, který v červenci roku 2000 v křesle generálního ředitele vystřídal Jana Mühlfeita, jenž byl pověřen řízením rozsáhlého regionu střední a východní Evropy. Pohybuje se v desítce nejúspěšnějších poboček Microsoft EMEA. Posláním společnosti Microsoft je umožnit lidem a organizacím v České republice zcela naplnit jejich potenciál, podněcující rozvoj vzdělané a prosperující znalostní společnosti, a to prostřednictvím špičkového softwaru, který s využitím umu českých a slovenských odborníků vytváří bezpečné a důvěryhodné prostředí pro své uplatnění ve všech oborech a lidských činnostech.
Ad 2) Společnost Microsoft na českém a slovenském trhu nabízí dva ERP produkty - Microsoft Navision a Microsoft Axapta. Svým portfoliem se snažíme oslovit široké spektrum zákazníků, a to co se týče jak velikosti, tak oborů podnikání. Produkt Microsoft Navision je určen pro střední a menší podniky, Microsoft Axapta směřuje do vyššího segmentu. Společnost Microsoft se se svými ERP produkty nesnaží zaměřovat pouze na určité konkrétní oblasti podnikání, k vertikalizaci však motivujeme naše implementační partnery. Vzhledem k jejich počtu (v České republice a na Slovensku jich je více než 60) jsme tak schopni nabídnout naše řešení do různých oborů činnosti s velkou přidanou hodnotou, kterou je právě znalost daného prostředí a specifických procesů v jednotlivých oborech. Naše zákazníky tak najdete jak mezi výrobními podniky, tak mezi obchodními firmami, řešení jsou používána i v maloobchodu, stavebních firmách, u poskytovatelů služeb a projekční činnosti, stejně jako v nemocnicích i státní správě.
Ad 3) Jak bylo uvedeno výše, pro nižší a střední segment je primárně určen produkt Navision, pro větší podniky potom Axapta. Toto rozdělení je dáno několika faktory. Prvním z důvodů, proč je Navision určen pro střední segment, je jeho jednoduchost (tím je myšleno naučení se práce s aplikací, její ovládání a rychlost nasazení, v žádném případě ne omezenost funkčnosti). Druhým významným argumentem je snadná přizpůsobivost potřebám podniku. Menší a střední firmy potřebují systém, který je schopný s nimi růst, který umožňuje okamžité přizpůsobení se měnícímu se prostředí. Na druhé straně Axapta je velmi dobře vybavena pro zvládnutí velkého počtu do systému současně přistupujících uživatelů, velkého počtu dokladů a souběžných transakcí. Zároveň podporuje složité procesy a umožňuje také pružnou přizpůsobivost požadavkům uživatelů. Při výběru systému je spíše než produkt velmi důležitým prvkem implementační partner - jeho oborové řešení (které umožňuje snížit náklady na řešení), jeho znalosti a zkušenosti a spokojení zákazníci.

Ing. Pavel Motan

obchodní ředitel,
Q.gir, s. r. o.
Po ukončení studia na Fakultě strojního inženýrství Vysokého učení technického v Brně nastoupil do oddělení konstrukce údržby mostních jeřábů společnosti Vítkovice, a. s. V letech 1991 - 1994 soukromě podnikal a v období let 1994 - 1997 spolupracoval s firmou Danfoss, s. r. o., jako distributor jejích výrobků. Od roku 1998 působí ve firmě Q.gir na pozici obchodního ředitele.
Ad 1) Společnost Q.gir - výrobce informačního systému K2 - je jedním z významných českých producentů informačních systémů. Patří mezi přední systémové integrátory a je jedním z prvních poskytovatelů informačních systémů střední velikosti formou outsourcingu. Jako jedna z mála společností se může ve zmíněném segmentu trhu pochlubit plně funkčními implementacemi této formy provozování IS. Díky dlouholetému působení na trhu, svým zkušenostem a kvalitnímu technologickému i personálnímu zázemí je společnost Q.gir schopna poskytovat komplexní řešení informačních technologií na míru všem typům společností.
V současné době (k 1. lednu 2005) byl Informační systém K2 implementován ve 358 společnostech nejen v České republice, ale i na Slovensku, v Maďarsku a v Německu.
Informační systém K2 je určen malým (varianta K2 Expres), středním i větším společnostem bez ohledu na obor podnikání.
Ad 2) Většina zákazníků IS K2 patří mezi střední a větší společnosti, které jsou v současné době také naší hlavní cílovou skupinou. Informační systém K2 nachází uplatnění ve společnostech všech typů (výrobní, obchodní i v oblasti služeb), působících v nejrůznějších oborech.
Trendy posledních několika let ukazují, že trh menších společností neustále roste a s ním i jeho potenciál. Bylo by tak chybou nemít připravené řešení i pro tento segment.
Proto jsme se i my rozhodli takové řešení zařadit do produktového portfolia. Od roku 2003 jím je přednastavená verze IS K2 - K2 Expres a K2 Expres Výroba a od konce roku 2004 nové řešení s internetovým obchodem K2 Expres E-shop. Jedná se o variantu IS K2 s daným počtem modulů, který je možné kdykoliv rozšířit a plynule přejít na standardní licencování, kdy si zákazník určuje, jaké moduly bude využívat, včetně počtu uživatelů. To je významná přednost K2 Expres - systém roste s firmou a odpadá tak do budoucna nákup nového nebo zásadní upgradu stávajícího systému v důsledku růstu společnosti.
Ad 3) Již od začátku je naším strategickým rozhodnutím vyvíjet a podporovat pouze jeden produkt a pro různé typy firem a segmenty trhu odvíjet jeho implementační varianty. Díky tomu nyní můžeme směle říct, že Informační systém K2 je vhodný pro malé, střední i větší společnosti. Pro menší společnosti je určena jeho přednastavená varianta K2 Expres, K2 Expres Výroba a K2 Expres E-shop (viz výše). Jsme přesvědčeni, že z hlediska zákazníka a jeho růstu je tento způsob vývoje a udržování jediného produktu maximálně efektivní.

Ing. Martin Bednár

generální ředitel SAP ČR
SAP ČR, spol. s r. o.
Vystudoval Elektrotechnickou fakultu SVST v Bratislavě, obor počítače. V odvětví informačních technologií pracuje od roku 1976. Na začátku 90. let působil jako vedoucí kanceláře společnosti IBM na Slovensku, poté se přestěhoval do Prahy, kde v letech 1993 až 1996 pracoval ve funkci manažera IBM pro vládní sektor. Od roku 1996 zastává pozici generálního ředitele české pobočky softwarové společnosti SAP. V listopadu 2004 se stal středoevropským regionálním ředitelem SAP pro Českou republiku, Slovensko, Maďarsko a Polsko.
Ad 1) V České republice má společnost SAP celkem 180 zaměstnanců a dodává podnikové informační systémy od roku 1992. V současnosti je v ČR zákazníky SAP více než 400 podniků. Firma svá řešení dodává již 64 společnostem z aktuálního žebříčku Czech TOP 100. Mezi největší zákazníky patří Aliachem, Česká pojišťovna, Česká spořitelna, Český Telecom, Eurotel Praha, ISPAT Nová Huť, Léčiva, Ministerstvo zemědělství ČR, Sazka, Škoda Auto, T-Mobile Czech Republic, Transgas a další. Do segmentu malých a středně velkých společností (SMB) vstoupila firma SAP ČR s řešeními mySAP All-in-One a SAP Business One. SMB řešení od SAP využívá v současnosti stále více českých společností, jako např. MB Leasing, FAST, Raab Karcher Staviva, SIKO Koupelny, Wood & Paper, Alika a další.
Celkově více než 24 450 společností ve 120 zemích světa využívá na 84 000 softwarových systémů SAP. Společnost SAP působí kromě České republiky ve více než 50 zemích a zaměstnává přes 30 000 pracovníků.
Ad 2) K zákazníkům SAP patří podniky všech velikostí a ze všech odvětví - celkem nyní SAP dodává 27 odvětvově specifických řešení. V oblasti výroby to jsou například strojírenství, automobilový průmysl, high-tech, chemický průmysl, petrochemie a spotřební zboží. Protože podnikatelské procesy jsou do značné míry univerzální, oslovujeme všechny typy podniků - od těch největších přes střední až po ty malé. V poslední době soustřeďujeme velké úsilí právě na SMB sektor, kde nabízíme dvě důležité iniciativy - mySAP All-in-One a SAP Business One.
Ad 3) Stěžejním produktem SAP je řešení mySAP Business Suite, určené pro velké a středně velké společnosti. Pro malé a středně velké společnosti nabízíme ve spolupráci s našimi implementačními partnery iniciativu mySAP All-in-One (zde například máme zákazníka První brněnskou strojírnu Třebíč). Produkt SAP Business One je také určen pro SMB sektor, ale stojí ještě o stupínek níž - je zaměřen typicky na malé firmy či pobočky nadnárodních společností.
Pokračování příště
Jiří Čumpelík
Reklama
Vydání #3
Kód článku: 50398
Datum: 10. 03. 2005
Rubrika: Informační technologie / Řízení výroby
Autor:
Firmy
Související články
Adaptivní plánování umožnilo významně zvýšit výrobu

Společnost AVL Moravia, která patří do rakouského koncernu AVL, je výrobcem testovacích zařízení do automobilového průmyslu a komponent pro mateřskou firmu. Implementace systému pokročilého plánování PSIpenta Adaptive přinesla firmě 70% zvýšení obratu při současném nárůstu počtu zaměstnanců jen o 20 % a snížení stavu zásob materiálu o 40 %.

Sběr (léčivých bylin) dat z výroby

Ano, sběr bylin sem nepatří a je to špatně (?????). Anebo ne tak docela? No, byliny se obvykle sbírají proto, aby po svém zpracování pomáhaly léčit, hojit a podobně. Co to má se sběrem výrobních dat společného? Na první pohled pramálo - ale je to tak úplně pravda?

Blockchain je veřejný

Česká republika - na rozdíl od většiny světa - má k dispozici veřejný blockchain. Nebo přesněji: veřejný blockchain, který je dostupný celému světu, vznikl v České republice.

Související články
Přesolená polévka a podnikové plánování

Už pár let jsme všichni s velkou chutí ujídali z polévky, která se vařila v kotli globální ekonomiky a jejími nejkvalitnějšími ingrediencemi byly nízká nezaměstnanost a hospodářský růst. A každý přitom čekal, kdy do tohoto stále více se přehřívajícího kotle neviditelný šéfkuchař trh přisype něco, po čem nám ta delikatesa začne pomalu opět hořknout na jazyku. Delší dobu se mluvilo o nejistém směřování čínského hospodářského zázraku, který dosud významnou měrou ovlivňoval jakžtakž pozitivní statistiky WTO a vedle toho analytici průběžně strašili odhady, která bublina praskne jako první.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Udržitelnost v oblasti procesní výroby

Každý chce mít udržitelné produkty a prodejci stále více tlačí na výrobce, aby dodávali zboží vyhovující novým preferencím zákazníků, kteří žádají ekologičtější a čistší varianty.

Sběr dat, analýza a predikce pro rychlé děje

Společnost DEL vyvinula a nabízí vlastní systém delMES pro on-line sběr dat, který firmám umožňuje firmám šetřit náklady nejen v údržbě, ale díky predikci omezit i případné ztráty, které by jinak vznikly zastavením výrobní linky. Firma systém postupně rozšiřuje o další moduly týkající se predikce a zpracování rychlých dějů.

Práce s daty umožňuje předvídat budoucnost

Každý byznys potřebuje plánovat. Potravinářský průmysl potřebuje plánovat inteligentně. V tomto odvětví panuje tvrdý konkurenční boj a produkt, který poměrně rychle podléhá zkáze, je jenom dalším důvodem, proč celý systém musí fungovat bezvadně, rychle a efektivně.

Pomocník pro řízení strategické změny

Dobře zvládnuté řízení strategické změny je základem pro přežití firmy v podmínkách dnešního neustále se měnícího trhu. Plánování je dnes extrémně důležité, ale stejně tak je důležité umět plány i upravovat a měnit. V tom vám mohou velice efektivně pomoci moderní podnikové informační systémy, jako jsou Helios Orange a Helios Green.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Budoucnost zkušebnictví

Společnost AV Engineering, a. s., je v ČR známa především ve spojení s produkty PTC - PTC Creo, Windchill nebo Vuforia a Thingworx. Její dceřiná společnost AV R&D, s. r. o., se zabývá zakázkovým vývojem výrobků, technickými výpočty, simulacemi a v neposlední řadě také zkouškami a testováním výrobků.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Nejčastější problémy v řízení skladového hospodářství

Ať už se jedná o materiál potřebný pro výrobu, o polotovary nebo o uskladněné hotové výrobky, řízení skladových zásob je ve výrobních podnicích důležitou součástí firemních procesů, která s sebou nese také nemalé náklady.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit