Témata
Reklama

Průmyslový veletrh Hannover Messe 2015

Významný světový průmyslový veletrh Hannover Messe 2015 letos proběhne od 13. do 17. dubna. Pod hlavičkou Hannover Messe se spojí deset vedoucích veletrhů na jednom místě ‒ v Hannoveru: Industrial Automation, Motion, Drive & Automation (MDA), Energy, Wind, MobiliTec, Digital Factory, ComVac, Industrial Supply, SurfaceTechnology a Research & Technology.

Pěti ústředními tématy veletrhu Hannover Messe 2015 jsou průmyslová automatizace a IT, technika pohonu a fluidní technika, energetická technika a technika životního prostředí, průmyslové subdodávky, výrobní technologie a služby, výzkum a vývoj. Partnerskou zemí veletrhu bude Indie. „Indie je rostoucí ekonomická velmoc, která představuje pro německé a mezinárodní vystavovatele veletrhu Hannover Messe značný potenciál odbytu,“ říká Dr. Jochen Köckler, člen představenstva veletržní správy Deutsche Messe.

Reklama
Reklama
Reklama

Průmysl budoucnosti bude propojen sítí

Integrated Industry – Join the Network! to je vedoucí téma letošního veletrhu v Hannoveru.

Ilustrační foto: Pavel Marek, Hannover Messe 2014

„Továrny a energetické systémy jsou digitalizované, výrobní cykly se zkracují, vznikají nové obchodní modely. Konkurenční síla podniku bude v budoucnu záviset na schopnosti těsného propojení se všemi účastníky trhu a výrobního procesu,“ říká Dr. Köckler. Integrated Industry ‒ Join the Network! vyjadřuje, že důležité výzvy iniciativy Průmysl 4.0 lze zvládnout jen na síti. A k tomu je nutná silná síť, která propojuje strojírenství, elektrotechniku a IT.

Přehlídka Digital Factory

Digital Factory se úspěšně etablovala jako přední mezinárodní veletrh integrovaných procesů a řešení pro počítači řízenou výrobu – od vývoje až po samotnou výrobu produktů. V rámci přehlídky Digital Factory se uskuteční prezentace těch řešení IT, která podporují procesy probíhající ve výrobních podnicích. Půjde o inovace, první projekty s CAx, plánování a řízení výroby pomocí MES a ERP, simulaci a předběžné výpočty pomocí virtuální reality a D modelů produktů a továren až po celý životní cyklus s podporou PDM a PLM.

Research & Technology

Vystavovatelé veletrhu Research and Technology ukážou, jak přesně vypadá těsné propojení vědy a hospodářství a uskutečňování přenosu technologií. Projekt Průmysl 4.0, který má urychlit digitální propojení výrobních technologií, je součástí strategie high-tech spolkové vlády. Nadřazeným cílem je smart factory, inteligentní továrna, která se vyznačuje jednak schopností proměny, efektivním využíváním zdrojů a ergonomickým přístupem a jednak integrací zákazníků a výrobců do obchodních procesů a procesů tvorby hodnot. Základem tohoto vývoje jsou systémy CPS – cyber physical systems ‒ a internet věcí.

Industrial Automation

Na veletrhu Hannover Messe se představí celé výkonové spektrum automatizace technologických procesů. Vedle klasických témat, jako je Life Cycle Management a polní instrumentace, se na tomto veletrhu počítá i s ústředními tématy, jako je internet věcí, komplexnost hardwaru, softwaru a logistických systémů a řídicí technika, která jsou pro továrnu budoucnosti rozhodující.

Industrial Supply

Velké potenciály nabízejí nejen poměrně nové materiály, jako jsou plasty vyztužené uhlíkovými nebo skleněnými vlákny, ale také klasické materiály, jako hliník, kaučuk a technická keramika, překvapí novými možnostmi využití na veletrhu průmyslových subdodávek a lehkých konstrukcí Industrial Supply.

V rámci tohoto veletrhu proběhne fórum věnované právě materiálům. Návštěvníci tak mohou získat mj. široký přehled o moderních, uživatelsky optimalizovaných high-tech materiálech. Jejich efektivní využívání i z hlediska spotřeby energií, kombinování s novými výrobními postupy, jako je lepení a spojování, je posouvá do centra mezinárodního podnikatelského i ekologického zájmu.

SurfaceTechnology

Funkční povrchy dílů a užitkových předmětů rozhodujícím způsobem ovlivňují užitkové vlastnosti, opotřebení a třecí vlastnosti celého dílu. Letos bude na veletrhu poprvé mj. také společný stánek „Micro, Nano & Materials“ ústředním místem setkání uživatelů mikrotechnologií a nanotechnologií.

Mnoho nových postupů se prosadilo také v důsledku zákonných předpisů na ochranu životního prostředí. Například společnost AHC Oberflächentechnik vyvinula selektivní postup s využitím tvrdého chromu, kterým mohou být části povrchů cíleně chromovány. Povrchová úprava probíhá v zapouzdřeném zařízení, do kontaktu s šestimocným chromem nepřichází ani obsluha ani okolní prostředí. Podle nařízení EU o chemických látkách REACH nebude od roku 2017 dovoleno šestimocný chrom už ve většině případů používat.

Motion, Drive & Automation (MDA)

Německá technika pohonů a fluidní technika je světovou špičkou ‒ tento podtitulek doprovází veletrh MDA. Dokazuje to mj. i fakt, že objem obratu těchto obou významných subdodavatelských oborů dosáhl v roce 2014 celkem 22 miliard eur. Tím se v rámci německého strojírenství staly technika pohonů a fluidní technika největšími segmenty branže. Přijďte se také přesvědčit, jak velká je inovační síla německé techniky pohonů a fluidní techniky, která pro zákazníka představuje přidanou hodnotu a rozhoduje o jejich úspěšnosti.

Toto je jen malá ochutnávka toho, co se na nejvýznamějším mezinárodním průmyslovém veletrhu Hannover Messe letos bude dít. Bude to pět dní nabitých semináři, diskusními fóry, exhibicemi a expozicemi, přednáškami a školeními.

Bližší informace naleznete na www.hannovermesse.de.

I v letošním roce nabízíme pro čtenáře MM Průmyslového spektra ve spolupráci s Deutsche Messe vstupenku na Hannover Messe 2015 zdarma!

petra.fickerova@dentsuaegis.com
www.dentsuaegisnetwork.com

Firma: Deutche Messe

Autor: Zpracovano redakcí

Reklama
Související články
Veletržní válka světů

Redakce MM Průmyslového spektra věnovala šanghajskému veletrhu obráběcích strojů CCMT 2018 nemalou pozornost ve zpravodajství, které bylo uveřejňováno na webových stránkách v rubrice Očima redakce. V tomto článku a na přiložených obrázcích jsou zaznamenány veletržní postřehy, čínský kolorit, veletržní statistiky i holá fakta z oblasti čínského průmyslu. Něco málo o čínské výrobní technice a technologiích, které byly prezentovány na CCMT 2018, i pár dalších postřehů, jsme připravili do tohoto vydání.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Digitální éra

Odštěpný výrobní závod Siemens Elektromotory ve Frenštátě pod Radhoštěm rozšířil své výrobní kapacity o nové digitalizované motory Simotics SD. S rozšířením výrobního portfolia vznikla také nová montážní linka. Montovat se na ní budou motory řady 1LE5 a 1PH8.

Související články
Oboroví vystavovatelé MSV v Brně

V minianketě k tématu vydání oslovujeme ve spolupráci s Veletrhy Brno zástupce klíčových oborových vystavovatelů na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně (MSV). Na otázky odpovídají obchodní zástupce pro ČR a SR společnosti Maximator Hochdrucktechnik GmbH Ing. Lukáš Starý a Sales Engineer společnosti Renold Gears Jaroslav Edlinger, M.A.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Experimentální zařízení pro měření dynamického chování radiálního vodního čerpadla

Součástí nabídkového řízení velkých vodních čerpadel je i přejímací test zmenšeného modelu čerpadla, na němž jsou zákazníkovi předvedeny jeho hydraulické charakteristiky a současně jsou testovány reakční síly v čerpadle. Tyto údaje jsou velmi důležité pro finální dimenzování stavby vodního díla.

Náklady na vlastnictví zařízení pro montážní procesy

Ve všech průmyslových odvětvích je princip celkových nákladů na vlastnictví (TCO – Total Cost of Ownership) klíčovým faktorem při rozhodování o nákupu nového stroje nebo zařízení. Úvaha založená výlučně na základě pořizovacích nákladů už dávno přestala být dostatečná, pokud se plánuje vyrábět konkurenceschopně v dlouhodobém horizontu. K získání úplného přehledu nákladů zahrnují TCO všechny přímé a nepřímé náklady vzniklé před, během a po zakoupení výrobního zařízení nebo produktu. Kromě skutečných nákladů na pořízení jsou to také položky jako náklady na údržbu a spotřebu energie.

Komplexní řešení pro vysledovatelnost: Plně automatizované značení za rozumnou cenu od Brady

Přesvědčte se, jak praktická může být integrace automatizované identifikace PCB. Podívejte se na přehlednou infografiku od společnosti Brady!

Na evropské trhy s finanční podporou

První celoevropsky významná akce v oblasti strojírenství a subdodavatelské branže se v příštím roce koná na lipském výstavišti v termínu 2. až 5. března: veletrhy Intec a Z 2021. Také a možná právě v současných obtížných časech zde čeští vystavovatelé a návštěvníci mohou navázat důležité obchodní kontakty a informovat se o nejnovějších trendech a vývoji v oboru. Vystavovatelé z Česka navíc se státní podporou.

Průvodce světem technologických inovací

Nejen vynikající příležitostí pro navazování nových či utužování stávajících obchodních vztahů, ale i příhodnou záminkou důležitých společenských setkání. Tím vším je, velmi stručně řečeno, Amper 2020 – největší středoevropská veletržní akce v oborech elektrotechnika, energetika, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení. Proběhne ve dnech 17.–20. března 2020 na brněnském výstavišti.

Pod dvou letech opět na EMO do Hannoveru

Od 16. do 21. září 2019 se uskuteční 22. ročník největšího světového veletrhu zpracování kovů EMO. Megaakce se koná opět v Německu, které je po Číně a USA třetím největším trhem obráběcích strojů na světě. Veletrhu se účastní téměř 2 100 vystavovatelů ze 47 zemí světa. Z České republiky se očekává účast 28 firem na ploše necelých 1 700 m2. Na minulý veletrh v roce 2017 přijelo do Hannoveru z České republiky přes 2 200 odborníků.

Dráty, kabely a trubky opět v Düsseldorfu

V globální informační a komunikační platformu pro klíčové hráče z oboru drátů, kabelů a trubek se od 30. března do 3. dubna 2020 opět promění výstaviště v Düsseldorfu.

Ve znamení Průmyslu 4.0 a umělé inteligence

Letošní ročník veletrhu Hannover Messe se uskuteční od 1. do 5. dubna 2019. Jeho hlavní téma "Integrated Industry - Industrial Intelligence" představuje dopodrobna digitalizaci výroby a energetických systémů. Vedle šestice veletrhů IAMD/Integrated Automation, Motion & Drives, Digital Factory, Energy, Industrial Supply, ComVac a Research & Technology zahrnuje rovněž témata start-upů a profesní kariéry. Program veletrhu doplňuje více než 90 konferencí a fór. Partnerskou zemí veletrhu Hannover Messe 2019 je Švédsko.

Evropskou veletržní sezónu 2019 opět zahájí Lipsko

Lipské průmyslové veletrhy Intec a Z otevřou brány výstaviště pro svůj další ročník již ve dnech 5. až 8. února 2019. Výhodný termín konání hned na začátku roku znamená pro vystavovatele a návštěvníky z České republiky ty nejlepší předpoklady pro navázání či prohloubení obchodních kontaktů na mezinárodní strojírenské a subdodavatelské scéně.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit