Témata
Reklama

Na düsseldorfském výstavišti bude druhý dubnový týden 2014 opět představen obor technologie zpracování a opracování drátů a kabelů, resp. trubek a rour na veletrzích wire a Tube. Bližší informace k této akci jsme vám přinesli v prosincovém vydání MM Průmyslového spektra, ale jelikož se následně konala tisková konference organizátora Messe Düsseldorf, jenž tradičně dodává hodnotné analýzy a statistická data k daným oborům, přinášíme vám výběr toho nejzajímavějšího.

Tak jako v každém odvětví, i zde platí, a to dvojnásob, že potenciální zákazníci se získávají s nejnovější nabízenou technikou a aktuálními technologiemi. Firmy oprávněně doufají v dobré obchody. Finanční krize ke konci minulého desetiletí plnou silou zasáhla i obor drátů, vzestupný trend konjunktury však obchody opět oživil a výroba zase jede na plné obrátky. Průmysl se přitom soustřeďuje na ekonomicky se rozpínající státy, jako jsou Čína, Brazílie a Indie, a samozřejmě to platí i pro arabské země.

Reklama
Reklama
Reklama

Čína roste, ostatní stagnují

Jak se bude oboru dařit, závisí především na vývoji v automobilovém a strojírenském průmyslu, jež jsou hlavními odběrateli jeho produktů. Velký význam pro obor samozřejmě nadále mají energetika a telekomunikace. Produkce ocelových trubek představovala v roce 2012 přibližně 150 milionů tun, což je dosavadní historické maximum. Vliv na to má především opětovný nadprůměrný nárůst výroby v Číně, kde výroba trubek vzrostla o 11 procent na 74 milionů tun a podíl této země na světové produkci ocelových trubek tímto dosáhl 49,5 procenta. Výroba ve zbytku světa též vzrostla, i když o pouhá 2,3 procenta na necelých 76 milionů tun. V zemích EU27 však i přes rostoucí zájem ze třetích zemí poklesla v důsledku slábnoucí poptávky v jižní Evropě z 14,1 na 13,8 milionu tun. Finanční a dluhová krize v Evropě a v USA by se však díky státním intervencím měla ve střednědobém horizontu projevovat méně tíživě.

Německý svaz Wirtschaftsvereinigung Stahlrohre předpokládá, že světová poptávka po ropě a zemním plynu v dalších letech dále poroste a tím zvýší spotřebu ocelových trubek. Jako obzvláště stimulující pro poptávku po ocelových trubkách se shledává intenzifikace těžby takzvaných nekonvenčních ložisek ropy a zemního plynu – míněna je zde diskutovaná technologie frackingu. Také rozvoj infrastruktury prahových zemí, zejména Číny, má dále zvýšit poptávku po ocelových trubkách.

Vývoj světové produkce ocelových trubek v období 2003 až 2012 v mil. tun. (Zdroj: Wirtschaftsvereinigung Stahlrohre)

Pružná branže

Výrobci pružin představují velmi silnou komoditu. Udržet, vyrovnat nebo předávat zatížení – to jsou nejdůležitější funkce technických pružin. Malý tlak působí například na jednoduchou pružinu v propisce. Na druhém konci škály se nachází výrobní průmysl, kde na tyto komponenty působí obrovské síly. Pružina však nemusí odolávat pouze síle. Také teploty mohou materiálu pružiny dát zabrat, například ve výrobě oceli. V high-tech vynikající služby vykonávají v kosmických družicích pružiny z plochých drátů.

Největší úspěch výrobců pružin závisí do značné míry na automotive, existence automobilů je totiž nemyslitelná bez pružin nejrůznějších velikostí. Ať už čalounění nebo odpružení kol, pružiny jsou například součástí podvozku, drží a zavírají ve spalovacím motoru vstupní ventily pro směs paliva se vzduchem a výstupní ventily pro výfukové plyny atd.

Podle informací Svazu německého průmyslu pružin (Verband der deutschen Federnindustrie VDFI) je 62 procent odběratelů k nalezení právě v tomto oboru, včetně subdodavatelů. O to radostnější jsou aktuální čísla a prognózy. Produkce německých automobilek vzrostla v minulém roce o 11,5 procenta na 12,98 milionu vozidel, celosvětově o 3,5 % na 80,27 milionů. „Nikdy předtím se v Německu nevyrobilo tolik aut, nikdy předtím se tolik aut neexportovalo,“ říká Matthias Wissmann, prezident Svazu automobilového průmyslu. K největším odbytovým trhům automobilové branže patří Asie a Severní Amerika. Pro Západní Evropu platí jiná tendence, v roce 2015 by mohly prodeje osobních automobilů zde klesnout na méně než 20 procent všech aut prodaných na celém světě. Celkově však signály ukazují směrem k růstu: Pro tento rok předpovídá CAR Universität Duisburg-Essen růst celosvětové produkce automobilů o 5,1 % na nový světový rekord.

Dalšími odběrateli pružin je elektrotechnický průmysl, který podle informací svazu VDFI je v Německu s 13 procenty druhým největším odběratelem jeho produktů. Pružiny jsou důležitými komponentami turbín i izolátorů při výrobě elektrické energie. Také elektrotechnický průmysl je na rekordním kurzu, objem výroby elektrotechnických podniků se zvýšil o deset procent a překonal rekord z roku 2008.

Třetím největším trhem pružinové branže je výroba strojů, do níž směřuje deset procent jejích výrobků. I ona disponovala loni vynikajícím růstem: výroba se vyšplhala o 14 procent. „Vytížení kapacit se z absolutního minima posledních let s 67,5 procenta v červenci 2009 v mezičase zvýšilo na 88,7 procenta,“ vysvětluje Dr. Thomas Lindner, prezident Svazu německých výrobců strojů a zařízení (Verband des Deutschen Maschinen- und Anlagenbaus, VDMA). Pro tento rok se počítá s dalším nárůstem produkce o čtyři procenta.

Roman Dvořák

roman.dvorak@mmspektrum.com

Organizace Hutnictví železa je jedinou ocelářskou asociací sdružující podniky v České republice a na Slovensku. Jejími členy jsou hlavní české a slovenské ocelářské podniky a podniky, jejichž činnost s ocelářstvím bezprostředně souvisí. Nejen jim, ale celé odborné technické veřejnosti přináší informace o hutnictví ve světě nejen globálního, ale i lokálního charakteru. Redakce MM od této asociace získala dílčí statistické údaje a legislativní opatření, jež si zájemci mohou přečíst v materiálu, který byl prezentovám ing. Jiřím Jenyštou ze společnosti Hutnictví železa na tiskové konferenci k veletrhům wire & Tube 2014.


Pro stažení prezentace klikněte na obrázek nahoře.

Promovideo k veletrhům wire & Tube 2014

Reklama
Vydání #1,2
Kód článku: 140133
Datum: 12. 02. 2014
Rubrika: Trendy / Tváření
Autor:
Firmy
Související články
MSV představí svět budoucnosti

Mezinárodní strojírenský veletrh vstupuje do svého již 61. ročníku. Během let se z něj stal nejrenomovanější oborový veletrh. Je tedy jasné, že řídit jej tak, aby renomé neztratil, není nic snadného a vyžaduje to člověka nejen schopného, ale i zkušeného. Současný ředitel, Ing. Michalis Busios, bezesporu splňuje obojí. Dokladem je skutečnost, že pro veletrh úspěšně pracuje již od roku 2008.

Češi v říši středu a snů

Česká expozice společné účasti na veletrhu CIMT je stejně jako v předchozích ročnících realizovaná specializovaným úsekem a. s. Veletrhy Brno a organizovaná pod patronací Ministerstva průmyslu a obchodu ČR. Nutno podotknout, že letošní expozice, i když po dlouhé době beze strojů, byla po designové stránce s ohledem na její kompaktnost velmi povedená. Možná právě proto, že ji netříštily volné otevřené plochy kolem stroje.

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Luboš Malý, Brück AM

V novém seriálu chceme oslovovat naše top manažery a hledat u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají či již po ní jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky, rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Související články
Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu, 9. a 10. díl: Jak se staví odborníci k e-mobilitě

V minulém díle našeho seriálu jsme dali prostor pověřenci ministra dopravy pro čistou mobilitu Mgr. Janu Bezděkovskému pro vyjádření se k jednotlivým problematickým aspektům, které s sebou přináší deklarovaný úplný přechod na elektromobilitu. V tomto díle jsme s podobnými otázkami oslovili odborné garanty našeho seriálu – prof. Macka a Ing. Morkuse –, již na ně velmi obšírně odpověděli. Zároveň tímto rozhovorem s odborníky, kteří náš seriál dozorovali, připomínkovali jednotlivé díly a motivovali nás k tvorbě dalších, seriál Střídavě stejnosměrné názory na elektromobilitu končí. Snad svůj účel – jímž bylo představit některé problematické stránky úplného přechodu na elektromobilitu a předložit je k další diskuzi – splnil.

Virtuálně na veletrh

Svět se nám doslova před očima přelévá do online prostoru. To, že se na internet přesune mnoho služeb a komodit bylo jasné už od rozšíření a zvýšení dostupnosti internetu široké veřejnosti. Letošní pandemická situace však tento přerod ještě více umocnila. Ostatně i v průmyslu nás již několik posledních let doprovázejí hesla jako Internet věcí, digitalizace, big data, cloud apod. Oblíbené semináře a konference dostaly virtuální podobu a koncem listopadu si také 17 vystavovatelů a okolo 300 návštěvníků vyzkoušelo první virtuální odborné B2B setkání s názvem Výroba forem 2020.

Síla nápadu, síla vůle

Jaro – a možná nejen jaro – 2020 vejde vinou rozšíření nemoci covid-19 do dějin ekonomiky i společenského dění jako nová, draze vykoupená zkušenost. Na druhé straně už dnes přináší nové výzvy, generuje nápady, motivuje k sounáležitosti. Podívejme se nyní na několik příkladů, zejména z oblasti různých typů výroby, kde firmy ani lidé nerezignovali. Právě naopak..

Od konstrukce strojů po parkovací věže

Mezi starší generací strojařů pravděpodobně není nikoho, kdo by neznal původem škodováka Josefa Bernarda z Jičína. Tento strojírenský nadšenec příští rok oslaví své sedmdesátiny. Před třiceti lety po odchodu z místního Agrostroje položil základy společnosti Vapos, která dává perspektivní práci patnácti desítkám lidí z Jičína a blízkého okolí.

Štěstí přeje připraveným!

Cesta antivirového řešení Avast od prvních nápadů ve Výzkumném ústavu matematických strojů k firmě o 1 700 zaměstnancích Avast Software obývající několik pater nové budovy na Pankráci, byla dlouhá a někdy trnitá. Zakladateli a tvůrci myšlenky na vytvoření vlastního antivirového programu, ze kterého se postupem doby stal ochranný systém bránící napadením, jsou Pavel Baudiš a Eduard Kučera.

Z manažera vlastníkem

V době recese koupila Olga Kupec od německého majitele slévárenský provoz a už více než 10 let jede její firma na plné obrátky. Tato přemýšlivá a empatická dáma dokázala svým přístupem ke klientům a kolegům vybudovat v českoněmeckém pohraničí prosperující firmu, která nemá nouzi, ani o zakázky, ani o zaměstnance.

Moderní vědecké řízení podniku, Část 2. Desatero 1+2

Nasazení informačního systému PPROI do praxe s cílem maximálního zhodnocování kapitálu, obnáší pochopení jeho základních vědeckých stavebních kamenů. To si klade za cíl toto edukační desatero, které na stránkách časopisu postupně publikujeme. Dnes předkládáme první a druhé desatero.

Formárenský veletrh se blíží

Již třetí ročník formárenského veletrhu Moulding Expo v druhé polovině května bude hostit výrobce forem a nástrojů a dodavatelé potřebných technologií ve Stuttgartu. Pořadatelé sezvali novinářskou obec do slovinské Lublaně, kde prozradili několik detailu o blížícím se veletrhu. Součástí tiskové konference byla také návštěva místních nástrojáren a výzkumného centra pro formárenství.

Jak efektivně využívat vodu? 85 % českých firem s ní plýtvá

Statisíce až miliony korun ročně – takovou ztrátu může firmám způsobit nedostatečná péče o vodu v průmyslových odvětvích napříč spektrem. Podle společnosti Aquarex Waterprofit, která se specializuje na řešení pro úpravu a management vody, přitom čirou tekutinu koncepčně neřeší valná většina českých společností – 85 % procent z nich s ní plýtvá. Velké ztráty v tomto směru hlásí chemický, energetický či potravinářský průmysl, ale i strojírenství.

Roztažená křídla čínského draka

Opět po dvou letech se v Pekingu konal jeden z největších světových veletrhů obráběcích a tvářecích strojů a technologií CIMT (China International Machine Tool), který lze velikostně přirovnat k hannoverskému EMO a který rozlohou a počtem návštěvníků zdaleka předčí jeho milánské zastavení, tokijský Jimtof či chicagský IMTS. Celá světová liga (i ti, kteří třeba na EMO nevystavují) se zde prezentuje po boku domácích producentů oboru obráběcí stroje, nástroje a příslušenství. Letos se termín konání kryl s velikonočním týdnem a křesťanský svět musel tento fakt přijmout.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit