Témata
Reklama

Úspory díky automatizaci

Je těžké uvěřit tomu, že zhruba 70 procent aplikací v oblasti automatizace v německém průmyslu stále ještě využívá klasické paralelní propojení. V USA je to dokonce 80 procent. Zde je velký potenciál úspor, protože požadavky na množství kabeláže při klasickém paralelním zapojení senzorů a akčních členů jsou často několikanásobně vyšší, než je tomu například při použití sběrnicových komponent.

Pro možnost využití zmíněných úspor nyní skupina Lapp rozšiřuje své portfolio v oblasti automatizační techniky a na veletrhu SPS IPC Drives představila celou řadu inovativních datových konektorů určených pro použití v prostředí náročném z hlediska elektromagnetické kompatibility v automatizační a řídicí technice či při konstrukci strojů. Například konektory EPIC Data Profibus Pro a x-kódovaný Etherline Epic Data Cat. 6A je možné snadno instalovat metodou Plug & Play. Tím dochází k úspoře času i finančních prostředků.

Reklama
Reklama
Reklama

Konektor pro Profibus

EPIC Data Profibus Pro je robustní, celokovový devítipólový konektor. Zaručuje spolehlivé připojení do sítě Profibus a vysokou funkční a provozní stabilitu i v drsném prostředí. Konektor EPIC Data Profibus Pro je dodáván s výstupem kabelu pod úhlem 35°, 90° nebo přímým (axiálním), s připojením M12 nebo pružinovými svorkami. Dalšími výhodami jsou rozšířený teplotní rozsah od –20 do +70 °C, 200 pracovních cyklů, minimální přenosový útlum a integrované diagnostické rozhraní u verze 35° a 90°.

Datový konektor Etherline EPIC Data Cat. 6A je možné montovat přímo v místě instalace.

Optické konektory

Pro přenos na velké vzdálenosti optickým kabelem s plastovými vlákny (POF do 65 m) nebo se skleněnými vlákny krytými plastem (PCF do 250 m) má skupina Lapp nově v programu konektor EPIC Data Profibus s modulem Optical Link. Ten navíc zajišťuje i galvanické oddělení potenciálů. Další novinkou je plnohodnotný Profibus Repeater (D-Sub, 9 pólů) s optickým rozhraním pro interface HFBR, SMA nebo BFOC, s LED diagnostikou pro přenos dat. Provozní teplota je od 0 do 60 °C, těleso konektoru je pokovené plastové s krytím IP 20. Protože je napájení zajištěno z koncového přístroje, není potřebné samostatné napájení. Součástí dodávky jsou také vhodné optické konektory. Pro všechny optické konektory EPIC Data Profibus dodává skupina Lapp v rámci sortimentu značky Hitronic rovněž odpovídající optické kabely.

Konektory Etherline

Spolehlivý přenos velkého množství dat je zaručen použitím nových konektorů Etherline EPIC Data Cat. 6A (ISO/IEC 11801:2010), které je možné montovat přímo na místě instalace. Konektor M12 s x-kódováním pro aplikace v průmyslových ethernetových sítích je určen pro větší šířku pásma u 10gigabitového ethernetu, frekvence do 500 MHz a přenosové trasy do 100 m. Odpovídá standardu IEC 61076-2-109 a byl vyvinut speciálně pro použití v průmyslových sítích (IP67), pro strukturovanou kabeláž budov a výpočetní střediska. Robustní tlakově lité zinkové pouzdro je odolné vůči vibracím a zaručuje stínění v celém rozsahu 360°. Vzhled konektoru je standardizován. Připojení je umožněno zářezovými kontakty, pro lankové jádro s průměrem od 0,48 do 0,76 mm nebo plné jádro s průměrem od 0,4 do 0,64 mm. Kompletní odstínění je řešeno kovovým prvkem mezi jednotlivými páry, teplotní rozsah od –25 do +85 °C. Malý kompaktní datový konektor je trojdílný
a je možné jej montovat i bez použití nářadí.

Optické kabely

Další novinkou ve výrobním programu skupiny Lapp jsou inovované optické kabely Hitronic se skleněnými vlákny, vhodné i pro energetické řetězy. Kabel Hitronic HRM-FD Breakout s maximálně 12 optickými vlákny byl vyvinut v souladu s normou MIL-C_85045. Kabel je navíc odolný proti plamenu, s bezhalogenovým vnějším pláštěm, vysoce flexibilní, odolný vůči UV záření a vyniká maximální mechanickou odolností. Společnost Lapp Kabel tak má nyní v programu nejenom připojovací a ovládací kabely vhodné pro energetické řetězy, ale také rovnocenné sběrnicové a optické kabely.

Žaneta Vojtková

Lapp Kabel
zaneta.vojtkova@lappgroup.com
www.lappgroup.cz

Reklama
Vydání #12
Kód článku: 121218
Datum: 12. 12. 2012
Rubrika: Výroba / Elektrotechnika a elektronika
Autor:
Firmy
Související články
Malé velké změny - čidla pro pneumatické válce

Historicky prošla magnetická čidla pro snímání poloh pneumatických válců zajímavým vývojem. Jsou stále menší, výkonnější, levnější a ještě déle vydrží.

Chytré stroje přivádějí továrny k životu

Bezpečné balicí stroje připojené k Ethernetu zvyšují produktivitu, zlepšují flexibilitu, snižují komplexnost konstrukce a řeší problémy pracovníků v provozu.

Nanovlákenná membrána v oknech ochrání stroje i pracovníky

Zatímco o smogu v ulicích se vedou časté debaty, znečištěný vzduch v interiéru patří k opomíjeným tématům. A to i přesto, že podle Světové zdravotnické organizace stojí život 4,3 milionu lidí ročně a v průmyslových objektech ohrožuje jak zdraví pracovníků, tak samotný provoz. Díky rozvoji moderních technologií nyní interiér účinně ochrání nanovlákenná okenní membrána.

Související články
Je zaškrabávání nezastupitelná metoda?

V minulém vydání jsme uvedli 1. díl pohledu do minulosti i současnosti řemeslné výroby obráběcích strojů. Nyní vám přinášíme pokračování tohoto článku o unikátní metodě – technologii zaškrabávání.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Šetřete svoje síly!

Jednou ze zásadních myšlenek vedoucích k pokroku a zvyšování produktivity je dělba práce. Specializace na různé technologie umožňuje posouvat jejich hranice.

Strojové učení pro senzory

Dnes je možné nalézt mikrokontroléry (jednočipové počítače) v prakticky jakémkoli technickém zařízení počínaje pračkami až k měřičům tlaku a nositelné elektronice. Výzkumní pracovníci Fraunhoferova institutu mikroelektronických obvodů a integrovaných systémů řízení (IMS, ISŘ) vyvinuli AIfES, koncept umělé inteligence (AI) pro mikrokontroléry a senzory, který obsahuje plně nastavitelnou umělou neuronovou síť. AIfES je na platformě nezávislá knihovna pro strojové učení, kterou lze využít k realizaci samostudijní mikroelektroniky, která nevyžaduje spojení s cloudem nebo vysoce výkonným počítačem. Systém umělé inteligence určený pro senzory je schopen rozeznat rukopis a gesto, což umožňuje například zadávání vstupních dat gestem, běží-li knihovna na nositelné elektronice.

Praktický výzkum nám dělá svět lepším

Prof. Ing. Milan Gregor, PhD. se narodil v Prievidzi a dětství prožil v Necpaloch. Zde u příležitosti oslav 600. výročí první písemné zmínky byl v roce 2015 oceněn Cenou primátorky Prievidzy za mimořádné zásluhy v rozvoji hospodářství, vědy a techniky a šíření dobrého jména Slovenské republiky v zahraničí.

Solární článek Amorton na Amperu

Kromě nových technologií v oblasti automatizační techniky, elektromechanických i polovodičových relé bude společnost Panasonic na Amperu 2019 představovat amorfní křemíkový solární článek - Amorton. Tento unikátní zdroj energie s dostatečným výkonem pro napájení elektroniky nezatěžuje životní prostředí žádnými CO2 či jinými skleníkovými plyny a je tak ideální ekologickou alternativou standardních baterií.

Harmonizace ve svařování

Mezinárodní harmonizace norem a pravidel pro svařování je důležitá z mnoha důvodů. Primárním důvodem je skutečnost, že svařování je považováno za "zvláštní proces" (EN ISO 9001), při kterém nelze zcela zjistit jakost po skončení procesu inspekcí, ale jakost musí být sledována před i v průběhu celého procesu svařování.

Velmi rychlá dvojčata

SolidCAM a InventorCAM jsou jeden a tentýž CAM program integrovaný v různých CADech (SolidWorks a Autodesk Inventor), proto má smysl mluvit o obou najednou. Neliší se funkčně totiž opravdu vůbec, pouze je uživatel ovládá ve svém oblíbeném CADu.

Opřít se o silného partnera

V dnešní době hospodářského růstu mnoho firem přemýšlí o rozšíření výroby. To se však neobejde bez úvah o tom, kde získat prostředky na nové stroje a zařízení. Řešení má jméno SGEF.

Upínače jsou stejně důležité jako stroj nebo nástroj

Výrobní zařízení pro třískové obrábění s nástupem CNC řízení a víceosých technologií významně změnily požadavky na složitost obrobků, řezné nástroje a v konečném důsledku také na automatizaci a robotizaci. Čemu se však často nevěnuje tolik pozornosti, jsou upínací technologie i přesto, že mohou mít zásadní vliv na výslednou kvalitu obráběného dílu, ale i na náklady.

Pro ergonomickou obsluhu strojů

Optimální ergonomie je na pracovišti nezbytná. Stroje nejenže musejí splňovat bezpečnostní požadavky, ale musejí také být navrženy tak, aby jejich obsluha byla co nejsnadnější a bez námahy. Ovládací panely na strojích proto musejí být flexibilní a snadno polohovatelné prostřednictvím systémů nosných ramen.

Když jde o prostor…

Současné trendy směřují k mnohem větší míře využití elektroniky než doposud. To je hlavní, nikoliv však jediný důvod, proč se množí automatizace výroby menších zařízení, jakými jsou například mobilní telefony, tablety i ostatní elektronika. Ale nejde jen o ni, ale i o laboratoře, farmacii apod.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit