Témata
Reklama

Výrobní systém: budoucnost nebo přežitek?

Rádi bychom vás seznámili s pojmem výrobní systém a zamysleli se nad otázkou, do jaké míry je v dnešní době výrobní systém nutností.

Rádi bychom vás seznámili s pojmem výrobní systém a zamysleli se nad otázkou, do jaké míry je v dnešní době výrobní systém nutností. V odborné literatuře lze nalézt mnoho různých definicí a popisů toho, co je „výrobní“ a co je „systém“. Dokonce i toho, co je „výrobní systém“. Velmi zjednodušeně lze říci, že výrobní systém je způsob přeměny vstupů na výstupy skrze transformační proces.

V API považujeme za výrobní systém komplexnější obrazec, kde se silně zaměřujeme nejen na „blackbox“ transformačního procesu, ale i na toky informací a materiálu k němu vedoucí, na propojení na zákazníky a dodavatele a na vstupy okolních podnětů a procesů. Takový systém zkusme proto nenazývat výrobní, ale spíše produkční. Produkční proto, neboť veškeré definované postupy, procesy a parametry nám ovlivňují produkci přidané hodnoty. Oprostíme se tak od názvosloví, jež v nás evokuje pouze omezení na výrobu a výrobní činnosti.

Reklama
Reklama
Reklama

Obr. 1. Toyota Production System („Toyota house“)
Pro zvětšení klikněte na obrázek.

Přidaná hodnota – hlavní výstup produkčního systému

Ať již jsou naše procesy výrobní či pracujeme v oblasti služeb, produkční systém v obecném pojetí transformuje vstupy na výstupy za předpokladu tvorby přidané hodnoty. A právě přidaná hodnota je to, co daný systém zvyšuje v poměru k ostatním činnostem. Systém nám tak napomáhá dělat správné věci správně. Zároveň díky jakémusi systému (zatím se nebudeme zabývat tím, zda je nutné mít produkční systém popsán a determinován souborem pravidel a pojmů), tj. souhrnu principů, metod a postupů, směřují podniky k naplnění vize, hodnot a jejich strategie. Obecně vzato, každý podnik je založen za účelem tvorby zisku, který je realizován skrze přidanou hodnotu. Mnohdy tak dosáhneme úspěchu jen díky tomu, že budeme lepší než náš konkurent. Dodáme levněji, kvalitněji a co je podstatné, dříve či flexibilněji. Právě proto je důležité nastavit organizační, informační a hmotné toky napříč podnikem tak, aby byl poměr přidané hodnoty k nepřidané co možná nejlepší. Zde pak vzniká domněnka, že pojem výrobní (produkční) systém, popsaný jako takový výše, nám již nepostačuje a bavíme se tak o štíhlém (flexibilním) produkčním systému.

Štíhlý produkční systém má tedy za cíl zajistit podniku tvorbu přidané hodnoty s vyšší efektivitou. Co to však znamená a jak se k tomu dobrat? Základním předpokladem je nastavení systému tak, abychom zajistili efektivní tok materiálu nebo informací, snižovali či eliminovali ztráty (odstranili plýtvání). Jak toho tedy docílit, jaké metody se nabízejí?

Toyota Production System

Podívejme se na nejznámější fungující efektivní systém, kterým je TPS – Toyota Production System. Jeho cílem je dosažení vysoké přidané hodnoty pro zákazníka ve formě nejlepší kvality, nízkých nákladů a krátkých dodacích lhůt. Patří sem rovněž zajištění nejlepší možné bezpečnosti a vysoké morálky spolupracovníků.

Pojďme se však na toto téma podívat od základů. Vidíme, že „Toyota house“ (viz přiložený obrázek) stojí na pevné základové desce, kterou je vlastně celá filozofie Toyoty. Je to odraz vize, strategie a dlouhodobého systematického řízení společnosti. Bez této stability se žádný dlouhodobý systém neobejde. Důležitým prvkem je vizualizace – v době počítačů a ERP systémů zapomínáme, že díky jednoduchému nastavení vizualizace dokážeme mnoho procesů efektivně řídit. Samozřejmostí, resp. nutností je dále standardizace procesů a postupů; standardizace nám rovněž napomáhá proces stabilizovat. A konečně, v nejvyšším patře je uvedena eskalace. Jistě dáme za pravdu faktu, že systém eskalace nám dovoluje řešit vzniklé situace a události na příslušném patře organizační struktury (ne vždy je nutné, aby obchodní ředitel vybíral design propagačních propisek).

Nyní se dostáváme k jednotlivým pilířům. V TPS platí zásada JIT (just-in-time), která velí dodat správnou věc (produkt, službu) na správné místo, ve správném množství (v propojkách s ostatními pilíři pak toto rozšíříme o správnou cenu a správnou kvalitu). Dalším pilířem je jidoka. V tomto pojetí nikoli jen jako integrace hlavně kvalitativních funkcí do strojního zařízení. Jde zde především o nastavení autonomnosti pracoviště, zabezpečení nulových vad, a to především řešením kořenové příčiny vzniku chyby. Najdeme tu rovněž důležitý bod, respektive cestu a tou je neustálá eliminace plýtvání a zvyšování efektivity procesů.

Asi nejdůležitější podstatou TPS, kterou jsme záměrně nechali na konec, jsou lidé; spolupracovníci, jak říkal Tomáš Baťa. Bez nich je výrobní systém prázdný, vlastně ani neexistuje. Je třeba velmi dbát na práci s lidmi, jejich motivaci a zapojení do dlouhodobého budování tohoto systému, jelikož se jedná o dům („Toyota house“). A ten jako takový potřebuje neustálou péči.

Baťův produkční systém

Je zajímavé, že pokud se ohlédneme dále do minulosti, narazíme na obdobný produkční systém, který aplikoval T. Baťa. Samotným cílem tohoto systému bylo poskytnout službu zákazníkovi. V té době již pokroková myšlenka sama o sobě. Baťa vlastně neprodával boty, ale poskytoval službu v podobě péče o nohy jeho zákazníků. Některé pilíře jsou pak TPS velmi podobné: autonomnost, eliminace plýtvání. Důraz byl pak kladen na lidi – spolupracovníky.

Obr. 2. Principy Baťova produkčního systému a TPS

Pro definování fungujícího produkčního systému by nám v podstatě stačilo prozkoumat tyto dva výše uvedené. O TPS, stejně jako o Baťově systému, je popsáno mnoho knih, proto nemá smysl se jimi dále zabývat. Spíše se tedy podívejme, jaké zásady jsou platné pro fungující výrobní (produkční) systém.

Základní stavební kameny produkčního systému:

  • dlouhodobá strategie a vize podniku;
  • zaměření na lidi – spolupracovníky, jejich rozvoj, kompetentnost a zodpovědnost, zároveň informovanost;
  • standardizace procesů a postupů;
  • definování eskalace problémů, nastalých událostí;
  • zaměření se na plynulý tok materiálu a informací;
  • neustálé zvyšování efektivity eliminací plýtvání a racionalizací procesů;
  • dbaní na kvalitu procesu, práce a produkce.

Pokud budeme konkrétněji hovořit o štíhlosti tohoto sytému, pak se zaměříme na další podstatné body:

  • neustálé zajištění flexibility zdrojů, zajištění rychlé reakce na požadavky zákazníka;
  • stálá racionalizace procesů, snižování výrobních nákladů;
  • řešení příčin, ne důsledků;
  • rozvoj a učení se.

Berme tedy v potaz, že štíhlý výrobní systém stanovuje postupy a cesty, jak zajistit nejen nízkou cenu, vysokou kvalitu, ale i vysokou flexibilitu.

Obr. 3. Ukázka aplikovatelných metod průmyslového inženýrství při budování štíhlého produkčního systému

Jak nastavit vlastní efektivní systém

V první řadě se zaměřme na dlouhodobost. Vybudování funkčních propojení zdánlivě nesourodých celků (oddělení, dílen, parciálních postupů, návazností na zákazníka a dodavatele...) totiž není otázka několika týdnů či měsíců. Do nastavení systému musí vstupovat jasná strategie daného podniku; jedině tak můžeme získat plné výhody flexibilního výrobního systému, kterými jsou:

  • snížené výrobní náklady;
  • nižší náklady na vyrobenou jednotku;
  • vyšší produktivita práce;
  • vyšší efektivita stroje;
  • lepší kvalita;
  • zvýšená spolehlivost systému;
  • snížené zásoby;
  • kratší dodací lhůty.

Dbejme na plynulý materiálový a informační tok; díky hladkému průběhu zkrátíme průběžnou dobu výroby, resp. dodání: zaměřme se tedy na použití metody z oblasti průmyslového inženýrství, jakou je např. mapování toku hodnot – VSM – a postupně zvyšujme přidanou hodnotu procesů (VA index).

Zároveň v toku odhalujme možná místa vzniku nekvality a ty odstraňujme. Nekvalita je jednou z výrazných příčin plýtvání nejen materiálem, ale i zdroji a časem. Neustále odstraňujme plýtvání za použití základních metod jako 5S, tok jednoho kusu, ekonomie a ergonomie pohybů atd. Zvyšujme rovněž efektivitu strojního zařízení pomocí implementace SMED, TPM. To vše nezapomínejme vizualizovat a standardizovat nejlepší postupy.

Ano, z praxe známe uplatňování principů výrobního systému, aniž byly předem nebo v průběhu definovány. Je to tak správně, nebo není? Vzhledem k tomu, že takové podniky existují a prosperují, je jisté, že i touto cestou se lze vydat. Většinou však jde o menší firmy, kde zvykové právo (standard) a vynalézavost (flexibilita) vítězí nad definicí vlastního systému fungování v rámci efektivity a štíhlosti.

V podnicích nad 500 zaměstnanců se již setkáváme s jakousi definicí principů a obecně platných postupů, které zaručují vyšší flexibilitu, nižší náklady a zabezpečení kvality interních procesů. Podniky k takové definici dospěly povětšinou strategickým rozhodnutím, kdy bylo vydefinováno, na jakou cestu se podnik musí vydat, aby dosáhl větší konkurenceschopnosti.

Co spojuje úspěšné?

Když se probereme množstvím těchto definic a nastavení štíhlých výrobních systémů, narazíme na velmi podobné činitele. Tyto podniky stanovují jasně to, co je v procesech důležité. Nehrají si na schovávanou, ale naopak zveřejňují informace. Pracují s lidmi a rozvíjejí jejich znalosti a dovednosti. Cíleně tak posilují pozici definovaného produkčního systému, a to za pomoci standardů a pravidel, které jej naplňují. A možná to je tím klíčem k dlouhodobé prosperitě a úspěchu. Stejný klíč před mnoha desítkami let použili u Bati a v Toyotě. Tím bylo nastavení principů a jejich striktní dodržování.

V literatuře se dočtete, jaké principy si jednotlivé firmy vybraly, jak je aplikují a jaký je jejich přínos. Položme si však jednu otázku: je nutné takto definovat, nastavovat a aplikovat štíhlé výrobní principy? Nebovůbec nějaké principy? Nejsme si úplně jisti, zda nalezneme dokonalou odpověď. Zda nelze pracovat v jakési sféře zvyků, nepsaných pravidel a neviditelných systémů. Pokusme se však obrátit hypotézu o 180° a nastavme ji takto: „Úspěšné a inovativní podniky, které jsou lídry ve svém oboru, pracují bez přesně definovaného produkčního systému.“ Takovou domněnku lze vyvrátit. Téměř ve všech úspěšných firmách jakýsi podobný systém nastavený je. Pokud ne, tak si troufáme říci, že jej již začínají budovat nebo o něm minimálně silně přemýšlejí. Dnešní doba je k tomu nutí.

Úspěšné firmy v ČR jsou většinou v různých fázích neustálého zdokonalování. Všechny však mají společnou jednu věc, a tou je jasné definování systému v souvztažnosti se strategií společnosti s důrazem na zapojení spolupracovníků. Vše pak stojí na jasných psaných pravidlech a principech. Takto zajistíme to správné prostředí ke zlepšování procesů.

Tým API – Akademie produktivity a inovací

jana.bejckova@e-api.cz

www.api.cz

Reklama
Vydání #4
Kód článku: 160442
Datum: 13. 04. 2016
Rubrika: Monotematická příloha / Inovace ve štíhlé výrobě
Autor:
Firmy
Související články
Kam směřuje LEAN

LEAN manufacturing, štíhlá výroba. Cílem a podstatou je maximalizovat přidanou hodnotu, snížit podíl činností nepřidávajících hodnotu a odbourat plýtvání, a to napříč celým hodnotovým tokem. „lean“ – pojem v této souvislosti použil prvně Jim Womack v 80. letech při popisu systému podnikání firmy Toyota. V článku se ovšem nechceme zabývat jen úzkou oblastí lean, ale celou řadou dalších sfér spadajících do oboru průmyslového inženýrství.

Podpora zavádzania LOTO

Po úspešnej fáze implementácie konceptu TPM (Total Productive Maintenance) sa vedenie spoločnosti DS Smith, závod Martin, rozhodlo doplniť systematický prístup starostlivosti o výrobné zariadenia rovnako dôležitou súčasťou, nasmerovanou na starostlivosť o pracovníkov. Všetky aktivity súvisiace s výkonom údržby, obsluhy, nastavovania a dolaďovania výrobných zariadení sú späté s výkonom ľudskej práce a teda fyzického kontaktu človeka so strojom.

Jak vytvořit inovativní prostředí ve firmě

Ptám se konstruktéra u jeho počítače: „Kolik stojí metr toho profilu?“ Nejčastější odpověď v českých a moravských firmách zní: „To já nevím, běžte se zeptat na nákup.“ Reakce na tuto otázku významně napoví, jakou cestou se k inovacím vydat a jak asi bude dlouhá. Vnitřní motivace všech vašich lidí k neustálému hledání nových, úspornějších a lepších řešení a dostatek informací k takové práci je výchozí podmínkou pro inovativní firmu.

Související články
Řízené nápravy na transportních vozících

Přepravní systém používaný ve výrobních a montážních závodech za tahačem se nazývá milk run.Tento systém je složen vždy z tahače, který má za sebou zapřažených nejčastěji čtyři až pět vozíků v tzv. vláčku. Umožňuje efektivní a řízenou přepravu dílů, výrobků a materiálu, ale má i svá úskalí.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Uplatnění leanu v malosériové výrobě

Na planetě Zemi žije sedm miliard lidí. Tento fakt je zároveň předpokladem, že by mnozí výrobci mohli své produkty vyrábět v hromadných až masových sériích. Ve skutečnosti tomu tak opravdu je. Vlivem vyspělosti ekonomiky a růstu kupní síly se však začínají požadavky zákazníků stále více specifikovat. S tímto faktem ‒ individualizací požadavků zákazníka ‒ se čím dál častěji setkávají i mnohé podniky v České republice, ať již působící v řetězci B2B nebo B2C.

Globální svět inovací ve firemním pojetí

Evropa vždy disponovala tvůrčími odborníky a širokým inovačním potenciálem, přičemž vycházela ze své kulturní tradice a její rozmanitosti. Odtud přicházely zásadní vynálezy a zde také byly vytvořeny pevné základy pro další růst jednoho z nejvíce pospolitých trhů na světě, na kterém lze v dostatečném měřítku a s obchodním úspěchem uplatnit inovativní produkty i služby.

Zlepšujete procesy? Vyberte správnou metodu!

Při zlepšování procesů prosazují firmy různé strategie. Jejich přístupy k této problematice jsou často dány firemní kulturou, velikostí firmy, průmyslovým odvětvím, národností, postojem a hodnotami managementu či zkušenostmi samotných řídících pracovníků. Každá z firem má vždy svou vlastní a individuální cestu, avšak jejich přístupy se téměř vždy opírají o některou z filozofií prověřených v praxi během mnoha let.

Být jenom dobří už nestačí!

Následující článek přináší autentické zkušenosti se zaváděním moderních metod řízení a inovačního procesu do výroby. Společnost Greiner Packaging Slušovice, s. r. o., je největším výrobcem plastových obalů pro mlékárenský průmysl v České republice a na Slovensku. Na českém trhu působí již od roku 1987, kdy byl v tehdejším JZD AK Slušovice vytvořen Závod Plasty. V roce 1993 se stala dceřinou společností a součástí velké nadnárodní skupiny Greiner Group.

Štíhlá výroba v technologii tváření

Česká společnost Conteg je jedním z největších výrobců IT a průmyslových rozvaděčů, systémových řešení a služeb pro datová centra v Evropě a na Středním východě. Inovativní a modulární výrobky a řešení odpovídají nejnovějším trendům a jejich kvalita a funkčnost je již sedmnáct let prověřována zákazníky po celém světě.

Tomu, kdo má nápad, svítí oči

O tom, že inovativní přístup je mocným nástrojem pro zvyšování konkurenceschopnosti, není v dnešní době pochyb. Lze říci, že pokud společnost kontinuálně neinovuje své produkty a procesy, její šance obstát v konkurenčním prostředí se výrazně snižuje. Otázkou není, zda inovovat, ale spíše jak inovovat úspěšně a jak se vyvarovat chyb.

Pokud chceme změnit svět, musíme začít u sebe

Rozhovor Jána Košturiaka s Andrejem Bielikem, majitelem a šéfem společnosti BOST o kolaborativních robotech, jejich efektivitě nasazení v praxi, o budoucnosti moderní výroby, ale i o běžném životě podnikatele.

Výroba štíhlá jako kabel

Kladno historicky patřilo k jedné z nejvíce průmyslových lokací u nás. Bohužel z areálu bývalé Poldovky a jejího okolí se mnoho fungujícího nezachovalo, o to více je tedy třeba ocenit ty subjekty, které dokázaly ustát přechod na tržní prostředí a na tyto nové podmínky se ve všech směrech adaptovaly. Mezi ně patří firma nkt cables, která pokračuje v tradici bývalé „Kablovky“. A jelikož se zde v rámci přechodu na moderní výrobu a systémy řízení postupně pod konzultační gescí API - Akademie Produktivity a inovací aplikuje štíhlá výroba, přijali jsme možnost firmu navštívit. Hostiteli byli ředitel závodu Ing. Jaroslav Žižka a lean leader Ing. Karel Holub.

Získané zkušenosti inovacemi pro zákazníky

Průmysl 4.0 je aktuální výzvou pro výrobce obráběcích strojů. Vlastní znalosti této problematiky uživatelů se na jeho implementaci do reálného provozu podílí velkou měrou a přispívají ke snadnějšímu zvládnutí cesty vedoucí k většímu propojení od výrobců strojů, přes jejich provozovatele až po odběrate dílů na strojích vyrobených. Podívejme se na zkušenosti společnosti Mazak v této oblasti.

Deset zastavení s JK: 3P - Pozoruj/Pochop/Podnikej

Série 10 rozhovorů s legendou inovační sféry Jánem Košturiakem je retrospektivou dílčích milníků, které jej na jeho osobní a profesní cestě potkaly a umožnily mu realizovat jeho sny, touhy a přání. Nahlížejme postupně do minulosti a hledejme společně okamžiky, které vytvářely Jánovu budoucnost a umožňovaly mu vidět za horizont zřetelněji než nám ostatním.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit