Témata
Reklama

Svařitelnost hliníkových slitin

V minulém čísle jsme vám představili vlastnosti a použití, typy trhlin při svařování a faktory ovlivňující vznik trhlin hliníkových slitin. V tomto čísle vás seznámíme technologickými zkouškami svařitelnosti a s výsledky výzkumu v oblasti svařitelnosti hliníkových slitin prováděného na Ústavu strojírenské technologie, Fakulty strojní, ČVUT v Praze.

Svařitelnost hliníkových slitin

V minulém čísle jsme vám představili vlastnosti a použití hliníkových slitin, typy trhlin při svařování a faktory ovlivňující jejich vznik. V tomto čísle vás seznámíme s technologickými zkouškami svařitelnosti a s výsledky výzkumu v oblasti svařitelnosti hliníkových slitin prováděného na Ústavu strojírenské technologie Fakulty strojní ČVUT v Praze.

Jedním z hlavních problémů při svařování hliníku a jeho slitin je možný výskyt trhlin ve svarovém kovu a částečně v tepelně ovlivněné oblasti [1, 2]. Zkoušky svařitelnosti hliníkových slitin se proto nejčastěji zaměřují právě na zkoušky praskavosti a jsou považovány za kritérium pro hodnocení svařitelnosti hliníkových slitin.

Reklama
Reklama
Reklama
Obr. 4. Výsledky Houldcroftovy zkoušky pro různé hliníkové slitiny

Technologické zkoušky svařitelnosti

Tyto zkoušky se vykonávají jednak pro zkoušení odolnosti vůči praskání základního materiálu a jednak proto, aby se kvalifikovaly přídavné materiály vzhledem ke sklonu k trhlinám. Sklon k trhlinám do velké míry závisí na podmínkách konkrétní zkoušky a ovlivňuje ho i způsob svařování. Obvykle se určuje z poměru délky trhlin k celkové délce svaru (u zkušebního tělesa):

A = (lt/ lo). 100 (%),

kde:  A = sklon k trhlinám (%), lt = naměřená délka trhliny (mm), l0 = délka návaru (mm).

Při posuzování sklonu k trhlinám je třeba porovnávat výsledky jednotlivých konkrétních zkoušek, protože přesnost výsledků jednotlivých zkoušek bývá různá.        

Nejčastěji používané zkoušky praskavosti při svařování jsou podrobně popsány např. v [3]. Praskání hliníkových slitin se obvykle spojuje s tzv. „křehkostí za horka". Na její detekci, stejně jako na výběr vhodných přídavných materiálů a parametrů svařování se používá více specifických technologických zkoušek [3], např. Fisco-test, zkouška na vzorku tvaru rybí kosti, návarová zkouška, Alcanova disková zkouška, křížová zkouška, T-zkouška, H-zkouška, Y-zkouška, zkouška koutovým svarem s mezerou a zkouška BWRA [4, 5].

Obr. 5a. Experimentální zařízení - robotické svařovací pracoviště
Obr. 5b. Detail upínacího zařízení

Vzorek tvaru rybí kosti

Na Ústavu strojírenské technologie byl výzkum v této oblasti orientován spíše na materiály menších tlouštěk, proto byla k posouzení svařitelnosti použita zkouška na vzorku tvaru rybí kosti, zvaná také jako Houldcroftova zkouška, která je vhodná na ověření náchylnosti na praskavost tenkých plechů.

Jedná se o zkoušku praskavosti za tepla s proměnnou tuhostí vzorku, která byla vypracována a používá se v Anglii. Podle tvaru zkušebního tělesa se též nazývá Fishbone test (zkouška typu „rybí kost"). Hodí se pro zkoušení samotného základního materiálu menších tlouštěk - plechů asi do 3 mm svařovaných metodou TIG nebo MIG (141 nebo 131 dle ČSN EN ISO 4063). Na zkušebním tělese se před svařováním zhotoví 6 až 9 zářezů pilou (šířky asi 0,8 mm) kolmo k vytvářenému svaru (resp. návaru). U této zkoušky je podstatné, že se mění délka zářezů, které jsou pravidelně rozmístěny po celé délce vzorku. Zářezy se postupně zvětšují, čímž se zmenšuje tuhost vzorku a naopak se zvětšuje schopnost materiálu zastavit šířící se trhlinu, která byla vyvolána tepelným účinkem elektrického oblouku při provádění rovnoměrného jednovrstvého návaru.

Aplikace na hliník a jeho slitiny

Houldcroftova zkouška byla původně vyvinuta pro ocelové plechy, ale s výhodou ji lze aplikovat i na hliník a jeho slitiny. Při zkoušce se nevytváří svar, ale vytváří se návarová housenka (s plným průvarem). Takto vytvořené vzorky je možné porovnávat a délka vzniklých trhlin je používána na hodnocení indexu citlivosti pro vznik trhlin za tepla. Zkouška má rozličné modifikace a je citlivá na celkové provaření plechu - jakmile není celá tloušťka plechu provařená (zejména na začátku svařování), zkouška vykazuje velký rozptyl a méně trhlin.

Pro účely posouzení svařitelnosti (resp. citlivosti na vznik trhlin) bylo vyvinuto mnoho obdobných technologických zkoušek, ale Houldcroftova zkouška je nejznámější pro použití na ověření svařitelnosti tenkých hliníkových plechů. Výhodou je, že svařitelnost může být posuzována nejen pro základní materiál (bez použití přídavného materiálu u TIG svařování), ale může být zkoumán i vliv jednotlivých přídavných materiálů.

Houldcroftova zkouška je jednoduchá a spolehlivá zkušební metoda pro určování citlivosti na trhliny za tepla a je vhodná zejména pro hliníkové slitiny svařované metodou TIG. Na obr. 1 jsou ukázány výsledky Houldcroftovy zkoušky svařitelnosti prováděné na devíti hliníkových slitinách, návary provedené metodou TIG. Tyto výsledky jsou pro ilustraci převzaty z [5]. Je zde vidět, že z použitých slitin mají nejmenší citlivost na vznik trhlin slitiny typu Al-Mg, naopak největší citlivost na praskání slitiny s většími obsahy Cu a Zn. 

Obr. 6a. Tvar a rozměry vzorku pro zkoušku svařitelnosti dle Houldcrofta
Obr. 6b. Tvar a rozměry vzorku pro zkoušku svařitelnosti dle Houldcrofta

Posouzení svařitelnosti vytvrditelných Al slitiny typu 6xxx

Na ČVUT v Praze byl tento výzkum doplněn o stejný typ zkoušky svařitelnosti na slitinách často používaných ve výrobě dopravních prostředků. Do tohoto článku byly dále použity výsledky testů na základním materiálu EN AW 6082 T6 (AlMg1Si1Mn). Pro vlastní svařování vzorků byly použity různé typy komerčně dostupných přídavných materiálů (AlSi5, AlMg5Cr, AlMg4,5MnZr), a tudíž je možné posoudit i jejich vliv na vznik trhlin.

Pro vlastní provedení zkoušky bylo zvoleno robotické svařování metodou TIG s automatickým podáváním studeného přídavného drátu, za tuhého upnutí vzorku ve speciálním přípravku (viz obr. 2), který brání deformaci vzorku a zapříčiňuje nárůst pnutí, jež vyvolá vznik trhliny. Tento experiment byl prováděn v mezifakultní Laboratoři výuky svařování ČVUT. Jako svařovací zdroj pro TIG svařování bylo použito zařízení MigatronicPI 320  AC/DC s patentovaným systémem D.O.C. pro efektivní odbourávání oxidické vrstvy na povrchu během svařování. Geometrické rozměry vzorku, vzdálenost mezi zářezy, stejně jako hloubka a především šířka zářezů, jsou závislé na tloušťce zkušebního plechu a také na způsobu svařování (resp. navařování). Orientačně jsou rozměry uvedeny na obr. 3 a byly zvoleny podle doporučení uvedeného v [3]. Výsledky zkoušek jsou ukázány na obr. 4.

Obr. 7. Výsledky Houldcroftovy zkoušky pro slitinu EN AW 6082 T6

Závěr

Uvedený experiment prostřednictvím zkoušky svařitelnosti podle Houldcrofta potvrdil, že správná volba přídavného materiálu může významným způsobem snížit náchylnost ke vzniku trhlin za horka.

Základní materiál EN AW 6082 (AlMg1Si1Mn) vykazuje sklon k trhlinám, vyjádřený parametrem A = 43,8 % (zjištěno při použití TIG svařování). Obecně se udává, že horní mez pro vyhovující posouzení této zkoušky je hodnota parametru A = 35 %. Tzn. že základní materiál vykazuje poměrně vysokou citlivost na praskání za tepla a je nutno tuto citlivost nějakým způsobem snížit.

Nejjednodušším a nejpoužívanějším způsobem zlepšení tohoto stavu je použití přídavného materiálu s větším množstvím Mg a Si (5 %), čímž se citlivost na vznik trhlin může výrazně snížit.

Nejlepší výsledky při TIG svařování vykazuje použití přídavného materiálu AlMg5Cr (A = 7,6 %) a AlSi5 (A = 26 %). Použití materiálu AlMg4,5MnZr, který dle [6] dosahuje nejlepších výsledků s ohledem na mechanické vlastnosti, pórovitost svarového kovu a odpevnění svarového spoje, nemá příliš pozitivní vliv na snížení citlivosti vzniku trhlin za tepla. Citlivost je v tomto případě srovnatelná s výsledky základního materiálu (bez použití přídavného materiálu).

Z uvedeného lze usuzovat, že vliv na praskavost závisí na komplexním složení přídavného materiálu a ne pouze na obsahu hlavních legujících prvků.

Použitá literatura:

[1]       MATSUDA, F. et al. The VDR Cracking test. Trans. of JWRI, 8, 1979.

[2]       TSUJIMOTO, K. et al. HAZ cracking of Al-Mg-Si Alloys. Doc. IIW-IX-1273-83.

[3]       HRIVŇÁK, I. Zváranie a zvaritelnosť materiálov. STU in Bratislava, Bratislava, 2009.

[4]       MATSUDA, F. et al. Assessment of Solidification Cracking Test for Aluminium Alloys. Doc. IIW-1X-964-76.

[5]       KRUGER, U. Weldability. Talat lecture 4202, EAA, 1994.

[6]       KOLAŘÍK, L. et al. Vliv přídavného materiálu při TIG svařování vytvrditelných hliníkových slitin. TechMat 2008, TU Pradubice, Svitavy, 2008.

Ladislav Kolařík, Karel Kovanda

ČVUT v Praze, Fakulta strojní

ladislav.kolarik@fs.cvut.cz

Laboratoř svařování

Reklama
Vydání #5
Kód článku: 110505
Datum: 11. 05. 2011
Rubrika: Inovace / Spojování a dělení
Autor:
Firmy
Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Aktuální možnosti v laserovém svařování

Laserové svařování lze v dnešní době považovat za velice moderní technologii. Vysoké svařovací rychlosti, štíhlý svar a z toho plynoucí výhody jsou pozitiva, která umožnila začlenění této metody do progresivních výrobních technologií. Tento článek si klade za cíl představit aktuální možnosti laserových svařovacích technologií.

HiLASE - superlasery pro skutečný svět

Lasery nové generace, jež doposud nemají ve světě obdoby, se vyvíjejí a testují v nově postaveném centru HiLASE v Dolních Břežanech u Prahy. Využití najdou v průmyslu i ve výzkumu. V nové budově působí téměř 60 laserových specialistů a techniků, z nichž přibližně polovina je ze zahraničních, často i velmi renomovaných pracovišť.

Související články
Technologické lasery a trendy vývoje za rok 2015

Letošní rok v oblasti laserových technologií byl neobyčejně bohatý na nové poznatky a přinesl i řadu nových jevů v metodice dalšího vývoje. Vznikala nová komplexní střediska laserového výzkumu a nás může těšit, že ani Česká republika nezůstala pozadu. Rozvíjí se program HiLASE, zaměřený na laserové technologie a vývoj optických komponentů, a nedávno bylo slavnostně otevřeno i středisko ELI Beamlines – Extreme Light Infrastructure – jako součást evropského plánu budování center nové generace vybavených nejvýkonnější technikou vhodnou pro naplnění programu bádání až na samé hranici poznání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Průmyslové lepení není jen spojování materiálů – jak to vidí Kaletech

Představujeme vám dodavatele nejkvalitnějších technologií pro průmyslové lepení, českou společnost Kaletech, která dodává technologie švýcarského výrobce Robatech. Svým klientům nabízí mnohaleté zkušenosti při aplikacích průmyslových lepidel napříč různými odvětvími průmyslu.Jedná se zejména o technologie pro aplikaci lepidla s možností sprejování, nanášení v housenkách, bodech, nebo celoplošným nánosem.

Moderní výukové systémy a laboratoře

O školství se traduje, že je velmi rigidní a rychlý rozvoj nových technologií lze jen velmi obtížně promítnout do současné výuky. Vše je ale nakonec hlavně o lidech. Jak se se současnými trendy v oblasti spojování materiálů vypořádává výuka na Ústavu strojírenské technologie na Fakultě strojní na ČVUT v Praze, a ne jen na to, jsme se ptali vedoucího tohoto ústavu docenta Ladislava Kolaříka.

Vliv složek ochranných atmosfér na WAAM

Svařování v současné době není už pouze technologií ke spojování materiálů. S rozvojem aditivní výroby strojních součástí lze tento proces využít také pro výrobu komplexních a geometricky složitých součástí. Technologie WAAM využívá svařování pro vrstvení jednotlivých svarových housenek do tvaru vyráběné strojní součásti a je charakterizována mnoha proměnnými – mimo jiné i účinky ochranné atmosféry. Cílem příspěvku je zhodnotit vliv jednotlivých složek ochranných atmosfér používaných pro MAG svařování.

Jak se stát leaderem ve výrobě důlního zařízení

Moravská společnost Ferrit, s. r. o., se za 25 let působení v těžařském průmyslu stala světovou firmou v projektování a výrobě důlní závěsné dopravy. Zároveň je průkopníkem v oblasti vývoje a výroby důlních akumulátorových lokomotiv a jako jediná na světě vyrábí speciální lokomotivu, tzv. lokobagr, pro údržbu a čištění kolejové tratě a prostoru kolem kolejiště v hlubinných šachtách. Jejich stroje pracují v uhelných a rudných dolech napříč všemi kontinenty.

Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

Vybrané aspekty svařování vysokopevnostních ocelí

Společnost Strojírny Prostějov, a. s. se specializuje na výrobu technologicky náročných svařovaných ocelových konstrukcí a svařovaných dílců pro obráběcí, stavební a dopravní stroje a zařízení pro těžbu surovin. Více jak 95% zdejší produkce představují zakázky pro německý, švýcarský a švédský trh.

Tvoříme historii vodního paprsku

Každá investice do podniká je spojena s velkým očekáváním. Jistou dávku důvěryhodnosti ve správnou investice může dávat také historie firmy i samotné technologie. Technologie řezání vysokotlakým vodním paprskem Flow slaví v tomto roce již 50 let, resp. 40 let v případě abrazivního vodního paprsku.

Vplyv ochrannej atmosféry pri zváraní hliníkových zliatin

Ľahké neželezné kovy ako hliník, horčík, titán a ich zliatiny, ktoré sú používané najmä v automobilovom, leteckom a kozmickom priemysle, musia spĺňať vysoké a často protichodné nároky ako je napríklad dostatočná pevnosť pri zachovaní vysokej ťažnosti alebo dobrá korózna odolnosť. Inak povedané, využívajú sa tam, kde ich náhrada dostupnejšími materiálmi nie je možná. Na zváranie materiálov z ľahkých neželezných kovov je potrebné použiť takú technológiu zvárania, ktorá bude ich vlastnosti degradovať čo najmenej. Celý rad štúdií a doterajších praktických skúseností ukazujú, že väčšina problémov vznikajúcich pri konvenčnom zváraní oblúkovými metódami môže byť potlačená použitím laserového lúča.

Inovovaná fiber laserová centra

Dnešní výrobci plechových dílů vyžadují vysoce flexibilní, efektivní a inteligentní řešení. Nové inovace ve výrobě vláknového laseru Prima Power byly navrženy a vyvinuty tak, aby splňovaly tato očekávání. Platino Fiber Evo je nejnovější verzí platformy Platino s více než 2 000 instalací po celém světě, vylepšenou o důležité technologické inovace.

Laserová technologie Platino pro každého

Nová verze fiber laseru Platino od italského výrobce Prima Power je jeden z nejúspěšnějších produktů z celého portfolia společnosti. 2D laser postavený na více než konsolidované platformě ze syntetického granitu má na kontě více než 2 000 instalací po celém světě. Stroj byl vybaven a aktualizován důležitými technologickými inovacemi, které přispívají k tomu, že je ještě rychlejší, spolehlivější a produktivnější.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit