Témata
Reklama

Název článku dává tušit, oč půjde v dnešním průvodci světem úspěšných aplikací, spojených se jménem Sinumerik. Opustíme prostředí leteckého průmyslu, kde Sinumerik odpovídal na volání "vysoko" (viz MM Průmyslové spektrum 6/2012, www.mmspektrum.com/120616), protože dnes se jedná o jinou výzvu - "rychle".

Eva Klocová

Od roku 2018 pracuje na pozici obchodního zástupce společnosti Heidenhain, v oboru Motion Control Machine Tools od roku 1997. V rámci své profese se kromě podpory výrobců a dovozců obráběcích strojů věnuje aktivně především podpoře technického vzdělávání na českých technicky orientovaných školách. Je autorem projektu Sinumerik Cup.
Od roku 2019 je ředitelkou neziskové organizace Skills Czech Republic, z.ú., která připravuje studenty strojírenských oborů pro mezinárodní soutěže WorldSkills. Věří, že díky poctivému tréninku a kvalitnímu národnímu finále o mistra ČR ve frézování a soustružení budou naši mladí lidé do 25 let připraveni zvládnout vysoké nároky strojírenských „Skills“ této prestižní mezinárodní soutěže, ne nadarmo přezdívané olympiáda řemesel.

Vrátíme se tedy z oblak na pevnou zem, což je myšleno doslova a nikoliv jako nadsázka. Vítejte ve světě automobilového průmyslu, ve světě rychlých vozů, těch nejrychlejších, na které můžete jen pomyslet. Vydejme se spolu na návštěvu stáje formule 1, bude mi ctí provést vás výrobním závodem firmy Red Bull v Milton Keynes ve Velké Británii.

Reklama
Reklama
Reklama

Jak je to vlastně s těmi křídly?

Kdo z nás by neznal komickou kreslenou figurku na pokraji fyzického vyčerpání, která po napití se kouzelného nápoje z plechovky, obdařena křidélky, vzlétne radostně do oblak. Co vlastně nám lidem dává křídla? Kdy se tak cítíme? A je to pak ono pověstné sedmé nebe? Možná úžasný koktejl namíchaných emocí, když se zamilujeme, když se v našem životě přihodí něco mimořádného, když jsme stále více a více úspěšní při překonávání pomyslné laťky, nás pak povznese až tak vysoko. Kdo bedlivě sledoval letošní olympijské hry, mohl nás takových „okřídlených“, pod starým olympijským heslem Citius, Altius, Fortius vidět spoustu. Závodění máme my lidé prostě pod kůží, a tak je pro mnohé z nás splněným snem například usednutí do rychlého auta. Snad i na to všechno myslel rakouský výrobce energetického nápoje Red Bull, který však své aktivity nezaměřuje pouze na výrobu drinků, ale značná část je jich orientována do sportu a kultury. Za velmi vydařenou akcii Red Bullu lze určitě považovat „Mobilní energetický tým“, možná více známý pod názvem Sampling girls. Jistě si vzpomenete na korporátní barevná autíčka s plechovkou na zádech, kdy týmy vysokoškolských studentů rozdávaly zdarma energetické nápoje. Jako další velmi úspěšné akce můžeme jmenovat např. světovou sérii v akrobatickém létání s názvem Red Bull Air Race, motokrosovým nadšencům jistě neunikl ani Red Bull X-Fighters. Na poli kulturním nesmíme zapomenout na projekt Red Bull Music Academy pro mladé hudebníky. Přesto všechno je ale onou pověstnou třešničkou na dortu to, že firma Red Bull je vlastníkem automobilové stáje formule 1. Tým vznikl v roce 2004 odkoupením týmu Jaguar Racing od společnosti Ford. V roce 2005 Red Bull zakoupil i stáj Minardi, která nyní působí pod názvem Scuderia Toro Rosso jako „B-tým“ Red Bull Racing.

Výroba monopostů Red Bull se nachází v Milton Keynes osmdesát kilometrů od Londýna.

Konstrukce = srdce továrny

Tým Red Bull Racing je doma v městečku Milton Keynes. Místo se nachází v hrabství Buckinghamshire, necelých 80 km severozápadně od Londýna. O úspěšnou výrobu závodních vozů se zde stará více než 500 zaměstnanců. Co však má Red Bull Racing tak vzácného, co žádná jiná stáj nemá? Kdo stojí za těmi nepřehlédnutelnými úspěchy a co ji činí tak mimořádnou? Za pozornost určitě stojí šéf stáje Red Bull Racing Christian Horner, který se jím stal v pouhých 26 letech. Mnozí se nad tím tehdy pozastavovali, ale jak je vidět, byl to dokonalý tah. Bývalý závodník Formule 3000 úkol před něj postavený zvládl na výbornou. Skvělý manažer ve vedení je jedna věc, ale stačí to? Ten pravý klenot, který Red Bull Racing vlastní, je uschován jinde – v konstrukční kanceláři stáje – a nese jméno Adrian Newey. Kdo se alespoň trošku orientuje ve světě F1, ví, že právě on je nejcennějším zbožím v F1 a po právu si vysloužil pověst kouzelníka. Tento muž se během třiceti let své kariéry ve světě motosportu stal doslova legendou. Asi nejlépe to vystihl Colin Chapman, britský automobilový konstruktér a zakladatel společnosti Lotus Cars, když ho označil za spojení originálního myslitele, nekonformního designéra a geniálního konstruktéra. Ale to, co ho nejvíce proslavilo, nejsou hodnocení ostatních, ale jeho vlastní famózní vítězství. První Neweyho angažmá ve světě F1 přišlo krátce po absolvování univerzity v roce 1980, a to v týmu Fittipaldi. Poté se ale začal více věnovat formuli 2 a zároveň s tím i konstrukci závodních vozů. Jeho první úspěchy přišly v amerických závodech sportovních vozů v roce 1983 a 1984. Závratná kariéra Adriana Neweye odstartovala na pozici konstrukčního inženýra u Maria Andrettiho, působil i jako technický ředitel stáje Williams (1990–1997), kde začalo jeho „zlaté desetiletí“. Vše, na co sáhl, se mu podařilo a vše proměnil ve zlato. V roce 1991 získal Williams sedm vítězství ve velkých cenách, v následujících šesti letech vyhrál pětkrát pohár konstruktérů, nabídl závodní vozy takovým pilotům, jako byli Nigel Mansell, Damon Hill, Jacques Villeneuve, Alan Prost a i díky němu vystoupal na nevyšší stupínek na podiu tehdy mladičký David Coulthard. Novou výzvu však našel Newey v nabídce stáje McLaren (1997–2005). Zde konstruoval vůz pro mistra světa Miku Hakkinena a v roce 1998 získal pro McLaren také Pohár konstruktérů. Adrian Newey je zrozen pro vítězství a chce vítězit i v 21 století. V roce 2005 obsahovalo mistrovství světa vozů formule 1 rekordních 19 závodů. McLaren jich dokázal vyhrát deset, ale titul mu přesto unikl, stejně jako pohár pro nejlepší konstrukci veformuli 1. V roce 2005 se stal mistrem světa Fernando Alonso ze stáje Renault, Mika Hakkinen byl druhý, stejně druhý byl McLaren i v ocenění za konstrukční práci. Pro Neweyho to bylo málo a stáj McLaren opouští. Vynikajícím způsobem se však uvedl nástupce Jaguaru tým Red Bull, který si v premiérovém závodě vysloužil 8 bodů.

Třináctinásobný vítěz Grand Prix David Marshall Coulthard je od roku 2005 členem týmu Red Bull a o tři roky později se stává konzultantem. Na obrázku představuje charitativní projekt, který podporuje výzkum a vývoj v oblasti poškození míchy. Jeho zakladateli se v roce 2004 stali Heinz Kinigadner, bývalý rakouský motokrosový závodník a jeho přítel Dietrich Mateschitz, vlastník Red Bullu. Důvodem vzniku nadace byla tragická smrt syna Heinze Kinigadnera, který ve svých 19 letech podlehl těžkému zranění, způsobenému na benefičním motokrosovém závod, při kterém si poranil míchu.

Tým Red Bull racing se aktuálně může chlubit úřadujícím mistrem světa formule 1 Sebastianem Vettelem, který v barvách rakouské stáje v roce 2011 triumfoval před Jensonem Buttonem a svým stájovým kolegou Markem Webberem. Red Bull také ovládl Pohár konstruktérů. Stáj vznikla v roce 2004, když Red Bull koupil licenci od Jaguáru a poprvé se její monoposty na trať vydaly v sezoně 2005. Při své premiéře v seriálu skončil sedmí a v následujících letech se zlepšil až na druhé místo (2009) a nakonec i první příčku (2010, 2011). Bude v triumfu pokračovat i letos?

Red Bull Racing potřeboval posilnit především technické zázemí týmu. Ukázalo se, že pouhé nadšení k úspěchu nevede. V Milton Keynes vznikla samostatná technologická divize, jejímž úkolem bylo zajistit konstrukci a vývoj monopostů. Bez povšimnutí nelze nechat fakt, že od roku 2005 je nedílnou součástí konstrukčního týmu a vývoje také Siemens PLM Software. Tak nedílnou, že sám Red Bull označuje tuto integraci jako „Team's digital backbone“. Dietrich Mateschitz (spoluzakladatel společnosti Red Bull) si uvědomil, že se neobejde bez schopného a zkušeného technika. Věděl zcela jasně, koho potřebuje – toho, kdo mu zaručí vítězství a kdo po něm sám touží tak silně jako on. S pomocí Davida Coultharda získal v roce 2006 do svého angažmá Adriana Neweye, který se postavil do čela Red Bull Technology v Milton Keynes. Nabídka od Red Bull Racing byla přesně tou, kterou Newey potřeboval. Šlo o novou výzvu, celý tým byl velmi mladý a neskrýval nadšení, zároveň velmi silně Neweye oslovil tím, že mu nabídl možnost tvořit nejen konstrukci vozu, ale stát u zrodu celé stáje. Kdo by odolal? Není přece nic lepšího, než si uspořádat věci podle svého a nemuset pokračovat v zajetých kolejích – prostě být svobodný. Už druhý vůz Adriana Neweye RB4 pro mistrovskou sezonu 2008 přinesl výrazné změny. Došlo k první radikální změně aerodynamického paketu a RB4 se představil s prodlouženým krytem motoru, kterému se začalo přezdívat „žraločí ploutev“. První testy ukázaly, že nový vůz je spolehlivější než předchozí typ a zároveň vykazuje známky zlepšení i v ovladatelnosti. Monopost RB5 navržený pro sezonu 2009 přinesl stáji již hmatatelné úspěchy – pětkrát pole position a celkové skóre šest vítězství ve velkých cenách. O rok později, v roce 2010 se Neweyova výjimečnost potvrdila. Do F1 vstoupily nové technické předpisy a pro někoho možná celý seriál rychlých vozů poněkud poškodily. Ukázalo se však, že Adrian Newey nejlépe ze všech konstruktérů těmto předpisům a jejich výkladům porozuměl. Zkonstruoval auto schopné postavit se konkurenci nezávisle na tom, zda má před sebou kvalifikační kolo s téměř prázdnou nádrží, nebo start v závodu, kdy je vůz naplněn palivem až po okraj. Adrian Newey postavil pro Red Bull Racing na sezonu 2010 monopost RB6. Znovuobjevil ofukování difuzoru výfukovými plyny a dostal tak své jezdce o kus dál před konkurenci, která sice rychle napodobovala všechny jeho technické kousky, ale vždy byla o krůček pozadu. Zajímavé je i Neweyho tvrzení, že si všechny regulační technické předpisy vlastně užil, protože seděl dlouhé hodiny s čistým listem papíru a snažil se od prvních krůčků vymyslet naprosto nová řešení. Mimochodem, ten čistý list papíru není nadsázka – navzdory všem technickým vymoženostem používá Adrian Newey pro své mimořádné nápady nejraději rýsovací prkno a čistý list papíru. Sezona 2010 byla korunována dvojnásobným titulem pro Red Bull Racing. Nejmladším mistrem světa vozů F1 se ve třiadvaceti letech stal Sebastian Vettel, Red Bull získal Pohár konstruktérů a triumf završilo třetí místo dalšího továrního jezdce Red Bullu, Marka Webera, v celkovém pořadí seriálu mistrovství světa 2010. To je tedy Adrian Newey, zázračný konstruktér, podle něhož je konstrukce závodního automobilu jen technickým cvičením, v němž je pilot závodního vozu překážkou na cestě k jeho dokonalosti. To Adrian Newey dává stáji Red Bull Racing ona pověstná křídla.

Partnerem firmy Red Bull Racing se stala firma DMG jako dodavatel obráběcích strojů a zařadila se tak do řetězce vybraných dodavatelů, jako např. Renault, Pirelli nebo Siemens PLM.

Pojďte s námi do továrny

Vítejte v továrně Red Bull Racing v Milton Keynes. Nejprve si prohlédneme část, kde se vyrábí všechny karbonové části závodního vozu. Základním materiálem jsou uhlíková vlákna, která představují nesmírně zajímavý materiál. Karbonová vlákna se užívají zejména v leteckém průmyslu, díky svým mimořádným vlastnostem (jsou velmi pevná, přitom však neuvěřitelně lehká) mají nezastupitelné místo při konstrukci letadel. Velmi zajímavou částí je zpracování tohoto materiálu. Karbonová vlákna přicházejí do továrny v podobě jakýchsi lepkavých „hadříků“. Technici tyto kousky nařežou a podle potřeby naskládají ve vrstvách do předem připravených forem. Takto na sebe naskládají třicet, někdy i padesát vrstev a celou takto vyplněnou formu umístí do tlakové trouby, kde materiál při teplotách vyšších než 140 stupňů Celsia zatuhne. Vznikne mimořádně pevný materiál, který se pak oddělí od formy a z něj se dále vyrábí základní karbonové části závodního vozu. Nyní se můžeme přesunout do té části konstrukce, kterou nazýváme Rapid Prototyping. Zde vzniká teoretický 3D model formule. V továrně Red Bull Racing je používánanejstarší technologie Rapid Prototypingu, a tou je stereolitografie. Velmi zjednodušeně řečeno se během tohoto postupu vytvoří reálný model tak, že v UV citlivém roztoku pryskyřice je po vrstvách modelován objekt laserovým paprskem, který v místě „ožehu“ způsobí zatvrdnutí pryskyřice. Součástka je vytvářena na nosné desce, která se na začátku nachází přímo pod hladinou polymeru. Vytvarováním tekutého polymeru po vrstvách a následným odebráním nosné desky vzniká trojrozměrné těleso, které v podstatě z původní hladiny vystoupí na povrch. A nyní na nás čeká další zajímavost – testování modelu v aerodynamickém tunelu. Aerodynamický tunel je výzkumné zařízení, jež umožňuje vytvářet ovladatelný vzdušný proud, který slouží ke zkoumání aerodynamických vlastností těles. Dříve se v Milton Keynes v tomto tunelu testoval například Concorde, teď se tu testují už jen formule. Konstrukce závodního vozu je neustálý boj mezi přítlakem a odporem. Nikdy však nesmíte zapomenout, že formule musí být nejen rychlá, ale také ovladatelná. Různé závodní okruhy vyžadují různé přítlaky, a proto je testováno velké množství modelů. Je důležité postavit auto tak, aby přirozeně prořezávalo aerodynamické prostředí, a o tom všem přináší detailní informace právě testovací tunel. Právě zde přichází zřejmě nejzajímavější místo celé prohlídky: výrobní hala. I přesto, že velká část formule je vyrobena z karbonových vláken, je řada součástek stále vyráběna z kovu, a právě proto nesmí ve výrobním závodě v Milton Keynes chybět obráběcí stroje. Obrábí se zde kovy lehkých slitin, jako je hliník, titan či hořčík. Důvod je velmi prostý – je třeba neustále dbát na hlavní cíl konstrukce a tím je a navždy zůstane maximální snížení hmotnosti vozu. To jsou měřítka, která kladou na obráběcí stroje vysoké nároky, metalické části musí být velmi detailní s dokonalým povrchem, nikde ani mikrogram navíc. Jasný důvod, proč se partnerem firmy Red Bull Racing stala firma DMG jako dodavatel obráběcích strojů a zařadila se tak do řetězce vybraných dodavatelů, jako je Renault, Pirelli nebo třeba také Siemens PLM. V roce 2011 zahrnoval strojní park v Milton Keynes již 15 CNC strojů od koncernu Gildemeister a v letošním roce byl úspěšně rozšířen o další. Protože jsme v továrně na výrobu automobilů, tak tu zcela zákonitě hlavní úlohu má pětiosé obrábění. K vidění tu jsou různé typy pětiosých strojů, např. pětiosá frézka, na které se obrábějí především podvozky, ale také již zmiňované formy, které jsou používány na výrobu karbonových částí vozu. V jejich výrobním spektru najdeme dále např. komponenty pro zavěšení kol a hydrauliku. Naší pozornosti neujde ani obráběcí centrum DMU125 P duoBLOCK, které slouží k výrobě převodovkové skříně. Hlavní přednost tohoto stroje spatřuje firma Red Bull v možnosti obrábění na jedno upnutí a tím maximálního zrychlení obráběcího času, zároveň vysoce hodnotí i velikost pracovního prostoru. Nejnovějším přírůstkem strojního parku v Milton Keynes jsou stroje CTX beta 1250TC s řídicím systémem Sinumerik, které nabídnou obsluze mimořádně příjemné ovládání i díky DMG ERGOline a obrazovce OP019. Tyto stroje jsou určeny pro výrobu nástrčkových klíčů pro rychloupínací pneumatické pistole. Při závodech F1 jistě neunikne naší pozornosti rychlost mechaniků při výměně pneumatik, právě zde se nástrčkové klíče používají a určitě nelze pominout fakt, že mechanici firmy Red Bull jsou ti, kteří dosahují při výměnách pneumatik absolutně nejrychlejších časů. Na montážní hale se pak sejdou všechny hotové části formule a zde se závodní auto vlastně poskládá dohromady. Rozhodně je třeba ještě navštívit lakovnu, protože dokonalý lak nesmí nikdy chybět a korunou na závodním voze je vždy brand – jak vlastní stáje, tak ostatních partnerů. Nemůžeme však zapomenout na oddělení, které provádí výzkum a testování závodních vozů. Testy skutečného modelu na závěr jsou velmi důkladné. Testuje se snad všechno, nač lze pomyslet. Zajímavým způsobem se realizuje testování celé dynamiky vozu při otřesech na nerovnostech. Do sedmi míst se umístí sondy, které následně představují různé typy otřesů. Při různých frekvencích se pak hledají součásti vozu, které v této chvíli vibrují. Díky počítačovým simulacím je možné navodit atmosféru libovolného závodu. Nic však nenahradí skutečný závod, který je reálným testem. Teprve Grand Prix dá odpověď na otázku, zda se auto zdařilo nebo je třeba ho ještě vylepšit. Celá letošní závodní sezona je jedním velkým testem pro nové RB8. Věřme, že toto testování bude pro Red Bull Racing Technology úspěšné.

Výroba dílů převodové skříně motoru monopostu na obráběcím centru DMU 50ev

Wings For Life

Tento mimořádný charitativní projekt firmy Red Bull, který podporuje výzkum a vývoj v oblasti poškození míchy. Jeho zakladateli se v roce 2004 stali Heinz Kinigadner, bývalý rakouský motokrosový závodník a jeho přítel Dietrich Mateschitz, vlastník Red Bullu. Důvodem vzniku dnes státem uznávané nadace byla tragická smrt syna Heinze Kinigadnera, který ve svých 19 letech podlehl těžkému zranění, způsobenému na benefičním motokrosovém závod, při kterém si poranil míchu. Nadace si jako svůj cíl stanovila, že bude přispívat všemi prostředky k tomu, aby v budoucnu bylo možné léčit a také uzdravit poranění míchy, a jejím mottem se stalo prohlášení otce tragicky zesnulého mladíka: „Nikdy se nevzdávejme naděje.“ Tento charitativní projekt oslovuje lidi na celém světě nejen tím, že zakladatelé nadace nesou veškeré administrativní poplatky, čímž zaručují to, že vámi věnovaný finanční příspěvek bude stoprocentně věnován na výzkum v oblasti poranění míchy, ale zejména spoustou akcí, kterou Wings For Life pořádají. V březnu letošního roku se pro tuto nadaci běžel v Silverstonu půlmaratón. Pokud cítíte souvislost se závody F1 v Silverstonu, hádáte správně. Na start půlmaratónu se postavili zaměstnanci Red Bull Racing Technology v čele s Christianem Hornerem a Adrianem Neweyem i všichni fanoušci týmu Red Bull. Mimochodem pánové Newey a Horner doběhli v úžasném čase 2 hodiny a 32 minut. Tento den přinesl pro Wings for Life více než 24 000 eur i díky angažovanosti týmu Red Bull. Ne náhodou se ambasadory Wings for Life stali David Coulthard i oba stájoví jezdci Sebastian Vettel a Mark Weber. Do podpory projektu se zapojila i řada známých sportovců, protože z výše uvedeného je jasně patrné, že hybnou silou založení nadace byl právě úraz při sportu. Jako velký příznivce lyžování bych ráda zmínila alespoň jednu sportovní osobnost, mimořádnou dámu, nejlepší americkou lyžařku všech dob – Lindsey Vonn. Tito sportovci velmi výrazně pomáhají s osvětou a upozorňují širokou veřejnost na vysoké riziko úrazů páteře a opakovaně nám, amatérským sportovcům, neúnavně vysvětlují význam pomůcek na ochranu páteře. I to je Red Bull.

Děkujeme.

Ing. Eva Klocová

Siemens

umístění na IMT 2012: pavilon P, stánek 85

eva.klocova@siemens.com

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 120974
Datum: 04. 09. 2012
Rubrika: Trendy / IMT 2012
Firmy
Související články
Zubní náhrady aneb strojírenství i v dentálním průmyslu

Zubní náhrady se vyrábějí již od dob egyptských faraonů téměř stejným způsobem. Pouze materiály a metody se za tu dobu vyvinuly na úroveň 21. století.

Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Strojírenské fórum 2018: Zaměřeno na nové technologie a materiály

Příběh pátého ročníku Strojírenského fóra se začal psát 10. května 2018 na půdě Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně konferencí na téma moderní výrobní technologie a materiály s důrazem na aditivní výrobu z velké části kovových materiálů a na inovativní aplikace kompozitních materiálů. Na sto účastníků z řad výrobní a akademické sféry vyslechlo na 13 přednášek a následně v pozdních odpoledních hodinách se větší část z nich odebrala na exkurzi po šesti VaV pracovišťích zaměřených na nové technologie. Plný den poznání a nových setkání. Pojďme se k němu vrátit fotoreportáží.

Sázejme olivovníky, ať mají naši potomci co sklízet

Profesor Stanislav Hosnedl se celý svůj odborný život věnuje oboru konstruování výrobních strojů a zařízení. Značným podílem přispěl k rozvoji konstrukční vědní disciplíny Engineering Design Science and Methodology, ve které se stal uznávaným odborníkem nejen u nás, ale i v zahraničí. K jeho pedagogické a vědecké činnosti jej přivedly kroky z výrobní praxe. Tak by tomu mělo být. Stanislav Hosnedl je Plzeňák tělem i duší s aktivními kontakty po celém světě. Bylo nám ctí, že jsme mu mohli na letošním MSV v Brně předat Zlatou medaili za celoživotní tvůrčí technickou práci a dosažené inovační činy.

Cena MM Award na EMO

Ocenění MM Award od našich německých kolegů z časopisu MM MaschinenMarkt je specialitou veletrhů pořádaných nejen v Evropě, ale po celém světě. Nejinak tomu bylo i na letošním hannoverském EMO, kde proběhlo slavnostní předání exponátům, které odbornou porotu zaujaly. Ceny jsou udělovány ve spolupráci se svazem VDW. Protože se jedná o jediné oficiální ceny udělované na veletrhu EMO a značky MM, VDW a EMO jsou dobře známé v oboru výrobní techniky, věnujeme jim svoji pozornost v retrospektivě veletrhu.

Integrovaný obvod o tloušťce jedné molekuly

Lidstvo již zvládlo přeměňovat světlo na elektřinu a vytvořit akumulátory, v nichž nedochází k chemickým reakcím. Problémem však je, že tyto přístroje mají velmi nízkou účinnost. Nejlepších parametrů by se dosáhlo při použití polovodičů o tloušťce jediné molekuly. A ty se nyní naučili vyrábět vědci z ruského institutu MISiS, který je partnerem ruské korporace pro atomovou energii Rosatom.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

CIMT je v Číně, Čína je na CIMTu

Při letošním ročníku došlo na CIMT k významné změně. Evropští i američtí vystavovatelé byli přemístěni z hal tzv. západních do východních. Proč, to se mi nepodařilo zjistit. V reportáži před čtyřmi lety jsem umístění evropských a asijských firem popisoval s notnou nadsázkou, a tak si tuto změnu vysvětluji po svém – vystavovatelé si přečetli mé zpravodajství z výstaviště?. Také platí, že není pavilon jako pavilon. Standardy úklidu v halách, stravovacích prostorech, na toaletách byly v pavilonech, kde byla německá a švýcarská expozice, bližší evropským zemím než asijským. A o tom je jedna z čínských mentalit – jaké standardy mají být, ty jim musejí být ukázány, resp. nadiktovány či nařízeny.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Diskutovaný Průmysl 4.0

Fenomén Průmysl 4.0, nastínění možných směrů vývoje a příprava společnosti na změny způsobené novými technologiemi – to jsou diskutovaná témata konferencí a seminářů současnosti. Podpora výzkumu a vývoje se musí soustřeďovat na technologicky významné oblasti vycházející z potřeb české průmyslové praxe. Odborníci zdůrazňují potřebu vzdělávání a zvyšování kvalifikace zaměstnanců.

The Nexx generation

Když potřebujete rychle vyrobit funkční prototypy produktů, CNC obráběcí stroje jsou, navzdory rychlému rozvoji a rozšiřování technologie 3D tisku, stále tím nejlepším řešením. Portugalský výrobce přileb Nexx se na trhu poohlížel po vhodném stroji k rychlému prototypování. Dnes tak může experimentovat s více designovými nápady, vyrábět plně funkční prototypy a uvádět nové výrobky na trh rychleji než kdy dříve.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit