Témata
Reklama

Sledování forem ve výrobě, skladu i údržbě

Jednou z nejdůležitějších věcí, které firmy pracující v oblasti výroby výlisků řeší, je sledování forem a řešení problémů, které při výrobě nastanou. Důležité je problémy řešit tak, aby příště, pokud se stejný problém objeví znovu, bylo možné sáhnout do databáze a problém vyřešit ihned, bez zbytečných časových prodlev. To umožňuje systém MachineLOG IT, jenž maximálně zjednodušuje sledování pohybu forem, jejich oprav i nasazení ve výrobě.

Systém je vytvořen tak, aby se veškeré získané vědomosti uchovávaly a aby je bylo možné opakovaně využít, kdykoliv je třeba. To umožňuje několikanásobně zkrátit čas na řešení situace v případě opakujících se problémů a tím výrazně zkrátit mimořádnou prodlevu systému a ušetřit nemalé finanční prostředky. U forem se sledují parametry a stav, počet cyklů, výkresy, stav výrobků a jejich kvalita a stavy objednávek. Vedoucí projektů tyto informace mají stále k dispozici a mohou tak na mimořádnou situaci rychle reagovat.

Reklama
Reklama
Reklama

Urychlení servisu a uchování know-how

Důležité je hlášení problémů, které vznikají na formě během celé doby její životnosti. Při standardním postupu je po jejich vyřešení v tom lepším případě postup zapsán, aby se při opakování dané situace bylo možné podívat do poznámek a řešení zopakovat. Potíž může nastat při hledání dokumentace a rychlém vyhledání řešení. Pokud formu přesouváme k partnerovi, ten v drtivé většině případů nemá k zapsaným postupům řešení přístup.

Již samotné sledování pohybu forem a nástrojů mezi pracovišti je přitom dost nelehký úkol a klade velké nároky na administrativu – je třeba vědět, kde se aktuálně forma nachází, z čeho se skládá, jaké jsou její náhradní díly, kolik se na konkrétní formě nebo stroji provádělo oprav, kolik dotazů a problémů přitom bylo řešeno a jaký je aktuální stav, tj. zda se forma právě nachází ve skladu, ve výrobě, v údržbě, v kooperaci apod.). Dále je podstatné mít k dispozici manuál zapojení formy a její optimální nastavení ve výrobě. To vše můžeme označit jako znalostní databázi k formě nebo stroji jako takovému.

MachineLOG IT zjednodušuje sledování pohybu forem, jejich oprav i nasazení ve výrobě.

Řešení opakovaných problémů vždy po ruce

Ve všech uvedených situacích může být významným pomocníkem systém MachineLOG IT. Podívejme se na příklad, jak vypadá řešení problému po jeho zavedení. Forma je označena QR kódem. Pomocí systému MachineLOG IT lze snadno zadat problém, ke kterému na formě došlo. Příslušná zpráva okamžitě přijde jak servisnímu technikovi, tak v případě potřeby i dodavateli, a to bez zbytečného hledání kontaktů. Některé potíže lze vyřešit ještě rychlejší cestou prostřednictvím vyhledání řešení v historii problémů. Samozřejmostí je možnost nafotit aktuální stav dokumentující, co se přihodilo. Na pozadí tak v rámci systému vzniká databáze řešení konkrétních problémů, které mohou pomoci v budoucnu. Tato databáze je zabezpečena a přístup do ní mají pouze oprávnění uživatelé. Výsledkem je, že informace o klíčových událostech zůstanou zachovány, a pokud se problém objeví znovu, není třeba zdlouhavě objevovat již jednou nalezené řešení.

Další z možných scénářů představuje samotná oprava formy, která může probíhat na jiném pracovišti. Je nemyslitelné, aby výroba důležitého produktu byla pozastavena na příliš dlouhou dobu. Pomocí mobilní anebo tabletové aplikace je možné nahlásit požadavky na opravu a servis, jako dokdy musí být oprava provedena, anebo lze stanovit datum, do kterého je třeba formu vrátit. Tímto způsobem se nutné opravy automaticky řadí podle jejich naléhavosti.

Systém aktivně udržuje technologické know-how ve firmách a urychluje servis.

Sledování forem

V systému samozřejmě vidíme, zda je forma aktuálně v lisovně, nástrojárně apod. Klíčové je, že i když vlastník formu předá partnerovi, který na ní bude lisovat, má díky aplikaci stálý přehled o tom, co se s formou děje. Například zda je zrovna na lise, kolik toho již vyrobila, jaké má parametry atd. Tato vlastnost je zvláště v dnešní době velmi oceňována. Sledování formy je při nasazení systému MachineLOG IT jednodušší, čímž se zvyšuje transparentnost procesu a tím i důvěra mezi partnery.

Implementace systému

Implementace systému MachineLOG IT do výroby je jednoduchá a přispívá k přehlednějšímu sledování stavu nastavených parametrů. V databázi je uloženo jak zapojení forem, tak i její technologické parametry, které se ukládají a uchovávají po celou dobu její životnosti. Také ve fázi ladění formy se všechny tyto parametry zapisují a v případě potřeby je lze kdykoliv využít.

Při propojení řízení výroby a oprav, resp. údržby forem dostáváme velmi silný nástroj, který nejenže pomáhá, ale současně zachová i to nejdůležitější – firemní znalosti a zkušenosti. Ty jsou dostupné nejen pro každodenní interní použití, ale zároveň bezpečně uchované před konkurencí na zabezpečených serverech.
Převzato ze sborníku konference Formy Brno 2015. Redakčně upraveno.

Jan Svoboda

Jiří Pastor

svoboda@jansvoboda.cz

www.jansvoboda.cz

machinelog.it

Reklama
Firmy
Související články
Příprava pracovníků pro výrobu technologií vstřikování plastů

Následující příspěvek představuje jeden ze způsobů přípravy pracovníků ve firmách, jejichž hlavní pracovní náplní je technologie vstřikování plastů

Igráček slaví 40. narozeniny

Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

Výroba stavebnic leteckých modelů

Pamětníci si možná vzpomenou na reportáž o výrobě plastikových leteckých modelů, která vyšla v MM Průmyslovém spektru 1, 2/2004. Když jsem loni na setkání uživatelů softwaru NX potkal pana Vladimíra Šulce, jednoho ze zakladatelů společnosti Eduard – Model Accessories, pozval mě, ať se k nim do Obrnic přijedu znovu podívat, protože za tu dobu se mnohé změnilo.

Související články
První plnobarevná stolní 3D tiskárna

Společnost Mcor představila jako první na světě plnobarevnou stolní 3D tiskárnu Mcor ARKe a klade si za cíl dostat tuto 3D tiskárnu do každé kanceláře či učebny.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Plasty a robot – jde to dohromady?

Žijeme v době, kdy nás plasty provázejí na každém kroku. Možná si ani neuvědomujeme, kde všude nám pomáhají, kde nás ovlivňují. Od tužky či propisky přes klávesnici, u které sedíme skoro každý den, po stravování a umělohmotné vařečky, které nahradily ty dřevěné, jež používaly naše babičky. Snažíme se usnadnit si život. Těžké díly ze železa vyměnit za lehčí, plastové. Stejně tak i tvůrci softwaru se snaží zjednodušit výrobu.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Uniplast Brno vstoupil do druhé padesátky

V roce 2015 vstoupil Uniplast Brno do druhé padesátky let své činnosti, proto mi dovolte ohlédnout se za jeho pracovní činností v uplynulém roce. V souladu s prací v předešlém období navázal na tradiční konference, konzultace, exkurze, semináře a publikační činnost.

Zavedení nového softwaru zefektivnilo konstrukci forem

Společnost Dramco Tool & Die Co. z Grand Islandu se specializuje na výrobu komplexních vstřikovacích forem pro automobilový a spotřební průmysl. S ohledem na potřebu upgradovat a změnit systém konstrukce a výroby forem za účelem zvýšení efektivity začala hledat systém, který by umožňoval rychlou konstrukci forem, automatizaci některých procesů a umožňoval práci jak s objemovými tělesy, tak s volnými plochami.

Problematika dějů při svařování plastů vybranými technologiemi

V současnosti průmyslově využívané technologie svařování plastů mohou do výrobního procesu vnést neočekávané problémy. Cílem článku je seznámit čtenáře s možnými úskalími, která mohou nastat při svařování některých typů plastů vybranými technologiemi.

Jedině CO2 laser pro opracování plastů? Dnes už ne

Implementace a nahrazování mechanických střihadel funkčními celky s CO2 lasery je již dlouhou dobu etablovaný proces pro odstraňování vtokových soustav. Ale co když chceme výrobek z plastu kompletně opracovat? Zjednodušit tvar formy a snížit tak náklady ve výrobě? Musíme kupovat drahé 3D CO2 laserové celky? Není možné laserovou technologii integrovat do technologie stávající?

Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

Lehký materiál s vysokou schopností absorpce energie

ARPRO je materiál vhodný pro řízení energie nárazu, který se vyznačuje unikátní kombinací vlastností, jako jsou schopnost absorpce energie, strukturální pevnost při velmi nízké hmotnosti, chemická odolnost, dobré tepelně- a zvukověizolační vlastnosti a recyklovatelnost.

Úloha 3D tisku při vývoji kompaktních stavebních strojů

O rapid prototypingu, respektive 3D tisku se v poslední době hodně mluví. Jaké je ale jeho skutečné praktické uplatnění? Na to jsem se zajel podívat do vývojového centra společnosti Doosan Bobcat Engineering v Dobříši.

Náhrada kovů snadno a lehce

V roce 1991 společnost EMS-Grivory uvedla na trh materiály Grivory GV a otevřela tak nové možnosti k náhradě kovů. Od té doby vývoj těchto materiálů nepřetržitě pokračuje a hranice jejich možností jsou tak neustále posouvány.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit