Témata
Reklama

Setkání uživatelů CAx a PLM systémů

09. 07. 2008

Letošní setkání uživatelů systémů NX, Solid Edge, Teamcenter a dalších se poprvé uskutečnilo pod hlavičkou společnosti Siemens PLM Software. Mimořádná byla i účast několika členů vrcholového managementu této společnosti.

Samotné setkání proběhlo stejně jako loni v areálu Kongres & Golf hotelu Darovanský dvůr u Plzně, tentokrát ve dnech 8. až 10. června. Mezi osm partnerů setkání letos patřily také Tatra a Ducati, které zde předvedly svá vozidla vzniklá za pomoci softwarových produktů společnosti Siemens PLM Software. Zájem účastníků vzbudila i ukázka modelování pomocí synchronní technologie, která umožňuje až stonásobně zvýšit rychlost úprav modelu. Je to dáno jednak vlastními možnostmi práce, jednak tím, že po provedení konstrukční úpravy není nutné čekat na přepočítávání celého modelu. Namísto obvyklého popisu průběhu akce ale dejme slovo třem ze zámořských účastníků setkání.

PLM software pod hlavičkou Siemensu

Paul Vogel, senior viceprezident a generální ředitel EMEA, je ve své funkci odpovědný za veškeré obchodní aktivity Siemens PLM Software ve 40 zemích Evropy. Zeptali jsme se jej na to, co přineslo spojení společností Siemens a UGS, a na jeho pohled na trh PLM v Evropě a Americe.

Reklama
Reklama
Reklama
Tomečkova Tatra a nová T 163 se během setkání uživatelů sešly na Darovanském dvoře u Plzně.

MM: Spojení výrobní firmy se softwarovou bylo pro technickou veřejnost možná trochu nečekané. Jak spojení Siemens a UGS vnímají vaši zákazníci?

P. Vogel: Reakce zákazníků byla celkem pozitivní z toho důvodu, že zákazníci, kteří nakupují software, většinou uvažují v dlouhodobém horizontu od nějakých 5 do 20 let a software tohoto typu se stává integrální součástí jejich společnosti. Společnost Siemens je pro ně zárukou stability právě i s ohledem plánování do budoucna.

MM: Můžete uvést nějaké konkrétní přínosy akvizice pro společnost UGS?

P. Vogel: Pokud jde o konkrétní výhody, změnila se vlastnická struktura, a to mělo dopad i na finanční stránku naší společnosti. Před touto akvizicí pocházel kapitál, se kterým jsme většinou pracovali, od investorů, kteří investují do rizikového kapitálu. To některé zákazníky znepokojovalo, protože je to spojeno s jistým rizikem, co se týká budoucnosti společnosti. Další z dopadů tohoto způsobu financování bylo, že jsme měli v naší rozvaze nesplacené dluhy, tedy tyto investice, které se musí navrátit z výsledků společnosti. Změna způsobu financování byla hlavním přínosem.

Abych uvedl příklad, zúčastnili jsme se výběrového řízení skupiny Volkswagen, jejíž součástí je i Škoda, které jsme vyhráli, protože jsme dokázali splnit všechny podmínky. Jedna z obav, které zákazník měl, se týkala naší finanční stability. Díky uvedené akvizici pak tyto obavy padly.

MM: Očekáváte z důvodů, které jste uvedl, podobný vývoj také u konkurence?

P. Vogel: Myslím, že na trhu se už objevují určité snahy ke konsolidaci v oblasti IT společností. Podobný vývoj jsme viděli u společností, které poskytují software v oblasti CRM nebo ERP, a také u společností, které se zabývají oblastí PLM, už nějaká konsolidace proběhla, takže v budoucnu rozhodně můžeme očekávat další konsolidaci.

Paul Vogel, senior viceprezident a generální ředitel EMEA

MM: Jaké jsou vaše koncepční plány v krátkodobém a dlouhodobém výhledu?

P. Vogel: Pokud jde o krátkodobé cíle, chceme nadále poskytovat služby zákazníkům v tom rozsahu, v jakém jsme je poskytovali doposud. To znamená dostát našim závazkům a poskytovat podporu v době trvání a rozsahu, jakou jsme stanovili v našich plánech. Dále bychom chtěli reagovat na požadavky zákazníků a vyjít jim vstříc v řešeních, která poskytujeme, a také nadále poskytovat otevřené standardy. Tím, že poskytujeme otevřené standardy, snižujeme pro zákazníky náklady na vlastnictví našich produktů.

Pokud jde o naše střednědobé a dlouhodobé cíle, naším hlavním cílem je přiblížit k sobě digitální svět, to znamená svět vývoje a konstrukce výrobků, s fyzickým světem, který se zabývá jejich výrobou.

MM: Můžete porovnat rozdíly mezi trhem střední a západní Evropy z hlediska skladby prodávaných produktů?

P. Vogel: Pokud jde o produkty, které jsou určeny pro vývoj výrobků, jako je NX nebo Solid Edge, žádný rozdíl oproti západní Evropě nevidíme. Jistý rozdíl je ve využívání řešení typu Teamcenter, v rozsahu jejichž využití je střední Evropa ještě trochu pozadu oproti Evropě západní. Domnívám se však, že i v oblasti využití produktů typu Teamcenter a Technomatics se situace ve střední a východní Evropě postupně mění. Jednáme se zákazníky, kteří mají zájem o tato řešení a domnívám se, že během let 2009–2010 už bude situace jiná.

MM: Je patrný také nějaký rozdíl mezi evropským a americkým trhem?

P. Vogel: Myslím, že evropský a americký trh jsou si v mnoha ohledech velmi podobné. Možná se liší v některých oborech. Například v automobilovém průmyslu se americký trh potýká s jinými problémy než trh v Evropě a z toho plynou jiné priority týkající se investic a řešení nabízených našimi produkty. V jiných oborech jako v leteckém a obranném průmyslu Amerika s Evropou těsně spolupracuje, takže tam žádný rozdíl nevidím. Také řada společností s celosvětovou působností se snaží globálně používat řešení, která nabízíme.

MM: Na závěr bych si dovolil částečně osobní otázku. Proč jste navštívil právě setkání uživatelů v České republice?

P. Vogel: Ve střední a východní Evropě vidíme velké příležitosti k růstu, a to je také jeden z důvodů, proč jsme v České republice investovali poměrně velké množství prostředků do nových lidí, kteří pro nás pracují, jakož i do nákupu dalších zdrojů. To jsou důvody mé návštěvy v ČR.

Synchronní technologie v NX

Joan Hirshová je viceprezidentkou pro NX Development a je odpovědná za vývoj produktů NX a NX I-deas. Povídali jsme si s ní o synchronní technologii, o níž jsme přinesli informaci v minulém čísle MM Průmyslového spektra.

MM: Letošní největší novinkou v NX je synchronní technologie. Jaké výhody tato technologie uživatelům přinese?

J. Hirshová: Máte pravdu, tato technologie je největší novinkou v NX 6. Hlavní změna, kterou synchronní technologie přináší je, že kombinuje dvě věci, a to kótami řízené úpravy prvků, které jsou součástí návrhu, s rychlostí, jakou se tyto úpravy provádějí. Na pozadí celé technologie je solver, který kontroluje všechny geometrické vztahy návrhu a zajišťuje flexibilitu a rychlost celého řešení.

MM: Nová technologie přináší obrovské zrychlení práce. Je cena nové verze nějak výrazně vyšší než verzí předcházejících?

J. Hirshová: To je otázka, kterou nám pokládají všichni zákazníci. Synchronní technologii považujeme za technologii, která bude používána v budoucnosti, kam vývoj směřuje. Nový produkt proto nabízíme za standardní cenu, takže neúčtujeme za synchronní technologii žádný speciální příplatek.

Joan Hirshová, viceprezidentka pro NX Development

MM: Pokud bude uživatel používat k úpravám modelu synchronní technologii, může pak tento model upravovat ve starší verzi systému?

J. Hirshová: Vy se vlastně ptáte na zpětnou kompatibilitu modelů vytvořených v nové verzi. Model lze upravovat ve starších verzích systému NX, kde ovšem nebude k dispozici tato technologie. Model je ale třeba vyexportovat pomocí standardního nástroje XT Export, který je součástí NX už řadu let.

MM: Synchronní technologie je součástí jak NX, tak Solid Edge. Je mezi aplikacemi této technologie v obou systémech nějaký rozdíl?

J. Hirshová: Ano, v případě NX nabízíme ve srovnání s produktem Solid Edge navíc možnost práce v tzv. režimu bez historie, která není v Solid Edge podporována. Důvod je dvojí. Jednak to vyžaduje nějaké úsilí na straně vývoje, takže jsme nemohli pracovat na obou produktech zároveň. Druhá věc je, že řada konstruktérů chce pracovat se synchronní technologií, a přitom se nechce vzdát způsobu práce, na který je navyklá, včetně zmíněné historie.

MM: Kam směřuje vývoj CAD systémů? Můžeme v budoucnu opět očekávat nějakou revoluční novinku jako například tuto?

J. Hirshová: Myslím si, že dalším směrem, kam se bude ubírat vývoj CAD systémů, je integrace všech disciplín, které se týkají celého životního cyklu výrobků, kam patří kromě návrhu výrobků také výroba a analýza. Zde se setkáváme s celou řadou problémů, které bude třeba vyřešit, a domníváme se, že systém NX se bude ubírat tím směrem k zastřešení všech těchto oblastí. V oblasti konstrukce jsme zavedli synchronní technologii a lze očekávat, že něco podobného zavedeme i v oblastech výroby a analýzy.

Perspektivy PLM řešení Teamcenter

Steve Bashada je viceprezidentem pro Teamcenter Development a jak název jeho funkce napovídá, má na starosti vývoj produktu Teamcenter. To bylo současně i tématem třetího rozhovoru.

MM: Teamcenter je ve své kategorii nejprodávanějším produktem na světě. Jak k tomu došlo a jaké nabízí přednosti?

S. Bashada: Teamcenter začínal někdy před pěti lety, kdy se nacházel na 3. až 4. pozici, a v té době jsme se rozhodli dát dohromady celou řadu existujících modulů a vytvořit tak jednotnou platformu. Od té doby si získal přízeň uživatelů a vypracoval se na pozici číslo jedna. Ve srovnání s jinými produkty nabízí lepší výkon, lepší škálovatelnost a je možné jej použít k široké škále aplikací.

Steve Bashada, viceprezident pro Teamcenter Development

MM: Jak je ve firmách využíván systém správy dat a jaké jsou u zákazníků v tomto směru rezervy?

S. Bashada: Většina zákazníků si nejprve pořídí systém CAD, potom k němu přidá systém pro správu dokumentace a tento vývoj pokračuje až k PLM řešení. Myslím si, že trh, pokud jde o produkty PLM, je ještě velice mladý. Většina zákazníků používá pro správu dat CAD systémy. Naproti tomu PLM je řešení, které nabízí správu dat napříč celým podnikem a všemi procesy. V tomto ohledu si myslím, že jsme teprve na začátku.

MM: Dokázal byste odhadnout, v jaké perspektivě může dojít k zaplnění této mezery?

S. Bashada: Myslím si, že co se týká rychlosti, s jakou mohou zákazníci integrovat PLM řešení do své společnosti tak, aby pokrylo všechny procesy, odhadoval bych tuto dobu pro většinu zákazníků na 3–5 let.

MM: Jaké hlavní výhody to přinese těm, kdo si toto řešení naimplementují?

S. Bashada: Na prvním místě je kvalita, protože toto řešení umožňuje zvýšit kvalitu výrobků, dále se velice urychlí cyklus vývoje výrobku a za třetí tento systém umožňuje velkou variabilitu, tedy výrobu velkého množství variant nějakého výrobku.

MM: Teamcenter je určen pro multiCAD prostředí, ale jak je to se stupněm integrace do různých CAD systémů?

S. Bashada: Kromě NX nabízí Teamcenter nadstandardní integraci také pro CATIA V4 a V5 a Pro/ENGINEER. Co se týká Solid Edge, vyvinuli jsme konektor, který umožňuje integraci i s tímto systémem, ale většina zákazníků nakupuje systém Solid Edge s řešením Teamcenter Express.

MM: Ve své přednášce jste zmínil existenci šablon pro některá výrobní odvětví. Kolik takových předpřipravených řešení je a kterých oborů se týká?

S. Bashada: Sektory, které máme takto pokryty, zahrnují letecký a obranný průmysl, automobilový průmysl, těžké strojírenství, výrobu zdravotnických přístrojů, potravinářský průmysl, maloobchod a oděvní průmysl.

MM: Jakým směrem se bude Teamcenter dále vyvíjet?

S. Bashada: V budoucnu bychom se chtěli zaměřit především na rozvoj jedné z komponent celého řešení, která se nazývá Business Modeller, a chtěli bychom ji upravit tak, aby v budoucnu bylo možné systém kofigurovat namísto současné situace, kdy se systém upravuje pro potřeby každého zákazníka. Z takovéto možnosti konfigurace by pro zákazníky plynuly nižší náklady na vlastnictví.

MM: Děkuji všem za rozhovor.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

Reklama
Vydání #7,8
Kód článku: 80703
Datum: 09. 07. 2008
Rubrika: Informační technologie / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Související články
Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Komplexní CAM systém s metrologickými nástroji

Je tomu již několik let, kdy se systém Surfcam zařadil do portfolia produktů společnosti Vero Software, která je součástí nadnárodního technologického koncernu Hexagon. Takováto součinnost softwarových gigantů zaručuje optimální kombinaci nejmodernějších technologií v oblasti výroby a špičkových metrologických nástrojů.

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit