Témata
Reklama

SW nástroje pro výpočtové modelování

V poslední době je firma Autodesk velmi plodná v uvádění na trh nových programových nástrojů pro výpočtové modelování. V současné době nabízí několik produktů, které dokáže oslovit široké spektrum uživatelů z nejrůznějších oborů. Zaměřme se na ty řekněme ryze strojařské.

Prvým a zároveň nejjednodušším programem je ForceEffect. Jedná se o program pro mobilní technologie, který poněkud předběhl dobu. Jeho úspěšnost mezi uživateli se projevuje tím, že „všichni“ jej chtějí mít na stolním PC, ať už na platformě PC či MAC. Avšak v tuto chvíli je program dostupný pouze pro iOS a Android. Program slouží pro řešení zejména prutových úloh v rozsahu klasické statiky. Je určen pro zjišťování reakcí na základě působení silových účinků struktur sestávajících z dokonale tuhých těles a nelze jej použít pro posuzování napětí a napjatosti poddajných těles. Spřízněným programem je letošní novinka ForceEffect Motion. Jak název napovídá, je určen pro řešení kinematiky mechanismů.

Reklama
Reklama
Reklama

Inventor Professional

Staronovým simulačním nástrojem je modul pevnostních analýz integrovaný do Autodesk Inventoru Professional. Za roky, co je v programu integrován, prodělal několik zásadních změn. V současnosti je stav výpočtového modulu stabilizovaný a v každé nové verzi programu Autodesk Inventor Professional je modul doplněn o několik zajímavých novinek. Historicky, z hlediska strategie firmy a zaměření na cílovou skupinu – konstruktéry – a v neposlední řadě kvůli principům numerických metod pružnosti a pevnosti se dlouhodobě zaměřuje na simulace osamocených (uvolněných) těles v lineární oblasti. Ve verzi 2011 přibyly nástroje pro řešení soustav těles, k čemuž jsou nezbytné mimo jiné kontaktní elementy (a nebo vazební rovnice).

Simulace tenkostěnných dílců objemovými elementy není „ideální“. Vedle toho příprava geometrie – automatické či manuální vytváření střednice plechového dílce a na ni vytváření skořepinové sítě je poměrně zdlouhavé, i když přináší ty nejlepší výsledky. V programu Inventor však toto nelze. V nové verzi Inventor Professional obsahuje zásadní novinku, kterou je vytváření skořepinových sítí přímo na objemové geometrii, u které je jeden rozměr o dost menší než rozměry zbývající. Tento způsob generování elementů je určen zejména pro modely plechových (tenkostěnných) součástí, které se tímto nemusejí předělávat, a proto se významně zvyšuje efektivita práce i kvalita výsledků simulací. Pozn.: Program Autodesk Simulation (Algor) měl tento typ elementu implementován již před více než deseti lety.

Autodesk Inventor Fusion, ForceEffect a ForceEffect Motion na produktech Applu.

Autodesk Simulation 360

V souvislosti s programem Inventor spustil Autodesk optimalizační projekt – službu nazvanou Autodesk Simulation 360. Projekt je založen na myšlence, že lokální počítač pro nejen MKP výpočty nikdy nebude mít dostatečný výpočetní výkon. Natož pro úlohy multifyzikální, optimalizační a další zejména při současném trendu neustálého zvyšování počtů elementů. Numerické simulace jsou součástí většího celku cloudových služeb Autodesk 360, které zahrnují renderování, konstrukční a energetické analýzy, je s nimi spojeno napojení na datové úložiště, komunikace mezi uživateli a přístup k datům prostřednictvím aplikací pro mobilní zařízení. Služba je v tuto chvíli určena pro obory strojírenství a architekturu.

Optimalizační úloha je vytvořena na lokálním počítači v programu Autodesk Inventor, ale výpočet je proveden ve výpočetním středisku firmy Autodesk. Pro formulaci úlohy se předpokládá známá geometrie (nejedná se o topologickou optimalizaci), rozměry modelu slouží jako parametry a je nezbytné zadat jejich mezní rozměry, kterých mohou vzhledem k souvisejícím součástkám v sestavě nabýt. Zatížení a okrajové podmínky se volí obdobně jako v Inventoru Professional. Spuštěná optimalizace v lineární oblasti probíhá za účelem získání co největší pevnosti součásti (hledá se bezpečnost vůči mezi pevnosti nebo pružnosti) a co nejnižší hmotnosti – jak jinak snižovat náklady či nejjednodušeji vyhovět standardům pro ECO design strojů a zařízení.

Čím více geometrických parametrů je zadáno při formulaci úlohy, tím více geometrických kombinací je nutné propočítat. Výpočty běží na pozadí na vzdálených serverech, zde se také generují sítě, tudíž počítač neblokují a nezdržují v další práci. Protože jsou výpočty určeny pro osamocená tělesa, uživateli se vrací vizualizované výsledky a ani zatížení datové sítě není nikterak velké. Výstupem optimalizace je tabulka nejideálnějších kombinací (obvykle více než jedna) při požadované bezpečnosti a minimální hmotnosti. Zobrazit lze samozřejmě všechny spočítané varianty, ale při velkém množství parametrů jsou tabulky výsledků nepřehledné. Tato služba nese spoustu pozitiv pro uživatele, ale zároveň jedno riziko – uživatelé budou (bezhlavě) optimalizovat naprosto vše. Mnoho psů, zajícova smrt, říká se. Úvaha, zda tímto bude postižen konstruktérský cit a další konstruktérské vlastnosti, patří spíše do filozofické roviny.

S jakýmikoli pevnostními výpočty bude ještě po dlouhou dobu spojeno zjednodušování tvaru součástí – její geometrické složitosti odpovídá počet elementů konečnoprvkové sítě. Autodesk Inventor má v několika verzích implementovanou funkci shrinkwrap. Firma letos přichází s novým „prázdninovým“ doplňkem pro Inventor nazvaným Inventor Simplification (Techology Preview). Doplněk programu je možné stáhnout na Autodesk Labs. Po jeho nainstalování v programu Inventor přibude nová záložka s několika nástroji pro zjednodušení součástí a sestav. Funkce jsou vhodné pro přípravu dat, která mají byt sdílena (veřejně), a pro MKP nemusí zcela vyhovovat (pro jednotlivé součásti). Pro tyto případy má Autodesk výkonné profesionální nástroje pro automatickou i manuální přípravu modelů (jejich zjednodušení) a volné modelování, jež jsou vhodné nejen pro aplikaci v souvislosti s konečnoprvkovými výpočty. Tyto nástroje obsahuje program Inventor Fusion.

Autodesk Simulus

Simulus je velkým počinem právě končícího léta a jsou na něm podepsáni rovněž vývojáři z děčínské softwarové dílny Autodesku. Ti se postarali například o rozhraní, netradiční ovládání, ale i o další části programu. Program ve verzi Technology Preview 2 je zdarma dostupný rovněž z Autodesk Labs. Jeho forma a způsob představení technické veřejnosti se nápadně podobají tomu, co bylo u programu Inventor Fusion chvíli před tím, než se stal plnohodnotným doplňkem řady programů Autodesku. Pravděpodobně se do konce roku dočkáme další verze a o budoucnosti programu Simulus se mnohé dozvíme ke konci roku na Autodesk University 2012.

Autodesk Simulus je novým programem pro výpočtové modelování a zároveň patří do kategorie cloudových aplikací.

Úvodní okno Projektu Simulus obsahuje odkazy na Autodesk Exchange, Autodesk 360, dokáže v programu fungovat jako webový prohlížeč a nápověda k programu. Numerické výpočty již nyní probíhají na vzdáleném serveru, vše nasvědčuje tomu, že web a cloud budou pro fungování programu stále významnějšími „spojenci“. V druhé verzi Technology Preview lze řešit uvolněná tělesa i soustavy těles v lineární oblasti. Konkrétně jde o statickou analýzu, modální analýzu, úlohy stability, teplotní a teplotně-napjatostní úlohy. A vypadá to, že těchto pět typů úloh nebude konečný počet. U každé úlohy lze měnit základní nastavení sítě, konvergenci úlohy a například lze vybírat se sedmi typů kontaktů.

Simulus má v sobě implementovány obdobné nástroje pro volné modelování, jako jsou v programu Fusion, navíc obsahuje pracovní režim simplifikace a idealizace a v nich dostupné patřičné funkce. V režimu Setup se zadávají okrajové podmínky, zatížení, kontakty. O průběhu výpočtu, komunikaci programu se serverem a dění na serveru je uživatel průběžně informován. Postprocesor stejně jako zbytek programu má v oblasti konečnoprvkvých programů nekonformní vzhled i způsob interaktivního ovládání. Líbivost je druhotnou stránkou vedle chronologického a logického uspořádání. Uživatel je při formulaci úlohy intuitivně veden, a dospěje rychle ke spuštění úlohy. Zadání simulace nevyžaduje nikterak hluboké studium metody konečných prvků.

Autodesk Simulation

Program Autodesk Simulation je velkým konečnoprvkovým systémem firmy Autodesk s dlouhou historií. Vedle lineární a nelineární mechaniky pevných látek umí řešit proudění, magnetismus a například sdružené multifyzikální úlohy. Seznam změn ve verzi 2013 je poměrně dlouhý a není lehké poutavě vyzdvihnout novinky a vylepšení v jednotlivých funkcích pro nezasvěceného čtenáře nebo bez zacházení do teorie MKP. Ve zkratce: Nově lze nastavit počet jader procesoru, která budou užívána pro generování sítí, v preprocesoru přibyly další možnosti definice zatížení modelů (momentové zatížení na plochu, dosud možné jen do uzlů a další), byly provedeny změny v materiálových modelech. Importovat lze datové formáty předních CAD firem, lomové chování součástí je možné simulovat i na čtyřstěnech. Autodesk dále například vyřadil z nabídky zastaralé řešiče a pro nelineární úlohy přibyly řešiče nové, byly zrychleny výpočty postprocesoru, výsledky je možné exportovat do renderingového programu Showcase a používat je pro vytváření obzvláště reprezentativních produktových prezentací.

Autodesk Simulation mimo jiné obsahuje specializovaný modul pro výpočet únavové životnosti.

Závěr

V tomto textu jsme se věnovali zejména aplikacím pro výpočtové modelování technických objektů zejména v oblasti klasické „strojařské“ mechaniky těles. Stavařské aplikace byly okrajově vzpomenuty a pro programy, jež jsou žhavými novinkami nebo staronovými programy s novými funkcemi v oblasti obecné simulace proudění kapalin či specializované pro posuzování aerodynamiky těles pro program Alias, procesu vstřikování plastů (Moldflow) a dalších, zbyla pouze tato zmínka v závěru textu. Pohledem do minulosti a zároveň na několik zde uvedených programů je vidět, jak programová základna firmy Autodesk prodělala obrovskou proměnu. Z firmy ryze „cadovské“ se přerodila ve firmu polytechnickou. A je sympatické sledovat, že čeští programátoři jsou jedněmi z tvůrců výpočetního know-how firmy už více než 15 let.

Lubomír W. Novotný

Lubomír.novotny@toshulin.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 121106
Datum: 14. 11. 2012
Rubrika: Software pro strojaře / CAD/CAM/CAE
Autor:
Firmy
Související články
Softwarový simulátor stavebního stroje nahrazuje nákladné prototypy

Vývoj stavebních strojů bývá spojen se stavbou fyzických prototypů nových zařízení. Ty však vyžadují vysoké finanční náklady a množství času. Efektivní řešení dnes nabízejí softwarové simulátory. Společnost Volvo Construction Equipment zařadila do vývoje simulátor „human-in-the-loop“, který vyvinula v nástrojích Matlab a Simulink firmy MathWorks.

Na cestě ke zrození stroje, část 3:
Cenová nabídka

Série deseti článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje proces výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, na jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu, technické parametry a návratnost investic.

Na cestě ke zrození stroje,
Část 1. Průzkum trhu

Série 10 článků, jejichž autorem je konstruktér Michal Rosecký, popisuje postup výroby obráběcího stroje. Krok po kroku nás provází tímto náročným procesem, v jehož závěru je po stránce vývoje a výroby rentabilní moderní výrobní zařízení s inovativními prvky, o které trh projeví zájem a po uvedení do provozu přinese zákazníkovi deklarovanou profitabilitu a návratnost investic.

Související články
Průmysl 4.0 v praxi

Reflexe současného poznání s aplikací prvků Průmyslu 4.0 do praxe byla předmětem odborné konference, kterou společnost Ceratizit společně se svými partnery připravila pro téměř stovku účastníků z řad výrobních společností ve svém Technickém centru. Od původního teoretizování o aspektech Průmyslu 4.0 jsme se nyní dostali již k praktických zkušenostem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Jste připraveni na budoucnost? Zjistěte to...

Každý den se probouzíme do situace, kdy nekonečný boj o nové zákazníky o kousek přitvrdí, je stále náročnější a vyhraje ten, kdo se nejlépe a nejrychleji přizpůsobí. Jak řekl rakouský psychiatr Viktor Frankl, základní lidskou vlastností je svoboda rozhodnout se, i když její uplatnění nemusí být lehké. Člověk není svobodný ve vztahu k podmínkám, v nichž žije, ale má svobodu v tom, jaké k nim zaujme stanovisko. Jak se rozhodnete vy?

Pokročilá správa dat napříč celým životním cyklem

Obstát na trhu průmyslových výrobců dnes není snadné. Klíčem je úzká spolupráce, přehledná dokumentace, efektivní procesy a co nejméně problémů s kvalitou. S tím vším vám pomůže platforma, která propojuje správu produktových dat (PDM) s cloudovým systémem pro řízení životního cyklu výrobku (PLM).

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Budoucnost zkušebnictví

Společnost AV Engineering, a. s., je v ČR známa především ve spojení s produkty PTC - PTC Creo, Windchill nebo Vuforia a Thingworx. Její dceřiná společnost AV R&D, s. r. o., se zabývá zakázkovým vývojem výrobků, technickými výpočty, simulacemi a v neposlední řadě také zkouškami a testováním výrobků.

Ultra lehké komponenty vyráběné 3D tiskem

V posledních letech se do širšího povědomí dostávají aditivní technologie, neboli 3D tisk, kde je součást tvořena přidáváním materiálu nikoliv jeho odebíráním, jako je tomu u klasického obrábění. Jejich využití je zkoumáno napříč nejrůznějšími obory od strojírenství přes architekturu až po medicínu a módu. Pokud se omezíme na 3D tisk kovů, zjistíme, že aditivní technologie jsou brány jako prostředek pro výrobu tvarově složitých a občas konvenčními způsoby zcela nevyrobitelných dílů. Jsou brány jako jakási ideální výrobní technologie pro výrobu čehokoliv. V posledních letech se navíc stále více skloňuje spojení aditivní technologie a topologické optimalizace, což je způsob návrhu tvaru dílu na základě matematické optimalizace. Jak lze tušit, navržený tvar je značně složitý a často bývá označován jako organický. Takové díly jsou údajně vhodné pro 3D tisk, ale není tomu tak. Ve většině případů je realita daleko prozaičtější. Použití aditivní technologie je pouze jediná možnost, jak takový díl vyrobit.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Rodinné podnikání v přesné strojařině

Brněnská firma VKV Horák se zabývá konstrukcí, vývojem a výrobou přístrojové mechaniky, přípravků, jednoúčelových strojů, forem pro vstřikování plastů, lití polyuretanových dílů a vakuovému tváření plastů. S jejím zakladatelem, panem Zdeňkem Horákem, jsme si povídali o aspektech podnikání v českém prostředí, o vzdělávání, kvalitě škol, průmyslu budoucnosti.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit