Témata
Reklama

Vysokorychlostní obráběcí centra s lineárním pohonem

02. 09. 2009

Již přes 30 let se japonská firma Sodick zabývá výrobou elektroerozivních strojů. Jejich koncepce využívající řadu patentovaných řešení splňuje nejvyšší nároky kladené na kvalitu výroby. Výsledkem jsou nekonvenční obráběcí stroje s extrémní dynamikou, rychlými posuvy, vysokou přesností a nadstandardní kvalitou. Své zkušenosti firma Sodick využila i při vývoji vysokorychlostních obráběcích center řady MC.

Stále více firem se přeorientovává na technologii obrábění tvrdokovu s cílem zlepšení produktivity a významného zkrácení času obrábění, který je potřebný k výrobě komplexních matric a dílů. Vysokorychlostní obráběcí centra Sodick řady MC jsou určena pro obrábění složitých tvarů v kalené oceli a poradí si prakticky s jakýmkoliv úkolem. Pojďme si představit výhody jejich konstrukce.

Reklama
Reklama
Reklama
Vysokorychlostní obráběcí centrum Sodick HS430L

Dva druhy litiny

Obráběcí centra Sodick mají hlavní rám z litiny na bázi FC300, pro portálovou část využívají tvárnou litinu FCD-500. Tento materiál zaručuje v normálních pracovních podmínkách vynikající tlumení nárazů a vibrací, jakož i minimální deformace způsobené teplotními vlivy. Díky tomu ve většině případů předčí stroje konkurence. Stroje Sodick jsou těžší a stabilní, jsou spolehlivé a zaručují požadovanou přesnost dílů a kvalitní povrch u nástrojů vyráběných z kalené oceli.

Pracovní prostor stroje

Koncepce hybridních strojů

Obráběcí centra využívají portálovou konstrukci, která zmenšuje vzdálenost mezi středem vřetena a vodicími lištami osy , minimalizuje možnost teplotní distorze a současně vytváří extrémní tuhost. Portálová konstrukce zároveň eliminuje převis osy obvykle spojené s konstrukcí C portálem.

Konstrukční uspořádání vřetena

Lineární vodítka s kuličkovými ložisky

Sodick pro systém vedení používá technologii lineárních vodítek s kuličkovými ložisky. Kuličková ložiska zde umožňují:

  • přímý kontakt přes šířku povrchu vodítka zaručující větší stabilitu;
  • podporu ve dvou směrech;
  • vysoké tlumení a tuhost díky dotyku na větší ploše povrchu;
  • rychlost až 5 metrů za sekundu;
  • zvýšenou přesnost;
  • vyšší hmovyšší hmotnost obrobku

Skleněná pravítka

Skleněná pravítka s přesností 30 nanometrů jsou namontována na všechny pohyblivé osy, což zaručuje vysokou přesnost obrábění a možnost přesného opakování úkonů. Vzhledem k tomu, že pravítka jsou namontována přímo na osu, je vždy měřena skutečná poloha stroje, a ne natočená poloha kuličkového šroubu, jako je tomu v případě rotačních snímačů.

Některé konkurenční firmy sice také využívají skleněná pravítka, ale ve spojení s pohonem kuličkovým šroubem. To není vhodné řešení, jelikož kuličkový šroub se opotřebovává, což vytváří mezeru mezi maticí a šroubem. Kvůli této mezeře pak spolu skleněné pravítko a pohon „bojují“ při určení aktuální pozice, což vede k vibracím a nepřesnosti obráběných dílů.

Pohon os lineárními motory

Lineární motory se nikdy neopotřebují tak jako sada kuličkových šroubů, které mohou přijít na spoustu peněz. Lineární motor je tvořen magnety a měděnými cívkami podobně jako rotační servomotory, ale na rozdíl od kuličkového šroubu a matice zde chybí mechanické spojení s poháněnou částí. Přímý pohon eliminuje potřebu převodu mezi motorem a osou, což vede k dosažení kratší odezvy a vyšší přesnosti programovaných pohybů a tudíž k rychlejšímu a spolehlivějšímu obrábění. Vzhledem k chybějícímu mechanickému kontaktu mezi stolem a lineárním motorem je pohyb os tichý a bez vibrací. Lineární motory nevyžadují údržbu a jejich teoretická životnost je nekonečná. Firma Sodick vyrábí své vlastní lineární motory, což zaručuje jejich spolehlivost a dostupnost.

Použití technologie lineárních motorů u HSM strojů je přirozené. Na strojích HSM se obrábí s malou hloubkou řezu, vysokou rychlostí vřetena a velkou rychlostí posuvu. Mrtvý chod kuličkového šroubu zde limituje, jak velkého „chodu napřed“ může být použito k řízení polohování osy. Protože „chod napřed“ je mírou citlivosti řídicího systému, může být zároveň limitujícím faktorem pro konstrukci nástrojů pro stroj. Pohony lineárními motory mohou být řízeny s mnohokrát větším dopředním chodem, než je tomu u rotačních motorů. To při vyšších hodnotách posuvu dovoluje přesnější polohování, tvarování a interpolaci. Nesporným důkazem o kvalitě strojů Sodick je desetiletá záruka přesnosti polohování poskytovaná výrobcem na všechny stroje s lineárními pohony.

Lineární motor

Regulátor pohybu

Regulátor pohybu K-SMC vyvinula firma Sodick speciálně pro řízení svých lineárních pohonů. Systém K-SMC řídí všechny pohyby os a oproti systému pro řízení pohybu stroje s kuličkovými šrouby je principiálně jednodušší. Regulátor pohybu pro systém s kuličkovým šroubem totiž musí při výpočtu polohovacích pohybů uvažovat hodnoty pro kompenzaci kuličkového šroubu (pitch error), což ovlivňuje rychlost výpočtu. Protože K-SMC nemusí kompenzovat pitch error kuličkového šroubu, výsledkem je okamžitá odezva serva.

Vysokofrekvenční vřeteno

Konstrukce vysokofrekvenčního vřetena využívá úhlového kontaktu ložisek integrovaného HF motoru a umožňuje až 40 000 otáček za minutu. Integrovaný vysokofrekvenční motor umožňuje maximální odezvu na příkazy programu v plném rozsahu otáček. Ložiska vřetena jsou hermeticky uzavřena a mazána ureázou, což zcela eliminuje jejich znečištění olejem, jak tomu bývá u vřeten s jiným typem mazání.

K chlazení vřetena je využíván systém s plynovým bypassem, stejně jako k chlazení lineárních motorů. Tím je zabezpečena maximální teplotní stabilita, která po krátkém desetiminutovém zahřívacím cyklu stabilizuje vřeteno na opakovatelnou přesnost 1 μm.

Řízení vysokorychlostního obrábění

Rozšířená technologie přesnosti Sodick (SEPT) umožňuje dosáhnout impozantních 500 bloků za sekundu. SEPT je software, který řídí hardware. Toto vede k nástrojům, které mohou zvládnout komplexnější, trojrozměrné tvary lépe než při použití na jiných strojích stejné kategorie.

Řízení na bázi Windows

Díky citlivosti dosažené pomocí lineárních motorů firmy Sodick a SMC byla firma Sodick nucena vytvořit řízení, které by bylo schopné zpracovat enormní množství dat extrémně rychle a bez zaváhání. Kombinace lineárních motorů, regulátoru pohybu a systému řízení vede k nadprůměrně vysoké přesnosti, kvalitě povrchu a krátkým časům obrábění.

Pro operátora může být stresující seznamovat se s novým neznámým systémem ovládání, avšak ovládání LN2X firmy Sodick na bázi Windows vytváří okamžitě důvěrný vztah mezi strojem a operátorem. Operátor může postřehnout spoustu podobností mezi svým běžným domácím počítačem a počítačem využívaným v těchto strojích. Toto jej uvádí do pohody, redukuje potíže s učením se nového a vyúsťuje ve vyšší produktivitu. Ovládání LN2X může být také propojeno přes standardní ethernetové rozhraní s firemní sítí. Součástí standardního vybavení je 30GB harddisk a 30 MB programovací paměti.

Detailní tréninkový program pro HSM

Vysokorychlostní obrábění (HSM) je hodně odlišné od konvenčního obrábění. Firma Sodick proto poskytuje propracovaný systém školení pro HSM a konvenční obrábění. Toto školení eliminuje tápání ohledně HSM, a umožňuje tak zákazníkům být úspěšný již od samotného počátku.

Ing. Viktor Künstler

Umístění na MSV: pavilon P, stánek 13

Zenit

www.cnc-stroje.cz

kunstler@zenit.cz

Reklama
Vydání #9
Kód článku: 90922
Datum: 02. 09. 2009
Rubrika: Trendy / MSV 2009
Autor:
Firmy
Související články
900 000 nástrojových datových záznamů navíc

Nové rozhraní výrazně rozšiřuje datovou nabídku pro uživatele systému TDM. Ti mají nově k dispozici nástrojová data od více než 40 výrobců, tedy téměř pro každou obráběcí operaci.

Kolaborativní roboty - potenciál automatizace v automobilovém průmyslu

Kolaborativní roboty, neboli koboty, vytvářejí další příležitosti pro automatizaci automobilového průmyslu. Jsou charakteristické svou schopností pracovat ve specifické výrobní oblasti, po boku pracovníků. Dále pak rychlou implementací a snadným přesunem na nové úkoly. V neposlední řadě i intuitivním programováním a obsluhou. Mohou pomoci v procesech jako je vstřikování, při obsluze strojů nebo při balení a paletizaci ve velkých i malých podnicích.

Edge computing pomáhá definovat podnikovou přeměnu

Edge computing už není jen vzdálený koncept. Jak podniky implementují flexibilní řešení pro hybridní cloud a jak se pokrok v open source systémech, jako je Kubernetes, a technologiích pro 5G stává realitou, tak se rozvíjí i edge computing. Kombinací těchto technologických sil vzniká rámec pro podnikové řešení edge computingu, které vezme moc z rukou několika a předá ji do rukou mnoha .

Související články
Aditiva s nanočásticemi a vlastnosti procesních kapalin

Myšlenka, že lze v různých výrobních procesech použít kovoobráběcí kapaliny - Metalworking Fluids (MWF), aby se zajistila kvalita obrobku, snížilo opotřebení nástroje a zvýšila produktivita procesu, je velmi stará. Už Leonardo da Vinci vytvořil několik testovacích sestav umožňujících analýzu tření za různých podmínek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Související články
Budoucnost české výroby

Česká výroba prochází složitým obdobím. Naši výrobci musí každý den řešit složité úkoly a problémy, za které si z části ani nemohou. Doba už je taková, je potřeba se jí ale postavit čelem.

Digitalizujete výrobu? Nezapomeňte na pevné základy

ERP je tradičním podnikovým nástrojem, jehož cílem je podpořit a optimalizovat firemní procesy v rámci jednoho integrovaného řešení. Poskytuje jednotnou datovou základnu, jednotný pohled na dění ve společnosti a svým způsobem je nositelem jednotné verze podnikové pravdy, která je podkladem pro rozhodování managementu.

Cesta k budoucímu růstu vede přes investice

Rok 2020 by se dal přejmenovat na Rok černých labutí. Ekonomové k těmto původem australským ptákům přirovnávají události, které nikdo nečeká a které hluboce zasáhnou samotné základy hospodářství. Tak jako to dokázala pandemie nového typu koronaviru. Ze dne na den donutila vlády, aby vypnuly na několik měsíců nejen českou, ale také další klíčové ekonomiky pro české exportéry.

Platforma pro edgecomputing a průmyslový internet věcí

Systém FIELD (FANUC Intelligent Edge Link and Drive) je platforma určená pro propojení provozních zařízení, která umožňuje rychlý a spolehlivý přístup k výrobním datům s cílem využít je k naplnění koncepce chytré, propojené výroby. Dovoluje realizovat edge computing, tedy shromažďovat a zpracovávat data přímo v provozu, nikoliv až v cloudu, a umožňuje tak činit rozhodnutí, která se týkají jednotlivých strojů a zařízení, mnohem rychleji než u cloudových aplikací. Přitom zůstává zachována možnost, nikoliv povinnost, předem zpracovaná data přenášet k centralizovanému zpracování v informačním systému podniku nebo v cloudu. Účelem je nejen monitorovat, ale i aktivně zasahovat do výrobního procesu ve smyslu regulační smyčky se zpětnou vazbou.

Modulární příprava vzduchu pro průmyslové aplikace

Stlačený vzduch je bezpečný a spolehlivý zdroj energie za předpokladu, že se správně používá a upravuje. Často je mylně pokládán za levný nebo dokonce "bezplatný" zdroj energie, avšak v místě použití má přibližně stejnou cenu jako zemní plyn. Proto je velmi důležité instalovat správné vybavení pro úpravu a regulaci přívodu vzduchu.

Pohodlné upínání magnetem

Pokud jde o úsporu času při seřízení a upnutí obrobků bez deformace, je elektricky aktivovaná technologie permanentních magnetů považována za špičkový systém. S trochou konstrukční zručnosti mohou být během sekundy a bez deformace upnuty a z pěti stran obrobeny především velkoformátové díly. Ani v oblasti standardních modulů nezůstává vývoj bez odezvy. Moderní magnetické upínací desky umožňují optické nebo automatizované monitorování upínacího procesu.

Čištění upínacích kuželů nástrojů

Při obrábění je zpravidla věnována značná pozornost kvalitě řezných nástrojů a také způsobu jejich upnutí. Již menší pozornost ale bývá věnována rozhraní upínací kužel - vřeteno stroje. Přitom právě upnutí nástrojové sestavy ve vřetenu obráběcího stroje výrazným způsobem ovlivňuje jak celý proces obrábění, tak i trvanlivost ostří, bezpečnost a v neposlední řadě také životnost upínačů i drahých vřeten strojů.

Doplňkový katalog nástrojů

Specialista na třískové obrábění, společnost Ceratizit, vydává svůj nový doplňkový katalog Up2date, v němž opět představuje inovované nástroje, produktové doplňky i zcela nová nástrojová řešení - mezi nimi i čtyřbřitý vrták WTX HFDS.

Strojírenské podniky v době pandemie

Pandemie koronaviru uzavřela hranice naší republiky a zahraniční pracovníci se nedostanou do zaměstnání. Řada domácích zaměstnanců musela nastoupit do karantény. Mnoho českých strojírenských podniků se tak dostalo do nemalých problémů. Firma Grumant hledala recept, jak se takovým problémům vyhnout nebo alespoň minimalizovat jejich následky.

Na cestě stát se globálním jazykem produkce

V loňském roce na veletrhu EMO se uskutečnila první "live" prezentace univerzálního rozhraní obráběcích strojů umati (universal machine tool interface), do které se na výstavě zapojilo na sedmdesát firem z deseti zemí se 110 stroji a 28 softwary. Tato inciativa vytvořit standardizované rozhraní, které uživatelům umožní snadnou a bezpečnou integraci nových strojů, softwarů a dalších zařízení do vlastních IT ekosystémů na principu plug and play, vznikla v roce 2017 pod záštitou VDW (Německá asociace výrobců obráběcích strojů). VDW nyní spojuje své síly s VDMA (Svaz německých strojírenských podniků), aby společně podporovaly šíření a používání standardů OPC UA v celém strojírenském sektoru pod značkou umati.

Reklama
Předplatné MM

Dostáváte vydání MM Průmyslového spektra občasně zdarma na základě vaší registrace? Nejste ještě členem naší velké strojařské rodiny? Změňte to a staňte se naším stálým čtenářem. 

Proč jsme nejlepší?

  • Autoři článků jsou špičkoví praktici a akademici 
  • Vysoký podíl redakčního obsahu
  • Úzká provázanost printového a on-line obsahu ve špičkové platformě

a mnoho dalších benefitů.

... již 25 let zkušeností s odbornou novinařinou

      Předplatit