Témata
Reklama

Rychlé a hospodárné obrábění tvrdokovů s přesností až do ±1 μm

02. 09. 2009

Firma Röeders společně s firmou Stroje JMK, s. r. o., která je výhradním zástupcem v České a Slovenské republice, přináší na trh zcela novou koncepci přesného obrábění. Prvořadou prioritou je spolupráce a zdokonalování technologie přímo se svými zákazníky. Jedním z příkladů takovéto úspěšné spolupráce je i společný projekt s firmou Mahr Metering Systems.

Základním výrobkem firmy Mahr Metering Systems jsou ozubená dávkovací čerpadla, která se používají především pro výrobu umělých vláken v textilním průmyslu. Požadavky na tato čerpadla jsou enormní, neboť musí dopravovat nízkoviskózní i vysokoviskózní a částečně agresivní média s extrémním převýšením tlaku, s pracovními teplotami až do výše 200 °C s vysokou dávkovací přesností. Rovnoměrnost dávkování proudu materiálu je předpokladem pro konstantní rozměry vláken a tím i pro kvalitu výrobku. Přes silnou konkurenci především z Asie podnik úspěšně obhajuje své místo na světovém trhu. Tajemstvím úspěchu je patentované legování oceli (tvrdost dosažená po kalení je 58-65 HRC), především ale přesnost, která zřetelně překračuje běžnou úroveň výroby nástrojů. Rozměry mezer, které je nutné dodržet pro bezchybnou funkci čerpadel, totiž předpokládají, aby rozměry důležitých oblastí jak ozubených kol, tak také skříně byly zhotoveny s přesností ±1 μm.

Reklama
Reklama
Reklama
Stroj Röders RHP 800 obrábí také oceli s 58–65 HRC s přesností až do ±1 μm a provádí všechny procesní kroky – frézování, souřadnicové broušení a rovněž 3D měření – bez pomoci obsluhy na jedno upnutí.

Hledání obráběcí technologie

Z důvodu udržení konkurenceschopnosti a možnosti dalšího rozvoje bylo zhruba v roce 2005 zahájeno hledání nové, flexibilní výrobní technologie. Zvyšování produktivity předpokládá nutnou optimalizaci výrobního řetězce s ohledem na následující veličiny:

  • automatizaci, aby se výrazně zkrátily vedlejší časy,
  • redukci hlavních časů zvýšením řezných a posuvových rychlostí,
  • snížení manuálních dokončovacích operací a zvýšení přesnosti obrábění,
  • redukcidoby pracovního cyklu kombinací nových výrobních technologií, jako je vysokorychlostní frézování kalených materiálů, broušení vysokými rychlostmi, měření délek a tvarů na obráběcím stroji.

Díky rychlému vývoji v oblasti řezných materiálů, koncepcí nástrojů, technického vybavení stroje a řídicího systému je dnes možné vysoce zušlechtěné a kalené nástrojové a rychlořezné oceli hospodárně obrábět HSC frézováním a ve většině případů tak nahradit elektrojiskrové obrábění. Nákladné ověřovací série změnu technologie potvrdily.

Pohled do pracovního prostoru: vzadu otočně výkyvný stůl, vpředu vpravo nulový bod upínacího systému, vlevo pak orovnávací stanice a snímač měření pro brusné tělísko.

Přesnost bez kompromisů

Nejlepší kombinaci kritérií podstatných pro Mahr Metering Systems nabídla technologie společnosti Röders. Zvolený stroj RHP 800 vykazuje vedle požadované přesnosti také tuhost a všechny materiály od hliníku až po kalené nástrojové oceli je tedy možno obrábět vysokým výkonem. Rozhodující bylo však také to, že zařízení dovoluje provádět všechny procesní kroky – frézování, souřadnicové broušení a rovněž i 3D měření na jednom stroji. Stálá kontrola výsledků obrábění, prováděná na vysoké úrovni u firmy Mahr, ukazuje, že stroj RHP 800 procesně dodržuje při obrábění a rovněž i při měření vysokou přesnost také po více než 2,5 letech provozu.

Základem tohoto výkonu je především konstrukční provedení bez kompromisů. Masivní lože stroje s přímými lineárními pohony ve všech třech osách a také systém vyvažování pomocí vakua bez působení tření pro osu dává stabilní, avšak vysoce dynamický základ pro všechny pohyby os. Zvláštní roli hrají v této souvislosti hydrostatická vedení. Jednotlivé osy „plavou“ na tenkém olejovém filmu, jehož tloušťka je pomocí speciálního regulačního ventilu udržována konstantní. Díky této koncepci jsou osy bez tření a bez opotřebení, čímž odpadá těžko odstranitelná hystereze u jiných koncepcí os při změně směru a regulátor pohonu může být nastaven extrémně přesně. Toto je mimo jiné předpoklad pro to, aby najetá kružnice měla také při zobrazení na mikrometru skutečně tvar kružnice. Zároveň zajišťuje tato neopotřebitelnost dlouhodobou přesnost obrábění.

Dalším důležitým hlediskem je do detailu vypilovaná kontrola a regulace teploty. Všechny důležité komponenty zařízení, jako jsou osy, vřeteno, lineární pohony a pracovní stůl, jsou udržovány samostatnými chladicími okruhy přesně na předem definovanou teplotu. Výraznou zvláštností je přitom automatická délková kompenzace vřetena, s jejíž pomocí se vyrovnává nejen teplotní délková roztažnost vřetena, nýbrž také vliv kolísajícího zatížení. Tím je možné také bezpečně zabránit sklouzávání nulového bodu.

Ve srovnání s elektrojiskrovým obráběním dosahují střižné čelisti, jejichž funkční plochy byly obrobeny na stroji RHP od firmy Röders, podstatně vyšší životnosti.

Kompletní obrábění na jedno upnutí

Dalším podstatným hlediskem je vybavení, s jehož pomocí lze postupně provádět všechny pracovní procesy na jedno upnutí. Toto zahrnuje především vybavení stroje všemi přípravky pro automatické obrábění souřadnicovým broušením. Stroj RHP 800 tak disponuje vedle standardního laseru pro měření nástrojů ještě i doplňkovým měřicím systémem nástroje pomocí měření zvuku šířeného v pevném materiálu, kterým se dají automaticky zjistit přesné rozměry brusného kotouče, aby bylo možné vyhotovit bezchybnou geometrii brousicího nástroje. Speciální NC funkcí řídicího systému se mohou plně automaticky obrábět nejen válcové plochy, nýbrž také libovolné 2D kontury. Tím je umožněno úplné bezobslužné obrábění.

Pro přesné měření a QS dokumentaci disponuje systém na stroji ještě i 3D měřicí sondou, kterou je možné díky použití dvou různých kalibrovacích těles (kuličky a kroužku) seřídit tak přesně, že díky jim mohou být splněny ty nejvyšší požadavky na přesnost. Touto měřicí sondou se ihned po cyklu broušení zjistí a zaprotokoluje odchylka obrábění, která automaticky vyplývá z odtlačení a opotřebování nástroje a poté se odchylka automaticky kompenzuje v dokončovacím broušení.

Jasné úspory

V porovnání se starou technologií obrábění opracovávají RHP stroje od firmy Röders skříně čerpadel asi o 40 % rychleji. Možná, že to bylo také proto, že se pomocí zařízení Röders mohl optimalizovat přídavek pro obrábění na čisto promyšleným HSC frézováním vzhledem k produktivitě broušení. K úsporám přispívá schopnost stroje frézovat také tvrdé materiály vysokou řeznou rychlostí, což je mimo jiné možné díky vysoké tuhosti stroje a vysoce výkonnému vřetenu. Například u již zmíněné oceli o tvrdosti 58–65 HRC je zapotřebí pouze 5 minut k vyfrézování otvoru o průměru 26 mm v 15 mm silné desce při minimálním opotřebení nástroje.

Případ od případu je proto možné, především u malých sérií, opustit běžný pracovní postup: přípravu v měkkém stavu, kalení a následné dokončovací obrábění a všechny pracovní procesy provádět na hotovo na zakaleném obrobku. Tím odpadají časově náročné procesy pro výměnu vybavení, a v důsledku toho jsou zřetelně redukovány obráběcí i průběžné časy.

Röders TEC RHP 800

Obráběcí centrum RHP 800, koncipované speciálně s ohledem na Obráběcí centrum RHP 800, koncipované speciálně s ohledem na výrobu forem a speciálních nástrojů, umožňuje kombinaci pracovního procesu HSC frézování, souřadnicového broušení a měření na jedno upnutí. Dráhy pojezdů os leží v oblasti 800 x 750 x 500 mm, pracovní stůl o rozměrech 900 x 838 mm může být osazen obrobkem o hmotnosti až do 800 kg. Kromě standardního 30 polohového zásobníku nástrojů je jako opce k dispozici řetězový zásobník se 54 pozicemi.

Zvláštní význam byl kladen na přesnost: hydrostatická vedení, přímé lineární pohony, precizní kontrola a řízení teploty, vysoce přesná teplotní kompenzace vřetena a rovněž i zabudované čištění a měření nástroje tvoří záruku přesnosti. Ve standardním vybavení se dodává vřeteno s výkonem 17 kW a 36 000 min-1 a upínáním nástroje HSK50, alternativně jsou k dispozici vřetena s otáčkami až do 70 000 min-1. Speciální povely vlastního řídicího systému Röders umožňují parametrické automatizované vykonávání brousicích úloh.

Klaus Vollrath

Stroje JMK

jiri.machacek@strojejmk.cz

www. strojejmk.cz

Umístění na MSV: pavilon P, stánek 37

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90947
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Trendy / MSV 2009
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Související články
Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit