Témata
Reklama

Technologie obrábění ve výrobě flexotiskových strojů

Společnost SOMA, spol. s r. o., byla založena v roce 1992, kdy její současný majitel Ing. Ladislav Verner získal v privatizaci bývalý výrobní závod Tesly v Lanškrouně, přezdívaný „Plyšan“. Ten se do té doby zabýval vývojem a stavbou strojů pro výrobu svitkových kondenzátorů a jednoúčelových zařízení pro elektrotechnický průmysl. Nový majitel se však vydal vlastní cestou a vsadil na vlastní výrobek, konkrétně na vývoj a výrobu strojů na potisk, řezání a laminování obalových materiálů. Chytré české řešení spolu s použitím kvalitních komponent německých značek si získalo spokojené zákazníky po celém světě a SOMA dnes patří ve svém oboru mezi pětici nejúspěšnějších světových firem.

Pavel Marek

Patří mezi klíčové osobnosti časopisu MM Průmyslové spektrum, kde řadu let zastával pozici odborného redaktora. Je absolventem strojní fakulty ČVUT v Praze. Po ukončení studia pracoval v Poldi SONP Kladno v závodě Doprava, poté jako konstruktér a projektant ve společnosti ČKD Lokomotivka. Pro MM Průmyslové spektrum pracoval od roku 1999 do roku 2021.

V roce 2012 společnost SOMA v sousedství svého výrobního areálu vybudovala a uvedla do provozu nové technologické centrum SOMA Globe, které slouží pro předvádění a testování strojů a sériovou montáž menších strojů. Pracují zde oddělení marketingu, prodeje a konstrukce. SOMA nabízí nejen komplexní vlastní výrobek, tedy vývoj, výrobu a montáž strojů včetně komplexní technologie a instalace vyrobených strojů u zákazníka, ale velmi dbá i na komplexní servis. Zákazníci či potenciální zákazníci firmy SOMA navíc mají možnost krátkodobě využít kapacity v technologickém centru a zpracovávat zde své zakázky ještě předtím, než je pro ně jejich stroj vyroben.

Reklama
Reklama
Reklama
CNC frézovací centrum DMC 80 U3 na dílně

Do Lanškrouna jsem se zajel podívat díky pozvání společnosti Walter CZ, která je jedním z dodavatelů nástrojů pro zdejší high-tech výrobu. Spolu se zástupci firmy Walter CZ, Janem Uhlířem a Ing. Monikou Futákovou, nás přijal výrobní manažer Ing. Jiří Miřejovský, který nás seznámil s výrobou flexotiskových strojů a provedl výrobními prostorami.

Zásobník centra DMC 80 U3 na 480 nástrojů s vyvrtávacím nástrojem Walter pro ložisková uložení tiskových válců

Flexotiskové stroje

Vlajkovou lodí výrobního programu je řada flexotiskových strojů, které se používají na potisk flexibilních materiálů, zpravidla v obalovém průmyslu – typicky plastových fólií –, ale možný je i potisk papíru nebo laminátu. Jedná se o výrobky s vysokou přidanou hodnotou, u kterých se cena standardního stroje pohybuje na hranici jednoho miliónu eur.

Přesné portálové obráběcí centrum Zayer KPCU 7000 AR se dvěma pracovními stoly

Výstup je, jak jsme mohli sami posoudit podle vzorků v technologickém centru, velmi kvalitní. Pro to, aby tomu tak bylo, je třeba dosáhnout naprosto přesného soutisku všech osmi až deseti barev. To je nejen úkolem ovládání stroje a jeho řídicího systému, ale současně i požadavkem na vysokou přesnost výroby mechanických dílů. Pro flexotiskové stroje je proto zásadní přesná výroba všech komponent, zejména v oblasti tiskové jednotky, jejího rámu (bočnic a příček), uložení tiskových válců a zejména pak ložiskových domků pro přesná valivá ložiska s minimální vůlí. Potom je splněna nutná podmínka pro kvalitní tiskový výstup – kvalitní potisk materiálu.

Hrubování bočnice pro flexotiskový stroj Optima na obráběcím centru Zayer KPCU 5000 AR

Přesné obrábění

Základem flexotiskového stroje jsou masivní bočnice, které tvoří kostru stroje a současně nesou barevníkové stanice. Je tedy zřejmé, že jejich přesnost a stabilita má přímý vliv na kvalitu soutisku. Jedná se tudíž o velmi přesné obrobky ve stupních tolerance IT5 až IT7, kde polotovarem jsou litinové odlitky ve tvaru velké silné desky o rozměrech až 2,8 x 3,2 m. Aby požadované přesnosti bylo možné dosáhnout, obrábějí se tyto dílce na portálových CNC frézkách KPCU 5000AR a KPCU 7000AR, jejichž výrobcem je španělská firma Zayer. Jedná se o stroje se zvýšenou geometrickou přesností – CNC frézky s pevným portálem a pojízdným stolem –, které jsou umístěny v klimatizovaných prostorách oddělených od ostatní výroby a na nichž jsou celé bočnice komplexně obrobeny. Pro přesné dokončovací frézování se zde používají dokončovací frézovací hlavy Walter, s nimiž se dosahuje výborných výsledků rovinnosti funkčních ploch. Předepsaná hodnota činí 40 µm na ploše 2,8 x 3,5 m. Jejímu dosažení napomáhá upínání obrobku pomocí hnízd magnetických desek s pólovými nástavci. Zcela tak odpadá potřeba broušení.

Pohled do zásobníku nástrojů obráběcího centra Zayer, v popředí fréza Walter

V případě přesných dílů pro tiskové (barevníkové) jednotky je zásadní zhotovit přesné otvory pro velmi přesná uložení tiskových válců ve víceřadých jehlových ložiscích. Nutné je dosažení zvýšené prostorové přesnosti, respektive přesné geometrické polohy ložiskových otvorů vztažené k prostorovým funkčním plochám, zejména k dosedacím plochám pro domky vedení apod. Vše je vyráběno bez procesu broušení, pouze s využitím frézovacích a vyvrtávacích operací na CNC frézkách typu duoBlock řady DMC 80U3 či DMU 80 a DMU 60P firmy DMG Mori. Jedná se opět o stroje se zvýšenou geometrickou přesností.

Diskuse nad speciálními nástroji pro obrábění bočnic; zleva: Jan Uhlíř, operátor stroje Milan Klimakovský a Ing. Jiří Miřejovský

Zde excelují frézovací a vyvrtávací nástroje Walter, s nimiž se dosahuje prostorové geometrické přesnosti polohy osy ložiskových otvorů ke vztažným plochám do 20 µm. Válcovitost ložiskových otvorů se pohybuje v toleranci menší než 10 µm. Velikost tolerančního pole vyrtávaného otvoru (nejběžněji s průměry 80 a 105 mm) je 5 µm. I v tomto případě se uvedených parametrů dosahuje bez potřeby broušení.

Na výše zmíněných strojích Zayer se dále obrábějí dílce pro spojení bočnic (rozpěry) a další těžší součásti. Menší prostorové součásti (do rozměru 800 x 800 x 800 mm) se pak opracovávají na uvedených obráběcích centrech DMG Mori na dílně.

Hotové bočnice připravené k montáži

Samotný nástroj nestačí

Náš majitel Ing. L. Verner velmi dbá na strategický rozvoj firmy, a proto již dnes plánuje za horizont roku 202,“ vysvětluje firemní filozofii Ing. Miřejovský. „Nevýhodou pro rozvoj naší firmy jsou omezené možnosti rozšiřování výrobních prostor. Naším cílem tedy je výrobu ve stávajících prostorách co nejvíce zefektivnit. Proto spolupracujeme s firmami, které efektivní výrobu podporují, ať už jde o stroje nebo o nástroje. K naší dlouhodobé strategii také patří poskytovat svým zákazníkům komplexní servis. Z toho důvodu požadujeme servis i od našich dodavatelů. V oblasti nástrojů jde o školení našich zaměstnanců, řešení problémů ve výrobě, poradenství či informování o novinkách. V neposlední řadě přitom požadujeme bližší znalost firmy včetně typů lidí, kteří s nástroji pracují“.

Montáž flexotiskového stroje Optima
Stroj Optima v prostorách technologického centra

Právě díky komplexnímu poradenství a servisu společnosti Walter CZ používá SOMA pro technologicky nejnáročnější operace frézování a vyvrtávání nástroje Walter. „Pokud potřebujeme ve výrobě řešit nějaké problémy, obracíme se na firmu Walter CZ, jejíž technici pro nás připraví návrh a odzkouší a odladí technologii tak, aby mohla být nasazena do praxe“, uvádí Ing. Miřejovský. „Rádi spolupracujeme s firmami, které mají zájem o komplexní řešení výrobních technologií a kde spolupráce probíhá na bázi partnerství“, potvrzuje Jan Uhlíř. „Vždy tomu tak ale nebylo“, směje se Ing. Miřejovský a vysvětluje: „Zaměřujeme se na dlouhodobou strategii, takže firma, která nám nástroje chce jen prodat a už se o nic nestarat, u nás neuspěje. Ale právě v této oblasti se v posledních letech mnohé změnilo. Dnes je to tak, že pokud nám nástroje od některé firmy nefungují, obracíme se s požadavkem na vyřešení technologie primárně na firmu Walter“.

Ukázka tiskového výstupu

Technologická podpora

Spolupráce v oblasti poradenství je skutečně nadstandardní – personálně je totiž zajišťuje bývalý pracovník společnosti SOMA, dokonale obeznámený s problematikou závodu. „Nejprve jsem moc velkou radost neměl, když nám k Walteru odcházel jeden z našich zkušených pracovníků,“ vzpomíná Ing. Miřejovský. „Ale viděl jsem, že jde za tím, co ho zajímá, má svoji cestu a ambice. Dnes je pro nás výhodou, že dobře zná situaci v naší výrobě, což mu pomáhá v nalezení vhodného a rychlého řešení.“
Technologická podpora od firmy Walter CZ je využívána zpravidla jednou až dvakrát do týdne. Během letošního roku bylo také provedeno asi 15 až 20 nástrojových testů a proběhlo šest větších projektů v rámci osazování celých strojů. Ing. Miřejovský však od dodavatelů nástrojů v budoucnu očekává ještě mnohem více: „S dodavateli nástrojů chceme spolupracovat již od okamžiku nákupu nového stroje, kdy nám dodavatel pomůže vytipovat nové nástroje, starat se o ně a zúčastní se i testování strojů s nástroji. Nyní plánujeme zavedení toolmanagementu, což nám přinese další zefektivnění výroby a bezstarostný servis. Se zaváděním automatizované výroby dále poroste význam spolehlivosti nástrojů pracujících v bezobslužném režimu a bude třeba, aby tuto spolehlivost dodavatelé nástrojů garantovali.“

Takovéto strategii se Walter nijak nebrání. „Největší úspory nespočívají v pořízení tzv. levného nástroje, nýbrž v efektivitě výroby a v optimalizaci výrobních procesů. Proto si nejvíce ceníme právě takových partnerů, jako je SOMA, která vyžaduje komplexní řešení, úzkou spolupráci a partnerský přístup,“ uzavírá Jan Uhlíř.

Pavel Marek

pavel.marek@mmspektrum.com

www.walter-tools.com/cs-cz/

www.soma-eng.com

Reklama
Související články
Obrábění dílů pro kolejová vozidla

Pokud byste se někdy chtěli vydat do Žlebů, osobně doporučuji cestu vlakem. Z Prahy dnes přibližně za hodinu dojedete rychlíkem do Čáslavi. Zde vystoupíte a po letitém příhradovém mostě přejdete přes celé kolejiště na místní nádraží. Očekávat vás tady bude malý motoráček, který vás poveze po unikátní místní dráze.

Jak se obrábí na Valašsku

Obec Veřovice se nachází na úpatí Veřovických vrchů, které jsou součástí západního výběžku Moravskoslezských Beskyd. Jednou z firem, které v obci působí, je společnost Matuš Trade. Zabývá se zakázkovým obráběním kovů a plastů.

Nové frézovací nástroje a digitální výroba

Tübingen je město ležící na řece Neckar a své návštěvníky okouzlí především svým historickým centrem s hrázděnými domy, malebným nábřežím, radnicí s malovanou fasádou či gotickým kostelem. Z centra Stuttgartu se sem dostanete vlakem za necelou hodinku. Právě této blízkosti využila společnost Walter, která zde v předvečer veletrhu AMB uspořádala tiskovou konferenci.

Související články
Muž, který rád obrábí

„Tentokrát navštívíme malou firmu,“ řekla mi do telefonu Eva Procházková, která má ve společnosti Walter CZ na starosti marketing. Na reportáž jsme se vydali do firmy Kovovýroba Hruška do Opavy-Vávrovic.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Obrábění železničních kol a náprav

Společnost Bonatrans Group, a. s., jejíž tradice sahá do roku 1965, se zaměřuje na konstrukci, výrobu a opravy železničních kol, náprav i celých dvojkolí. Dodává je významným světovým výrobcům osobních i nákladních vozů, lokomotiv, tramvají či vysokorychlostních vlaků. Společnost je součástí skupiny GHH-Bonatrans, která je největším světovým výrobcem železničních dvojkolí a své závody má u nás v Bohumíně, dále v Německu a Indii.

S kukuřicí na železniční vagón

Kdo by nevěděl, že budoucnost patří aluminiu! Právě tento materiál se dnes často používá pro stavbu moderních železničních osobních vozů či elektrických jednotek. Nejinak je tomu v ostravské společnosti Škoda Vagonka, a. s., kam jsme se zajeli podívat se zástupci společnosti Walter CZ.

Výroba tlakových lahví pro technické plyny

Společnost Vítkovice Cylinders patřící do lahvárenské skupiny Cylinders Holding je největším výrobcem bezešvých ocelových lahví, nádrží a těles akumulátorů na světě. Historie se datuje od roku 1906, kdy byla vyrobena první bezešvá ocelová lahev.

Obrábění odlitků diamantovými nástroji

Společnost KSM Castings CZ z Hrádku nad Nisou patří k nejmoderněji vybaveným výrobním závodům na severu Čech. Zabývá se vývojem a výrobou odlitků z lehkých kovů pro automobilový průmysl. Firma vznikla v roce 1996 a její počátky jsou spojeny se skupinou Thyssen. Od roku 2005 je závod součástí mezinárodní skupiny KSM Castings Group.

Provozní testy nového řezného materiálu

Firma Walter AG v loňském roce představila nový řezný materiál označený jako Tiger-tec Gold. Před jeho uvedením na trh byly kromě jiného provedeny rozsáhlé testy u vybraných zákazníků, které potvrdily jeho výjimečné vlastnosti v reálných podmínkách výrobních provozů. Jedním z míst, kde tyto testy probíhaly, byla obrobna české společnosti Persa v Kněževsi nedaleko Prahy.

Když je potřeba řešit „špeky“

Na pozvání společnosti Walter CZ jsem tentokrát zajel do firmy Kovo Děčín, která se zabývá zakázkovým obráběním a výrobou forem. Zde nás přijal jednatel Pavel Bureš, za dodavatele nástrojů přijel Pavel Dušánek, certifikovaný distributor společnosti Walter CZ, a Monika Futáková ze společnosti Walter CZ. Posadili jsme se do zasedačky a pan Bureš nás seznámil s historií společnosti a jejím výrobním programem, čímž jsme se dostali i k nástrojům značky Walter.

V pravou chvíli na pravém místě

Na pozvání společnosti Walter CZ jsem tentokrát vyrazil do Ohrazenic. Zde, v těsné blízkosti Turnova, má svou firmu Milan Mencl. Hlavním oborem jeho podnikání je obrábění odlitků pro automobilový průmysl, konkrétně pro výrobu autobusů.

Nástroje pro díly, které musí být hotové za pár vteřin

V automobilovém průmyslu, ale i v řadě dalších oborů nachází uplatnění velké množství maličkých součástí často složitých tvarů. Na pozvání společnosti Walter CZ jsem se zajel podívat do jihlavské firmy Decoleta, která se zabývá přesným soustružením malých dílců na dlouhotočných automatech.

Standardním nástrojem na nestandardní otvory

Výroba hydraulických bloků vyžaduje nejen pečlivost. I v tomto odvětví se projevuje stále rostoucí tlak na produktivitu obráběcích operací. Kromě frézování, vrtání či závitování zde přichází ke slovu i hluboké vrtání. Na pozvání společnosti Walter CZ jsem se zajel podívat do společnosti Czetec, kde nástroj ze standardního sortimentu Walter významně pomohl ke zkrácení výrobních časů.

Monolitní karbidové nástroje při výrobě přesných dílů

Zlínská společnost Ace-Tech se zaměřuje na velmi přesné CNC obrábění uhlíkových, nástrojových nerezových a chrommolybdenových ocelí a slitin niklu, především pak na výrobu soustružených dílů, které dodává pro odvětví těžebního průmyslu a energetiky, všeobecného strojírenství, lisování kovů a plastů a železničního průmyslu. S ohledem na požadavky komplexního obrobení těchto dílů zde přicházejí ke slovu také monolitní nástroje ze slinutého karbidu od firmy Walter.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit