Témata
Reklama

Software pro strojaře 2012

14. 11. 2012

Ačkoliv počítače jsou dávno samozřejmou součástí našeho života a zdálo by se, že jejich výkon se jen tak v poklidu zvyšuje v souvislosti s rostoucími nároky softwaru, nových verzí operačních systémů či rostoucím rozlišením fotografií a že nějaké revoluční novinky v této oblasti se nedají očekávat, bude spíše pravda opak. Snad je to tím, že na nové věci, které ulehčují práci, si člověk zvyká rád a rychle. Podobně je tomu i v oblasti softwaru. Co bylo před několika lety nedostižným snem, stává se realitou. Nezbývá než všechny novinky stále sledovat. Pomoci zde může sedmé vydání tradiční přílohy Software pro strojaře, které přináší řadu zajímavých informací, především z oblasti CAD/CAM/CAE softwaru. Všechny články doplněné o relevantní odkazy tradičně najdete jak na www.mmspektrum.com, tak na www.digitovarna.cz, kde naleznete výběr informací věnovaných právě strojírenskému softwaru.

Úvodem pár novinek a zajímavostí letošního podzimu.

Reklama
Reklama
Reklama

3D zkušenost

Výše uvedený titulek parafrázuje název setkání 3Dexperience Forum, které 23. října v Clarion Congress Hotelu v pražských Vysočanech uspořádala společnost Dassault Systèmes. Jeho název odkazuje k nové technologické platformě 3Dexperience založené na spojení sociální inovace, realistické 3D zkušenosti a inteligentních technologií založených na vyhledávání. To vše má jít za rámec PLM a výsledkem má být nová forma podniku a udržitelné inovace vedoucí k souladu produktů, přírody a života. Hezky řečeno, ale co si pod tím má nezasvěcený člověk představit? Patrně vše nejlépe osvětlí příklad – jeden nadmíru zajímavý totiž poskytla společnost Technodat. Je jím projekt létajícího kola F-Bike, širší veřejnosti představený na letošním MSV v Brně. Na jedinečném projektu, jaký ve světě nemá obdoby, spolupracovaly firmy Technodat, Evektor a Duratec. Pro vývojové práce byly využity nejmodernější počítačové technologie využívající nástrojů platformy 3Dexperience od Dassault Systèmes, které umožnily efektivní společnou práci vývojového týmu, jehož členové pracovali v různých firmách a různých lokalitách. Přitom práce na projektu byly zahájeny letos v únoru, v květnu byl dokončen virtuální prototyp. Fyzický prototyp byl představen v září na MSV, nyní probíhají přípravy letových zkoušek. S živým pilotem za řídítky by se podle současných plánů měl F-Bike vznést na jaře příštího roku.

Létající kolo F-Bike na 3Dexperience Fóru. Foto autor

Jiný druh 3D zkušenosti představila na téže akci společnost AV Media, která se mimo jiné zabývá instalacemi 3D projekcí. Tato technologie se stává dostupnou i pro školy a běžné firmy, a lze tedy očekávat rostoucí uplatnění virtuální reality v oblasti vývoje nových výrobků. Lahůdkou v prezentaci firmy AV Media pak byla virtuální procházka, respektive průlet Prahou 19. století, a to prostřednictvím 3D projekce digitalizovaného Langweilova modelu Prahy. Na zmíněný 3D film se můžete jít podívat do Muzea hl. m. Prahy, stojí za to.

Josef Průša se 3D RepRap Open Source tiskárnou. Foto autor

3D zkušenost do třetice. Možnosti 3D tisku jsou nejen mezi technickou veřejností již dobře známy. Převládá však názor, že jde o drahé a nedostupné technologie. Že tomu tak nemusí být, ukázal na svém stánku na 3Dexperience Fóru Josef Průša, který je jedním z hlavních vývojářů Open Source 3D tiskáren v rámci projektu RepRap. Prostřednictvím internetu si jednoduše necháte od někoho, kdo si tiskárnu postavil před vámi, vytisknout potřebné díly, dokoupíte elektroniku, něco v železářství – a pak už je to na vás.

Lidé se chtějí dotýkat

Budeme k ovládání počítačů ještě potřebovat klávesnici nebo myš? Patrně ano, ale zato nad trackpadem se nejspíš začíná smrákat. Jeho obliba se totiž mezi uživateli notebooků blíží nule. Vyplývá to ze studie společnosti Intel, která zjišťovala, jaký primární způsob ovládání počítače lidé preferují. Zcela suverénně zvítězil dotykový displej, který upřednostňuje téměř 80 % lidí.

Letošní podzimní novinkou na trhu počítačů jsou takzvané konvertibilní ultrabooky, tj. přenosné počítače, které se snaží kombinovat přednosti tenkých a lehkých ultrabooků a kompaktních dotykem ovládaných tabletů. Ultrabooky jsou vybaveny dotykovou obrazovkou a lze je používat buď jako klasický notebook s klávesnicí, anebo se složí tak, že klávesnice se schová a pak se s nimi pracuje jako s tabletem. Konstrukčně na to šli různí výrobci různě. Rovnou se dvěma řešeními přišlo Lenovo. V řadě IdeaPad, zaměřené zejména na domácí uživatele, byl uveden na trh ultrabook IdeaPad Yoga, jehož víko lze otočit až o 360°. V této poloze se vypne klávesnice, na niž pak můžete počítač položit a počítač používat jako tablet. Možné jsou i mezipolohy, kdy ultrabook můžete postavit na stůl jako stojánek a použít jej například k prezentacím, prohlížení fotografií apod. Pro firemní klientelu je k dispozici ultrabook ThinkPad Twist, jehož obrazovka je připojena ke klávesnici prostřednictvím otočného čepu v ose počítače. Ultrabook potom můžete zavřít stejně jako běžný nootebook, nebo otočit a zavřít obrazovkou nahoru. Tato řešení se asi nezdála vývojářům Asusu, kteří do víka svého modelu Taichi nainstalovali obrazovky rovnou dvě – jednu na horní, druhou na spodní stranu. Lišácky na to šla Toshiba a použila mechanismus, který umožňuje počítač zavřít buď obrazovkou nahoru, nebo dolů. Dell zase přišel s nápadem, kdy víko počítače tvoří rámeček, v němž lze obrazovku o 180° otočit. Jako poslední by měl být na trh uveden ultrabook, kde se obrazovka od klávesnice prostě a jednoduše odpojí.

Konvertibilní ultrabook Lenovo Yoga 13

Možná to všechno na první pohled vypadá jako zajímavé hračky, nicméně společnost Intel vypracovala další studii, která zjišťovala preference lidí, kteří měli po 60 dní možnost pracovat s různými typy mobilních zařízení s operačním systémem Windows 8. Nejvíce z nich, tedy 44 %, by si vybralo konvertibilní ultrabook s ovládáním prostřednictvím dotykového displeje, 31 % klasický ultrabook rovněž s dotykovým displejem, 22 % tablet a jen 3 % by volila ultrabook bez dotykového rozhraní. Vzhledem k tomu, že Windows 8 podporují dotykové ovládání a již se začaly objevovat i strojírenské aplikace pro různá dotyková zařízení, je docela dobře možné, že k navyklým způsobům ovládání „softwaru pro strojaře“ přidáme v dohledné době další.

Snadná a dostupná videokomunikace

Někdy nestačí se jen slyšet. Společnost Aastra představila řešení Aastra BluStar Ecosystem pro snadnou a uživatelsky přívětivou videokomunikaci. Řešení je k dispozici v kombinaci s multimediálním telefonem Aastra BluStar 8000i, jakož i v softwarové verzi pro osobní počítače a zařízení iPad a iPhone. Stačí jednou kliknout a je spojen konferenční hovor s požadovaným partnerem, k dispozici jsou adresáře a denní záznamy. Všechny funkce jsou dostupné i mimo vlastní podnikovou síť, takže zaměstnanci mohou vést videokonference i na cestách nebo z domova.

Možnosti videokomunikace v pojetí společnosti Aastra

Průmyslový design v praxi

Co dodat závěrem? Snad jen sladkou tečku na konec. Společnost A|W Graph ve spolupráci s firmou Autodesk uspořádala 30. října v Národním technickém muzeu odborný seminář Autodesk Alias Design v praxi, na němž vystoupil Jan Čapek, který představil zejména své návrhy designu PET lahví pro Karlovarské minerální vody, a Martin Emila, který se zaměřil na technickou stránku koncepčního navrhování a provádění vizualizací.

Design jako příběh – klasika stále inspiruje. Z archivu M. Jelínka

Závěr patřil Michalu Jelínkovi a jeho vystoupení nazvanému Design jako příběh, v němž prezentoval některé své práce, především pak ale volnou tvorbu svého týmu, která rozvíjí elegantní design starých tatrovek.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

//josefprusa.cz/co-je-reprap/

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 121151
Datum: 14. 11. 2012
Rubrika: Software pro strojaře / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Zvyšte potenciál svého 2D CAD softwaru!

Stále příliš mnoho firem přichází o své finanční prostředky tím, že sice využívají nové technologie, ale ty nezvyšují jejich celkový potenciál. V takovém případě pomůže aplikace DraftSight od Dassault Syst?mes. Pomocí tohoto softwaru lze spouštět stávající DWG soubory a vytvářet nové za zlomek nákladů oproti jiným CAD řešením.

Simulace v konstrukci - klíč k inovacím

Dlouho zažitým paradigmatem v průmyslových společnostech je striktní rozdělení konstrukčního a výpočtářského oddělení. To je sice určeno pevnými historicky danými důvody, ale ty v současné době začínají pomíjet. Ve stále více společnostech mají konstruktéři možnost provádět průběžně již během konstrukce jednoduché analýzy a vývojový proces tím zefektivnit. Jak tento trend zachytit a být úspěšní v inovativních řešeních?

Nové funkce pro automatizaci obráběcího procesu

Nová verze CAD/CAM softwaru TopSolidAM V7.13 přináší především jednodušší programování s funkcemi, které se velmi snadno používají. Výsledkem je úspora času, které lze dosáhnout díky novému vysoce výkonnému režimu analýzy kolizí a možnosti provádět řadu úloh zcela automaticky, což přináší celkově vyšší úrovně automatizace obráběcích procesů. V nové verzi najdeme i novou strategii najíždění, která zajistí vyšší životnost obráběcích nástrojů.

Související články
Aerospace - vlajkový průmysl s extrémními nároky

Letecký průmysl je ve Francii významným oborem, a tak není divu, že společnost Missler Software získala v této oblasti jedinečné zkušenosti díky spolupráci s většinou subdodavatelů v oboru. To ji spolu s tisíci díly obráběnými pomocí TopSolidCam řadí mezi špičky v leteckých technologiích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Zlepšení produktivity navrhování a obrábění

O něco málo více než po roce je tu opět nová verze parametrického 3D modeláře Creo. Jak se povedlo vývojářům do již páté verze Creo zakomponovat požadavky trhu a jaké jsou hlavní směry inovací?

Příprava CAD modelu součásti pro výrobu

NC programátoři se velmi často potýkají s problémy týkajícími se různé kvality trojrozměrných modelů potřebné pro programování obrábění. Úpravy mohou být obtížné, protože 3D modely součástí často pocházejí z různých zdrojů.

Setkávání

Setkávání uživatelů konstrukčních a technologických softwarů má již dlouholetou tradici. Informace o novinkách, představení nejrůznějších tipů a triků, někdy i možnost si zasoutěžit a v neposlední řadě rovněž výměna zkušeností v neformální atmosféře patří k hlavním bodům programu takovýchto akcí.

Letadlo poháněné sluneční energií vyrazilo na cestu kolem světa

Solar Impulse je projekt mající za cíl vyrobit letadlo poháněné sluneční energií, které dokáže obletět Zemi. Letoun je dílem švýcarského psychiatra a vzduchoplavce Bertranda Piccarda, jednoho z pilotů prvního balonu, který obletěl celý svět bez jediné přestávky, a švýcarského inženýra a podnikatele Andrého Borschberga. Vývoj zastřešuje polytechnika v Lausanne a podílí se na něm několik desítek specialistů.

Konstrukce i technologie snadno, rychle a bezpečně

CAD/CAM systém TopSolid verze 7.9 přináší v návaznosti na technologickou část další rozšíření možností v oblasti obecné konstrukce.

Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Od správy nástrojů po simulaci NC programů

V oblasti integrované správy nástrojů u společnosti KHS hraje software pro správu nástrojových dat TDM zásadní úlohu. Tento software zde byl zaveden před čtyřmi lety a v současné době poskytuje 3D modely nástrojů a nástrojová a technologická data pro NC programování, simulaci výroby, seřizování nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.nástrojů, jakož i pro správu skladových zásob.

Softwarové řešení pro přípravu NC programů

Firma FANUC nabízí možnost rozšíření svých CNC řídicích systémů o grafické programovací prostředí nazvané Manual Guide i.

CAM pro CMM

V posledních letech se ve strojírenství stále více dbá na přesnost výroby a tím i na kvalitu a efektivnost měřicího procesu. Měřicí proces dnes zasahuje i do různých stadií výroby, nejen do závěrečného procesu kontroly výrobku.

Racionalizace obráběcích operací s podporou CAD/CAM systému

V roce 2010 společnost Montupet zahájila výrobu na nové obráběcí lince v Laigneville ve Francii s cílem optimalizovat výrobu hlav spalovacích motorů a dalších slévárenských dílců pro automobilový průmysl. Mladý tým zkušebního centra pro podporu a vývoj technologií, který se v průběhu let rozrostl ze dvou na deset lidí, si vybral Missler Software jako ideálního partnera na pomoc při racionalizaci pracovních procesů ve svých závodech. TopSolid CAD a CAM jsou velmi vhodné pro systemizaci procesů obrábění a přesné zdokumentování jednoho každého výrobního postupu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit