Témata
Reklama

Speciální aplikace součástí

Znalost koncových aplikací je nezbytným předpokladem pro vývoj produktu s přidanou hodnotou, jíž je například snadná montáž, údržba a servis, ale také bezpečnost a komfort obsluhy.

Estetika a příjemný vzhled

Pro aplikace na lékařské, nemocniční a laboratorní vybavení, kancelářský nábytek, vybavení pro sport a volný čas jsou určeny prvky řady Ergostyle. Obecně mohou být použity všude tam, kde je žádoucí estetika a příjemný vzhled.

Reklama
Reklama
Reklama

Nerezové díly

Vyžaduje-li vaše aplikace nerezové výrobky či plastové komponenty s nerezovými částmi, splní to prvky řady Inox. Mezi nimi lze najít ovládací komponenty, jako ruční kola a kliky, utahovací hvězdice, madla, rukojeti, zámky i panty. Prvky označené jako Inox lze volit podle třídy AISI, která určuje chemické složení a tedy i míru jejich odolnosti vůči korozi. Nejvyšším standardům pak odpovídají prvky nejvyšší třídy korozivzdornosti A4 (AISI 316), často využívané ve farmaceutickém, chemickém, potravinářském průmyslu, ale i v prostředí s vysokým obsahem chloridů (bazény, aplikace v přímořských oblastech).

Novy: Součásti řady Ergostyle a Inox

Hygienické prvky

Komponenty v bílé barvě (RAL 9002) se řadí do kategorie Clean a zahrnují průmyslová madla, vroubkovaná kolečka a utahovací kolečka určená pro lékařské a nemocniční vybavení, operační sály a nemocniční nábytek. Lesklý povrch umožňuje snadné čištění a dezinfekci. Přísným sanitárním předpisům vyhovují tyto prvky nejen povrchovou úpravou, ale také celistvými tvary s minimem dutin či vrubů.

Součásti řady San jsou vyrobeny ze speciálního technopolymeru, jenž dokáže zahubit mikroorganismy (plísně a bakterie), které by v případě množení mohly být příčinou nežádoucích pachů, změny barvy, degradace materiálu a tvorby bakteriálních kultur na povrchu prvků. Použitý plast obsahuje směs iontů stříbra na keramické anorganické bázi, bez chemických přísad, antibiotik nebo pesticidů, které by se mohly uvolňovat do pokožky ruky obsluhy. Ionty stříbra pronikají skrz buněčnou stěnu mikroorganismů a zamezují jejich „dýchání“. Hygienické a preventivní vlastnosti materiálu jsou zaručeny dokonce po několika čisticích procedurách za dlouhodobého působení vysoké teploty, mýdla a rozpouštědel.

Součásti ze speciálního technopolymeru

Prvky řady Soft jsou určeny pro použití na strojích a zařízeních vyžadujících časté ovládání a manipulaci, nebo pro aplikace, u nichž je potřeba pevný stisk a uchopení se vyznačují ergonomickým tvarem a „soft-touch“ povrchem vytvářejícím komfort pro ruku obsluhy, lepší přilnavost k povrchu prvku a absorpci vibrací. Lze je použit v nepříznivých podmínkách, kde je vlhkost, prach, horko, chlad nebo mastnota.

Ze speciálního vodivého technopolymeru jsou vyrobeny součásti řady ESD (Electrostatic Discharge Conductive – elektrostaticky propustná vodivost), které nesou označení ESD-C s identifikací antistatických vlastností podle normy EN 100015/1 a IEC 61340-5-1.

Pro náročné aplikace

Řadu olejoznaků lze použít ve vysokých teplotách, tlacích či v přítomnosti agresivních látek. Pokud ale zamýšlíte aplikaci ve výbušném prostředí, jsou tu prvky řady Atex.

Ohniodolné prvky řady AE-V0 vyrobené ze speciálního samozhášivého technopolymeru jsou zamýšleny pro veřejné prostory, občanskou vybavenost či příslušenství světelné techniky.

Ondřej Radosta

Dagmar Krhůtková

ELESA+GANTER CZ

info@elesa-ganter.cz

www.elesa-ganter.cz

Reklama
Vydání #10
Kód článku: 141055
Datum: 23. 09. 2014
Rubrika: Trendy / MSV 2014
Autor:
Firmy
Související články
Nový pomocník do nástrojárny

Rodinný podnik Lukov Plast z Českého Dubu je profesionální firma s dynamickým vývojem a mnohaletými zkušenostmi. Zaměřuje se na vývoj a výrobu vzhledových i technických plastových dílů a elektro dílů pro automobilový průmysl. Jeho hlavní činností je výroba komponentů či celých sestav slunečních clon. Vlastní výrobu plastových dílů zajišťuje včetně výroby sériových nástrojů. V současné době disponuje 34 vstřikolisy a zhruba 550 vstřikovacími formami a několika montážními linkami.

Na povrchové úpravě záleží

V průmyslovém prostředí jsou často kladeny velmi vysoké nároky na vlastnosti jednotlivých komponent strojů a zařízení, jež jsou v provozu používána. Výrobci jsou nuceni zohledňovat specifické podmínky koncových aplikací již při samotném vývoji svých produktů – důležitá je přitom nejen konstrukce prvku, ale též užitý materiál a jeho povrchová úprava.

Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

Související články
Využití výrobků z recyklovaných plastů

Plastové odpady a jejich využití je v současné době velmi diskutovaným tématem. Očista naší země je velice důležitá, protože spousta plastového odpadu končí na skládkách a ve vodách oceánů. Proč tento odpad nezpracovat v rámci recyklace na smysluplné výrobky?

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Aditivní technologie pro Průmysl 4.0

Výrobní stroje pracující na principu aditivních technologií si generují samy vlastní výrobní strategii a dráhy. Nepotřebují zvláštní přípravu výroby. Ta spočívá pouze v umístění výrobku do výrobního prostoru stroje.

Aditivní technologie (nejen) v leteckém průmyslu

3D tisk, neboli aditivní výroba, v dnešních dnech zažívá opravdový boom. Většina firem technického zaměření, které jsou na špičce v oblasti inovací, tuto technologii vlastní, nebo alespoň externě využívá. Obdoba této technologie však není v přírodě nová, ani nijak výjimečná.

Nová generace kompozitních materiálů

Vývoj kompozitů se zaměřuje především na materiály, které lze jednoduše a rychle zpracovat. Právě takovým materiálem je pryskyřice nové generace A.S.SET. Užitnými i zpracovatelskými hodnotami zlepšuje standardní vlastnosti termosetů a zlevňuje výrobu.

Podnikové výzkumné centrum formuje budoucnost vývoje materiálů

Eureka je aplikační laboratoř společnosti JSP, výrobce materiálu Arpro, která nabízí vývoj a výrobu prototypů, jejich testování a ověřování prvních sériových výrobků. Umožňuje dokonce experimenty s technologiemi, jako je například laminace či zalisovávání vkládaných dílů s možností ověření 3D tolerancí.

Fórum výrobních manažerů

Jak se odráží ve vaší výrobě stále přetrvávající nedostatek materiálových vstupů? Jak to ovlivňuje chod vaší firmy, plánování průchodu zakázky výrobou? Navýšení cen surovin musíte pravděpodobně promítnout do výsledných cen vašich produktů. Jak na to reagují odběratelé?

Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

Synergie: klíč úspěchu

Na to, jak je mladý, už toho ve své profesi dokázal vskutku hodně. Už na začátku vysokoškolského studia začal podnikat v oblasti jachtingu, do čehož spadá například distribuce materiálů pro povrchové úpravy a poradenství. Dnes je Ing. Viktor Brejcha nejen spojován se společností Sea-Line, ale především je specialistou pro kompozitní materiály ve společnosti Siemens Mobility.

Finance pro podnikání - Zaostřeno na úspory energie

„Je lepší dobrý úvěr a podpora úvěru než dotace. Jen tak se prokáže životaschopnost projektu.“ To jsou slova Ing. Vladimíra Fabera, zakladatele a dnes předsedy dozorčí rady české strojírenské společnosti FMP.

Laserové řešení pro plastikářský průmysl

Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

20 milionů lakovaných klik pro všechny značky automobilů

Moderní doba přináší moderní technologie také do automobilového průmyslu i samotných automobilů. Bezdotykové otvírání např. zadních dveří se již u některých modelů automobilů různých značek objevuje, avšak doba ještě nedospěla k úplnému odstranění vnějších klik k mechanickému otevírání vozu. Společnost WITTE Automotive se orientuje na výrobu zámků a zámkových aretací pro automobily snad všech světových výrobců. V novém závodě v Ostrově u Karlových Varů nedávno uvedla do provozu také velmi moderní lakovací linku právě pro vnější lakované kliky automobilů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit