Témata
Reklama

TPV2000 plus - flexibilní systém pro plánování a řízení výroby

Dnes se na každém kroku setkáváme s informačními systémy, jejichž hlavním účelem je uchovat konzistentní data a poskytnout co nejvíce aktuálních a přesných informací tam, kde jsou právě potřeba. Aby toho bylo možné docílit, musejí být tyto systémy také správně používány a především plněny přesnými daty.

Obecně by mělo platit, že čím více dat do podnikové aplikace vložíme, tím více informací jsme schopni získat zpět. Často však vzniká mylná představa, že systém udělá všechnu práci za uživatele, což samozřejmě není možné. Správně by takový systém měl zefektivnit lidské rozhodování a tím i celkovou efektivitu práce. Vezměme například v úvahu tabulkové procesory, které se stávají opravdu mocnými výpočetními nástroji až v momentě, kdy je správně využijeme.

Reklama
Reklama
Reklama

TPV2000 plus

Ve výrobních podnicích se setkáváme s potřebou mít všechna data na jednom místě – od výkresové dokumentace přes technologické postupy, evidenci obchodních dat, skladů až po konkrétní data z výroby, a to nejen aktuální, ale také historicky zaznamenaná. Pokud něco změníme, potřebujeme přesně vědět, zda tato změna vedla k lepšímu, nebo se případně moci kdykoliv vrátit zpět. Důležitá je také dobrá organizace práce nad těmito daty, aby uživatel přesně viděl, jakou práci by měl v daných termínech udělat, a jednoduše se dostal ke všem aktuálním a souvisejícím informacím. Představme si systém, který všechny tyto vlastnosti má – systém TPV2000 plus.

Technologický postup obsahující výkres, kontrolní návodky, rozměrové protokoly, nástrojové listy, pomůcky, náčrty operací

Získávání vstupních dat

Již jsem se zmiňoval o tom, že je důležité plnit systém daty tak, aby bylo možné z něj vytěžit maximum. To je pro uživatele asi ta nejhorší část práce. V systému TPV2000 plus celou dobu jeho vývoje vznikaly – na základě uživatelských zkušeností – funkce, které mají za úkol tyto procesy co nejvíce ulehčit a usnadnit.

Vezměme například v úvahu tvorbu kusovníkových dat odrážejících strukturu výrobku. Pokud je výrobek již vymodelován v konstrukčním systému, bylo by jen ztrátou času celou strukturu výrobku přepisovat. TPV2000 obsahuje plnou integraci s některými rozšířenými konstrukčními nástroji. Co když však firma používá software, který zrovna plně integrovaný není? Právě z toho důvodu vznikl celý samostatný modul pro import strukturních dat, jenž umí pracovat s datovými formáty, které je každý konstrukční systém schopen předat. Vše pracuje s časovými platnostmi dokumentace a systém může prostřednictvím archivu souborů připojit i konkrétní soubory s CAD modely a pohodlně je spouštět přímo ze svého uživatelského rozhraní. Kromě toho lze kdekoliv v systému použít obecnou funkci pro kopírování objektů, s jejíž pomocí lze celou strukturu a technologii vzít, zkopírovat a na základě existující dokumentace vytvořit novou. Je implementována také plná podpora funkcí Drag & Drop a celý systém je navržen v duchu „dostat se kamkoliv na co nejméně kliknutí“, což výrazně urychluje práci.

Grafická uživatelská sestava využití pracovišť

Funkce navržené podle konkrétních potřeb uživatelů

Jedna věc je mít připravená všechna technická data na jednom místě a moci v nich snadno vyhledávat, ale většinou nás zajímají výstupy, které jsme schopni z těchto dat získat. Kromě veškerých potřeb materiálů a pohledů na časovou náročnost výroby často vznikají konkrétní požadavky na výstupní sestavy s informacemi od jednotlivých zákazníků. Systém je vyvíjen tak, aby byla držena jedna základní verze, což v praxi znamená, že úpravy pro zákazníky, které jsou vyhodnoceny, jako dobré, jsou zobecněny a implementovány do další verze systému. Všichni tak mají přístup k novým funkcím a sestavám, vytvořeným ze zkušeností uživatelů, kteří TPV2000 používají.

Časové rozplánování výroby

Tvorba nabídek

Silným nástrojem pro tvorbu kalkulací a obchodních výstupů je také nabídkové řízení. Tvorba nabídky umožňuje zadávání a úpravy TPV dat bez jakéhokoliv zásahu do systému. Můžeme například vyjít z již existující dokumentace a tu si jakkoliv upravit – od přidání vlastních nákladů přes ocenění materiálů a pracovišť, zadání vlastních kalkulačních vzorců a koeficientů až po tvorbu fiktivních položek. Pokud je pak nabídka schválena, můžeme tato data vzít a jednoduše z nich najednou založit do systému celou dokumentaci TPV.

Řízení, plánování a optimalizace výrobního procesu

Systém TPV2000 plus není jen o přípravě dat, ale jeho možnosti sahají i do oblasti řízení a plánování výroby. Výroba začíná v evidenci zakázek, kde je možné kromě výpočtu plánovaných nákladů a časů také provádět rozpady zakázek do výroby. Zakázka se rozpadne podle zadaných TPV dat, která je možné dále měnit. To znamená velkou přizpůsobivost systému k aktuálnímu výrobnímu procesu. Do výroby jsou pak instalovány terminály, které sbírají data pracovníků a počítají tak skutečné náklady na výrobu, které je možné porovnat s původními plány a analyzovat tak mnoha způsoby problémy ve výrobě. Na základě těchto dat lze pak výrobní proces optimalizovat a zvýšit tak efektivitu podniku. Nové zakázky lze do systému zaplánovat, a to jak na úrovni potřeby a rezervace materiálů a polotovarů, tak z hlediska jejich časového využití pracovišť. Pro potřeby účetnictví je výrobní modul možné napojit na ekonomický systém, kde se automaticky tvoří účetní doklady.

Klasifikační mapa

Snadné vyhledávání

S postupem času je systém plněn velkým množstvím dat, ve kterých je nutné snadno se zorientovat. K tomu existují nástroje pro vyhledávání, které uživateli umožňují prohledávat všechna data podle kteréhokoliv údaje. Třídění dat je možné provádět pomocí klasifikačních map, kde lze například položky roztřídit do stromové struktury a vyhledat podle jejich zatřídění a rozměrů.

Výběr součásti

Technická podpora, zákaznické úpravy a směr dalšího vývoje

Pro uživatele je k dispozici rozsáhlá technická podpora zahrnující jak rychlé řešení problémů, tak školení a technickou pomoc při používání systému. Také je zajištěn přístup ke vždy aktuální verzi systému. V rámci zákaznických úprav je možné řešit specifické požadavky a v případě zkušenějších uživatelů je otevřená možnost programování vlastních úprav.

Konstrukční parametry dílu

Vývoj systému je nyní soustředěn na plánování výroby a také na přesun prohlížení dokumentace prostřednictvím webu. Připravuje se i modul toku práce pro mobilní telefony, aby každý uživatel měl možnost zobrazit si své pracovní úkoly a dále s nimi pracovat, aniž by nutně musel být přítomen v podniku a měl přístup k systému.

TPV2000 plus je systém, který důsledně uplatňuje jeden způsob práce nad všemi druhy dat. Uživatel se tak naučí základní principy ovládání a ty může uplatnit napříč celým systémem. Uživatelské rozhraní je možné upravit si částečně tak, jak to komu vyhovuje. Stálým používáním systému si také každý uživatel rozšiřuje své znalosti a začíná využívat další a další funkce. Těch je opravdu mnoho a pojmout je všechny najednou asi není v lidských silách, ale jejich využíváním je krok po kroku stále zvyšována efektivita práce. Naučit se pracovat s jakýmkoliv novým systémem si vždy vyžádá trochu námahy, ale cílem společnosti TPV group, která systém TPV2000 plus vyvíjí, je toto minimalizovat a naopak vše vyladit tak, aby přínos pro uživatele byl co nejvyšší.

TPV group

Pavel Volenec

TPV group

www.tpvgroup.cz

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 161153
Datum: 16. 11. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Software pro strojaře
Autor:
Firmy
Související články
Může se snoubit víno s rozšířenou realitou?

Rozšířená realita si hledá cestu do technické praxe. Námětem následujícího článku je aplikace, kterou si můžete sami vyzkoušet. Technologii Vuforia, na níž je postavena, však lze využít v řadě dalších oblastí, včetně průmyslových aplikací.

Trendy ve výrobě? Optimalizací procesů ke spojenému zákazníkovi

„Jsme tu pro vás, vaše potřeby nás zajímají a rádi jim vyhovíme.“ Firmy, které uplatňují tento přístup, mají v dnešní silně konkurenční době zelenou. K tomu, aby mohly dílčí zákaznické požadavky uspokojit, potřebují platformu v podobě ERP systému, která přesně a bez průtahů plní všechna zákaznická přání. Informační systém QI s integrovaným nástrojem pro pokročilé plánování výroby APS zajistí efektivní a optimalizovanou výrobu, na jejímž konci bude spokojený zákazník.

Mobilní aplikace a snímač vibrací pro sběr technických dat

Společnost SKF vyvinula systém SKF Enlight tvořený novou výkonnou mobilní aplikací a snímačem s rozhraním Bluetooth. Tento produkt umožňuje pracovníkům bez odborných znalostí pořizovat technická data, jako jsou například informace o vibracích a teplotě, pomocí běžných mobilních zařízení. Získané údaje lze použít pro přístup ke specializovaným analýzám společnosti SKF.

Související články
Monitoring výroby a vyhodnocování efektivity CNC strojů

V dnešní době, která klade velké nároky na rychlost dodávek, kvalitu provedení a co nejnižší cenu, je nezanedbatelnou konkurenční výhodou monitoring výroby.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Plánování výroby: jak to nedělat

Autoři textu již více než 10 let působí na českém trhu a pomáhají výrobním firmám zlepšovat proces plánování, a tím i dosahovat klasického výrobního trojimperativu „včas, rychle, efektivně“. Během těchto let jsme zjistili, že ve výrobě je zcela zásadní umět rozeznat správné postupy od špatných. Přitom pro významné zlepšení u většiny firem není nutné hned dělat vše nejlépe na světě, stačí jednoduše eliminovat špatné postupy.

Ideální manipulační systém za pouhých 20 minut

Nový softwarový nástroj Handling Guide Online rekordně urychluje návrh a vytvoření modelu správného manipulačního systému připraveného k přímé instalaci. Software je součástí internetového katalogu a pomůže zkrátit cestu od prvního nápadu až ke konečnému uvedení manipulátoru do provozu.

Všelék pro vaši firmu? Kvalitní data

Stejně jako bez kvalitních surovin nepřipravíte chutný pokrm, nelze bez kvalitních informací efektivně řídit firmu. Přesná data jsou nejlepší podnikovou investicí, bez nichž vás nespasí ani sebelépe optimalizované procesy.

Virtuálně zprovozněný Merkur

Prostředí virtuální reality je dnes v technické praxi zcela běžně používaný nástroj – pro design a konstrukci, tvorbu obráběcích programů či pro virtuální pevnostní simulace, simulace přenosu tepla, proudění kapalin apod.

TDS-Technik pro DraftSight

V dnešní době mají uživatelé na výběr mnoho CAD systémů, které umožňují vytvářet výkresy ve formátu DWG. Jedním z nich je DraftSight, který si i u nás získal řadu příznivců. Jeho uživatelé mají nyní k dispozici nový produkt, který jim vytváření výkresů usnadní – strojírenskou nadstavbu TDS-Technik pro DraftSight.

Data z měřicích přístrojů do mobilu a do cloudu

Fluke Connect představuje nový způsob, jak bezdrátově přenášet naměřená data z měřicích přístrojů do chytrých telefonů a do cloudu, zlepšuje udržování týmové komunikace, bezpečnost a produktivitu.

Software pro strojaře 2014 - úvod

Je rok dlouhá doba, či nikoliv? Vánoce už pomalu klepou na dveře, a přitom ty minulé, jako kdyby byly včera. Opět po roce je tu i Software pro strojaře, oborová příloha časopisu MM Průmyslové spektrum, a přitom ta loňská jako by ještě voněla čerstvou tiskařskou černí...

Pokročilé měření obrobků v obráběcím stroji

Zvyšování efektivity a přesnosti výroby patří mezi hlavní směry v oblasti výrobních strojů. Vysoké požadavky na přesnost si vynucují důkladnou kontrolu rozměrů vyráběných dílců na souřadnicových měřicích strojích (CMM). To je zejména u velkých a těžkých dílců spojeno s velkými časovými prodlevami nutnými pro jejich manipulaci a ustavení na obráběcím stroji (OS) a CMM. Z tohoto důvodu byl vyvinut systém inprocesního měření obrobku přímo v obráběcím stroji, který využívá plnohodnotný software pro CMM.

Nová bezdrátová 3D myš pro profesionály

Společnost 3Dconnexion uvedla na trh další bezdrátovou 3D myš s plným výběrem profesionálních funkcí – 3Dconnexion SpaceMouse Pro Wireless.

Jaké otázky si pokládat při volbě ERP systému?

Největší výzvou současnosti je změna. Trh je neustále v pohybu a výrobní podniky stejně jako high-tech společnosti se už neobejdou bez kvalitního podnikového softwaru. ERP systémy se tak stávají nezbytnou platformou, která podporuje efektivní fungování společnosti od výroby, obchodu až po servis.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit