Témata
Reklama

Precizní čištění při nízké teplotě

Výrazný nárůst požadavků na čistotu automobilových součástek, zejména ve výrobě motorů a převodovek, je přisuzován novému trendu – downsizingu. Důraz je kladen nejen na obsah zbytkových nečistot, ale také na stále vyšší univerzálnost motorů.

Renomovaný německý výrobce automobilů využívá již více než rok patentovaný čisticí systém MAFAC JAVA pro mezioperační čištění citlivých součástek při výrobě motorů.

Jeho motorárna vyrábí benzinové a dieselové motory pro celou řadu modelů automobilů a hlava válce patří spolu s klikovou skříní k nejsložitějším automobilovým součástkám – u hlavy je důležitá přesnost obrábění na tisícinu milimetru (μ = 0,001 mm). Díly z hliníkové litiny jsou ve velkých objemech obráběny na vysoce přesných obráběcích strojích, následně je měřením ověřována jejich přesnost. Při přípravě hlav válců na ověření kvality je nutné jemné a přitom velmi efektivní čištění.

Reklama
Reklama
Reklama
Hlava válce je srdcem motoru. Díky svým četným zářezům, skrytým liniím a slepým otvorům je složitou součástkou, kterou není snadné vyčistit.

Čištění při nízké teplotě

Technologie postřikově-zaplavovacího čištění MAFAC JAVA zajišťuje kompletní odstranění povrchového povlaku tvořeného chladicím mazivem, třískami a drobnými částicemi z předchozí výrobní operace. Zadáním není jen jistota vyčištění složitých součástek na nejvyšší možnou úroveň, ale také eliminace zahřívání materiálu s potenciálním negativním vlivem na výsledky měření. Proto probíhá čištění i vysoušení za nízkých teplot. Vysoká rychlost výrobní linky na čisticí proces vyčleňuje pouhých deset minut.

Čisticí systém MAFAC JAVA je instalován přímo u výrobní linky a měřicí stanice. Obrobky jsou do něj manuálně vkládány v určených intervalech.

Přesné nastavení čisticích parametrů

Thomas Gutmann, aplikační inženýr společnosti MAFAC, vysvětluje výchozí kroky procesu: „Klientské zadání určilo, že teplota součástky musela být od počátku omezena na 30 °C.“ Aby však bylo zajištěno odmaštění podle požadovaných kritérií v předepsaném čase, musela být nízká teplota kompenzována vhodnou volbou a dávkováním čisticího média a zvýšením víření. Thomas Gutmann říká: „Po rozsáhlém zkušebním čištění v MAFAC Technikum jsme se rozhodli pro speciální koncentraci čisticího média a rychlost průtoku 400 l.min-1.To umožňuje vytvořit v průběhu mokré fáze silné víření.

Víření je podpořeno krouživým pohybem při postřikovém čištění s částečným zaplavením čisticí komory na principu protichůdné rotace koše a postřikových trysek. Obrobky jsou rotujícími tryskami postřikovány zároveň pod i nad hladinou. Složité vnitřní tvary a kanály dílce jsou tak dostatečně smáčené a důkladně vyčištěné za nízké teploty.

Pro zmírnění stresu a tlaku zajistili aplikační technici společnosti MAFAC rychlé zaplavení a vyprázdnění čisticí komory s velmi jemnými filtry, které zabraňují drobným částečkám rekontaminovat čištěné díly. Rychlé vyprázdnění čisticí komory navíc napomáhá omezit neproduktivní čas.

MAFAC JAVA zaručuje před kontrolou kvality jemné a efektivní vyčištění hlavy válce při nízké teplotě.

Jemné a energeticky účinné vysoušení

Sušení musí kvůli možné expanzi materiálu probíhat také za nízké teploty. Proto byla JAVA vybavena rotačním horkovzdušným vysoušecím a ofukovým systémem.
Po mokré fázi je zmíněný systém používán pro pulzní vyfukování vyčištěných hlav válců ultračistým vzduchem ohřátým v tepelném výměníku.

Díky tomu proběhne proces úplného vysušení téměř bez jakéhokoliv měrného tepla. „Cílený pohyb vysoušecího systému a koše umožňuje optimální využití energie, a tak i za nízkých teplot ušetříme značné množství energie,“ tvrdí Thomas Gutmann.

Adaptabilita a integrace

Byl to však nejen systém čištění a vysoušení, který zajistil minimální technické limity pro využití MAFAC JAVA. Jeho kompaktní design a menší půdorys umožnily instalaci dvoutankové průmyslové pračky přímo vedle měřicí technologie a zakomponování do celkového konceptu výrobní linky. Obrobky jsou do JAVA vkládány manuálně ve stanovených intervalech. Vkládání hlav válců do čisticí komory její přední stěnou je usnadněno díky přizpůsobení zásuvného koše.

Aby vložení dílů proběhlo hladce a co nejefektivněji, byla čisticí komora vybavena vodicími lištami s válečky a nosičem. Pevné upevnění obrobku zajistí, že součástka vážící zhruba 15 kg rotuje správně. Jakmile je čisticí proces u konce, hlava válce je rychle vyňata a předána ke kontrole kvality. Poté, co projde kontrolou, je manuálně přenesena na automatickou výrobní linku, kde je namontována spolu s dalšími součástkami do motoru. Motor prokazuje své schopnosti na závěr, v průběhu sofistikovaného testu funkčnosti.

MAFAC

Zpracováno redakcí

michal@churavy.cz

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 160644
Datum: 08. 06. 2016
Rubrika: Výroba / Údržba
Autor:
Firmy
Související články
Prediktivní údržba zvyšuje efektivitu

Přes nesporné výhody prediktivní údržby je její aplikace do praxe průmyslových podniků zatím spíše sporadická. S přechodem na prediktivní údržbu pomáhá společnost SKF nejen svým zákazníkům, ale vše zavádí i ve svých závodech.

Utěrky v zátěžovém testu

V provozovnách a výrobních zařízeních v průmyslovém a živnostenském odvětví se objevují nečistoty nejrůznějšího druhu. Mnoho firem se při čištění strojů a pracovišť spoléhá na textilní utěrky pro opakované použití.

Jak změnit Big data na Smart data

Sběr dat je jedna věc, avšak dát jim smysl je to, co přidává hodnotu. V moderní průmyslové hantýrce se jedná o změnu dat z „big data“ na „smart data“.

Související články
Digitalizace ve vyhodnocování stavu strojů

Posuzování stavu strojů bez nutnosti odstavení je dnes důležitější než kdy dříve. SKF proto vyvinula systém SKF Enlight založený na sběru dat pomocí mobilních zařízení a jejich ukládání a analýze v cloudové aplikaci, který je vhodný pro potřeby globálního průmyslu. Nové řešení zvyšuje účinnost kontroly a snižuje náklady na údržbu. Provozovatelům také poskytuje v reálném čase rozsáhlá data o výkonnosti a spolehlivosti strojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Asset management průmyslových podniků

Velkým tématem průmyslových podniků na celém světě je řízení provozních nákladů, neboť firmy si uvědomují, že účinná správa provozních prostředků v průběhu celého životního cyklu může snížit celkové náklady na vlastnictví a přinést tak velkou hodnotu.

Na míru českému strojírenství a průmyslu

V dnešním globálním průmyslu je důležité být fyzicky nablízku zákazníkům a usnadnit tak přístup k řešením a službám, které jim pomohou zlepšit provoz a výkonnost jejich strojního vybavení a zařízení bez ohledu na to, ve které části světa se nacházejí.

Nový zdokonalený vizuální IR teploměr

V katalogu výrobků společnosti Fluke Corporation se objevil další přírůstek v kategorii vizuálních IR teploměrů.

Pracovní oděvy stále více podléhají módě

U pracovních oděvů pro řemeslné a průmyslové použití je v současnosti trendy „ležérní“ móda. Kalhoty do pasu a kargo kalhoty se těší rostoucí oblibě. Tento módní trend využívá ve svých aktuálních kolekcích také společnost Mewa.

Smart technologie pro prediktivní údržbu

V posledních letech se masová produkce stejných výrobků pomalu snižuje, a to díky výrobě upravované na míru potřebám zákazníků. Tyto změny jsou způsobeny narůstajícími schopnostmi dnešních výrobců poskytovat individuální řešení a rozvíjejícími se možnostmi komunikace jejich výrobků. Náročná práce ve složitějších podmínkách je mnohem častěji vykonávána pomocí robotů. Lidé jsou těmi, kdo výrobu sledují, řídí, diagnostikují a analyzují, a to velmi často i na dálku. Právě díky těmto změnám se služby poskytované k průmyslovým výrobkům stávají velmi efektivním způsobem, jak udržet vysokou provozní spolehlivost, snižovat provozní náklady a prodlužovat provozuschopnost výrobních zařízení.

Správné praní pracovních oděvů

Stejně jako jiné oděvy, tak i pracovní kalhoty, bundy nebo trička musejí být pravidelně čištěny. Jednoduchý pracovní oděv mohou sice vyprat zaměstnanci doma v pračce, ale vzhledem k různým druhům znečištění to není vždy vhodné. Optimální výsledky v této oblasti přináší průmyslová péče.

Efektivní program čištění pro moderní průmyslovou výrobu

„Rozlila se mi láhev ředidla!“ I v nejlépe organizované dílně se stávají nehody. Jsou dvě řešení: vytáhnete během vteřiny z vhodně umístěného zásobníku jednu netkanou utěrku, ředidlo utřete a utěrku hodíte do koše. Nebo vstanete, jdete do kumbálu, z velkého pytle hadrů vyberete ten nejvhodnější, vrátíte se, zjistíte, že hadr rozlité ředidlo nepojme, jdete pro další, oba dva pak zanesete do druhého kumbálu, kde se ukládají hadry na vyprání... a už je pomalu čas na pauzu po uklízecí anabázi.

Prediktivní údržba 4.0

Smyslem prediktivní údržby je předpovědět stav výrobních zařízení a odhalit potenciální poruchu. Prediktivní údržba rozšiřuje běžné monitorování stavu o pohled do budoucnosti strojů a nabízí tak možnosti, jak zvýšit efektivitu a snížit celkové provozní náklady. Digitalizace přináší nové možnosti řešení servisní údržby.

Pracovníci s nestandardní velikostí? Žádný problém!

Ochranné oděvy by měly chránit zdraví a život zaměstnanců. Aby mohl být tento účel splněn, musí oděv dobře padnout. Běžné konfekční velikosti však nesedí každému pracovníkovi. Proto společnost Mewa, poskytovatel služeb v oblasti textilu, nabízí smluvně regulované individuální úpravy.

Množství maziva je klíčem k životnosti ložisek

Obecně platí, že ložiska jsou velmi spolehlivé komponenty a často mohou přečkat celkovou životnost stroje. Nicméně ne všechna ložiska dosáhnou své výpočtové životnosti. Předčasné selhání ložisek je častým problémem a může vést k nákladné opravě a nákladným prostojům strojních zařízení.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit