Témata
Reklama

Soustružení bez chvění

Při soustružení se někdy vyskytují případy, kdy během obrábění vznikne postupně narůstající chvění doprovázené silným hlukem. Prvotním impulzem, který chvění vyvolá, může být nájezd nástroje do řezu nebo jistá nehomogenita v materiálu obrobku.

Ondřej Svoboda

Jednatel a spolumajitel společnosti Misan. Vystudoval čtyřleté gymnázium. Z mimoškolních aktivit se věnoval prakticky denně sportu. Po ukončení doktorského studia na ČVUT a nástupu do zaměstnání si dálkovou formou doplnil vzdělání v elektrotechnice (výuční list) z důvodu získání oprávnění pracovat samostatně na zařízeních pod napětím (vyhláška 50). Jeho volba padla na Strojní fakultu ČVUT, specializaci „výrobní stroje a zařízení“. Po ukončení doktorského studia spojeného se zaměstnaneckým poměrem ve Výzkumném centru pro strojírenskou výrobní techniku a technologii RCMT na Fakultě strojní ČVUT v Praze pracoval po dobu jednoho roku ve výrobním závodě jednoho z japonských výrobců obráběcích strojů v Anglii. Poté přišel do rodinné firmy Misan, kterou jeho otec spoluzakládal. Věří, že směřování jeho firmy najde pozitivní odezvu v českém průmyslu, jehož budoucnost vidí právě v zaměření na složité a přesné výrobky vyráběné s nejvyšší produktivitou. 

Doc. Pavel Bach

Působí na výzkumném centru RCMT při ČVUT v Praze. Specializuje se na oblast kmitání a stabilitu obráběcího procesu.

Na obrobeném povrchu se v takovém případě objeví vlny, díky relativnímu, kmitavému pohybu nástroje a obrobku ve směru kolmém k obráběnému povrchu. Vzápětí začne kmitající nástroj obrábět tyto vlny a původně statická řezná síla je modulována na sílu periodicky proměnlivou. Je typické, že amplituda chvění narůstá a po chvíli se ustálí na jisté vysoké hodnotě. Nezmění-li se podmínky, je chvění udržováno energií dodávanou samotným řezným procesem, jeho vnitřní periodickou silou vznikající odřezáváním vln z povrchu obrobku.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 1. Metoda potlačení chvění periodickou variací otáček vřetena

Utlumení chvění

Chvění se většinou samo neutlumí, je nutné obrábění přerušit a hledat příčinu chvění. Tou je obecně nedostatečná tuhost systému stroj-nástroj-obrobek. Nedostatečně tuhá mohou být místa na rámu stroje, často stačí například jen velké vyložení smykadla nutné pro obrábění rozměrné součásti. Málo tuhý může být štíhlý nástroj, značně vyložený, aby bylo možné opracovat hluboké otvory. Podobně i tenkostěnný obrobek nebo štíhlý obrobek. Pokud je to možné, pomůže chvění odstranit jiné mechanické uspořádání tohoto systému, které zajistí zvýšení tuhosti. Protože vliv má jak statická, tak dynamická tuhost, může být řešením zvýšení tlumení toho prvku systému, který se nejvíce chvěje. Běžně se používají dodatečně instalované tlumiče umístěné na vhodné části stroje. Na soustružnických strojích je v některých případech možné dosáhnout úspěchu změnou směru řezné síly. Je to však již složitější postup, vyžadující hlubší analýzu situace. To vše jsou opatření proveditelná pouze výrobcem stroje, například v rámci vývoje prototypu.

Obr. 2. Vlny yo(t), zanechané na obráběném povrchu kmitajícím, pružným nástrojem a kmity nástroje y(t).



Uživatele stroje však zajímá, jak odstranit chvění vzniklé při určité aplikaci zakoupeného stroje. Jestliže zjistíme, že se chvěje nástroj, je možné použít speciální tlumený nástroj, který je však nákladný. Méně běžné je tlumení obrobků, ale není to vyloučená metoda. Při frézování se osvědčily k potlačení chvění frézy s nerovnoměrnou roztečí zubů nebo s proměnlivým úhlem šroubovice. Pomoci mohou změny řezných podmínek, například posuvu, je-li to při dané technologii možné. Naopak změna otáček nebo řezné rychlosti u soustružnických operací běžného typu nepomáhá. Pouze snížení řezné rychlosti přibližně na hodnoty 15 až 30 m.min-1 i méně umožňuje potlačení chvění díky působení tzv. procesního tlumení. Vznikne-li chvění při hrubování, je obvykle možné vyhnout se mu snížením průřezu odebírané třísky, ale většinou za cenu poklesu produktivity.

Obr. 3. Parametry variace otáček obrobku Navi L-g

Stabilní otáčky

Jde-li o potlačení chvění při frézovacích operacích, pak je možné využít znalosti teorie stability a vyhledat tzv. stabilní otáčky. Společnost Okuma nabízí pro své stroje k tomuto účelu sofistikovanou opci Navi M-g, která aktivně pomáhá stabilní otáčky najít a potlačit, nebo dokonce úplně eliminovat chvění. Podrobně jsme o této možnosti psali ve vydání č. 1_2/2014.

Vznikne-li chvění při dokončovacím řezu, je už průřez třísky minimální, takže jeho další snížení není vhodné jako východisko z problémů. V takových případech se uplatňuje metoda periodické variace otáček, resp. řezné rychlosti (obr. 1). Společnost Okuma nabízí tuto metodu jako opci pod názvem Machining Navi L-g.

Obr. 4. Schéma postupu použití Navi L-g při obrábění

Metoda variace otáček

Chvění při obrábění existuje díky časovému posunu vln vzniklých na obráběném povrchu, vůči např. kmitání štíhlého nástroje, případně vůči kmitání štíhlého nebo tenkostěnného obrobku (obr. 2). Časový posun se také vyjadřuje úhlovým posunem neboli fází (ψ). Na schématu je vidět přesazení vln yo(t) vůči kmitům nástroje y(t). Pokud tento posun existuje, odřezává nástroj třísku, jejíž tloušťka je pravidelně zvlněná, a tím se neustále obnovuje periodická složka řezné síly F(t), která dále budí chvění celého mechanického systému.

Odstraníme-li nebo narušíme-li nějakým způsobem posunutí vln a kmitů, amplituda chvění se sníží. Chvění dokonce ustane v případě, že ψ = 0. Opce Okuma Navi L-g pracuje tak, že periodickou variací otáček obrobku mění délku vln vytvářených kmitajícím nástrojem a tím také fázi ψ. Otáčky obrobku se mění podle funkce zobrazené na obr. 3. Parametry Q (amplituda modulace) a P (perioda modulace) používá jako vstupy opce Machining Navi L-g.

Použití této metody nevyžaduje od obsluhy stroje žádné složité úkony. Ve spolupráci s technologem se připraví zavedení vstupních parametrů P, Q, R do programu pro danou součást v případě, že obsluha aktivuje Machining Navi tlačítkem ON/OFF (obr. 4). Zkušebnímu řezu předchází měření setrvačného odporu rotujících částí pohonu soustruhu s upnutým obrobkem. V programu Navi k tomu je zapotřebí dvojí roztočení obrobku v opačných smyslech otáčení. Podle toho Navi stanoví doporučené hodnoty parametrů Q a P. Tato příprava je nutná kvůli možnému přetížení pohonu stroje příliš vysokým, periodickým zrychlováním a zpomalováním otáček později při obrábění.

Jestliže chvění zcela nezmizelo po nastavení doporučených hodnot nebo se požaduje další zlepšení kvality povrchu, je možné naladit amplitudu Q a periodu P pomocí arrow key na NC. Ladění sleduje obsluha na malém displeji (obr. 5, viz www.mmspektrum.com/140443). Uprostřed kontrolního displeje je možné sledovat hlukový signál snímaný mikrofonem umístěným na boku NC panelu (sound). Uprostřed se objeví vizualizace periodické změny otáček vřetena (spin speed) a dole také měřená zátěž pohonu (load). Pro kontrolu jsou ještě vpravo zobrazeny údaje nastavených nominální otáček a změřená velikost setrvačného odporu pohonu.

Příklady obrábění s použitím Navi L-g

Prvním příkladem je vyvrtávání štíhlým nástrojem (obr. 6a, viz www.mmspektrum.com/140443). Poměr L/D = 5 znamená, že nástroj je velmi pružný a při obrábění vytvoří kmitavý systém. V příkladu bylo vyzkoušeno, že bez použití Navi je možné chvění zamezit pouze snížením řezné rychlosti na 54 m.min-1, kde začne působit procesní tlumení a chvění se utlumí. S použitím Navi se podařilo obrobit součást rychlostí 180 m.min-1 bez chvění. Ve druhém příkladu byla soustružena štíhlá hřídel L/D = 23 (obr. 6b, viz www.mmspektrum.com/140443). Chvění zhoršilo drsnost obrobeného povrchu na Rz = 23,5 μm. S Navi L-g bylo chvění eliminováno a drsnost byla pouze 6,7 μm.

Obr. 8. Polotovar obrobku a držák nástrojeObr. 9. Působení Navi L-g v počáteční fázi obrábění



Další dva příklady (obr. 7a, b, viz www.mmspektrum.com/140443) ukazují, že s použitím Navi L-g lze zvýšit řeznou rychlost (aniž by vzniklo chvění) a snížit počet použití lunety a tím zkrátit čas obrábění.

Obrábění tenkostěnné součásti

Zatímco předchozí příklady byly zpracovány podle podkladů společnosti Okuma, v následujícím příkladu ukážeme výsledek obrábění tenkostěnné součásti na stroji Multus B300IIW v předváděcí hale firmy Misan. Koncepčně je příklad podobný prvému. Šlo o vnitřní soustružení tenkostěnného obrobku. Nástrojový držák pro vnitřní soustružení měl L/D = 5,3. Použita byla dokončovací VBD s 35° úhlem špičky. Polotovar obrobku a držák nástroje vidíme na obr. 8. Na obr. 9 je zobrazen počátek obrábění, kdy polotovar obrobku byl ještě silnostěnný. Přesto se již objevilo chvění, takže bylo zřejmé, že kmitavý systém tvoří především štíhlý držák nástroje. Již v této fázi bylo Navi úspěšné. Ke zlepšení drsnosti povrchu byla použita ruční optimalizace amplitudy Q. Obrábění pokračovalo až do tloušťky stěny obrobku 2,2 mm, obr. 10. Z obrázků je vidět, že Navi L-g umožňuje obrobit kvalitně velmi tenkou stěnu obrobku.

Obr. 10. Efekt variace otáček obrobku v konečné fázi obrábění

Optimalizace parametrů Machining Navi L-g

Machining Navi L-g pomáhá najít optimální řezné podmínky k potlačení samobuzeného kmitání při soustružení, a tím zlepšuje produktivitu. Řídicí funkce mění otáčky vřetena během obrábění, čímž zabrání rozvoji chvění a stabilizuje obrábění. Když tuto funkci použijeme, je důležité zvolit správnou amplitudu Q změn otáček a délku cyklu změn P. Větší amplitudy a kratší cykly jsou sice efektivnější při potlačení chvění, ale mohou způsobit změny průměru součásti (páskování, odstupňování na povrchu) nebo i zabrání změnám otáček vřetena díky tomu, že pohon překročí svůj limitní výkon. Proto je taková volba obtížně nastavitelná. Funkce Navi L-g proto vypočte doporučené hodnoty a pomocí grafů zobrazených na displeji NC zkrátí čas hledání optimálního nastavení řezných podmínek. Výsledkem je zvýšení produktivity soustružnických operací a výrazné zlepšení jakosti povrchu při použití standardních nástrojů.

Pavel Bach, Ondřej Svoboda
Misan
o.svoboda@misan.cz
www.misan.cz

Reklama
Související články
Prestižní ocenění Zlatá medaile

Výjimečnost nástroje FreeTurn skupiny Ceratizit potvrdila na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu odborná porota prestižního ocenění Zlatá medaile. Ocenění za inovaci ve zpracovatelské technologii bylo společnosti uděleno za inovativní metodu technologie podélného a čelního soustružení, kdy je hrubování, dokončování a obrábění kontur realizováno pomocí jediného nástroje. Společně s progresivní obráběcí metodou High Dynamic Turning zvyšuje nástroj FreeTurn dynamičnost a efektivnost procesu soustružení.

Brousicí centrum pro hospodárnou výrobu

Brousicí centrum UW II F od firmy Saacke v mnoha detailech předčí očekávání svých zákazníků. Z hlediska výkonnosti, velikosti a hmotnosti se řadí mezi již zavedené typy brusek UW I F a UW I D a vytváří tak ideální podmínky pro maximální přidanou hodnotu.

Produktivní vrtání otvorů do hliníku

Výrobci automobilů produkují čím dále více dílů z hliníku s cílem snížit hmotnost vozidel i spotřebu paliva. S ohledem na tuto tendenci je proto jasné, že vzniká poptávka po vrtácích použitelných pro výrobu otvorů ve součástkách z hliníkových slitin. Musí být zároveň schopny zajistit vysokou produktivitu, nízké náklady na otvor, dlouhou a konzistentní životnost, vysokou opakovatelnost i bezpečnost procesů.

Související články
Úspora vedlejších časů

V současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělánV současné době se firmy v České republice potýkají s nedostatkem pracovníků. Obzvláště citelná je tato situace v oblasti strojírenství, kde jsou na pracovníky kladeny vyšší požadavky na vzdělání a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci. í a praxi v oboru. Nelze ani očekávat, že se situace sama zlepší nebo nás zachrání zahraniční pracovníci.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Inovace ve srážení hran velkých ozubených kol

Chamfer Contour Milling skýtá výrobcům velkých ozubených kol pro nákladní automobily flexibilní a hospodárný proces pro jejich stále důležitější operace zkosení hran / odstraňování otřepů.

Univerzální brusky pro broušení na kulato

Úzké tolerance a obtížně obrobitelné materiály - pro hospodárnou výrobu velmi přesných válcových obrobků vertikálním, vnějším a vnitřním broušením na kulato je zapotřebí pokroková strojní technologie. Společnost Okamoto nabízí široké portfolio řešení, která vyhovují všem požadavkům průmyslové výroby. Příkladem jsou univerzální CNC brusky IGM4VSP a UGM5V, které při broušení na kulato dosahují přesností v řádu mikrometrů.

Automatizovaná upínací technika

Optimalizované technologie a procesy zajišťují ve výrobních firmách stále větší produktivitu. To platí i pro centrické svěráky, které se používají například pro stacionární upínání kulatých a čtvercových obrobků na nejrůznějších obráběcích strojích.

Nový pohled na moderní CAM programování v praxi

Při své dennodenní praxi se odborníci firmy Grumant u svých zákazníků opakovaně setkávají s tím, že jsou programy připravovány přímo na strojích. Důsledkem toho jsou ztráty strojní kapacity a dále dochází ke ztrátě kontroly nad výrobním procesem z hlediska použitých strategií a řezných podmínek. Ani tam, kde se již používá CAM programování, nemusí být vyhráno. O tom, jak revolučně vidí CAM programování ve firmě Grumant, pojednává tento článek.

Řezné kapaliny zvyšují výkonnost při soustružení závitů

Závity jsou strojně obráběné prvky, se kterými se lze běžně setkat prakticky ve všech průmyslových odvětvích. A přesto, že se soustružnické závitořezné operace využívají už celá desetiletí, stále ještě se daří dosahovat v tomto procesu pokroků, zejména pokud jde o problematické materiály, jako jsou korozivzdorné oceli, žáruvzdorné slitiny (HRSA) nebo titan. Jako příklad lze uvést vývoj soustružnických závitořezných nástrojů, které jsou opatřeny přívodem řezné kapaliny z horní i ze spodní strany, jehož kombinovaná přesnost přináší prodloužení životnosti nástroje a zvýšení kvality závitů a otevírá potenciál pro použití vyšších hodnot řezných parametrů. Tento pozitivní vliv ještě více vyniká při obrábění problematických materiálů.

Chytré měření upínací síly

Společnost Kelch uvede ve 3. čtvrtletí 2018 na trh novou generaci přístroje Safecontrol 4.0. Osvědčený systém měření upínací síly ve vřetenu obráběcího stroje je kompletně přepracován a poskytuje nyní uživatelům prostřednictvím vlastní aplikace maximální flexibilitu. Další výhodou je vysoká spolehlivost a v neposlední řadě moderní ergonomický design a jednoduché ovládání.

Progres v navyšování podílu na trhu

Skupina Plansee Group dosáhla v hospodářském roce 2017/18 konsolidovaného obratu 1,3 miliardy euro, což znamenalo nárůst o 11 % ve srovnání s předchozím obdobím. V rámci bilanční tiskové konference konané v Reutte o tom informovali členové představenstva Bernhard Schretter a Karlheinz Wex.

Nové perspektivy v obrábění titanových draků letounů

Rostoucí využití titanu pro aplikace v leteckém průmyslu je za poslední léta velmi dobře zdokumentováno. Stejně tak se tématem diskuze a zkoumání staly i problémy spojené s efektivním, produktivním a vysoce kvalitním obráběním tohoto oblíbeného materiálu. Každá obrobna chce samozřejmě při frézování titanu optimalizovat výkonnost použité frézy, ale bez vhodných technologií a správného know-how to nemusí být až tak snadné. Díky převratnému objevu se však v současnosti začínají v této oblasti věci měnit.

Nové nástroje z opotřebovaných nástrojů

Není-li možné nástroje ze slinutého karbidu dále přeostřovat, zbývá většinou pouze jedna možnost – odho-dit je do šrotu. Použití nově vyvinuté metody recyklace však nyní umožňuje tyto opotřebované nástroje využít jako výchozí polotovar pro výrobu nástrojů nových.

Zrod (a znovuzrození) břitové destičky

Prakticky veškeré výrobky z kovů se obrábějí pomocí břitových destiček – ať už se jedná o letecký průmysl, výrobu energetických zařízení, nebo oblast spotřebního zboží. Břitové destičky jsou využívány ve velkém měřítku a pro širokou škálu aplikací, od frézování masivních bloků motorů a tvarového obrábění forem využívaných výrobci sportovní obuvi až po obrábění číselníků. Seznam požadavků na břitové destičky je dlouhý: vysoká odolnost proti opotřebení a dlouhá životnost, vysoké rychlosti úběru kovu a maximální spolehlivost, a to i v náročných podmínkách, jako jsou složité dráhy nástrojů nebo hluboké dutiny, špičková výkonnost při obrábění za sucha i za mokra a vynikající kvalita obrobené plochy při dodržení přísných tolerancí.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit