Témata
Reklama

Starý vrták v "novém kabátě"

03. 09. 2003

V tomto článku bychom rádi popsali vrták, jehož konstrukce je ve světě již dlouhou dobu známa, avšak nové materiály řezné části mu daly úplně jiné možnosti, zejména v oblasti produktivity a životnosti

Vrtáky a vyměnitelné břitové destičky (dále jen VBD) s těmito vlastnostmi přináší na český trh jihokorejská firma YG-1 (na českém trhu zastoupená firmou Grumant) pod označením Spade Drill. Podobně jako většina výrobků této firmy si i tento typ vrtáku získal mnoho zákazníků po celém světě díky svému vysokému výkonu a příznivé ceně.
Uvedený typ vrtáku, i když jeho konstrukce je již dlouho známa, se ve světě příliš neprosadil. Hlavním důvodem bylo, že firmy, které tento typ vrtáku nabízely, neměly pro řeznou část k dispozici nic lepšího než běžnou rychlořeznou ocel. Tento stav přivedl celou řadu zákazníků k chybnému závěru, že daný typ vrtáku není dostatečně výkonný a že není moderní.
Reklama
Reklama
Reklama

Konstrukce vrtáků Spade Drill

Cílem našeho článku je vyvrátit tyto představy. Nejlepším argumentem ve prospěch zmíněného vrtáku je, že firma YG-1 používá pro výrobu korunek stejné materiály, které se již velice dobře osvědčily u českých zákazníků. Jsou jimi řezné materiály nové generace Super HSS a Premium HSS a rovněž VBD ze slinutých karbidů. Super HSS a Premium HSS se osvědčily na vrtácích řady HPD (High Performance Drills) - vysokovýkonný vrták (viz naše předchozí články).
Tyto vrtáky vykazují 3- až 5krát vyšší produktivitu a životnost v porovnání s tradičními vrtáky. Nová nabídka materiálů jim dává nové možnosti a přináší celou řadu dodatečných předností. Mnoho výhod rovněž přináší samotná konstrukce nabízených vrtáků. Jednou z nich je, že tělesa mají kanálek pro vnitřní chlazení, tudíž mají daleko lepší řezné vlastnosti než konvenční vrtáky se stopkou Morse.
Další, velice důležitá výhoda těchto vrtáků vyplývá z konstrukce připevnění řezné destičky, která je pevně uložena a připevňuje se dvěma šrouby. Tento systém umožňuje lepší přesazení destičky vůči průměru tělesa, čímž se velice příznivě ovlivňuje ekonomika pořizovacích nákladů. Při koupi jednoho tělesa a pouhou výměnou destiček docílíte značného rozsahu vrtaných otvorů. (Např. s tělesem o průměru 13 mm je možno vrtat otvory od průměru 13 mm až do 17,5 mm, nebo s tělesem o průměru 18 mm průměry 18 až 24 mm). To znamená, že pro vrtání průměrů např. od 13 mm do 47 mm potřebujete pouze 4 tělesa místo 35 konvenčních vrtáků, což je jednoznačná výhoda. Rozměry nabízených destiček jsou přizpůsobeny potřebám metrické i palcové soustavy a jsou nabízeny v dostatečném množství. Rozsah nabízených VBD se pohybuje od průměru 9,5 mm až do neuvěřitelných 114 mm.
Velkou výhodou je možnost volby jak vrtáků se stopou Morse, tak i se stopkou
Weldon. Vzhledem k tomu, že nabízené řezné materiály těchto vrtáků nepotřebují velké otáčky, jsou velice houževnaté a snesou velké posuvy, jsou schopny pracovat na starších strojích s horším technickým stavem a strojích s nižšími tuhostmi.
Spokojenými uživateli těchto vrtáků jsou proto zejména firmy, které potřebují na stávajících starších strojích dosáhnout zásadních zvýšení produktivity bez větších nákladů na investice a obnovu strojů.
Hloubka vrtání při použití vrtáků Spade Drill dosahuje pozoruhodných 8*D až 15*D, což vypovídá o velkých možnostech těchto vrtáků.

Dodávané doplňky

Jako doplněk se nabízejí nákroužky na přívod chladicí kapaliny i na strojích, které neumožňují chlazení vřetenem.
Na závěr uveďme souhrn výhod vrtáků Spade Drill (od firmy YG-1): vysoký výkon, vysoká životnost VBD, nízké náklady na pořízení tělesa, možnost vrtání hlubokých děr, možnost práce na starších typech strojů, snadný přívod chladicí kapaliny, snadné a jednoduché přebrušování, možnost použití jak rychlořezných, tak i karbidových VBD na stejném držáku.
Velká budoucnost těchto vrtáků je zřejmá i z následujících čísel. Celková produkce nástrojů u firmy YG-1 meziročně roste o 30 % a produkce Spade Drill roste o 60 % již několik let za sebou.
Valerij Zakrepa
Reklama
Vydání #9
Kód článku: 30923
Datum: 03. 09. 2003
Rubrika: Trendy / MSV 2003
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit