Témata
Reklama

Věřit svým schopnostem

04. 02. 2009

TOS Varnsdorf a Jan Rýdl – to jsou dvě nerozlučná jména a zároveň pojmy, které v businessu strojírenského podnikání znamenají velmi mnoho. Loňský rok byl v historii firmy zlomovým okamžikem – byla překročena magická hranice 3 miliard korun v prodejních tržbách, letošní rok je pak pro ing. Rýdla rokem jubilejním, kdy právě v únoru tomu bude 60 let, co se zde ve Šluknovském výběžku narodil a společně se pak se čtyřmi bratry oddávali průzkumům prázdných usedlostí po odsunutých sudetských Němcích.

Jeho spjatost s tímto regionem a firmou samotnou bezesporu stojí za výsledky, kterých se podařilo jemu a jeho kolegům docílit. Vždyť čísla a fakta hovoří za vše. V roce 1995, kdy společnost privatizoval, tehdejší obrat s. p. TOS Varnsdorf z 500 mil. Kč zvýšil šestinásobně, přidaná hodnota na zaměstnance vzrostla z roku 2003 o 350 % na současných 1,38 milionu Kč. Do vývoje a inovace nových produktů, výrobního parku, technologií, rekonstrukce a staveb nových hal a budov investuje celou řadu let na stovky milionů korun ročně. Odkoupil či založil šest dceřiných společností: TOS Olomouc, Metalurgie Rumburk, TOS Trade Canada, TOS Trade North America, TOS Kunming Machine Tool China a Schiess TOS Německo. Výčet dalších a dalších zásluh by zabral ještě mnoho řádků, ale skromnost ing. Rýdla jemu vlastní nám velí uvést jen ti nejzásadnější.

Reklama
Reklama
Reklama
Firma TOS Varnsdorf investuje obrovské částky do modernizace výrobních hal. V současné době využívá výrobních prostorů o rozloze 25 000 m2, nová montážní hala o ploše necelých 5 000 m2 je patrna uprostřed fotografie - bílá barva.

Rádi bychom vám chtěli při příležitosti těchto výše zmíněných historických milníků představit Ing. Jana Rýdla nejen z pohledu manažera, který má za sebou obrovské zásluhy rozvoje jak firmy TOS Varnsdorf, tak strojírenství jako celku, ale i z pohledu člověka, který vždy preferoval férovost v mezilidských vztazích na pracovišti i v osobním životě a jehož vystupování vám dává záruku, že máte před sebou člověka čestného a charakterního.

Jan Rýdl se narodil v únoru 1949. Je absolventem Strojní fakulty TU v Liberci, následně studoval postgraduální studium na ČVUT v Praze a Prague International Bussines School. Do TOS Varnsdorf nastoupil v roce 1984 jako vedoucí technicko-organizačního rozvoje. Poté zastával funkci technického náměstka, následně ředitele Divize generálních oprav a služeb a poté post ředitele závodu. V roce 1995, po úspěšném privatizačním projektu, se stal spoluvlastníkem a generálním ředitelem společnosti. O tři roky později obdržel čestný titul Manažer roku. V loňském roce společně se svým synem získal majoritní podíl ve firmě. Dnes ve funkci předsedy představenstva řídí strategii rozvoje firmy. Je ženatý, má dvě děti a pět vnoučat. Jeho životním krédem je motto: Když si věříš, tak dokážeš cokoliv. Jak k tomu dodává: „Člověk má tendenci v šedesáti letech rekapitulovat svůj dosavadní život. Ale to já nechci, mě zajímá především to, co bude, přesněji to, co by mohlo být. K tomu jsem dospěl před mnoha lety v Thajsku na dovolené. Zdejší lidé jsou neustále v dobré náladě, neprobírají se tím, co se událo, ale žijí budoucností, což se snažím od té doby aplikovat i do svého života - jak profesního, tak osobního. A to mi pomáhá být optimistou a překonávat překážky, které s sebou život přináší. Když má člověk odvahu a věří si, tak dokáže cokoliv...

MM: První otázka se nemůže s ohledem na výrobní charakter vaší firmy týkat ničeho jiného než současné světové finanční krize. Jak se na ni díváte očima majitele firmy, jejíž produkty jdou z velké části na export? Jaká jste přijali opatření ke zmírnění následků z toho plynoucích?

J. Rýdl: Nejhorší na celé situaci je fakt, že se na politické úrovni řeší problémy těch, kteří krizi vyvolali - tedy finančních institucí. Již se však nezaobírají příčinami, které tento celosvětový problém vyvolaly, řeší se pouze důsledky.

Současná krize vyvolaná neskutečnou anarchií, která se stala průvodním jevem podnikání bank za nečinného přihlížení a někdy dokonce s podporou vlád, se nás dotýká stejně jako každého výrobce. Jsme dodavateli investičního zboží a obtížná dostupnost peněz u našich zákazníků vede k odkládání připravených projektů a snížení poptávky prakticky po celém světě.  Zatím netrpíme nedostatkem zakázek a naše výrobní kapacity jsou vytíženy, ale období nouze se zřetelně rýsuje. Za této situace se snažíme z problému udělat příležitost. Máme velkou výhodu, že jsme v dobách hojnosti silně investovali do rozvoje výrobní základny. Dnes máme moderní strojní park, kvalitní montážní plochy a hlavně dostatek kvalifikovaných a motivovaných pracovníků. Proto můžeme po přechodnou dobu převést část prostředků vyčleněných na investice do oblasti technického rozvoje a urychlit tak vývoj nových produktů, které jsou směrovány do segmentů trhu, jež se z krize díky státnímu zájmu dostanou nejrychleji. V našem případě je to zejména energetika a alternativní způsoby její výroby. Nemyslím tím, že budeme vyrábět například větrné elektrárny, ale nabízet technologie pro produktivní výrobu těchto zařízení. Rozšiřujeme nabídku služeb, které nejsou investičně náročné a zákazníkovi umožní překlenout období nedostatku zdrojů. Sem patří rozšíření služeb v servisu, středních i generálních opravách a modernizacích dříve dodaných strojů. Chceme zabránit tomu, abychom museli redukovat stav pracovníků i za cenu přechodného poklesu produktivity práce. Je to strategie, kterou jsme uplatnili po roce 2000, kdy náš obor obráběcích strojů procházel recesí a my jsme přes pokles výroby dokázali uživit i „nadbytečné kapacity". To se nám několikanásobně vrátilo v dalších letech, kdy jsme využili konjunktury k růstu tržeb z necelé 1 miliardy Kč v roce 2003 na 3 miliardy Kč v roce 2008 a stali jsme se jedním ze tří největších výrobců strojů v naší kategorii, tj. horizontek a z nich odvozených velkých obráběcích center. Naším cílem je vyjít z nynější krize připraveni tak, abychom dále zvýšili náš podíl na světovém trhu. Proto rozšiřujeme výrobkové portfolio a prodejní sítě, a na druhé straně přijímáme i ty zakázky, které jsme dříve z důvodu nižší přidané hodnoty odmítali. Logicky potřebujeme udržet výrobní kapacity.

Stávající krizi nevnímám jako krizi z nadprodukce, ale opravdu jako krizi finančního charakteru. Vedle toho, v našem oboru dochází k poklesu výroby v pravidelných intervalech šesti až sedmi let a my jsme se s dostatečným předstihem začali připravovat na rok 2010, kdy opět mělo dojít ke stagnaci. Finanční krize tento sinusový efekt o jeden rok urychlila. Na druhou stranu lze očekávat, že recese či propad nebude mít trvání třech čtyř let, jako jsme zvyklí, ale dojde k posilování zlomově, během relativně krátké doby.

Pohled na montáž vodorovného frézovacího a vyvrtávacího stroje s pojízdným stojanem typu WRD 150. Jde o přesný obráběcí stroj s vysokým řezným výkonem a špičkovou technologickou úrovní, který je určen pro obrábění velmi rozměrných nebo velmi hmotných výrobků.

MM: Co pozitivního lze z této krize vysledovat, na co bude mít příznivý vliv?

J. Rýdl: Určitě dojde k selekci výrobců a slabší či méně podporovaní zahynou. Je to sice přirozený proces, ale zdá se mi, že nemá všude stejná pravidla. Nemohu pochopit, proč zrovna sklářství v Čechách, s mimořádnou tradicí, s dostatkem vlastních surovin, zkušenými lidmi, a navíc pod státní patronací, končí krachem. Náš obor krizi přežije i proto, že jsme zvyklí si pomoci sami. Věřím, že většina našich výrobců obráběcích strojů je schopna definovat novou příležitost. Po krizi přijde období potřeby i chutě obnovit výrobní potenciál firem, a toho musíme využít, na to musíme být připraveni novými produkty a znalostmi potřeb našich zákazníků. Právě teď je nejvhodnější doba se na vše dobře připravit.

Bylo by skvělé, kdyby si z krize svět odnesl poučení, že věčně se na dluh žít nedá, že banky původně vznikly na to, aby kumulovaly zdroje pro potřeby investorů k vytváření hodnot, a ne pro spekulace a finanční operace, které hodnotu nevytvářejí. Ne dozor nad bankami, ale rovnoprávný přístup státu k nim jako k podnikatelskému subjektu, usměrňovaný odlišným zdaňováním jejich příjmů - to by mělo být nástrojem usměrňování hladových bankéřů. Proč například nelze daňově zvýhodnit příjmy z poskytnutých úvěrů do výrobní sféry a oblasti služeb a naopak progresivně zdanit výnosy ze spekulací? Ale to není moje parketa, nad tím by měli přemýšlet světoví ekonomové a politici.

Šance pro boj s konkurencí není v dobách konjunktury, ale právě v době krize. Během ní se projeví kvality jednotlivých hráčů. Krize je přirozený jev, se kterým se člověk musí naučit žít. Od roku 1995 jsme postupně zvyšovali zisky a já jsem stále říkal kolegům, že si musíme projít krizí, takovou zkouškou ohněm, pak teprve se poznají naše kvality. V době první krize v roce 2000 až 2003 jsme z obratu 1,5 miliardy korun během pár roků spadli o téměř 50 % až na 800 milionů. Tehdejší poznatky si neseme s sebou nyní a já předpokládám, že současný pokles odrážející naši připravenost krizi čelit nemůže být větší než 20 % až 25 %. Pokud se tak stane, budu to chápat jako selhání managementu.

Ve Varnsdorfu jsou montovány vřeteníky, které jsou následně osazovány nejen do strojů zde vyrobených, ale také jsou dováženy i do dceřiné čínské společnosti TOS Kunming Machine Tool, kde se v loňském roce vyrobilo na 30 strojů značky TOS určených pro tamní trh.

MM: Již osmým rokem zastáváte pozici prezidenta Svazu strojírenské technologie. Zmapujte jeho dosavadní činnost a směr, kterým by se chtěl nyní ubírat.

J. Rýdl: Na tomto místě bych rád řekl, že Svaz není institucí chránící zájmy jednotlivých firem, ale oboru jako takového. Proto se nebráníme rozšiřování členské základny výrobních firem. Svaz má několik klíčových funkcí. Tou hlavní je propagace tuzemského oboru obráběcích a tvářecích technologií prostřednictvím účastí na světových veletrzích, prezentacemi, obchodními misemi. Velmi důležitý fakt je, že jsme se díky tehdejšímu řediteli Svazu Ing. Antonínu Kynclovi stali, ještě daleko před vstupem do EU, členy evropského sdružení Cecimo, které nám poskytuje celou řadu nezbytných informací - jak strategického, tak i teritoriálního charakteru. Další oblastí aktivit Svazu je hájení zájmů jeho členských podniků. Náš obor doposud nemá své zastoupení v celé řadě komisí, které rozhodují například o přidělování dotací. To však neznamená, že by se nám nedařilo podpůrné finance čerpat, ale přesto by bylo pro obor dobré, aby kompetentní osoby z řad strojírenských subjektů se na rozdělování dotací spolupodílely.

Naším zájmem je podporovat technický rozvoj v obecné rovině, spoluvytvářet zázemí pro výzkum a vývoj. Obrovským úspěchem bylo založení Výzkumného centra pro strojírenskou výrobní techniku a technologii při Fakultě strojní ČVUT, které velmi úzce spolupracuje s našimi členskými podniky s výsledky v praxi aplikovanými.

Svaz ze svého statutu zastřešuje jednání na mezinárodní úrovni, vystupuje v roli seriózního partnera přinášejícího produkty a technologie světové úrovně. Je mnoho zemí, které si na tento způsob jednání potrpí, a delegace představitelů firem v čele s vedením svazu má větší šanci navázat spolupráci než konkrétní výrobce.  Z této myšlenky vznikly i obchodní mise, které se v předchozích dvou letech úspěšně realizovaly - například do Mexika, Indie, Vietnamu, Činy, Koreje a dalších zemí.

Přímo ve výrobním provozu v těžké mechanice si firma dlouhodobě testuje kvalitu svých strojů - neboli stroje TOS Varnsdorf jsou vyráběny na strojích TOS Varnsdorf.

MM: Jste majitelem významné světové firmy, nyní opětovně zvolen prezidentem Svazu strojírenské technologie. Máte ještě nějaké další profesní ambice, kterých byste chtěl dosáhnout?

J. Rýdl: Úvodem této odpovědi bych chtěl říci, že mojí profesní ambicí nebylo ani není dělat prezidenta Svazu, to prostě přinesl život a dělám to rád. Mojí hlavní profesní ambicí je, až nastane doba, kdy opustím tuto židli, aby firma byla ve výborné kondici. Kdy bude buď bohatou nevěstou, dobře připravená na svůj samostatný život, nebo ještě lépe zkušený ženich, který ví vše o životě a dokáže si najít optimální partnerku. Tím chci říci, že mým cílem je, aby v nastávajícím období, při očekávané konsolidaci našeho oboru, byl TOS Varnsdorf vyhledávaným partnerem pro spojení, nebo ještě lépe, aby byl dostatečně silný na to stát se  jedním z hlavních hráčů, kteří si vybírají.  To bude přesně ten okamžik, kdy budou mé profesní ambice do puntíku splněny.

MM: Které manažerské praktiky jste ctil a ctíte? Co je pro vás „Písmem svatým"?

J. Rýdl: Uznávám přístup, že hlavním úkolem manažera je dát dohromady tým lidí, se kterými je v neustálém kontaktu, a to na každé  úrovni řízení. Musí mít pocit sounáležitosti k firmě, ke kolektivu, k vytyčeným a dosaženým výsledkům. U nás ve firmě ctíme tři následující pravidla: neumíš - naučíme tě; zde musí být vůle a trpělivost s jednotlivým člověkem, dát mu šanci se profesně projevit. Druhým je pak: nemůžeš - pomůžeme ti; jestli vidím, že dotyčný nemá podmínky odvádět svoji práci na 100 %, musím mu je vytvořit. Jakmile však zjistím, že člověk nechce a nemá vůli pracovat, nemá smysl ho přesvědčovat a ve firmě ho držet a je třeba se s ním rozloučit, neboli: nechceš - nepotřebujeme tě.

To jsou zásady v personální politice. Další, na poli podnikatelském, ze které vycházím, je finančního charakteru. Razím názor: nebojme se velkých výdajů, když víme, do čeho investujeme, ale bojme se malých příjmů. Dělejme všechno pro to, abychom nacházeli nové příležitosti, vytvářejme šance pro nové podnikání, hledejme nové trhy, nové segmenty zákazníků. To vše s sebou přináší určitou míru rizika, a pokud je tato míra přijatelná, nesmím se bát příslušné finance do toho vložit.  Bez dostatečného a rozumného rizika ničeho nedosáhneme. A to platí nejenom na poli podnikání, ale i v osobním životě. Pokud se člověk drží při zemi, ničeho v životě nedosáhne, chodí jen do a z práce. Nikdy nepozná ten krásný pocit z úspěchu vzešlého z podstoupeného a zvládnutého rizika, nezíská poznatky a zkušenosti, které obohatí jak jeho samotného, tak i jeho okolí.

Jan Rýdl jr. finanční ředitel a spolumajitel TOS Varnsdorf Jan Rýdl se potatil, a to je dobře. Odmalička doma slýchal TOS v každém pádě, a není divu, že již během studií Vysoké školy ekonomické získával své první pracovní zkušenosti ve firmě svého otce. Uplynulo několik let a v této době zastává pozici finančního ředitele a společně se svým otcem kontroluje majoritní podíl akcií firmy. Kdekdo si může říci, že díky svému otci měl dveře otevřené a ve fabrice na růžích ustláno. To první tvrzení může být pravdou - zásada pana otce opravdu je nabídnout práci všem, kteří o ni mají zájem, druhé tvrzení je však lichým. Pan Rýdl jr. si musel projít fabrikou od píky, a takto na toto období vzpomíná: „Práce pro TOS Varnsdorf pro mne byla vždy obrovskou výzvou i proto, že u nás doma se o firmě neustále hovořilo. Již jako malého kluka mne otec vodil do fabriky a já jsem nikdy nepochyboval o tom, že bych měl pracovat někde jinde. Být zde je pro mne naprosto fantastickým zážitkem." Mnoho z nás si těžko dovede představit, že by pracoval po boku svého otce. Jak je tomu u Rýdlů? „Tím, že nyní zastávám manažerský post, a zároveň jsem držitelem akcií firmy, stírají se během pracovních jednání hranice otec-syn, jsme rovnocennými kolegy. Samozřejmě v rodinném životě opět přehodím výhybku a vrátím se do původních kolejí." A tak tomu samozřejmě má být. Závěrem jsme se pana Rýdla jr. optali na jeho hlavní priority ve firmě: „Z pohledu vlastníka mi jde o její dlouhodobou prosperitu a zachování tradice značky, pracovních příležitostí a významu pro region. Z pohledu manažera mám ze své práce dobrý pocit, splnil jsem si svůj profesní sen v souladu s mým vzděláním." Je vidět, že pan Rýdl má ve svém synovi již vyzrálého manažera odpovídajícího svému věku a tím se nemusí o osud firmy bát. Držíme palce!

MM: Jsou ve vašem profesním životě rozhodnutí, která byste chtěl vzít zpět?

J. Rýdl: Jistě ne všechna má rozhodnutí byla správná a optimální. To bych dnes byl osvíceným monarchou v čele státu, jehož spravování je ze všech hledisek ideální a nejméně nákladné. To však nejsem a ani bych nechtěl být. Vím, že ne vše se mi podařilo, ale mám pocit, že i přes množství chyb jsem dokázal udržet naše podnikání v kolejích naší vize a strategie. To si myslím, že je to nejdůležitější kritérium dlouhodobého hodnocení mých rozhodnutí. Proto odpovídám, ne, nelituji.

MM: Strojařině jste zasvětil celý svůj profesní život. Co na ní obdivujete?

J. Rýdl: Obdivuji na ní její podstatu, spojení génia myšlenky, nápaditosti technického řešení s přesností a citem pro mikrosvět.  Strojařina je krásný obor a chytne každého, kdo ji dělá se zaujetím, a jak se obvykle říká, s láskou. Předchází-li tomu i správný výběr profese, pro niž má předpoklady, nemůže ji dělat špatně a ona se mu za to odvděčí krásným pocitem, srovnatelným s pocity umělce po dokončení díla. Z tohoto pohledu proto obtížně chápu, že se dnes potýkáme s malým zájmem o toto odvětví při rozhodování mladých lidí, čím se vyučit nebo co studovat. Všem říkám, zkuste strojařinu, ta vás v životě nezklame, a dnes dokonce i nadstandardně uživí.

MM: Pane majiteli, jménem našich čtenářů a jménem svým vám přeji k vašemu významnému jubileu vše nejlepší a do dalších let pak hodně zdraví, elánu a optimismu.

Když jsem to lednové úterý opouštěl slunný Varnsdorf a vracel se do inverzí zahalené české kotliny, znovu jsem si v myšlenkách probíral útržky uplynulých pět hodin, které mi pan Rýdl ze svého drahocenného času věnoval. Byl jsem svědkem celé řady krásných okamžiků, od exkurzí po výrobních halách, kdy střetnuvší pracovníci s úsměvem na rtech pana Rýdla zdravili, přes absolutní jeho přehled a znalost každého zákoutí těchto prostorů až po jeho profesní a lidské charakterové vlastnosti. Slyšíte a na očích mu vidíte, s jakou chutí a láskou dělá svoji práci. Jak se raduje z každého úspěchu a čerpá zkušenosti z neúspěchů. A tak by to mělo být. Přeji všem manažerům, aby dokázali svůj post zastávat stejně tak dobře jako pan Rýdl.

Roman Dvořák

Strategie  TOS Varnsdorf

O≥1 m3 0,01

TOS Varnsdorf  je firma, která nabízí technologie obrábění dílů vyžadující pracovní prostor větší než jeden metr krychlový s  přesnostmi  měřenými na setiny milimetru.

Fakta hovořící za vše - TOS Varnsdorf dnes

Průměrný plat 31.000 Kč (bez započtení managementu)

1,38 mil. Kč přidané hodnoty na zaměstnance

Třetí největší světový výrobce horizontálních strojů

4. místo v soutěži Exportér roku 2008 v kategorii velkých podniků

Nositel ocenění čestného titulu Podnik Fair Play

roman.dvorak@mmspektrum.com
Reklama
Související články
Buďme strojírenskými patrioty

Říká se, že tradice zavazuje a ve výrobní sféře to bezesporu platí dvojnásob. Na světě přitom není mnoho firem, jejichž historie by byla delší než jedno století. A pokud ano, tak v rámci celé řady změn, které se v jejich dlouhé existenci odehrály, často v reakci na vývoj trhu a jeho potřeb, docházelo k postupné změně vyráběného sortimentu. O to silnější konkurenční pozici pak mají právě ty firmy, které po dlouhá desetiletí získávají know-how ve své komoditě.

„Škola je nejlepší investicí, kterou jsem v životě udělal,“ říká Jan Rýdl.

V 90. letech jsme zrušili duální systém výuky učňovského školství a zatím ho nezavedli zpět. Po 30letech se tak nejen české strojírenství potýká s nedostatkem kvalitních řemeslníků a odborníků. Jeden z nejstarších českých strojírenských podniků však našel řešení. Rozhovor s Janem Rýdlem mapuje zkušenosti na jeho cestě k vybudování firemní odborné školy a realitu, kterou její provoz představuje.

Fórum strategického manažera v deseti zastaveních, Jan Rýdl ml., TOS Varnsdorf

V seriálu MM Průmyslového spektra oslovujeme naše top manažery a hledáme u nich tajemství jejich úspěchu, jež by mohlo být inspirací pro ostatní, kteří se na podobnou dráhu vydávají nebo po ní již jdou. Strategie prvního kroku často bývá přelomová – iniciuje další, následující kroky. Rozhoduje a ovlivňuje činy budoucí a v žádném případě ji nelze podcenit.

Související články
Dodávky obráběcích strojů spolu s technologií

Téma dnešní reportáže bude možná trochu netradiční. Tentokrát jsem nezamířil do výroby obdivovat stavbu nových strojů ani technologické parametry řezných nástrojů, ale ve výrobním závodě společnosti TOS Varnsdorf jsem si povídal s jejím obchodním ředitelem Milošem Holakovským a obchodním zástupcem společnosti Walter CZ Pavlem Büttnerem o zajímavém synergickém efektu, jaký přináší spolupráce výrobce obráběcích strojů s výrobcem řezných nástrojů.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Reference Made in CZ , část 6. TRIGA-MF

Společnost TOS VARNSDORF patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Lomnice nad Popelkou, kde sídlí společnost TRIGA-MF.

Modulárne mikrofabriky a modulárne roboty

V sieti Inovato vzniklo medzinárodné zoskupenie, ktoré vyvíja koncept modulárnej mikrofabriky. Mikrofabrika je malé až stredne veľké, vysoko automatizované a technologicky vyspelé výrobné zoskupenie so širokou škálou procesných možností. Mikrofabrika vyžaduje menej energie, menej materiálu a malú pracovnú silu, a to vďaka high-tech automatizovaným procesom.

Reference Made in CZ, Část 4. Tools+

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do jižních Čech, konkrétně obce Zlivice-Čížová, kde sídlí společnost Tools+.

Reference Made in CZ, část 3: Hopax

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nese po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do Červenky u Litovle, kde sídlí společnost Hopax.

Reference Made in CZ, část 2. Ferram

Společnost TOS Varnsdorf patří mezi tradiční výrobce obráběcích strojů se specializací na výrobu horizontálních frézovacích a vyvrtávacích strojů a obráběcích center. Spolehlivost strojů, jejich výkonnost a technické řešení v sobě nesou po generace budované know-how již téměř 120 let. Postupně vám v MM Průmyslovém spektru představujeme partnerství, které mezi tímto výrobcem a jeho tuzemskými zákazníky vzniká a nadále se upevňuje. Dnes se podíváme do opavské společnosti Ferram, se kterou TOS Varnsdorf dlouhodobě spolupracuje.

Moje osobní spotřeba je menší než leckterého mého zaměstnance

Kvido Štěpánek založil před 30 lety prosperující společnost. Dnes je její majetek odhadován na dvě miliardy korun. Za dobu své existence věnoval na dobročinnost více než 100 milionů korun. Tento nenápadný a skromný člověk inspiroval naši redakci, která ho požádala, aby se s ní podělil o své názory na filantropii, životní hodnoty a tradici dobročinnosti v Čechách.

Inovace pro cestu do oblak

Vrtulník – stroj, který obdivujeme v nejnapínavějších scénách akčních filmů, ale který především hraje často klíčovou roli ve skutečném životě. Ať už jde o záchranu životů, nebo o dopadení nebezpečných zločinců. MM Průmyslové spektrum mělo možnost na vlastní oči vidět místo, kde se tyto dokonalé stroje dokončují a také v případě potřeby opravují – prostory společnosti Bell Textron Prague na pražské Ruzyni. Zde jsme též měli možnost mluvit s panem Stanislavem Štefanovem, manažerem prodeje civilních vrtulníků.

O čem je toolmanagement?

Jednoho pošmourného listopadového dne jsem se vydal do Plzně, abych si popovídal s panem Oldříchem Bosmanem, jednatelem a zakladatelem společnosti BTS Technik.

Jako by byli přímo u stroje

Zlatá medaile udělená exponátu na MSV v Brně patří k neprestižnějším technologickým oceněním. Letos se jejím nositelem v kategorii Inovace v automatizační technice a Industry 4.0. stal tým z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky (ÚVSSR) Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně. Ocenění bylo konkrétně uděleno za inovativní využití neuronových sítí při konfiguraci řízení obráběcích strojů s využitím virtuální reality.
MM Půmyslové spektrum mělo možnost vidět působivou demonstraci řešení v činnosti v rámci expozice na MSV a současně se o něm dozvědět mnoho zajímavého od jeho tvůrců Ing. Michal Holuba, Ph.D., a Ing. Jana Vetišky, Ph.D.

Více propojujme vysoké školy s praxí

Profesor Jaroslav Kopáček patří zcela bez pochyb mezi nestory oboru hydrauliky a pneumatiky v naší zemi ve druhé polovině 20. století, a proto mu byla na Mezinárodním strojírenském veletrhu 2019 v Brně udělena po zásluze Zlatá medaile za celoživotní tvůrčí technickou práci a inovační činy. Při příležitosti ocenění práce pana profesora jsme připravili malý medailonek tohoto skromného a entuziastického člověka. Pan profesor nám při této příležitosti sdělil i několik svých zajímavých postřehů.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit