Témata
Reklama

Trend integrace elektroniky do pneumatických prvků

Do čela české pobočky firmy Festo, výrobce a dodavatele pneumatické a elektrické automatizační technologie, byl zvolen ing. Jiří Petránek, MBA. O rozhovor jsme požádali bezprostředně po jeho nástupu. Nebylo třeba vyčkávat na jeho etablování, ve firmě pracuje nepřetržitě 15 let. Zde jsou jeho zkušenosti, postřehy a vize do budoucna.

MM: K 1. září jste byl jmenován do funkce generálního ředitele firmy Festo. Tuto společnost důvěrně znáte, neboť zde působíte již od roku 1996. S jakými plány a ambicemi jste na tento post nastoupil?

Reklama
Reklama
Reklama

Ing. Jiří Petránek, MBA
Narodil se ve Vlašimi v roce 1972. Po gymnáziu nastoupil na FS ČVUT v Praze. Na tehdejší katedře automatizovaného řízení a inženýrské informatiky jako diplomant profesora Šulce úspěšně ukončil studium v roce 1995. S firmou Festo měl vazby již z dob studií, a proto i k 1. 1. 1996 sem nastupuje a postupně vykonává funkce technika specialisty, marketing managera, odborného poradce pro balicí a automobilový průmysl, vedoucího oddělení Customer Solutions, oblastního vedoucího prodeje a od 1. 9. 2011 post nejvyšší – jednatele společnosti. V roce 2002 dokončil studium MBA na Danube University Krems.
Se ženou Marcelou mají dvě dcery, Lindu a Kláru (8 a  11 let). K jeho zájmům patří rodina a  letecké modelářství (obří motorové modely a větroně, aerovleky).

Ing. Petránek: Je pravda, že naši firmu opravdu velmi dobře znám. Začínal jsem zde jako technik specializovaný na inteligentní pneumatiku – například pneumatické polohování, ventilové terminály s připojením na průmyslové sítě atd. –, pak jsem měl na starosti marketing, dále jsem si vyzkoušel pozici odborného poradce se zaměřením na balicí techniku a automobilový průmysl. Následně jsem vedl nově vytvořené oddělení systémových řešení, odkud jsem přešel na místo oblastního vedoucího prodeje. Poslední zhruba rok a půl jsem paralelně s touto funkcí ještě zastupoval našeho předešlého ředitele Pfeiffera, který měl kromě ČR na starosti ještě celou východní a střední Evropu. Festo jsem tedy za těch téměř 16 let poznal. Ale nyní k vaší otázce. Moje plány a ambice jsou jasné. Udělám všechno pro to, abychom i nadále udrželi naši dominantní pozici na trhu, kterou po léta budujeme, a ještě více zvětšili odstup od našich konkurentů. Je to opravdu běh na dlouhou trať, klíčem je samozřejmě vedle inovativních výrobků hlavně spokojenost zákazníků s našimi produkty a službami.

MM: Oblast pneumatických prvků má široké spektrum aplikací. Na jaké segmenty se Festo zaměřuje celosvětově a do jakých oblastí se nejvíc koncentruje v České republice?
Ing. Petránek: Ano, možnosti použití pneumatiky jsou opravdu obrovské. Troufám si tvrdit, že v téměř každé firmě, která něco vyrábí s pomocí strojů, najdete prvky využívající stlačený vzduch. Festo jako takové se zaměřuje především na aplikace v automobilovém průmyslu, montážní a manipulační technice, výrobě elektroniky, potravinářském průmyslu a v poslední době také na oblast výroby plochých panelů a fotovoltaiky. V České republice je naším hlavním odbytištěm tradičně automobilový průmysl, průmysl obráběcích strojů a také česká specialita – segment výrobců jednoúčelových strojů. Konkrétně tento posledně jmenovaný obor považuji za důkaz, že strojírenský průmysl v českých zemích má dlouholetou tradici a že „zlaté české ručičky“ ještě žijí.

Festo a bionica, dva nerozlučné pojmy. Za všechny nádherné aplikace uveďme bionický manipulátor, kterému nikdo neřekne jinak než chobot, který je složen z jednotlivých segmentů, jejichž komory jsou proporcionálními ventily různě plněny stlačeným vzduchem. Tento v podstatě 3D manipulátor lze použít např. pro podávání pracovních nástrojů, dílů apod. Na přiloženém snímku je ještě doplněn o speciální patentované chapadlo, které je schopno dokonale se přizpůsobit uchopovanému předmětu, jako to umějí lidské prsty.

MM: Záležitost poprodejního servisu a školení je alfou a omegou každé etablované výrobně-obchodní společnosti. Tato skutečnost naštěstí stále chrání evropský trh od zásadního ataku asijských výrobců, kteří svoji přítomnost zajišťují svými obchodními dealery, nikoliv technickými pracovníky. Jak na tomto poli spolupracujete s vašimi zákazníky vy?

Ing. Petránek: V oblasti poprodejního servisu se především zaměřujeme na služby, konkrétně na oblast hledání úspor energií. Již před několika lety jsme začali spolupracovat s několika našimi velkými zákazníky a v rámci programu preventivní údržby jsme začali s prováděním inspekcí výrobních zařízení zákazníků s ohledem na hledání úspor ve formě odstranění úniků stlačeného vzduchu. Ono si totiž hodně lidí myslí, že vzduchu je všude dost, a pokud někde něco syčí, není třeba se zase tak moc znepokojovat. Opak je ale pravdou. Stlačený vzduch patří k relativně dražším médiím, neboť k jeho výrobě je třeba elektrická energie. Také úprava stlačeného vzduchu – především jeho filtrace a sušení – něco stojí. Ačkoliv tedy nalezení a odstranění úniků stlačeného vzduchu je placená služba, ve skutečnosti se takto vynaložené náklady vrátí za velmi krátkou dobu. V této oblasti již máme rozsáhlé know-how a máme tedy zákazníkům co nabídnout. Mezi další nabízené služby patří např. měření kvality stlačeného vzduchu, monitoring spotřeby stlačeného vzduchu atd. Školení našich zákazníků zajišťuje naše oddělení didaktiky. Ročně projde našimi učebnami asi 650 účastníků seminářů, které školíme jak v našem sídle v Praze, tak v dalších školicích centrech po celé ČR. Většina seminářů se zabývá samozřejmě pneumatickými nebo hydraulickými obvody, nicméně velmi populární jsou i kurzy zaměřené na elektropneumatiku nebo řízení programovatelnými automaty.

Ukázkou umu bioniků firmy Festo je letošní novinka, avšak díky médiím již velmi dobře známý, funkční model racka, který létá jako jeho předloha pouze díky pohybům křídel. Jde o první model na světě, který toto dokáže. Za zdánlivě jednoduchým úkolem jsou ukryty stovky hodin strávených studiem pohybů skutečné předlohy a konstrukcí lehkých, energeticky velmi účinných pohybových mechanismů nutných k  uskutečněných tohoto projektu. Takto nabyté zkušenosti budou použity při konstrukci nových hybridních pohonů a také prvků s požadavky na maximální účinnost.

MM: Kde se dodávané produkty na český trh vyrábějí? Jaké jsou výhledy s případnou výrobou v ČR do budoucna?

Ing. Petránek: Festo vybudovalo síť výrobních závodů umístěných především v Evropě. Každý výrobní závod se specializuje na určitou část produktového portfolia. Například v největším výrobním závodě v německém Rohrbachu se vyrábějí všechny pohony – především pneumatické válce a elektromechanické osy, v sídle firmy v Berkheimu zase všechny ventily a ventilové terminály. Další výrobní závody se specializují např. na jednotky pro úpravu vzduchu, senzory nebo proporcionální techniku. Málokdo ví, že většina všech hadic Festo se vyrábí v České republice, v našem výrobním závodě v České Lípě. Z těchto výrobních závodů se veškerá produkce expeduje do regionálních logistických center, to pro Evropu je umístěno v Rohrbachu, odkud již odcházejí zásilky přímo našim zákazníkům.

Výrobky firmy Festo jsou oblíbené především u výrobců jednoúčelových strojů a výrobních linek. Konkrétním případem je např. tento stroj na montáž cylindrických válcových vložek, kde byla naplno využita modulární koncepce prvků Festo.

MM: Vaše komodita pneumatických prvků má celkem silné konkurenční srovnání. Čím se produkty firmy Festo odlišují od ostatních?

Ing. Petránek: Ano, je to tak. Konkurence v našem oboru je silná. Značka Festo je na trhu po celém světě známá především kvalitou a inovativností svých výrobků. Na to jsme právem hrdi a je to pro nás zavazující. Snažíme se však našim zákazníkům nabídnout i další přidanou hodnotu. V dnešní době každý zákazník mluví o úsporách. Málokdo si ale již uvědomuje, že až 80 % úspor lze dosáhnout hlavně ve fázi konstrukce zařízení, především výběrem vhodných komponentů a jejich správným dimenzováním. Např. předimenzované (nebo „od oka“ dimenzované) pohony jsou dražší a mají větší spotřebu energie. Další úspory jsou možné při nákupu nebo uvádění do provozu. Nabízíme proto našim zákazníkům celou řadu pomůcek a softwarových nástrojů, které usnadňují např. výběr našich výrobků, dimenzování i konfigurování našich produktů. Jedním z příkladů je např. náš katalog na internetu, který není jen prostým „naskenovaným“ katalogem, jak to známe od některých našich konkurentů, ale skutečnou inteligentní pomůckou pro konstruktéra včetně možnosti bezplatného získání 2D nebo 3D modelů v jednom z cca 80 univerzálních i nativních formátů. Samozřejmostí je i možnost objednání zvoleného zboží v on-line shopu, kde můžete sledovat aktuální dostupnost zboží a dodací termíny. Od konkurence se dále odlišujeme např. nabídkou předmontáže našich komponent, možností dodání sad dílů pod jedním objednacím číslem atd. Tyto všechny věci totiž šetří procesní náklady na straně zákazníka, které jsou podobně jako u ledovce ukryty „pod hladinou“, nejsou tedy při běžném porovnání vidět. Nicméně stále osobně věřím, že hlavní, co nás odlišuje od konkurence, jsou naši zaměstnanci. Klademe proto velký důraz na pravidelné vzdělávání a rozvoj našich pracovníků, neboť jedině spokojený a odpovídajícím způsobem motivovaný zaměstnanec je schopen dlouhodobě odvádět pro firmu výkony, které přesahují rámec běžných povinností definovaných v pracovních smlouvách.

Sídlo firmy v německém Berkheimu

MM:

Jaký lze očekávat vývoj v konstrukci pneumatických prvků, jakým směrem se bude podle vás ubírat?

Ing. Petránek: Nejsem sice specialista konstruktér, nicméně u nových výrobků vnímám jasný trend integrace elektroniky do dosud čistě pneumatických prvků, snahu o zjednodušování instalací, využití technických polymerů a další. Příkladem jsou třeba nové jednotky pro úpravu stlačeného vzduchu s integrovanými průtokoměry pro měření spotřeby, které můžete rovnou připojit na systém monitorování spotřeby stlačeného vzduchu a preventivní údržby (než se totiž nějaký prvek rozbije, většinou se zvýší jeho spotřeba). Nebo nová řada škrticích ventilů, kde se intenzita škrcení již nenastavuje klasicky šroubovákem, ale výběrem z několika přednastavených hodnot označených písmeny – lze ji tedy velmi snadno a rychle opakovatelně nastavit (šetří se tedy čas a tím náklady na montáž a seřizování). Zajímavé jsou také nové válce se samonastavitelným tlumením v koncových polohách PPS – opět odpadá jakékoliv nastavování a seřizování, spoří se čas a náklady. Tento válec také obsahuje v porovnání s klasickým válcem méně dílů, je tedy levnější. Příkladem integrace elektroniky může být třeba integrované odměřování polohy v pístnici pneumatického válce, které umožní jeho jednoduché polohování, a tím do značné míry zvětšuje variabilitu jeho použití. Dosud jsme mluvili o řekl bych současných inovacích. Festo se však také zabývá tím, co přijde v budoucnosti. Zde čerpáme inspiraci především z přírody kolem nás a získané poznatky uplatňujeme při vývoji bionických produktů.

Děkuji za rozhovor.
Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Festo: Data a fakta

Společnost Festo AG& Co., založena 1925, 14 600 zaměstnanců, 59 nezávislých národních společností, celosvětový servis v 176 zemích světa, obrat 1,8 mld. eur, přes 30 000 katalogových výrobků a několik set variant, výrobní portfolio převážně pneumatické a elektrické komponenty pro průmyslovou automatizaci.
Festo, s. r. o., založeno 1990, předtím několik desetiletí přítomno formou zahraničního obchodního zastoupení, 63 zaměstnanců, v roce 2010 obrat 745 mil. Kč.

jiri_petranek@festo.com

Reklama
Vydání #11
Kód článku: 111154
Datum: 22. 11. 2011
Rubrika: Servis / Rozhovor
Autor:
Firmy
Související články
Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

25. mezinárodní konference Hydraulika a pneumatika

Novotného lávka v centru Prahy bude ve dnech 8.–9. června 2022 hostit již 25. mezinárodní konferenci Hydraulika a pneumatika, jejímž cílem je výměna odborných zkušeností a nových poznatků ve výzkumu a vývoji hydraulických a pneumatických prvků a systémů.

Aplikace moderních postupů a technologií v obrábění

Společnost Hofmeister pravidelně svým zákazníkům představuje novinky a inovace nejen vlastní, ale také svých obchodních partnerů. Účast na listopadových zákaznických dnech svědčí o velkém zájmu.

Související články
Umělé svaly, část 2. Pneumatické svaly

V předchozím díle našeho seriálu jsme definovali oblast umělých svalů, dnes se věnujeme svalům pneumatickým. Některé konstrukce již patří do minulosti, některé jsou stále komerčně dostupné na trhu.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Hydraulika a pneumatika. Quo vadis?

Vážení čtenáři, opět po roce se vám dostává do rukou letní vydání magazínu MM Průmyslové spektrum věnované hydraulice a pneumatice. Ve své úvaze se pokusím najít odpověď na úvodní otázku, tedy kam tyto tradiční obory směřují.

Pneumatické mechanismy - nezbytná součást moderních strojů

Pneumatické mechanismy patří do kategorie mechanismů, které definujeme jako systém pro přenos a transformaci energie a informace pomocí nositele energie.

Hydraulika & pneumatika

Hydraulika je technická disciplína zaměřená na využití mechanických vlastností tekutin nejen pro technické účely. Pneumatika je technický obor zabývající se přeměnou stlačeného vzduchu na mechanický pohyb.

Tlakový vzduch na míru

Plynulá dodávka tlakového vzduchu je ve velké většině případů jednou ze základních podmínek zajištění plynulé výroby. Vyžaduje však vysoce efektivní kompresorovou techniku, což může být investičně nákladné. Společnost Kaeser Kompressoren proto přišla už před téměř 15 lety na český trh s výhodným řešením pod označením Sigma Air Utility, jež přesouvá takovéto investice do kategorie provozních nákladů. Služba Sigma Air Utility se osvědčila ve světě i u nás.

Hydropneumatické odpružení

Hydropneumatické odpružení je rychlejším a cenově příznivějším řešením díky stavebnicovým/modulárním regulačním systémům. Hydropneumatické systémy odpružení nápravy vozidla nebo kabiny vozidla zvyšují komfort a výkonnost vozidel.

Proporcionální technika

Česká asociace pro hydrauliku a pneumatiku, sekce České strojnické společnosti, pořádá odborný seminář na téma Proporcionální technika. Půjde o proporcionální techniku v oboru hydrauliky. Představeny budou proporcionální ventily a servoventily pro řízení tlaku a průtoku pracovní kapaliny v hydraulických obvodech, včetně ukázek jejich aplikace v hydraulických mechanismech.

Praha přivítala jubilejní 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika

Dne 8. a 9. června 2022 se na dosah od Karlova mostu v sídle České strojírenské společnosti konal jubilejní již 25. ročník Mezinárodní konference Hydraulika a Pneumatika (ICHP 2022). Účastníci konference měli možnost se v průběhu konference seznámit s novinkami a vědeckými poznatky kolegů z celého světa v rámci 12. zajímavých přednášek z oblasti hydrauliky a pneumatiky.

Pomocník pro plánování výroby

Většina lidí dnes ví, že žádná firma, která chce být konkurenceschopná, neobejde bez kvalitního ERP. Díky němu lze především řídit procesy, a to doslova všechny. Ne každý si však uvědomuje, jak velké mohou být rozdíly mezi systémy pro jednotlivé oblasti podnikání. Asi nejsofistikovanější ERP najdeme bezesporu ve výrobních firmách.

Novinky značky IMAO pro upínání obrobků

V dnešní době je velká poptávka po efektivní produkci různorodých výrobků v malém objemu a klíčem k vyšší produktivitě je použití přípravků, které lze flexibilně přizpůsobit mnoha různým obrobkům. Upínací prvky ONE-TOUCH se vyrábějí v mnoha různých provedeních, snadno z nich lze vybrat prvky vhodné pro upnutí požadované součásti. Upnutí a odepnutí součásti je jednoduché, bez použití dalšího nářadí a rychlé, zkracuje se čas potřebný pro manipulaci s obrobkem a tím i celkové náklady na výrobu.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit