Témata
Reklama

Vstřikovací lisy z Asie

V poslední době se často setkáváme s informacemi o investicích či plánovaných investicích zahraničních firem z Východu. Tradičním evropským výrobcům čím dál více konkurují výrobci z asijského trhu, a to hlavně svou cenou, ale v poslední době i zvyšující se kvalitou zboží.

Prametry strojů Selex

Uzavírací jednotka strojů Selex je sestavena z masivních a tuhých komponentů, které zaručují vysokou opakovatelnost a reprodukovatelnost výroby. Za zmínku stojí také řešení dvojitého kloubového systému, který je ve své podstatě unikátní a díky svému řešení umožňuje reálně dosáhnout o dvacet procent vyšší uzavírací síly, než je nominální deklarovaná hodnota pro daný typ stroje. Díky této výhodě jsme schopni aplikovat na stroji výrobu, která klade vyšší nároky na uzavírací sílu. Základní rozdělení hydraulických lisů podle typových řad je na stroje s čerpadlem s konstantním výtlakem (typ NE), kde jsou výstupní tlak a rychlost regulovány proporcionálními ventily, a stroje s čerpadlem s řízeným výtlakem (typ NS), řízené pomocí uzavřené regulační smyčky, s vynikající reprodukovatelností 0,2 % z nastavené hodnoty parametru.

Reklama
Reklama
Reklama

Nabídka provedení tvrdosti či geometrie šneků je opravdu široká. Výrobce nabízí šneky a válce s běžnou úpravou povrchu, vhodné pro zpracovávání zejména neagresivních materiálů, jako jsou neplněné polyolefiny, až po kalený povrch s tvrdostí HB500, které najdou uplatnění při výrobě z polyamidů plněných skelnými vlákny. Geometrie šneků jsou také přizpůsobeny požadavkům výroby, pro nejnáročnější aplikace je dodáván bariérový závit. Samozřejmostí jsou i možné kombinace těchto parametrů.Teplota válce může být kontrolována pomocí PID regulace, která vykazuje lepší možnosti kontroly teploty. Optimalizuje požadovanou hodnotu a rychle reaguje na změny teploty, což umožňuje přesnější vstřikování.Regulace k udržení tlaku v dutině formy je provedena snížením rychlosti šneku před zaplněním formy. V porovnání s konvenčními metodami je kolísání velikosti vstřikovací dávky sníženo na polovinu, což činí tento systém vhodným pro přesné vstřikování.Výška formy je vždy snímána při instalaci nové formy, tento záznam je použit jako výchozí hodnota pro nastavení uzavírací síly. Výsledná data jsou uložena v paměti stroje. Tento údaj však není jediným parametrem pro nastavení uzavírací síly, může se lišit podle stavu formy.Funkce řídicího systému stroje:

  • řízení vstřikovací rychlosti a tlaku uzavřenou smyčkou;
  • uzavřená smyčka řízení otáček hydromotoru;
  • uzavřená smyčka kontroly dotlaku;
  • zobrazení teplotního grafu;
  • uložení grafů vstřikovací rychlosti a tlaku;
  • uložení poplachových a výrobních dat;
  • zobrazení grafu kontroly výroby;
  • seznam zkoušených forem je možné uložit do paměti stroje;
  • horká vtoková soustava - jedna zóna řízená z operačního panelu (možnost až 8 zón - volitelně);
  • zobrazení grafů vstřikovací rychlosti a tlaku;
  • rozhraní pro roboty;
  • automatická kontrola funkce motoru a topení pro snadnou obsluhu;
  • možnost využití intruze pro zvýšení vstřikovací kapacity;
  • funkce pro nastavení týdenního plánovaného ohřevu stroje (spínací hodiny);
  • vnitřní paměť o kapacitě uchování dat pro 30 forem;
  • vnější paměť o kapacitě uchování dat pro 128 forem, USB flash 128 MB;
  • výstup a kontrola výrobních dat a nastavení forem.
  • Základem systému je 32bitový hlavní procesor Celeron, pracující s frekvencí 400 MHz. Skenovací čas je 2,5 ms. Stroje Selex jsou vybaveny 12" barevným TFT displejem. Řídicí systém má zabudovaný výstup na tiskárnu a vstup a výstup pro různé periferie. Součástí systému je PID automatická regulace teploty. Stroje Selex jsou dodávány s kompletní českou lokalizací ovládacího softwaru, taktéž veškerá dokumentace k lisům je lokalizována. V celkem krátké době našly tyto stroje své zákazníky a v současné době se můžeme setkat s lisy s uzavírací silou od 55 tun až po 1300 tun.Společnost Hanhartplast, s. r. o., také zajišťuje záruční i pozáruční servis, dodávku náhradních dílů z centrálního skladu ve Šternberku, servisní poradenství na telefonu a servis se zárukou zásahu do 48 hodin. Díky nově budovanému skladu strojů bude možnost tyto stroje zhlédnout i u dodavatele, s okamžitým odběrem pro plánovanou výrobu.

    Ing. Tomáš Vingrálek

    Hanhartplast

    www.iselex.cz

    vingralek.tomas@iselex.cz

    Reklama
    Vydání #1,2
    Kód článku: 70147
    Datum: 07. 02. 2007
    Rubrika: Trendy / Plasty
    Autor:
    Firmy
    Související články
    Žíhání termoplastů

    Moderní nauka o plastech v mnoha směrech vychází z nauky o kovech. Příkladem je žíhání, jeden ze způsobů tepelného zpracování. Společným účelem žíhání kovů i plastů je pomocí řízených teplotních změn dosáhnout rovnovážných stavů struktury a tím i cíleně ovlivňovat vlastnosti.

    Makroplasty versus mikroplasty

    Plasty se staly nenahraditelným materiálem sloužícím téměř všem oblastem lidské činnosti. V poslední době se pozornost odborníků i veřejnosti soustřeďuje na zcela nový ekologický fenomén, zvaný mikroplasty. Ve smyslu ekologické terminologie je pak možné výrobky z plastů označovat jako makroplasty.

    Plasty a kompozity v inovaci strojírenských výrobků

    Plasty a kompozity s polymerní matricí přinesly revoluci v materiálových přístupech ke konstrukci strojírenských výrobků a zařízení. Nepřetržitě probíhající materiálové inovace v oblasti plastů a kompozitů spoluvytvářejí inovativní řešení ve strojírenství. Reagují na potřeby strojírenského průmyslu a stávají se kontinuálním procesem s jasnou perspektivou do budoucna.

    Související články
    Optimalizace plastových výlisků s obsahem přírodních vláken

    V průmyslové výrobě, především v automobilovém průmyslu, se začíná prosazovat trend nasměrovaný k využívání obnovitelných materiálů, ke kterým mj. patří přírodní vlákna. Vývojáři nových výrobků se setkávají s požadavky na aplikační využití plastových materiálů vyztužených přírodními vlákny, jako jsou sisal, konopí, len atd.

    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Reklama
    Související články
    Horké trysky jako nový standard

    Studené plnicí kanály doprovázejí odvětví vstřikování plastů od prvopočátku. I dnes často vypadá tento způsob plnění dutiny jako ten nejjednodušší a nejelegantnější. Proč má tedy smysl zabývat se aplikací horkých trysek i do malých sérií a malých forem? Srovnejme oba způsoby plnění a porovnejme ekonomické přínosy.

    Inteligentní řešení pro vstřikování plastů

    Automatizace, výrobní technologie, optimalizace procesů a služby jsou nedílnou součástí filozofie rakouské společnosti Engel. Ta svá systémová řešení v oblasti zpracování plastů představila v říjnu pod mottem „více než stroj“ na veletrhu Fakuma 2015 v německém Friedrichshafenu.

    Plasty pomáhají modernizovat strojírenství

    S pokračujícím vývojem nových materiálů se mění i materiálová skladba strojírenských výrobků a zařízení. V současné době si již nelze rozvoj téměř všech strojírenských odvětví bez použití plastových materiálů představit. Vývoj pak ukazuje, že plasty budou hrát ve strojírenství stále významnější úlohu.

    Laserové řešení pro plastikářský průmysl

    Konvenční technologie opracování plastů již v mnoha případech nevyhovuje požadavkům koncových uživatelů. Moderní lasery posouvají kvalitu výroby plastů na zcela novou úroveň. Lastic představuje implementaci nejmodernějších laserových technologií a ergonomického ovládání do jediného produktu, jenž je navržen tak, aby jeho aplikace do stávajících výrobních linek byla zcela bezproblémová.

    Absorbér energie, izolace nebo kreativní materiál?

    Vypadá jako polystyren, ale není to polystyren. Rozdíl poznáte nejpozději ve chvíli, kdy jej vezmete do ruky. Řeč je o expandovaném polypropylenu, materiálu, který pod obchodním názvem Arpro vyrábí globálně působící japonská společnost JSP. Vnitřní struktura dílů z něj vyrobených na první pohled připomíná díly z pěnového polystyrenu, ale jejich vlastnosti jsou zcela rozdílné.

    Nové vstřikovací jednotky pro vstřikovací stroje

    Společnost Engel Austria od základu přepracovala své hydraulické vstřikovací jednotky a na veletrhu K 2016 od 19. do 26. října v Düsseldorfu představila novou generaci úspěšných řad vstřikovacích strojů Engel victory a Engel duo, které díky inovativním funkcím dosahují vyšší přesnosti, ergonomie a účinnosti.

    Automatizační řešení pro kratší doby cyklů

    Díky nové funkci active vibration control rozpoznají lineární roboty Engel viper nejen své vlastní vibrace, ale mohou také reagovat na vibrace, které jsou způsobeny vnějšími vlivy. Aktivní kompenzace kmitání během běžícího procesu zvyšuje rychlost nastavení polohy a zkracuje dobu cyklu.

    Igráček slaví 40. narozeniny

    Generace Husákových dětí si jistě dobře vzpomíná na malou plastovou figurku představující různá povolání. Igráček letos oslaví 40. narozeniny, a tak určitě stojí za to, podívat se důkladněji na jeho osud i na jeho výrobu.

    Problematika dějů při svařování plastů vybranými technologiemi

    V současnosti průmyslově využívané technologie svařování plastů mohou do výrobního procesu vnést neočekávané problémy. Cílem článku je seznámit čtenáře s možnými úskalími, která mohou nastat při svařování některých typů plastů vybranými technologiemi.

    Plazmová povrchová úprava nanovlákených polymerních struktur

    Technologie plazmových povrchových úprav spočívá v navázání funkčních skupin na povrch řetězce polymeru v plazmovém výboji. Jedná se převážně o hydroxylové skupiny. Nepolární charakter povrchu materiálu se tímto mění na polární, tedy hydrofobní povrch se stává hydrofilním či naopak. Tato technologie nachází stále širší uplatnění v různých průmyslových, ale i medicínských aplikacích.

    Reklama
    Předplatné MM

    Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

    Proč jsme nejlepší?

    • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
    • Vysoký podíl redakčního obsahu
    • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

    a mnoho dalších benefitů.

    ... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

        Předplatit