Témata
Reklama

Snižování provozních nákladů může být bezbolestné

Krizová léta pomalu doznívají a průmysl se začíná zotavovat a poohlížet po nových obchodních příležitostech a odbytištích. Ekonomická krize pro mnohé manažery znamenala období, ve kterém se museli přizpůsobit novým možnostem a úzkostlivě rozmýšlet nad novým rozložením svých rozpočtů. Jednoznačně hlavnímu zaměření pozornosti a následně realizování všemožných opatření se naprosto logicky těšily náklady.

Při rozložení nákladů nacházíme dvě hlavní skupiny – ryze provozní a pak ty personální. V oblasti personálních nákladů se jednalo o velmi bolestivé škrty související především s optimalizací počtu kmenových zaměstnanců, snižováním mezd, provizními malusy a v neposlední řadě firmy téměř odepsaly veškeré zbytné výdaje na rozvoj a profesní růst svých zaměstnanců v podobě odborných školení a nepřímé motivace. Pravděpodobně ti prozíravější manažeři se však podívali v prvé řadě na provozní náklady jako takové. Jít touto cestou znamená použít sice více invence a zapojit do rozhodování tzv. strategii udržitelného rozvoje, nicméně v dlouhodobém horizontu je naplňování této strategie pro firmy přínosnější, stabilizuje firmu zevnitř a má značný dopad na nutné zvyšování konkurenceschopnosti.

Zamyslet se nad snižováním provozních nákladů však úzce souvisí s potřebou si uvědomit, že pro zajištění efektivních a životaschopných úsporných opatření musíme přistoupit k počáteční investici. Ať již jde o úsporná opatření v oblasti způsobu vytápění, zateplení objektu, technologie osvětlení, úprav podmínek a změn dodavatelů energií nebo zefektivnění zacházení s vodou, vždy je s tím spjata investice a pro tu je vhodné najít volné prostředky, a to i za cenu krátkodobého úvěrování těchto kroků.

O všech zmíněných oblastech vhodných úspor a jistě o řadě dalších existuje velké množství dostupných informací a prověřených cest. Efektivní zacházení s vodou se ale stále jeví být tabu, pod jehož pokličku se odváží nahlédnout jen málokdo. Jedna z nejlevnějších a nejjednodušších variant je efektivně snížit spotřebu vody a spolu s ní také energii pro její ohřev. Tímto opatřením je možné snadno ušetřit desetitisíce až miliony korun ročně.

Reklama
Reklama
Reklama
Řeč bude o šetřičích vody v podobě úsporných perlátorů a průtokových či objemových regulátorů průtoku. Tato zařízení je možné instalovat na umyvadla, dřezy, sprchy, bidety, toalety, tedy všude tam, kde běžně vodu používají všichni zaměstnanci i návštěvníci firmy.

Úsporné perlátory

Úsporné perlátory jsou technologicky a konstrukčně upravené běžné perlátory a provzdušňovače, se kterými se standardně každý den setkáváme doma i v práci. Dnes je to již běžná součást vodovodní baterie určené pro umyvadla a dřezy. Obyčejný perlátor sice navozuje pocit šetření vodou díky efektu provzdušnění, ale je to šetření minimální. Spíše slouží jako usměrňovač proudu vody. Běžným perlátorem proudí při standardním tlaku 5 barů až 15 litrů za minutu a oproti stavu bez perlátoru je rozdíl symbolický – okolo 1 litru. Úsporné perlátory umějí zregulovat takový průtok řádově o desítky procent. Obsahují totiž kromě části pro přisátí vzduchu také část, kde se reguluje objem vpouštěné vody. Tato regulační část je většinou tvořena plastovým úchytem, ve kterém jsou buď pevně instalovány regulační o-kroužky a nebo jsou o-kroužky instalovány volnějším způsobem, který umožňuje snadný uživatelský zásah za účelem změny nastavení průtoku. Druhá varianta je z praktického hlediska mnohem lepší. Část výrobců regulační o-kroužky nepoužívá vůbec a nahrazuje je soustavou několika roštů, chcete-li sítek, jež jsou na sobě těsně vrstvena. Tento typ regulace je z hlediska životnosti a efektivity výrobku méně vhodný. Druhou část pak tvoří samotný perlátor, který má za úkol do zregulovaného proudu vody přisát vzduch v odpovídajícím množství. I zde existují rozdíly ve výsledném stupni properlení vody, jelikož míra provzdušnění závisí na konstrukčním řešení tohoto dílu.

Regulátory do sprch

Druhou kategorii tvoří regulátory do sprch. V zásadě jde o tutéž technologii s vynecháním prvku properlení. Tyto regulátory se instalují mezi sprchovou baterii a sprchovou hlavici nebo u sprch bez hadice přímo před sprchové zakončení. Tvoří jakousi redukci, která není na první pohled ani vidět. Sprchové regulátory patří mezi šetřiče vody, kde můžeme předpokládat objemově největší úspory. Průtoky ve sprchách se pohybují kolem 20 litrů za minutu a výjimkou nejsou sprchy s vyšším natlakováním, kde průtok šplhá ke 30 litrům za minutu. Přitom ve sprchách stačí běžně 8–10 litrů vody za minutu. Velkou práci zde odvede sprchová hlavice, která nakonec vodu rozvádí do jednotlivých otvorů a uživatel tak stejně jako u úsporných perlátorů nepozná, že je proud vody výrazně zregulován. Absence perlátoru je u sprchových regulátorů způsobena tím, že se vzduch od vody v hadici, případně sprchové hlavici oddělí a nedochází tak k vytvoření iluze plného proudu vody jako např. u umyvadel.

Regulátory průtoku

Třetí nejběžnější, ale nejčastěji přehlíženou skupinou šetřičů jsou regulátory do toalet. Na trhu je opět poměrně zajímavá nabídka různých řešení. Vaky s vodou zavěšené v nádržce a přepážky uvnitř nádržky fungují de facto se stejným cílem. Omezit objem splachované vody tím, že jí méně napustím do nádržky. Komplikace však nastává v okamžiku, kdy je třeba spláchnout větší množství vody a my musíme čekat, než se voda do nádržky dopustí. Toto se sice netýká přepážek, protože nádržku máme plnou vody, ale kvůli zabudované přepážce ji stejně všechnu není možné použít. Patrně nejvhodnějším řešením jsou závaží, tzv. WC stopy, jež se zavěšují do přepadové trubice. Toto závaží neovlivňuje objem napouštěné vody, ani objem použitelné vody, ale čistě jen objem vody, kterou spláchneme. Závaží způsobí dřívější pokles přepadové trubice, čímž se utěsnění výtok. Zbývající vodu však v nádržce máme stále a pokud potřebujeme, nic nám nebrání spláchnout ihned znovu nebo tlačítko přidržet a tím zabránit těsnění, aby vykonalo svou práci. Je to řešení, které nám nezasahuje do potřebného komfortu a nezdržuje nás případným čekáním při napouštění nádržky. Zajímavé je, že tento systém funguje i tam, kde jsou již modernější dvoutlačítkové splachovací systémy, včetně těch podomítkových.

Na trhu je široká nabídka různých řešení od různých výrobců. Mezi ty nejrozšířenější výrobky patří dovozové produkty z Číny a Tchaj-wanu. Zde je třeba dát velký pozor na jejich skutečný význam pro vaše úsporná opatření, protože často neušetříte ani zlomek toho, co je uvedeno na obalu. Komplikované je to také z pohledu kvality použitých materiálů. Rozhodně stojí za to vyvarovat se pořízení výrobků s plastovou či měděnou objímkou. Ideální je mosaz nebo alespoň nerezová ocel. Mosaz je ideální, jelikož vůbec nereaguje s vodou. Její pochromování pak dodává výrobku i velmi slušný estetický dojem. Z amerických či evropských producentů jmenujme například Neoperl, Amfag, Ecogam či Watersavers. Poslední zmiňovaný je dokonce ryze českým výrobcem patentovaných šetřičů vody se specializací na všechny tři typy vodovodních zařízení.

Při porovnávání nabídek jednotlivých výrobců je dobré sledovat materiálové složení, původ výrobku, kvalitu povrchových úprav, reference významných zákazníků či partnerů. Rozhodně se vyplatí zajímat se o informace, které jsou u výrobku uvedeny k průtoku. Valná většina výrobců šetřičů vody své průtoky kalibruje při velmi nízkém tlaku 3 bary, což neodpovídá standardní realitě v českých podmínkách. Ač se to nezdá, je to velmi důležitá informace, protože při vyšším tlaku se přes regulaci dostane více vody. To je jednoduché fyzikální pravidlo a většina výrobců spoléhá na neinformovanost zákazníka a neověřování skutečného průtoku. Málokdo i doma nebo v zaměstnání bude měřit skutečný průtok a spoléhá na popis na obalu výrobku.

Platí tedy to, co u každého sortimentu. Dvakrát měř, jednou řež. Ve výrobě jsme na toto přísloví zvyklí, tak si zvykejme i v rámci manažerských rozhodnutí. Za předpokladu nalezení vhodného dodavatele šetřičů vody můžete docílit úspor i více než 60 %. Při výběru nejvhodnějšího řešení však nerozhoduje tolik cena a vyplatí se investovat i do dražších typů. I tak se cena těch kvalitnějších pohybuje kolem 250–300 Kč a celková investice přijde maximálně na desítky tisíc korun. Návratnost dobré investice se pak ovšem počítá průměrně na měsíce, nikoliv roky.

WATERSAVERS
Martin Procházka
prochazka@watersavers.eu

Reklama
Související články
Možnosti využití vizualizace v ekodesignu

Stále rostoucí požadavky na snižování emisí skleníkových plynů, zejména emisí oxidu uhličitého (CO2), vyvolávají potřebu integrace principu udržitelného rozvoje i do již pevně zaběhnutých vývojových postupů u různých typů produktů. Z pohledu chystaných legislativních požadavků může být u nových výrobků významné prokázat, že při jejich vývoji byla zvolena strategie, která v rámci jejich celého životního cyklu nejméně zatěžuje životní prostředí.

Blue Competence a výrobní stroje

Iniciativa Blue Competence zvyšuje povědomí a znalosti o udržitelnosti a zvyšuje úroveň evropského průmyslu výrobních strojů. Tato iniciativa nabízí společnou platformu evropským firmám, jež se zabývají výrobními stroji, a koordinuje činnosti související s vývojem energeticky efektivních řešení včetně spotřebovaných zdrojů.

Energetická efektivita tepelných zařízení

Nově jsou zavedeny předpisy EU, které se zabývají ekodesignem a energetickými štítky, kdy u tepelných zařízení hraje významnou roli právě energetická účinnost.

Související články
Nekompromisně účinný

Současně se vznikem 200tunového vertikálního obráběcího centra PowerForce 8 firmy SHW Werkzeugmaschinen z Aalen-Wasseralfingenu (Německo) vzniká nový standard energetické účinnosti velkých obráběcích strojů. K dosažení co nejlepších výsledků je nutné zohlednit všechny aspekty od návrhu přes konstrukci až po výběr jednotlivých komponent obráběcího centra. Společnost SHW Werkzeugmaschinen GmbH se sídlem v Aalen-Wasseralfingenu (Německo) za tento inovativní přístup získala v roce 2012 ocenění Nortec Award s názvem „Udržitelný rozvoj v průmyslové výrobě“. K dosažení energetické úspory o 27 % přispěly nové chladicí jednotky zajišťující chlazení elektrických rozváděčů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Makroplasty versus mikroplasty

Plasty se staly nenahraditelným materiálem sloužícím téměř všem oblastem lidské činnosti. V poslední době se pozornost odborníků i veřejnosti soustřeďuje na zcela nový ekologický fenomén, zvaný mikroplasty. Ve smyslu ekologické terminologie je pak možné výrobky z plastů označovat jako makroplasty.

Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Jsou smíšené konstrukce dočasně za svým zenitem?

Nikdo nenamítá proti oprávněné potřebě lehkých konstrukcí v dopravě, aeronautice, obalové technice a u pohyblivých částí strojů, systémů a zařízení. Avšak jsou smíšené konstrukce s plasty vyztuženými vlákny v současnosti opravdu za svým zenitem?

Efektivní likvidace obráběcích kapalin

Obráběcí emulze jsou klíčovým prvkem celé řady obráběcích procesů. Emulze zajišťují chlazení, odvod vznikajících třísek, dočasně pasivují obrobky v průběhu operací a mají spoustu dalších funkcí. Na konci životnosti emulze je nutné zajistit jejich likvidaci. Vyčerpané emulze jsou klasifikovány jako nebezpečný kapalný odpad, takže je nelze jednoduše vylít do kanalizace. Článek pojednává o možnostech likvidace obráběcích kapalin.

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Výzvy při lisování hliníku

Vzhledem k neustále se zvyšujícím požadavkům na snižování spotřeby paliv automobilovém průmyslu, musí výrobci hledat cesty ke snižování hmotnosti automobilů všech produktových řad. Vedle používání ocelí AHSS a UHSS jsou hliníkové slitiny velmi atraktivní a životaschopnou možností pro výrobce. Novější typy oceli mohou být zpracovány podobným způsobem původně používaným po generace. Hliníkové materiály mají mnoho výhod i nevýhod oproti oceli, které musí být pečlivě zváženy.

Role ekodesignu v konstrukci strojů

Žijeme v turbulentní době. To, co bude zítra, už pravděpodobně bude vypadat jinak než to, co bylo včera. Je to dáno různými aspekty, které však znamenají, že výrobní podniky nemohou mít vzorce chování odvozené na základě svých zkušeností z minulosti. Pokud chtějí firmy přežít, musejí se pokusit předvídat přání zákazníků, musejí být proaktivní a zejména musejí mít zaměstnance schopné inovovat a přebírat zodpovědnost za své činy a chování. V tomto seriálu popisujeme naše úvahy tímto směrem.

Ekodesign motorů a zvyšování elektrické účinnosti

Současný vývoj a návrh produktů v oblasti energetiky je stále intenzivněji veden snahou systematicky navrhovat takové produkty a řešení, které během celého životního cyklu nabízejí nejen očekávanou funkčnost, bezpečnost nebo technologickou vyspělost, ale také co nejmenší negativní dopad na životní prostředí.

Syntetické estery a jejich použití nejen při obrábění

Syntetické estery jsou látky, které mohou být vyrobeny v nekonečném množství variací z běžně dostupných mastných kyselin a alkoholů a poskytují nekonečné množství strukturálních i výkonových možností. V současnosti vyráběné estery mohou být speciálně určeny pro specifický druh použití pro různé aplikace a prostředí. Ať již hledáte vynikající hydrolytickou stabilitu, oxidační stabilitu, biodegrabilitu, mazací schopnost, vysoký viskozitní index nebo vlastnosti fungování za nízkých teplot – to vše je možné s tím správným syntetickým esterem.

Revoluce v oblasti hledání energetických úspor

Nejpozději do června roku 2014 mají členské státy Evropské unie (EU) zapracovat do své legislativy požadavky směrnice Evropského parlamentu a Evropské rady 2012/27/EU o energetické účinnosti. Požadavky se významně dotknou velkých společností a ústředních vládních institucí (úřadů apod.). Ty budou muset pravidelně provádět energetické audity nebo zavést a nechat si certifikovat nezávislými akreditovanými orgány systém hospodaření s energií nebo environmentální systém. Opatření se rovněž dotknou i malých a středních podniků, ale zde je na každém členském státě, jak k této problematice přistoupí, což bude jistě součástí připravované novely zákona č. 406/2002 Sb. o hospodaření s energií.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit