Témata
Reklama

Tryskací zařízení šité na míru

17. 05. 2010

K rozhodnutí investovat do nového tryskacího zařízení přiměly společnost Siempelkamp Maschinen- und Anlagenbau GmbH & Co. KG na jedné straně trend neustálého zvětšování šířky plechu a na druhé straně stále větší poruchovost starého tryskacího zařízení. Firma Rösler nabídla tomuto dodavateli linek na výrobu desek z dřevěných materiálů a tvářecích lisů tryskací zařízení RRB 52/6 s válečkovou dráhou, které je schopno pracovat s dílci o šířce do 5 200 mm a výšce do 600 mm. Dopravníky jsou dimenzovány na nosnost 12 tun na běžný metr, a zvládnou tedy i dopravu velmi těžkých obrobků.

Sortiment tvořený linkami na výrobu deskových materiálů pro dřevozpracující průmysl, ale také desek z pryže, minerálních hmot a plastů řadí firmu Siempelkamp Maschinen- und Anlagenbau GmbH & Co. KG na přední místo ve světě. Na zařízeních podniku se sídlem v Krefeldu se například vyrábí každá druhá deska z dřevěných materiálů. Trend přitom směřuje k neustálému zvětšování šířky dřevotřískových desek a desek MDF a OSB a tomu se logicky musí přizpůsobit také šířka zařízení a plechových dílců. To bylo prvním důvodem pro investici do nového tryskacího zařízení. Druhým pak byla poruchovost starého tryskacího zařízení o pracovní šířce 4 m. Odpovědní pracovníci firmy Siempelkamp si vyžádali nabídky nejen od svého dosavadního dodavatele, ale i od několika dalších podniků, mezi nimiž byla i firma Rösler. A právě koncepce z Untermerzbachu se ukázala jako nejpřesvědčivější.

Reklama
Reklama
Reklama
Dimenzování nového tryskacího zařízení RRB 52/6 na dílce o šířce až 5 200 mm a výšce do 600 mm ponechává rezervu pro budoucí vývoj v konstrukci linek na výrobu desek z dřevěných materiálů.

Robustní a do detailu promyšlená koncepce

Zařízení RRB 52/6 je dimenzováno na zpracování plechů a bram o šířce do 5 200 mm a výšce až 600 mm, z nichž je před navazujícími operacemi, konkrétně řezáním a frézováním, nutno odstranit rez a okuje. Přitom je třeba dosáhnout stupně čistoty SA 2,5 podle DIN EN ISO 8501-1 (švédská norma). Splnění těchto požadavků zajistí sedm vysoce výkonných metacích kol Hurricane H 42, umístěných na horní a spodní straně tryskací komory. Jednolopatková metací kola o hnacím výkonu 22 kW zaručují kvalitní otryskání obrobku, a jsou přitom nenáročná na údržbu. Protože spektrum otryskávaných dílců je v současné době velmi rozmanité - šířka dílců sahá od 200 mm do 4 500 mm a k tomu je ponechána určitá rezerva pro budoucí, ještě širší konstrukce -, je ve vstupní části umístěno optoelektronické zařízení na detekci šířky. To automaticky uzavře pomocí mušlového uzavíracího šoupátka ta metací kola, která nejsou k otryskání daného dílce zapotřebí. Tím se sníží spotřeba energie a opotřebení tryskacího zařízení. K minimalizaci opotřebení kromě toho přispívá i ofukovací zařízení, které je rovněž umístěno ve vstupní části a odstraňuje z plechů skladovaných venku dešťovou vodu, ulpělé nečistoty a sníh.

Vkládání dílců do tryskacího zařízení RRB zajišťuje magnetický jeřáb, který ukládá plechy a bramy o váze až 80 000 kg na válečkový dopravník o délce jedenácti metrů, dimenzovaný na zatížení do 12 tun na běžný metr. Po vlastním otryskání pokračují dílce do čisticí stanice, kde jsou z nich odstraněny zbytky abraziva. Stanice je kromě kartáče a ofukovací jednotky vybavena také světelnou záclonou umožňující přizpůsobení výšce obrobku. Po výstupním válečkovém dopravníku o délce 14 metrů pak plechy postupují přímo do výrobní haly, kde je další magnetický jeřáb dopraví k další pracovní stanici. Obrobky mohou projíždět tryskacím zařízením také „zpátečkou", díky čemuž je lze po některých operacích, jako např. svařování, znovu otryskat.

 

Ve vstupní části tryskacího zařízení je umístěno senzoricky řízené zařízení na detekci šířky, které umožňuje přizpůsobit počet aktivních metacích kol podle šířky plechu.

Cíl: co nejméně prostojů a co nejefektivnější využití zařízení

Protože tryskání představuje ve výrobním procesu firmy Siempelkamp jedno z „úzkých hrdel" a nové zařízení přitom mělo být umístěno v dosavadní tryskací hale, bylo nutno minimalizovat nutné prostoje vyvolané demontáží původního a instalací nového tryskacího zařízení. Firma Rösler k tomu navrhla řešení, které umožnilo provést potřebné úpravy stávajících základů pro umístění nového, o 1,20 m širšího tryskacího zařízení za provozu. Díky dobré přípravě a konstruktivní spolupráci uplynuly od odstavení původního zařízení do uvedení nového zařízení RRB 52/6 do provozu pouze tři týdny.

V zájmu co nejefektivnějšího využití tryskacího zařízení uzavřela společnost Siempelkamp s firmou Rösler servisní smlouvu na 10 let, pořídila si na sklad velkou zásobu náhradních dílů. Kromě toho si však zajistila dobrou a neomezenou přístupnost všech konstrukčních dílců důležitých pro údržbu tím, že zadání obsahovalo i požadavek, aby byly otvory pro údržbu velkoryse dimenzovány a aby byly tyto komponenty přístupné z údržbových podest.

-bm-

Rösler

b.mueller@rosler.com

Reklama
Vydání #6
Kód článku: 100513
Datum: 17. 05. 2010
Rubrika: Výroba / Povrchové úpravy
Autor:
Firmy
Související články
Perfektní povrchová úprava

Ten, kdo vytváří povlaky, může dosáhnout bezvadných výsledků pouze důkladnou předpřípravou povlakovaného povrchu. Také za tímto účelem investovala firma Bot Oberflächentechnik z Kulmbachu do nového zařízení – a dosáhla tak nakonec fascinujících výsledků.

Kompaktní řešení Zapoj a spusť

Surffinisher je inovační metoda inline omílání vysoce kvalitních, geometricky složitých součástí během výrobního cyklu , která otevírá nové možnosti pro automatizované, vysoce přesné obrábění definovaných ploch jednotlivých součástí. Kompaktní omílací systém Zapoj a spusť lze snadno integrovat do výrobních linek.

Automatické selektivní nebo celoplošné obrábění

Ať se jedná o odhrotování, broušení, hlazení, zaoblování nebo leštění, dnes musejí být na kvalitu plněny velmi vysoké požadavky. Konkurenční tlak pak současně vyžaduje minimalizaci nákladů na zpracování. Tyto požadavky lze splnit inovativní technologií surf-finishing společnosti Rösler. K manipulaci s obrobky během bezdotykového, plně automatického procesu omílání jsou používány roboty. To umožňuje nejen celoplošně, nýbrž i selektivně, spolehlivě a efektivně obrábět geometricky složité součásti. Tato revoluční inovace v omílání byla poprvé prezentována na veletrhu AMB 13. až 17. září ve Stuttgartu.

Související články
Tryskací zařízení pro zvýšení životnosti radlic

Stroje pro úpravu půdy jsou extrémně zatěžovány. Pro zvýšení doby životnosti rychle opotřebitelných náhradních dílů, např. radlic, používá firma Andersen Steel pro jejich čištění zařízení se shot peeningem od firmy Rösler.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Kompozitní povlaky jako možná náhrada za povlaky na bázi CrIV

Tento příspěvek se týká oblasti povrchových úprav, zejména elektrolyticky vyloučených kovových povlaků, a to způsobu vytvoření kompozitní povrchové úpravy na bázi niklu s vysokou odolností proti opotřebení. Výsledkem provedeného výzkumu je technologický postup závěsového pokovení pro nový kompozitní povlak NiP-XLS, který by mohl nahradit povlaky na bázi CrIV.

Komplexní způsob kontroly procesu odmaštění

Článek pojednává o možnostech komplexní kontroly procesu odmaštění v průmyslových aplikacích, tj. především o možnostech kontroly stavu povrchu výrobků před procesem odmaštění a po něm a o kontrole stavu odmašťovacích kapalin pomocí UV-VIS spektroskopie.

Zvýšení výkonu u tribo stříkání

Stříkání práškových barev systémem tribo je založeno na fyzikálních principech, které do značné míry určují výsledné parametry stříkacího zařízení. Výrobce stříkacích pistolí je postaven před úkol navrhnout optimální konstrukci, která bude poskytovat nejlepší možný výstup, jakým je dostatečně nabitý prášek, který vystupuje v požadovaném množství a s použitelnou rychlostí z ústí nabíjecí trubice. Jak název napovídá, nabíjení prášku tribo je založeno na principu tření.

Šetrné a účinné čištění těžko dostupných míst

Klasické postupy čištění ve vodě se dostávají na hranice svých možností, když jde například o kapilární struktury nebo komplexní geometrie. Za takové situace se nově na scénu dostávají tzv. CNP technologie (Cyclic Nucleation Process). Tato technologie pracuje na principu cyklické nukleace (tvorby krystalových zárodků z přesycených roztoků).

Vakuové odpařování - technologie budoucnosti

Vakuové odpařování je v České republice poměrně málo používaná technologie. Má však velký potenciál pro budoucí rozšíření. Tato technologie nachází využití v povrchových úpravách, chemickém, strojírenském, potravinářském a farmaceutickém průmyslu. Firma Kovofiniš je jednou z prvních českých firem, která nabízí vlastní vakuové odparky.

Předúprava oceli nízkoteplotním plazmatem pro zvýšení pevnosti lepeného spoje

V příspěvku jsou shrnuty výsledky výzkumu vlivu plazmochemické předúpravy vzorků oceli DC01 na výslednou pevnost lepeného spoje. Pro předúpravu povrchu vzorků oceli byla použita RF štěrbinová tryska generující plazma. Jako pracovní plyn byl použit argon a argon v kombinacích s dusíkem nebo kyslíkem. Vliv plazmové předúpravy na povrch oceli byl vyhodnocen pomocí měření kontaktních úhlů a výpočtu volné povrchové energie. Po slepení vzorků oceli pomocí běžně užívaného lepidla Weicon Flex 310M HT200 byly testovány výsledné vlastnosti lepeného spoje pomocí standardních mechanických odtrhových testů podle ČSN EN 1465.

Ako zvýšiť kvalitu povrchových úprav

Dokonale čistý a odmastený povrch dielov je základnou črtou pre všetky povrchové úpravy, ktorý má veľký vplyv na výslednú kvalitu produktu. Predovšetkým rôzne spôsoby nanášania kovov si vyžadujú starostlivú prípravu povrchu, aby sa zabránilo vzniku škvŕn, ktoré vznikajú v dôsledku povrchovej kontaminácie počas tvárnenia kovov.

Stříkání a lakování - trendy jsou nepochybné

Nutnost zvyšovat technicko-ekonomickou úroveň firmy je na denním pořádku. Inovace zvyšují podnikovou konkurenceschopnost, kterou lze spatřovat zejména ve flexibilitě, tvorbě přidané hodnoty, efektivnosti a kvalitě. Také v oboru povrchových úprav je trendem automatizace a robotizace.

Vývoj epoxidových barev na konstrukce

Trendem dnešní doby je snižování nákladů na nátěrové systémy na konstrukce. Tyto systémy jsou ve většině případů složeny ze základní nátěrové hmoty (NH) epoxidového typu a vrchního polyuretanového emailu. V rámci úspory nákladů byla vyvinuta NH, která plní funkci obou těchto nátěrových hmot, to znamená, že má antikorozní vlastnosti, splňuje funkci vrchní NH a je možné ji aplikovat pouze v jedné vrstvě.

Předúpravy povrchů velkorozměrných ocelových konstrukcí

V letech 2014 až 2016 budovala jako generální dodavatel firma S.A.F. Praha, spol. s r. o., technologická zařízení pro mechanické předúpravy povrchu, odmašťování a termické nástřiky ve výrobním závodě polské firmy Famet v blízkosti města Opole. Investor a uživatel vyrábí zařízení pro energetiku, plynárenský a ropný průmysl, jejichž součástí jsou velké ocelové svařence s hmotností do 250 tun.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit